MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, October 22, 2013

Dah dapat keje alhamdulillah...

Sebelum pindah lg kita dh apply keje via jobstreet, fyi mmg dh lama xmasuk jobstreet so xtau la skang sbulan lmit 50 je kita bole apply, bulan 9 masa still dok kluang mmg dh abes limit kita apply, pindah kl dh ptengahan bulan tu kita apply lagi utk bln oct plak smpai abes limit.

Xbergantung ngan jobstreet je..kita buka website private company anta plak resume via email selambak resume kita email, pastu plak kita anta plak resume by hand area wangsa maju ada 20 resume kita anta dr opis ke opis, dari 20 resume yg dihantar ada satu yg call tp keje telemarketing,kita reject sebab xsuke

Last week ari jumaat kita anta resume area setiawangsa pon sama gak 20 resume kita anta dr opis ke opis.bepeluh2 naik tingkat 6 pastu slow2 turun setingkat ke setingkat anta resume..Sampai la kat satu opis ni..masa kita masuk anta resume dh mcm ada sign je kita nak dpt keje situ..klw tmpt lain kita pass je resume xde tanya apa..tp kt opis tu kita tanya apa nama co & co buat apa.. (dalam 20 resume yg di anta satu je yg call)

Dh balik umah anta resume ptg jumaat tu tetiba co ni call suh dtg intebiew ari isnin...pagi tu kita dtg inteview.dia tanya mana tau ada kosong?kita ckp kita xtau pon kita just drop resume je...mmg pengalaman keje kita, keje yg last tu admin& procurement exec pastu nak dijadikan cite plak co tu mmg ada kosong procurement exec pastu dia nk pakai urgent

Tuhan dah aturkan cantik kan...semenya secara kebetulan..masa interview tu kita dpt rasa yg kita akan dpt keje tu..sebab bila dia tanya soalan yg rasanya klw org xde pengalaman buat procurement sure xbole jawab, tp alhamdulillah kita bole jawab sebab mmg tu apa yg kita buat dulu...diorg kata memandangkan kita ada experience dlm procurement so kita dah tau camane perjalanan keje tu.kita pon bharap sgt dpt keje tu sebab dekat gile ngan umah, jarak umah ke opis 3km je..

Pagi isnin interview kul 11.30 kul 5.30 ptg diorg call suh start keje esoknye ari selasa..yallah..masa dia call bgtau dh dapat keje tu kita ngan diah..menjerit2 diah bila tau kita dpt keje haha..dh mcm org gile...Sebelum dapat keje selalu berdoa harap2 dpt keje dekat, sebab xnak balik malam2 xnak naik public transport sebab klw dh naik public transport sure smpai umah lewat, xnak keje kt tengah town, xnak keje ari sabtu.

Pastu minta sgt dpt keje satu jalan nak anta anak2 kat umah mak, maksudnye xyah patah2 balik, klw dpt keje bertentangan arah nak ke jalan umah mak mmg buat dua kali keje la..dr umah kita g umah mak patah balik g keje mmg minta sgt harap dpt keje satu laluan je anta anak tros g opis.

Alhamdulillah..seme kita dapat..opis baru satu jalan nak anta anak, waktu keje plak 9-6 konfem kul 6.10 dh smpai umah amek anak2 balik umah kita dlm 6.40 or sebelum kul 7 sure dh smpai umah nye..ari sabtu xkeje..lunch hour ari isnin-kamis sejam,ari jumat plak 2 jam 45minit, bole balik umah direct bfeed kat darwish.thn dpn mia start skolah tadika baru bole la kita g anta dia dulu..mmg kita nak n kita plan mcm tu..semenya allah permudahkan syukur yallah...sejak pindah kl, kita sempat jadi penganggur 21 hari je..

arini ramai kawan2 pm kt fb tanya mcm mana dapat keje?mcm mana minta, mcm mana tau ada keje kosong..pastu ramai yg kata senang nye dapat keje..ntah la..maybe seme rezeki allah dah aturkan kan..xtau nak kata..kita bukan la lulusan tinggi mana pon harap kan experience keje je la..ok la kita nak share tips mcm kita ckp kat atas tu la..

1. jangan terlalu berharap dengan jobstreet...klw tunggu keje dari jobstreet jawabnye tah bape lama jd penganggur xtau la...kita punya cara gugel la nama2 company swasta pastu tgk kat career klw ada kosong apply tros klw xde email kt hr diorang

2.jangan malu nak hantar resume office ke office mcm org hantar pamplet..mcm tu la kita buat..tebalkan muka...hantar resume pastu tanya ada kosong ke?klw dia kata xde xpela..suh dia simpan resume kita tu utk future mana tau nk pakai orang

p/s: arini hari pertama kita di pejabat baru so far dah setengah hari ni environment office ok.insyallah klw xde apa2 problem mungkin akan lama keje kt sini .

16 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

kt opis bole buka blog ke???smua dipermudahkan..untung dkt ngan umh kn tmpt kj

Gieyana said... [Reply to comment]

Alhamdulillah..berkat kesungguhan ko beb! Bkn senang nk dpt keja nw..tmbh lak byk org choosy kerja now..rezeki ko n anak2..:)

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

alhamdulillah ...seronok sue baca semuanya di permudahkan...allah tu tahu akan cara untuk aturan hamba2 dia kan..alhamdulillah..tumpang gembira...semuanya berjalan lancar..rezeki anak2 jugak ni...moga enviroment keje n keje semua ok...

attyfir said... [Reply to comment]

alhamdulillah ye nana..rezeki..dan semuanya ketentuan allah ..

bila kita niat kerja utk ibadah..utk anak2.inshallah .. allah makbulkan..

Nadea Emerald said... [Reply to comment]

alhamdulillah...

murah rezeki ko.. senang je... Kuasa tuhan kan... selamat bekerja !

Cute Mum said... [Reply to comment]

tahniah nana.. semua dimudahkan.. rezeki anak-anak kan..
macam tue gak uyun rasa bila mula2 dapat kerja kat ofis baru nie bila habis pantang.. selambe je pergi interview tak cukup 44 hari..
skrg dah dekat., n senang nak jalankan misi fully bf Sara.. alhamdulillah dah sampai 1 tahun..

myfara FLK said... [Reply to comment]

Alhamdulillah..tahniah nana..selamat bertugas..

nanakimie said... [Reply to comment]

alhamdulillah...tahniah akak:)

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

alhamdulillah
rezeki anak
sebelum aku de experience keje
aku rely on jobstreet
tpi dah keje 3 thun
apply jobstreet senang je
bezanya jenis keje dgn gaje je
ehehehe

~ain said... [Reply to comment]

syukur alhamdulillah.. rezeki anak anak...

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Tahniah.. Tumpang hepi tgk nana n famili
Cantek sungguh aturan utk hidup nana n famili

FiZ said... [Reply to comment]

tahniah kak.tumpang happy bila baca entry ni.:)

cik hani said... [Reply to comment]

Alhamdulillah

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

alhamdulillah :) rezeki anak2 tu

@e_da said... [Reply to comment]

alhamdulillah allah permudahkan semuanya,,, rezki anak

odah said... [Reply to comment]

salam
Alhamdulillahh mudahnya ...rezeki anak-anak tu...

akak tumpang seronok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...