MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, February 28, 2013

camane nak bli pekasam online?

 aritu masa up entry beli pekasam online ada yang tanya mcm mana nak beli?hehee.. ada juga kaki pekasam mcm kita ek ok kepada sape2 yang nak beli tu korang bole pm kat tokei dia kt fb ni link fb dia ummi ihkwan adha
lagi satu mamafarah4 tanya kita pakai sos ikan apa utk masak siakap 3 rasa?
ni la sos ikan nye, banyak kegunaan nye sos ikan ni salah satu sebab utama saya bli sos ni sebab nak buat sos kemboja yg mana wajib ada sos ikan, sebenarnya klw ikutkan utk buat popia kemboja pakai sos sotong tapi sini susah nak carik, so pakai je la sos ikan, rasa lebey kurang je
selain tu sos ikan ni kita masuk juga kalau masak mehun goreng, kuewtiow, untuk buat sos cili thai mmg ni la bahan utama dia..sos ni dia ada satu bau yg klw korang biasa makan kt kedai ala2 thai kan..ni la dia letak dalam semua masakan dia, maybe tak semua tapi kebanyakan masakan thai akan letak sos ni.sos ni agak sedikit masin so klw dah taruk sos ni kurang2 kan taruk garam


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

tekun buat homework

semenjak dah skolah ni baru dia rasa buat homework kan..dulu dok gk sepupu2 dia buat keje skolah kan dia pon sebok juga la nak buat homework..baru2 juga ni dapat homework 2minggu pertama memang minggu bulan madu la hehe..

bese klw ada homework time kia amek kt skolah tu, time dia kuar pagar skolah dia dah bagitau cikgu suh wat keje skolah.nampak dia berminat & eksited la nak buat, xde ngelat2.ada sekali tu kita tengah dok masak kat dapor kita suh la dia buat dulu nanti kang dh siap mama cek tengok

tengah2 dok masak tu dengar dia dok melalak kt luar..bile tanya nape nangis ni??
mia xreti buat...huwa...
hahaha klakar btol la..beria2 dia melalak sebab tak reti buat homework, tak menyaba tunggu mama masak nak juga buat sendiri udahnye tak pandai hehe..

 khusyuk tol
.
nila dia perangai dia yg mcm pasya hahaa
dia tau mama nk amek gamba tetiba nak kontrol2 senyum kamben

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, February 27, 2013

tempat yang nak pegi lagi

MABUL!!!!!!!!!!! yes ni la tempat yang kita rasa nak pegi lagi..
insyallah mana tau ada rezeki nanti bole jejak lagi pulau mabul,ni apesal up pasal mabul ni??sebab nye kat fb ada dua tiga kawan tengah holiday dekat mabul skang ni...haih...geram nengok kejernihan air dia kalau la ada jet sendiri rasa nak terbang skang je hahah...

kat tv pon kadang ada cite pasal mabul harap2 satu ari nanti kalau umur panjang bole sampai lagi kat sini, tak yah sampai sipadan sini pon dah cukup cantik dah

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

wajib makan seafood kalau g melaka

 sebelum gerak melaka lagi dah zikir kat telinga amrul nak makan ikan bakar kat alai haha...malam tu lepas jenjalan a famosa, pas magrib gerak g alai.kenapa alai?ntah la kita rasa lagi suke alai dari umbai tak tau kenapa..

masa pertama kali makan sini 3 tahun lepas kawan amrul la yg suggest makan kat ala kasim tu..ok masa kita g sama gefren dulu makanan not bad, sedap tapi kan kali ni agak mengecawakan...kita ni bab2 rasa memang peka..kalau rasa plain2 je memang rasa mcm nak nyumpah..tapi saba...sebab kena behave kan ibu mengandung hahaha

kita oder lala sweet sour (ni beso punya bukan lala kecik), pari bakar sambal, sotong goreng tepung, cencaru bakar.ketam adalah tidak di benarkan sama sekali yea sebab kita elegik..tak mau amek risiko kang tak tido malam dok menggaru.

