MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, December 30, 2013

Pjj kali ni sungguh mencabar

Haihhhhh..panjang ngeluh tu hihi..dekat nak masuk 3 bulan skali lagi pjj ngan amrul...kalau dulu lepas kawen dh pjj sampai la beranak kan mia sampai la mia umur 5 tahun rasanya pjj yang dulu tak la mencabar macam sekarang

Sebabnye dulu duduk dekat ngan mak, umah mak bawah umah kita atas.so mmg xterasa sgt susah nye pjj ngan laki masa anak kecik lagi sebab ada family tolong.tapi kali ni dh pindah dok jauh skit dr mak pjj nye sungguh mencabar...naseb baiklah sementara je 3 bulan, bila dh keje 3 bulan mcm cepat je masa tu

Kenapa kita ckp mencabar?

paham je la kan klw ada anak kecik keutamaan seme pada dia..klw kata dia mlalak kena plak waktu tu kita tengah nak jemur kain, tengah nak makan, tengah masak seme kena stop sebab nak handle dia dulu.yela..sape nak dokong dia klw dia mlalak..kita juga la yg kena nguruskan nya

Paling kesian ngan diri sendiri la..nak2 masa makan..mmg klw mkn tu xde nak slow mo nye..suap2 laju2 kadang2 sampai tercekik tulang ikan sebab dok teruskan makan laju2 dlm masa yg sama dia dh meraung2 minta di angkat

Kalau pasal dokong dia dr umah g ke kereta tu xde masalah cuma yg masalah bila dapat parking jauh kena plak hari hujan yallah rasa cam nak nanges pon ada..masa mula2 start keje aritu ingat lagi balik keje ujan lebat masa tu dah pening dah fikir strategi eh camane nak buka payung ni pastu klw payung dh buka camane plak nak dokong dia.xkan nak dokong dia dlu br payungkn dia adoi..dah terkebil2 dlm kereta fikir cara xbg hujan kena kepala dia

Cara nak setel masalah tu tutup kepala dia ngan kain pastu payung yg dh dibuka letak atas bumbung kete.so dokong dia kua dr kete dengan kepala ditutup ngan kain sambil tangan cepat2 pegang ayung yg dh siap dibuka atas bumbung kete.haa.paham x cite tu?nampak cam senang kan?cuba try buat ada x rasa mcm nak mnanges masa tu...dah kuarkan dia nak payungkan kakak mia plak.

Yallah seksa wei...lagi2 klw ari hujan mmg susah hati la klw balik keje ari hujan.tu pasal la kita slalu doa ..tq ag mudahkan urusan harian kita xkira la urusan kerja ke urusan rumahtangga ke

Alhamdulillah...xtau nak kata kebetulan atau naseb baik ke apa Setiap kali hari hujan sure ada 1 parking yg kosong dekat ngan tangga umah.selalunya klw balik keje tu ujan, g amek budak2umah mak dok doa dah yallah..hujan ni harap2 ada la parking dekat2 sampau je umah mmg cantik je ada kosong parking yg plg dekat ngan tangga.

Pastu satu lg klw balik lambat dr biasa kata la singgah giant dulu ke isi minyak ke kn dh amek masa kt situ..oleh sebab lewat skit dlm 15-20 mnt kita slalu risau takut xde parking tp alhamdulillah...allah selalu bagi jalan yg mudah la..ada je parking dekat.kat umah kita ni klw balik lambat mmg jauh la parking nye.

xpela..sementara waktu ni kena bersabar..xlama je lagi...seminggu@2minggu lebih je lagi..

11 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Betul..even akk yg xpjj ni pun mmg mostly handle ank sorg2..sbb dok umh pengasuh yg dkt dgn tmpt keje..hubs mmg jrg ada sekali..huhu

anak Wan Salleh said... [Reply to comment]

banyak pahala nana.. sikit je lagi

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

tak per...jap jer lg kena bertahan tu ..

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

sabar je banyak2 nana
Boss aku engineer
laki dia dh nak naik mejar atau dh mejar..
last year title kapten
masih pjj
kawin dah masuk 9 thun
laki duk merata..
kejap masuk hutan kejap kuar hutan
dengan kena sambung belajar lagi
setahun dia cuma jumpa laki dia masa cuti sem atau laki dia dpt cuti yg lansung tak inclined dgn dia..
dia dok rawang
keje kat uia gombak
anak dah 3 orang
2 lelaki 1 pempuan
yg sulung thun depan masuk stdrd 1
keje dia lagilah sangat2 berat
ank2 sakit dia bela seme
kat kl dia takde sape2
ank yatim sbb ayah dah takde dari kecik
mak kat kg jauh terengganu sana selalu sakit2
mana nak juggling keje, ank2.. emosi sedri dan emosi ank2
aku keje bwh dia..
tak pnh lagi aku nmpk or dgr dia mengeluh
thu depan cukup 10 thun dia kawin
selalu aku tnya jugak..
tak letih or penat ke..
dia ckp..
dia selalu menagis jugak tpi pada sape nk mengadu?!
Allah sajelah...
sama mcm kes SIL aku
8 thun jugak uruskan ank2 dia 2 orang
laki dia soljar jugak
pegawai warran 1 ke pegawai warran dua
tahun ni baru pencen dan baru amik berat pasal hal ank2..
sil aku lagilah..
ank yatim piatu
nak citer pd sape?
adik beradik pun masing2 ade masalah sendiri
apepun..
semoga ko pun selalu sabar dan tabah..

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Kite tau nana mmg tabah orgnya..
Kejaaaaap jek lg k nana :)

Cik Jue said... [Reply to comment]

orang yang bersabar biasa dibalas dengan kesenangan...
teruskan bersabar insayallah ..ALLAH mempermudahkan segala urusan

Cheritera Kami said... [Reply to comment]

klau bab mkn bleh gak la ditunda2..lau bab nak ke toilet..adusss..jenuh kan..
tapi itu la yang indahnya ada anak kan

Afne said... [Reply to comment]

nana, afne lalui selama 3 thn apa yg nana lalui skrg. kenangan semua tu. bila igt2 blk x sangka aku blh survived handle 2 anak sesorg kt kl.

bykkan sbr yea. kejap je lg tu :)

miZz_nizZ said... [Reply to comment]

akak sy pun alami bnda yg sma. kena hndle 2 ank. leh nmpakla tabah gila kekuatan Tuhan bg kepada mereka yg bergelar ibu ni. penat letih, tp masih mmpu untuk jaga kebjikan ank2. terbaik. do respect! =)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

memang adventure ..sabar yer. & be strong!!

Mummy Princess said... [Reply to comment]

Nana, akak baru nak belajar hidup PJJ ni....Suami kena outstation ke Kuanatan selama 4 bulan. Anak 3 orang sekolah pagi dan petang.....Memang betul2 mencabar....dengan nak buat kerja rumah, tgk kerja sekolah anak2....bekerja lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...