MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, October 28, 2013

Kidzania sangat BEST

Akhirnya...sampai juga kami ke kidzania, ni pon sebab dpt tix free..kalau kena bayo sendiri alamatnye lambat lagi la pegi hahah..memang dasarr kan tnggu tix free je.mana taknye tiket mahal kot dulu rm55 utk budak skang rm60.

Oleh sebab kami dpt 2 open tix kidzania, so kitaorg just tambah sekeping lg tix dewasa, tu kena bli sendiri la kan, tix dewasa rm35.ingat nk bli online tapi klw on9 xle bli tix adult je kena bli tix budak skali.fyi, kidzania ni klw dewasa nak pegi tanpa bawa budak mmg xle masuk..kiranya tix dewasa hanya dijual jika kita bawa budak skali.tix dapat ari rabu, ari sabtunye tros ajak amrul pegi, dah dia balik kl masa tu kan,tu tros je pegi tu takut xsempat nak pegi lain kali sebab tix valid sbulan je

Kidzania ni ada 2 session, session pertama kul 10pg-3ptg  session kedua kul 4ptg-9mlm.ktorg masuk session pertama, masuk pon dah lewat nak kat kul 12 tengahari br masuk.rugi..rugi sgt xmasuk awal..huhu ye la kita ada anak kecik payah nak siap pagi2 thegeh2 g makan la apa dulu br gerak kidzania.padan la staff kidzania berkali2 tanya btol ni akk nak masuk sekarang?rupanye dia dh tau mmg konfem berapa kerat je kita bole join sebab masuk dah lewat.

Dalam kidzania ni ada 90 jenis pekerjaan, kata staff dia so nak explore satu ari mmg xsempat,kata staff dia lg kurang2 amek masa 10 ari baru bole cover seme yg ada dalam tu..diorg kata lah...Memang xbanyak sgt pekerjaan yg mia join.sebabnye masa suntuk sgt..dah la setiap pekerjaan/ kiosk tu nak masuk kena q,pastu ada limit skali sesi hanya 4-8 org je bole msk depend pada pekerjaan, satu2 sesi plak dlm 15-20mnt.so masa banyak tbuang sebab menunggu je..

Kidzania ni mcm dunia pekerjaan kanak2 la..diorg rasa mcm mana jd polis, bomba,doktor eh mcm2 pekerjaan la..memula tu mia masuk kena cash kan cek rm50, ada bank cimb kecik situ tuka kan dapat cash.so ada aktiviti yg kena kuar duit, klw dia amek aktiviti yg kena kerja diorg akan dapat gaji.bila dah abes nak balik, klw ada duit lagi kat tangan kita, kita bole simpan dalam cimb bank atau nak bawa balik pon bole mana tau nnt2 nak g kidzania lagi bole la guna duit kidzania tu

Memula mia masuk marrybrown, kena tolak rm15,satu sesi 8 org je bole masuk amek masa 20mnt.dalam tu diorg blaja buat bege, dah abes bege tu dapat la kat kita.mana2 aktiviti yg melibatkan makanan seme kena kuar duit.mcm buat vitagen,buat bisku,aiskrim.buat vitamin kena tolak la duit kidzania tu.Kesimpulan nye mmg xpuas..rasa nak repeat lagi, bukan anak je yg teruja mak bapak sure teruja sama bila masuk kidzania ni.best sangattt...