lala sweet sour - alahai mcm dia tuang je sos sweet sour atas lala tu xde langsung rasa bawang di tumis out langsung!
ikan pari bakar sambal - tak tau kenapa sambal dia rasa sangat pelik & pahit2 sikit dah la kita amek 2 ekor sekor je habes sekor lagi cuit sikit je xabes sebab xsedap
cencaru bakar- tak try sebab dah banyak lauk
sotong goreng tepung - paling sedap pernah kita makan, tak liat patu tepung dia tu sedap semacam apa letak ntah

(kdg2 ada orang jenis xde perasaan sedap ke tak sedap ke makan je tanpa banyak soal,sorry la bukan tak bersyukur dapat makan, tapi kita ni memang jenis cerewet bab makan, kalau tak sedap situ juga kita cakap tak sedap, kita bayar apa..kita ada hak nk komen hehe)

makan 5 orang dewasa termasuk air, nasi, kelapa jelly total semuanya RM79, rasanya mcm murah je..ke sebab pari tu bukan ikan yang mahal tu kita rasa murah kot, kalau amek siakap rasa mahal skit.kali ni servis bole kata ok, maybe sebab kita pegi awal.masa sampai meja tak penuh xlama tu terus xde kusi kosong dah..

ikan segar2


lala sweet sour isi dia agak berlendir mcm siput sedut tu
 sotong goreng tepung sedap gile
 pari bakar sambal




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

upin & ipin

.

tengok la..ntah berapa puluh kali dia dok ulang tengok upin ipin kat youtube setiap kali buka cie upin kt tv9 dia dah hapal dialog upin ipin blom upin buka mulut mia dah cakap dulu dialog diorang haha..
adoi mia..bole la ganti budak alih suara upin ipin kalau gini.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, February 26, 2013

berita pilihan

Sape suke tgk berita?
Tv mana korang suke nengok?
Kita suke berita tv9 sebab padat dah cepat berita yg ada isi
Tak mcm tv3 stengah pasal politik bohsan wei (xcampo hal politik)
Tv1? Lagi membosankan dengan set yg xmenceriakan
Ni kalau balik umah mak kat kl, berita jam lapan tv3 sure dia cakap TUTUP!!merapu berita tv3 ni lagi2 dekat nak mengundi ni hahaha...
Almaklum ler abah kan pembangkang hihi...
Entry bosan di malam ari sementara nunggu drama bersiri tibi 9
Published with Blogger-droid v2.0.10

dah 5 bulan baru scan

last week ada checkup, 5 bulan sudah eh cam xcaya je kejap dah 5 bulan.suar jeans still bole pakai lagi.xsaba rasa nak pakai suar mengandung hahah... ada 3 lai kita beli blom bole sarung lagi sebab perut belom begitu membesar lagi

bulan lepas masa 4 mths berat 62kg ni dah masuk 5 mths dok 62kg lagi.mujor tak naik mendadak takut nanti naik banyak sgt susah nak kurus balik.

ni la dia gambo bb kita dalam perut..tengah2 tu bulat tu kepala dia.xlama dah 4 bulan je lagi kita jumpe ok baby..igt nak scan lagi bln depan kot bole nengok jantina ke kan heheh...xkisah laki ke pompuan kanji sihat ye dak?tapi hati kecik kita nak bb boy hahaha td kata xkisah puii...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menang angpow

ada juga teselit menang contest, prasan tak kita skang dah slow share2 kat fb seme ntah lah sejak menjadi mak yong ni malas ras anak join contest segala..

ni contest kat fb kira jumlah ular..kita tiru je jawapan orang lain haha btol la plak, winner dia akan random seramai 50 orang, ramai tu.adiah nye sebab kan contest ni kena mengena ngan raya cina maka dapat la angpow bape hengget dalam nye idok la kita tau..tunggu sampai umah je la nanti

 mujor kawan fb bgtau..tq nik


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, February 25, 2013

passport perkahwinan

aritu kan balik umah mak kt kl nengok ada kad kawen, unik btol design dia..bentuk mcm pasport, saiz sebijik mcm pasport
 isi dalam dia
.
cute je kan?anak orang kaya ni
Published with Blogger-droid v2.0.10

menara taming sari

3 tahun lepas masa nak naik menara taming sari punya la ramai orang xsanggup nak q jadinye tengok dari bawah je la..kali ni baru kesempatan naik menara taming sari..sape yang g melaka time public oliday memang mimpi di siang hari la kot nak naik menara ni haha...kalau korang sanggup q panjang bole je tapi kita malas..mujor masa g last week bukan public oliday.

