MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, March 29, 2013

surat untuk coffee box

ari selasa lepas set ngan kak ana, xopismate nak lunch sesama..rindu dah lama tak jumpe kak ana & sarah...kita pon janji la dekat coffee box sri gombak sana, antara tempat peberet ktorg lunch masa keje opis lama dulu.sebenarnya dari kluang kita dah plan nak g lunch ngan diorang pastu nak makan mehun singapore kat coffee box ngan dia nye 3 layer ice tea

sampai je kat coffee box nengok menu dia dah xde mehun singapore issh xpuas ati ni kita panggil staff dia mana menu mehun singapore dia kata dah xde..huhu...kempunan mak..kalau nak tau asal kita g sana je sure akan oder mehun singapore dia yang super sedap tu sama la ngan kak ana, duduk je xyah tgk menu tros memasing nak oder mehun singapore.skali dah xde la...

sarah pon apa lagi...dia tulis note kecik utk kasi kat management coffee box haha..comel je surat luah isi hati minta dia masukkan balik menu mehun singapore dalam list, we want behun singapore back!

oleh sebab mehun singapore xde oder je la menu lite2 tuna sandwich ngan air pojaan hati 3 layer ice tea , tq kak ana sudi blanja kita...gamba ngan diorang lupe plak amek sebok borak je kan..

3 layer ice tea yang paling sedappp pernah minum cukup dia nye manis, susu lemak berkrim di sukai ramai
sandwich dia sedap
 surat cinta utk coffee box hehe

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dah lama tak masak breakfast

sepanjang jadi suri rumah rasanya TAK PERNAH masak untuk breakfast, bukan apa bila mil dah g keje kul 6.30 pagi, mia plak g skolah kul 7.30 pagi, tinggal la kita bedua ngan amrul tu pon klw amrul keje petang, klw amrul keje pagi, tinggal la kita sensorang baik g beli je dah kalau sensorang kat umah kan

besenye tapau roti canai je kedai mamak kat area umah, kalau amrul keje petang plak bese dia ajak bfast kat luar lepas anta mia g skolah.skang ni la baru nak mrasa bfast bedua sesama hehe...

aritu sebelum balik kl, operasi mengclearkan sayur & bahan yg ada dalam peti, ada mee kuning belen buat mee kari aritu, kita pon apa lagi zass sinsing lengan buat mee goreng basah untuk breakfast, tu la pertama kali masak utk bfast.

nak tau rahsia kita?kalau bfast kat luar kan xpernah kita oder mee goreng or mehun goreng hehe xtau kenapa...sebab rasa dia sgt plain kot pastu rencah pon kedekut baik buat sendiri puas ati.

ok la nk share juga resepi mee goreng basah style kita
mee kuning
bawang putih
cili kering di blend
tomato sos
cili sos
sos ikan
sos tiram
kicap
fish cake, fish ball, ayam, udang (ni rencah dalam mee kari yang tak abes hehe..tu campak dalam mee goreng ni)
sayur skit

tumis bawang putih di tumbuk xyah hancur sangat dah garing masukkan cili kering.
masukkan seme sos cili, tomato, tiram,ikan & kicap
masukkan fish cake, fish ball, ayam seme masuk air skit
masukkan mee last skali baru masuk sayur & garam seme

masakan kita mmg kaya ngan sos hehe tu sebab mak yang ajar
ada orang masak mee goreng stakat bawang ngan cili kering semata je kan


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

anak

Setiap anak tu allah bagi kelebihan dia lain2, mungkin anak kita lebih tang sini tapi dia lebih tang sana, mcm tu juga dengan anak orang lain.
Setiap anak juga perkembangan dia xsama dengan anak yang lain.

Contoh yea..damia dia berenti isap botol masa umur stahun 5 bulan, lepas tu tokwan dia ajar minum dalam cawan.mia stop pakai pampes sepenuhnya masa umur 2 tahun 2 bulan.damia cakap xpelat sejak umur stahun 7 bulan, dlm usia 2 tahun tu mmg dia ckp mcm org besar sebab dibesarkan kat umah mak dengan org2 besa,saya bertuah sebab damia di besarkan oleh nenek dia, kalau saya anta taska pastu sy sendiri yg kena train 100& utk berenti botol ngan pampes saya rasa blom tentu saya bole buat pada usia damia mcm tu.

