MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 2, 2013

Petua mengelakkan demam kuning

Syukur sangat bb darwish bebas dari demam kuning..kalau kakak mia dulu mmg kena kuning pastu mcm2 kita ikhtiar nak ilangkan demam kuning tp tetap xjalan..kakak mia dulu demam kuning xla teruk sampai kena masuk spital.bukan lah kata langsung xde kuning, ada tu tetap ada...kena kuning bagi bayi baru lahir tu memang normal cuma tinggi tak tinggi je kuning nye..demam kuning biasanya akan kena dalam 7-14 hari bb dilahirkan

Ubat demam kuning ni satu je, SUSU BADAN, bagi la susu badan sekerap yang mungkin jangan biarkan bb tido je.yela kita ni dlm pantang mmg xckp tido, so bila tgk bb tido time tula kita pon nak join sekaki.mcm mia dulu jenuh kejut, jenuh paksa dia kerap bfeed tp fia xkuat nyusu..Klau adik plak kuat nyusu selang sejam kang dia jaga nak menyusu, masa baru balik hospital aritu je dia tido susah nak kejut dh 3,4 ari ok dah...kang sejam je dia bangun sendiri nak susu

Masa nurse buat lawatan kat rumah, nurse kata ada kuning skit tp kita rasa xde kuning pon sebab klw kuning bole nampak jelas mata dia kuning, ni tgk mata dia cerah bersih je...nurse kata suh g klinik amek darah sebab nk tau bacaan darah dia berapa andai kata xtinggi xpela takut tinggi tu yg kena g cek

isnin minggu lepas g la amek darah kat klinik, darwish memang good boy..sejak dari spital lagi kena injet dia xnanges pon ekkkkk je bunyi dia hehe..masa nurse amek darah mmg dia xnanges kakak mia plak yang siap tutup2 mata takut dia nengok darah adik kena amek.pas amek darah kena anta g lab dalam 5 minit dapat result.bacaan darah 8.5 je..kalau kuning bacaan nye 10 keatas.
Ramai juga yg bertanya ada ke sebarang petua kita amalkan utk elakkan dari demam kuning?ok ni kita share pengalaman kita sendiri ok, kalau rasa nak ikut silakan hihi pape jadi korang tanggungjawab sendirik.

1. Kita hanya makan ubat yg doc kasi masa 2bulan pregnant je mcm iron ngan acid folic mmg msk 3 bln sampai 8 bln kita langsung xmakan ubat yg doc kasi dan juga kita langsung xde amek apa2 supplement masa mengandung, yg kita makan vitamin c je yg doc kasi sebab sedap perasa oren heheh..

kita gantikan mkn ubat doc kasi ngan makan buah banyak contoh acid folic kita xmakan pil tp kita makan banyak buah tembikai susu sebab dia kaya acid folic, iron plak kita makan banyak jambu batu ganti kn ubat yg doc kasi.tapinye masuk 36 weeks doc kata hb low then baru la kita start mkn ubat iron ngan obimin tu pon smpai 38weeks aje pastu xmakan dah...

Kakak kita pernah ckp dia dah 5x mengandung 4 anak dia kena kuning, anak last tu dia try xmakan ubat doc kasi then bila lahir mmg xde kena demam kuning.kita tanya mana dia tau petua tu dia kata mak la yang bagitau...

so bila tanya mak memang btol... Mak kata 10 orang anak2 dia sorang pon xpernah kena demam kuning sebab dia xpernah mkn ubat doc kasi.wallhualam..btol ke x teori diorang kita xpasti..tp klw dh mak kita yg otai beranak 10 x kata gitu maknanya btol la kot kan?hehe..

2.elakkan makan jamu 14 hari yang pertama sebab jamu ni panas punca juga ni utk dapat demam kuning.

3.elakkan makan lada hitam ngan halia dalam 14 hari pertama, tp kita makan je tp xbanyak la...sebab darwish dia just ada slight jaundice je..ada sikit2 tu biasa...jaundice ni besenya akan terang kelihatan pada hari ke7-14 masa tu la nak kena berjaga2, jaga makan kita skali klw kita nyusu badan.