tiket nye sorang RM10 jangka masa kat atas 7 minit je katanya, seminit naik seminit turun, lagi 5 minit dia pusing2 kat atas tu, idok la gayat mana tapi nye pening masa dia pusing2 tu..so dari atas tu dapat la tengok pemandangan negeri melaka..

ok la dah rasa naik menara ni kan..lain kali g melaka tak naik dah kot hehe..rasa skali cukup la.

 q tak ramai orang pon
panas...


,
muzium kapal



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

siakap 3 rasa kegemaran kami

Cemuih nye g pasar tgk ikan yg sama..yela ikan apa je lagi jaws mana jual hahah..kat umah ni klw msk ikn kecik2 cam sadin ke kembungke kita sorang je la usik.kita ni pesen klw masak lauk kata la sup ayam, nk kena ada ikan goreng, mcm tu juga klw masak kurma ke kari ke asam pedas ke ikan goreng mest nak ada, ada stengah orangkan dia masak kari ayam ko makan je la nasi ngn kari ayam.kita xlehla..rs mcm xlengkap je makan ada satu lauk.

Eh bebel plak orang nak cite psl siakap ni.ni ikan siakap kedua kita penah beli seumur idop hahah...masa kat kl kita msak steam tp amrul xsuke dia suke ikan garing2.so kali ni kita masak siakap 3 rasa, menu yg biasa oder klw mkn kt luar.beli size kecik je sekor rm6 je.


kemain la hai nak hias2 ngan salad haha padahal berdua je makan nye
.

Ok ni bahan2 utk masak siakap style kita
Bwang besar potong dadu
Bawang putih hiris halus
Halia hiris halus
2 sudu cili blend
Sos tomato
Sos tiram
Sos cili thai
Sos ikan
Nenas patong dadu
Cili masak hiris 2
Cili api potong kecik2
Garam

Memula goreng ikan kasi garing
Pastu tumis bawang besar, putih, halia sampai naik bau
Masukkan cili blend msak sampai garing
Masukan sos tiram, sos chili thai, sos ikan, sos tomato masak smpai pekat
Last skali baru msuk nenas, garam, gula dan perasa
Dah siap kuah dia tuang atas ikan..

Pastu makan la bedua ko tengok aku, aku tengok kau..hahaha anak xle makan sebab pedas romantik skali skala makan sama, jarang nk dpt mcm gini sebab kejenye shifkan.
Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, February 22, 2013

ikan patin masak tempoyak


Fuh.cam xcaya je bole msk ikan patin tempoyak ni..ni seme gara2 dapat sebekas tempoyak dari makcik amrul yg kat melaka tu, ari ahad g pasar carik lauk tetiba amrul mluru kat tempat ikan rupanya dia cr ikan patin.

Mak kita xpenah msk menu ni sebab dia xmkn ikan sungai, pesen dia klw dia xmakan dia xmasak so krorg pon xmerasa la hehe..penah skali je mkn masa buka puasa atas highway arwah fil blanje.
Kita ni baru2 juga pandai makan tempoyak ni, dulu mana makan...skali dah try sambal tempoyak dengan daun kayu tu baru jatuh cinta ngan tempoyak.mak kita pon xpenah msk tempoyak kat umah tu kita xreti mkn.

Ekceli kan dah lama amrul dok hint2 suh kita blaja msk patin tempoyak ni, kita wat derk je haha..sampai la ada skali tu dia kata awak reti x buat patin tempoyak?aritu wife kwn dia buat perghh sedapp dia kata, tetiba kita rasa tercabar muahaha...kita ckp kat dia mmg la sy xpandai masak, tp klw ada resepi insyallah saya bole buat.

