MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, August 27, 2013

marhaban di bulan syawal

dah duduk johor baru la kita paham budaya orang johor..tak pasti plak tempat lain masih praktikkan lagi ke tidak marhaban bulan syawal ni.mcm kat taman ktorg ni penduduknye memang jenis aktif marhaban, nuzul quran ke maulud nabi last year pon diorang pernah datang umah untuk marhaban

untuk syawal ni plak dari start masuk syawal aritu sampai la ke semalam diorang masih marhaban rumah ke rumah.mil kita memang suka la aktiviti marhaban ni memang tiap malam dia join, bawa mia sekali..suka la mia tu ikut nenek g meraban hehee...past balik umah penuh tangan dapat duit raya.

semalam turn marhaban umah ktorg plak, bese mil g marhaban malam2 kul 8 gitu tp semalam turn mah ktorg siang plak, kul 3 diorang datang, dalam lorong umah kita ni ada 3 buah umah diorang pegi.sekali sesi marhaban xlama dalam 10 minit je..pas abes marhaban ketuanya akan kasi ucapan skit, terima kasih kepada tuan umah bla..bla..pastu mil plak kasi ucapan.

makanan utk kumpulan marhaban ni mil sediakan mehun goreng ngan trifle kita memange xdapat nak tolong2 la...ye la ada bb kecik kan memang susahh nak masuk dapur..bukan alasan tak nak tolong, darwish ni 100% breastfeed jadinye paham2 la kan ibu2 yang menyusu anak sepenuhnya dalam masa2 sebulan dua ni memang pergerakan kita jadik terbatas skit la.

ni gamba kakak masa last week join nenek g marhaban 
 ni gambo semalam masa kumpulan pompuan datang marhaban kt umah kita
nampak tak perempuan pakai tudung 3 layer kale kuning pink biru tu, tu cikgu tadika mia..
masa kita salam2 ngan seme orang cikgu dia tegur eh ni mak AMNAN ye..heheh (kt sekolah cikgu2 panggil amnan sebab ada budak lain nama damia)
 penuh ruang tamu umah sampai xmuat ada yg duduk kt luar
 seronok juga tinggal kat taman yang jenis aktif ngan aktiviti gini, pastu klw ada kenduri kawen pon dia akan jemput satu taman, walaupon kita tak kenal, dari situ la bole kenal2 ngan penduduk satu taman..kita pon kenal jiran seblah2 sebab g beli ikan kat van depan umah terasa cam makcik2 je beli ikan sambil borak2 ngan makcik2 lain hahah kita paling muda plak tu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

10 ribu orang memberikan idea bernas:

wa said... [Reply to comment]

Amboi..cantiknya anak dara posing . Seronok ada aktiviti macam ni kak, boleh eratkan silaturrahim.

mummy_ayu said... [Reply to comment]

Ayu..kat taman Ibu,...memang ada..sayu sgt bila dengar takbir raya..di malam raya...teringat kat orang2 tersayang yg dah pergi..tapi tahun nie Ayu raya rumah mentua,..so takde la..

Nafisa81 said... [Reply to comment]

kalau felda kat johor ni lg meriah. felda kan besar...

lia said... [Reply to comment]

kan main kakak mia posing ek

Maria Firdz said... [Reply to comment]

amalan di Johor je.. negeri lain xde.. skdar ziarah je rasanya.. masa dok johor baru tahu adat diorg nih..

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

seronoknya...
boleh baik dengan jiran2 tetangga

eima said... [Reply to comment]

org johor mmg tak penah lekang ngan aktiviti marhaban ni ....

zety said... [Reply to comment]

kemain mia posingggg..mmg best marhaban2 nih..aku plg suke yg takbir mlm raye tu..huhu

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

kat johor mmg kuat lagi aktiviti marhaban/baraan nih..tp kt kampung kite n mil tak pernah wat malam..selalunye siang jek..nway, rajin mia ikut nenek kan..zara tk pernah berkesempatan sbb selalu cuti raya tak lama kan..time baraan biasanye kitorng dah takde kat kg dah..huhu

Siti Hayati S.hamid said... [Reply to comment]

kat Johor memang mcm tu.. yatt asal org kluang.. memang best.. erat silaturrahim.. since dah duduk trganu ni lama x join marhaban,, :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...