kidzana hahaha..ilang dah urup I nye
 kt kawasan imigresen kena tunjuk boarding pass dah mcm nak naik flight hehe
 boarding pass
welcome to kidzania!
masa memula tu ktorg nak suh mia join teater, mia dapat peranan jadik sunbear tpnye masa dok q kita tgk muka dia cuak..mcm nak nanges...kita g kat dia tanya kenapa?dia kata mia xnak..mia takut hehe..dia malu sebenarnya..nak kena perfom kt orang ramai nnt kena naik stage.mmg dia xberani so kita xpaksa la..suh dia wat aktibiti lain
 lepas skip teater tu mia masuk marrybrown, ni aktiviti pertama dia dalam kidzania..memula mmg nampak cam malu2, segan2 lepas dah abes je aktiviti dalam ni baru nampak muka teruja dia xsaba2 g tempat lain
 selamat la mia..sebabnye bege dia tu dijadikan contoh utk di tunjukan kat budak2 lain hehe..so dia just letak roti bege, letak daging sayor sos seme part bungkus abang tu bungkuskan
 dah abes buat bege dia dtg kat kita kasi bege suh kita try sedap tak bege mia buat kata dia haha..
 lepas tu teros naik tingkat atas, konon nak bg dia masuk kilang biskut oreo tapi umur 8 tahun keatas br bole masuk..tros skip pegi kat vitagen
ni tengah dengar penerangan camane nk buat vitagen
 vitagen kuar dari konveyor seme teruja tunggu vitagen kuar hehe
 dapat vitagen kaler pepel..utk masuk tempat vitagen ni kena baya rm6 duit kidzania
 pastu masuk pharmaniaga buat ubat
 konon dalam production la ni hehe tingat plak masa keje kilang ubat dulu2
 dah abes aktibiti dapat la vitamin sebotol, tp bukan besa kotak mia pegang tu yea..kecik je hehe
 jadi nurse kat kpj,yang ni kita igt dia bole masuk blik doktor bedah..tapi xle..dia nye umur lepas utk jadi nurse tu je..dari luar kita nampak la staff dia ajar cara susukan bb, burp kan, mandikan dia..kasi bb susu haha comei serius comei gile..dia dah kuar tu kita ckp ngan mia dah pandai kan mandikan bb nanti tlg mandikan adik yea...bole dia kata 
 kt hospital dia kena keje, lepas keje tu dia dapat la gaji...pastu dia ckp mia dapat gegaji hahah gaji dia ckp gegaji
adik tido 2x 
 contoh duit kidzania
duit yg x abes bole simpan dalam bank so bebila nk g nanti bole pakai


ni je yang sempat mia join, 4 pekerjaan je..gile sikit kan?kesian mia dia nak jadi bomba, nak join fashion show seme tak sempat...memang harus repeat lagi nanti...gambo seme xlawa...sebab xbawa kamera pon kita dah ada bb ni mmg tak de la nak usung kamera dah hehe..ni seme pakai note amrul je..mmg xle nak zoom beria mcm dslr.

P/s:klw sape2 nak g kan baik g awal...contoh first sesion dia buka kul 10pg, pegi la sebelum dia buka supaya banyak pekerjaan yg anak kita bole join.pastu better g weekday la..xla ramai sgt org tp naseb la kan klw bertembung ngan rombongan skolah mmg ramai la..

10 ribu orang memberikan idea bernas:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

nampak muka mia teruja tu kan..kikkikik..gegaji..kiikikkiki..lawak pulok..gegaji...patut gaji kan

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Ank akk yg yaya tu pun dpt pegi sbb lawatan sek..klu x blm tntu merasa..hehr

mama tisya said... [Reply to comment]

duit kalo tk abis tu tkleh cashout ke if kita tk pegi dh lenkali?? mmg ada plan nk bw tp tu la dk tangguh2 rege pn dh naik makin mhl..dlu rm 50 je..now dh rm60

mamaRIFQY said... [Reply to comment]

mmg excited budak2 kan?? mak budak pon excited..bila la rifqy boleh ke sane

Zana Nordin said... [Reply to comment]

waaaahhh
bunyi macam seronok jer Nana
baby boleh bawa masuk erkkk...
yelah...ada baby nie kan.....

teringin nak bawa Batrice gi Kidzania..
tp if dia kwn sure lagi seronok gamaknyer.....

Maria Firdz said... [Reply to comment]

rmai cakap bgus KIDZania ni.. tak prnh lagi bawa faiqah g sana..

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..memang menariks nie..

Noor Atikah Ramli said... [Reply to comment]

ika baru je nak pegi . ingat taknak bawak budak . hahaha . nampak gayanye mmg kena bawak la budak .

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Seronok tgk mia join keje2 hee

kayyana said... [Reply to comment]

gegaji..hihi... bestnye kak.. teruje sgt.. brp harga tiket die ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...