MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, August 15, 2013

Masalah yg dialami ketika berpantang

Beranak sudah..skang tiba masanya berpantang...kita pantang 44 hari je..ada org sampai 100 ari kan?sorry..xmampu nak teruskan hingga hari ke 100 hahaha nak abeskan 44 arini pon nak meroyan rasa..lagi2 sebab xleh minum AIS! kita plak dah la pantang dlm puasa yaampun sangat kena kuat fizikal dan mental hahha...klw mental xkuat bole jadi gila

macam ada orang laksa memang tak bole makan selagi tak sampai 100 hari, kita plak alhamdulillah..bukan nak cakap besar nak takbur ke apa..mungkin badan kita tahan..mungkin orang lain tak tahan..masa mia dulu abes je pantang tau x apa yang kita cari dulu?laksa...yes laksa la makanan pertama yg kita makan lepas abes pantang.so far xde pon sakit2 badan bisa2 mcm orang cakap.

ok nak cite masalah yg dialami ketika dalam pantang.

1. Susah buang air besar! Aka sembelit.ari ketiga bersalin kita dah bole buang air besar naseb kita baikk sebab xde masalah pasai kita dh standby awl2 kita mnm dua kotak susu dutch lady satu fresh milk satu susu coklat, so mmg senang nak buang air beso..masuk ari ke4 tetiba sembelit...huwaaa seksa nye tuhan je yg tau...ni ha sampai ke arini still susah lg nak membuang

ni kita gugel punca2 sembelit pas bersalin :
Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:
  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
  • anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
  • anda mendapat jahitan.

2. Bengkak susu, alhamdulillah kali ni 2 ari je bengkak susu, masa mia dulu bengkak sampai sebulan..siap kena g spital scan segala...nyaris nak operate tau masa mia dulu sebab doc takut susu tu keras.kali ni pas abes berurut ari ke3 dah xde masalah bengkak susu...adoi klw kena bengkak susu bole demam klw teruk sgt.so nak kasi kurang sakitnya selalu tuam ngan air panas, urut dengan sikat, urut perlahan2 lepas tu sentiasa pam bila baby tak menyusu untuk kurangkan bengkak.

3.luka puting, kali ni kita xkena luka kat puting.masa anak pertama kita xpandai lagi nak menyusu badan main sumbat je...orang patutnya kawasan hitam sekitar puting kena masukkan sedalam yg bole baru lah bb tak suck puting saje...dulu kita luka siap nampak isi bila pam kuar darah adoi sakitnya tuhan je yang tau..skang ni dh pandai kan...so xde dah masalah puting luka..besenya sapa yg pes time bfeed mesti ada masalah puting luka ni

so far beranak kali ni xde masalah sangat..walaupon kadang tibai juga air batu tappppiii ha ada tapi air tu kita kasi dia lama skit kasi xbape sejuk baru minum haha..dalam berani2 tu takut juga sebenarnya.cuma kita perasan kali ni punggong sengal tak habis2 lepas urut pon xelok lagi sengal2 tu...maybe punca dari meneran sampai nak putus nyawa aritu.tiap2 malam sapu minyak panas konon kasi reda..tak juga harapnye pas abes pantang nanti xde dah sengal2 punggong nih..

11 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Tula byk sbb akk dh stop nk preggy lg..huhu..ckupla 4 je ank akk...alhmdulillah..

MAZLIZA ABD RAZAK said... [Reply to comment]

nice info :)

Masya said... [Reply to comment]

paling azab kalau kene sembit masa dlm pantang huhuhuhuhu .... kt sampai beli tiub air kat farmasi tau, kalau x memang x membuang ler... bg tahu jer nak beli tiub utk buang air/sembelit kat farmasi .. nanti dia og bg duu sy beli rm 0.90 jer.. masukkan kut buntut tu.. dia macam cecair .. alhamdulillah memudahkan...

Mama Idlan Irsyad said... [Reply to comment]

adoi, sembelit time pantang memang azab.. saya ni sampai berdarah2...menangis menjerit dlm bilik air tu x yah cakap la.. hampir 3 bulan saya tanggung... tu masa anak pertama la.. masa anak ke2 ni alhamdulillah.. xde sembelit...

~ana~ said... [Reply to comment]

bertabahlah..huhuhu..part sembelit tu mmg aku ngeri..

mama tisya said... [Reply to comment]

senggal punggul ek...nk duduk lama2 tu lg senggal ke?uiks lama ye bengkak susu time mia dlu...bab puting luka tu aduhai kena gk dlu..

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

thanks sbb share info :) dh lama tak preggy so dh lupa bab2 pantang hehehhe

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

aku dl pantang 45 ari...hehe..

cuma 100 ari tu pntang la dr mkn mende2 yg tk bleh menyebabkan angin..kalau bleh mkn..ok je..lgpon aku kan pestime beranak..cm tk berani sket..hehe.

bgkak ss aku jd gk dulu..lps berurut alhamdulillah ok....bab sengal tu ada gk rasa...sbb teran byk kali gk weh..huhu..tmbh2 kt bhgian piggang..adeii....now ok la..

eima said... [Reply to comment]

hmm pantang lah elok2 ye ... klu bentan ni mcm2 boleh jd silap meroyan ..huhu

klu dr baby pertama tak pantang betui tak pe ... jgn baby pertama pantang betui yg kedua tak betui tak boleh ..cam laksa tu setahun ai pantang ...

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

bengkak susu n puting merekah tu standart akan hadapi... tp sembelit tu kena la bersabar..mcm ila mkn nonaroguy tiada mslah sembelit..yg penting kena byk minum sbnarnyer... 1 bgs utk perut dan kedua utk penghasilan susu bdn... jgn asyik minun air kosaong..tp air manis cth milo n horlicks.. diajmin xsembelit

Puan Hanim said... [Reply to comment]

Sembelit dalam pantang memang mngerikan...

CARA ATASI MASALAH SEMBELIT SEMASA DALAM PANTANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...