Memang xpernah berpeluang jemur kan darwish pon sebab maknye selalu bangun lambat matahari dh tpacak kul 10 baru bangun hihi...pape pon syukur sangat lah darwish xkena kuning...ni xkena kuning pon amek darah skali sian nengokk tuan dah la haluih...klw yg kena kuning tu 3,4 kali kena g kenek amek darah sian tau nengok bb kecik kena cocok2 nih..

12 ribu orang memberikan idea bernas:

MrS. F!zA said... [Reply to comment]

danish haitu dhla berat 2.4kg je kena amik darah 5x utk test kuning..sbb kunign dia mmg tggi..huhuhu

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

alahai cumillnyer kaki..syawal dolu paling banyak kena cucuk dari izz...

ieda immi said... [Reply to comment]

comelnyee kaki ekekke

geram lak

zaman akk dulu , mak memang awal2 dah jemur dan mandikan dgn daun lidah buaya ... alhamdulillah anak2 akk x pernah kena ;)

mrs kayrul said... [Reply to comment]

tahniah nana...lama x berjalan2 kat blog nie...baru tau nana dah bersalin....selamat berpantang ye

Maria Firdz said... [Reply to comment]

yup.. susu ibu mmg ubat yg terbaik...

eima said... [Reply to comment]

ok tp bg pendapat aku plak ... asid folic paling penting dlm penbentukan janin dr segi saraf tunjung dan tulang belakang ...serta otak .. klu kekurangan asid folic boleh menyebabkan kecacatan pd bayi ...
aku mmg mkn semua vitamin yg dibekalkan kpd aku yg 3 serangkai tu ...time mengndung tu aku cuma pantang terhadap mknan berawet cth nye asam boi bagai tu ...
bykkan mkn jagung ..

alhamdulillah kedua2 anak aku tak de kuning ... dlm pantang mmg aku tak mkn jamu awal2 tu ..dan byk kan bf la ...

ada jugak penyelidikan faktor bayi kena kuning .. antara nya disebabkan darah ibu dan ibu berbeza jenis ... semasa dlm kandung semua nutrien utk tumbesaran janin disalurkan melalui drh ibu kpd bayi ... apabila bayi dilahirkan organ hati bertindak menyingkir lebihan darah ibu dlm bdn bayi ... dan dikeluarkan melalui najis dan air kencing ... mungkin jugak ade kebenaran nye kot wlupun ade pendapat mengatakan bahawa pendapat itu hanya tanggapan.

Afne said... [Reply to comment]

nana, mak aku ada ckp aritu dulu2 baby klu kuning pn x lah teruk mcm baby2 skrg. mungkin la jugak ada kaitan dgn ubat tu kan. dulu2 blh la jemur skrg ni x blh bahaya lapisan ozon kita makin menipis.

nsb baik darwish kena sikit je kan. sbnrnya yg normal bacaan 7 ke bwh. lingkungan 10 tu mild jaundis cuma kena ulang alik buat ujian darah. tp klu cecah 15 mmg kena warded trs letak bwh lampu biru tu.

aku pn aritu kerap susukan hani. alhamdulillah, seminggu dh baik dh :)

Lynn Damya said... [Reply to comment]

alahai, ciannya...btw, akak selamat hari raya..maaf zahir batin, wish awal takut xsempat wish lak nanti dh bz..hehe take care beraya ! :D

fazilzura said... [Reply to comment]

huhuhu bab kene ambik drh kt kaki tu sebakkk rs nyeeeeee

fazilzura said... [Reply to comment]

huhuhu bab kene ambik drh kt kaki tu sebakkk rs nyeeeeee

zety said... [Reply to comment]

huhu..dua2 anak2 aku kuning ..smpi ade yg buat lawak, baby Digi..sabor jelah..setau aku, the only petua is nyusukan die..lain2..pnh dgr susu kambing ..

watyz said... [Reply to comment]

comel nye tapak kaki... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...