Jadi ni la dia hasil patin tempoyak kita buat kali pertama..berjaya! Saya xnak ckp sy msk sedap sebab seme orang pon klw msk mest la dia ckp masakan dia sedap kan?bagi saya cukup sy ckp saya berjaya masak sama mcm kat kedai hahah...

Senang je nak tau kita msk sedap ke tak, klw amrul makan bertambah tu maknanya sedap la di mulut dia tu haha...nak harap dia puji sedapnye yang...ikan patin awak ni..tunggu la smpai taun depan pon dia xkan ckp hahaha dah masak dah prangai dia tu..dia kata xnak puji sebab xnak kita kembang ceh!

Tapi nye kita tanya juga dia, ok ke?ye la sebab dia slalu ckp wife kwn dia msk sedap kan, nak juga tau kita msk sama je mcm wife kwn dia tu hihi...komen amrul ok, tp lenkali ikan ni masak lama skit.kita baca resepi jgn msk lama sgt takut ikan hancur.xpela percubaan kali pertama kan..nnt improve la tu

Ok ni nak share bahan2 nye
15 biji cili api
Sebijik bawang besar
1 inchi kunyit idup
3 sudu tempoyak ( kita suke kuah pekat so kita letak 5 sudu )
Daun kesom
Garam, tak dilupa serbuk perasa :-)
Tumbuk cili, bawang ngan kunyit
Gaul ngan tempoyak, masuk dlm piuk tambah air
Masak smpai mendidih last baru masuk ikan ngan daun kesom
Masuk garam, saya masukan gula sikit sebab nak balance rasa mcm tempoyak tu.
Kita baca petua nak ilangkan hanyir ikan ni, selain dr rendam air asam jawa petua paling mujarab katanya lumurkan ngan tepung gandum lagi bkesan dr lumur ngam asam jawa.

kengkawan yang pandai masak..cer kasi idea menu apa lagi yg bole masak ngan tempoyak?ada tgk menu zety sambal udang tempoyak ingt nak try nanti, jenuh fikir apa nk masak ni tempoyak sebekas dalam freezer tu
Published with Blogger-droid v2.0.10

bila dah duduk sama..

dulu kan masa duduk jauh tak jumpe 2 minggu xheran pon...skang ni dah dok sama baru xjumpe 2 hari eh lain plak rasanya hahaha..ini semua poyo!!!

eh betol la..dah dekat dua bulan dok sama ngadap muke dia hari2, tido ada teman ari2..tetiba xde 2 ari encik sarjan kena outstation eh tetiba rasa rindu plak kat dia..

tapi kan skang sejak dok sama..sonok tau..biar pon kluang ni xde hiburan mcm kl tu, pekan pon mati kul 9 tapi btol la bak kata kawan kita intan, bile duduk sekali ni kan..seronok sebab kita dapat tengok family kita depan mata.memang la sini tak sama mcm kl..tapi kepuasan tu dapat duduk sama tak leh di gambarkan hehe..

encik sarjan outstation kat tasik banding, perak aih cepat la balik...
eh lawa plak tasik banding ni kan

Published with Blogger-droid v2.0.10

jalan2 @ A Famosa

 lepas check in, rehat2 dulu kat blik dah kul 5 baru kuar jalan2 ka A Famosa.jalan je dari hotel dalam 15 minit gitu sekali skala eksesais kan..mak yong ni sejak jadi suri rumah mana penah eksesais haha..dulu pon sama lah.

ari jumaat pon ramai orang kat A Famosa tu.dah sampai melaka ni mana lagi nak pegi kan..biarpon dah 4,5 kali amek gamba kat sini, dah ini je yang melambangkan melaka..hihi..dah amek2 gamba ktorg naik beca plak g menara taming sari jauhnye ada la sekentot kot satu beca dia cas RM15, amek 3 beca dah mia beria sangat nak naik beca kan..kasi la dia chance merasa.

tetiba terfikir masyuk gak abang beca ni kan..sehala RM15, dua hala RM30.kalau sehari 10 orang dah RM300 kalau 20 orang?RM600 sehari fuh masyukkk hehe tapi bukan selalu kot a famosa ni ramai orang..bile cuti2 public oliday ni memang rezeki diorang la kan bagi abang2 beca ni.

pastu kan seme beca buka lagu gangnam style haha..xde dengar lagu lain..ada la satu beca tu penumpang dia mat salleh dia buka lagu hero mariah carey heehe..

rombongan cik kiah punye la payah nk amek gamba depan2 a famosa tu penuh kejap2 orang lalu lalang mcm buta je xnampak kita nak amek gamba dia redah juga depan kita




ada gak gambo betiga ihsan dari tab hehe



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, February 21, 2013

terpaksa minum air gula

Arghh ni la menda yg paling dibenci skali time pregnant.kena buat mgtt test atau dalam bahasa kampungnya test mnm air gula heheh...

Kul 12 malam td dh start puasa kul 8 pagi tadi g klinik minum air gula.ingat lagi masa ngandung mia dulu kena minum air gula gak sebabnye kita ada gen diabetis abah ada kencing manis so mmg kena buat.test ni utk yg ada gen diabetis ngan sape yg berat badan nye naik mendadak.

Masa mia dulu dia nye air gula manis yarabi sampai belah bawah plak air gulanya pekat, likat sampai tekak rasa perit sebab manis sangat.tu la sebab munta pastu kena retest!hazab nye rasa mnm air gula dua kali.

Pagi tadi dok doa2 jangan la muntah...xmo retest....kul 8 amek darah, mnm air gula,eh air gula dia xmanis sgt kejap je kita abeskan secawan, sambil mnm tu kita bayangkan tu air fresh oren yang terlebih gula hahahaha.... kul 10 datang balik amek darah lagi.haih..kurang darah kita arini doktor curik hahaha..

Elok je kuar klinik burrrrrrrr keluar seme air gula yg diminum tadi.rasanya perut lama kosong kan tu muntah tu...haih naseb baik muntah sebelum kul 10...
Published with Blogger-droid v2.0.10

melaka straits hotel

 minggu lepas masa CNY kan ktorg balik kl, ikut amrul outstation sana, jadi klw dah g kl amrul dapat la cuti 2 ari..dia kan mana bole dok diam2 kat umah..dia buka pc dia gugel chalet2 & resort kat endau mersing.pastu dia tanya kita ok x?kita cakap ikut je..pastu kluang masa minggu lepas plak sejak kita balik dari kl ari isnin tu hujan je sampai ari jumaat ada la sehari panas pastu ujan je..camane nak g cuti2 kat pantai klw dah ujan..

sampai la petang khamis tu amrul tanya..camane ni nampak gaya xleh g endau mersing ujan je...awak nak g mana?dia tanya..kita ni kalau bole nak explore abes johor ni kan, tapi cuaca tak mengizinkan..last2 kita cakap jom la kita g melaka..kalau tak tau nak g mana..

maka ke melaka la kami 2d1n bawa MIL & adik ipar dua orang jenjalan..hotel kali ni amrul yang uruskan..sebab dia nak cari otle yang ada swiming pool & dekat ngan a famosa.hotel ni nama dia melaka straits hotel, betul2 belakang equtorial hotel, nak g a famosa jalan kaki dalam 10-15 minit gitu.so far ni lah hotel yang paling dekat ngan a famosa selain equatorial.

memang strategik la otel ni, dekat shopping mall, dekat dataran pahlawan dekat a famosa, seme jalan kaki je.ktorg amek dua bilik amek yang connection room tu, yang bilik lagi satu amek extra bed kena cas RM50.masa check in ari jumaat tu masih di kira peak season sebab dalam masa seminggu isnin-jumaat lepas masih di kira cuti CNY so cas dia extra la skit kalau tak salah RM199++.



.

.
.
bilik ktorg

 ni bilik sebelah mil & adik ipar
 oleh sebab mia baru baik demam maka kolam ni di pandang sepi je xde sape pon mandi hehe


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...