Walaupon perkembangan tu sgt membanggakan diri saya tak skali pon saya bermegah atau cuba compare pencapaian anak kita dengan anak orang lain, kecuali kalau orang bertanya, then baru kita cite
Maybe damia lebih kat situ, dia ada lah kurang kat tempat lain, mcm contoh ada kwn kita anak dia baya damia, dah pandai membaca, ok la kita tumpang bangga, tapi kita xsuke cara dia compare kan anak kita ngan anak dia..eh damia blom pandai baca?anak aku dah pandai baca dah...aku anta tadika swasta tu cepat dia pandai, ye la...aku anta skolah murah je tu anak aku lambat membaca...(dlm ati)

Anak dia wlpon dah g skolah masih isap botol siang malam,pampes pon malam2 still pakai lg malas je nak cakap eh anak kau isap susu botol lagi, still pampes lagi dah besar2 pon?sebab kita tau budak ni pkembangan dia xsama kan...kita paham sebab dh tgk mcm2 ragam anak buah yg kebanyakan kita jaga dr kecik.

Kalau ada kwn2 yg anaknye dah besar masih berbotol dan berpampes kita cuba bagi support incase klw dia tanya camane nak buat kasi anak kita xisap botol ngan free diapers, bukan lah membeza2 kan anak kita dengan anak org lain, dah tentu orang menyampah.

Bukan xbole puji anak, puji lah dah memang anak kita kan sape lagi nak puji, tapi kalau nak puji biarlah berpada2, jangan ingat kita sorang je ada anak, orang lain pon ada anak juga.

Lagi satu cukup pantang kalau orang lain cuba mengajar kita cara mengajar anak, ok fine kau buat la dengan cara kau, aku buat cara aku.kehidupan kita xsama...saya membesarkan damia bersendirian tanpa amrul setiap hari ngan kita slama dekat 5 tahun, jadi saya ada cara saya mengajar anak dalam keadaan kita yang duk bjauhan dengan suami.xbole nak samakan cara saya dengan cara awak mengajar anak awak.saya mmg dr mia kecik dah ajar dia berdikari & xsuka manjakan dia seme tu utk kesenangan saya juga.

Jangan lah mcm gud2 je..nanti orang meluat...hidup ni dalam apa pon biar lah besederhana...apa pon lah...terutama dalam percakapan asik kau je yang betol, kau je yang bagus.sebagus mana pon kita ada lagi orang yang lagi bagus dari kita xyah nak eksyen sangatlah...

saya tak suruh orang bersetuju dengan pendapat saya, ni pendapat saya saya berhak nak kata apa pon hahah..peace!
Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, March 28, 2013

ala..budak budak biasalah..

Nak cite la kisah jiran ni, datang umah saja la nak borak2.datang bawa dua orang anak nye skali sorang dalam 4 tahun sorang darjah 1.memula datang tu elok je duduknye dua beradik tu..xlama tu abes dari satu bilik ke satu bilik dia teroka, siap g dapor buka peti ais pastu jumpe coklat dia amek makan.

Tak cukup dengan tu, dia masuk plak bilik bukan masuk saja, masuk naik atas katil melompat2 atas katil dua beradik tu.astaga..ya ampun kalau anak aku mmg dah lama aku cubit dah..

Yang herannya mak nye langsung tak tegur ok, langsung! Dia buat mcm xde apa jadi mcm xbersalah je anak dia buat umah kita mcm umah dia sendiri sampai mata kita naik berbulu kita plak yang suruh diorang keluar main kat luar tros kunci pintu bilik

Hey..pantang btol la kalau ada budak sampai masuk bilik kita siap mlompat atas katil lagi....memang la..bese orang kata alah...budak biasa la....hey no way...masa dia budak ni la nak ajar kang dah tua baru nak ajar xguna dah...

Pelik eh ngan mak bapak jenis gitu biar je anak buat apa sampai kita plak yang kena tegur, mungkin dia terasa kita suh anak dia keluar dari bilik tros dia minta diri nak balik.hish..klw mcm gini la..mmg lepas ni xjemput dah dia masuk umah dok la borak kat luar je.

Published with Blogger-droid v2.0.10

dapat pon!

dari kluang ritu kita siap2 listkan dah apa menda yang nak makan nnt kalau balik kl haha over kan?memang over so far dah stakat arini banyak juga menda yang kita nak makan tu dah tercapai.mana yang  bole buat kita buat mana yang xleh buat kita g carik.

ni antara menda yang kita nak makan sangat2 (antara yea..lain2 akan di update kemudian haha...)

popia kemboja, aritu masa kat kluang ada buat skali tapi tak puas makan...jenuh nak abeskan dekat 4 ari baru abes goreng, bila dah lama popia xsedap
jadi balik kl je tros beli bahan buat ngan mak, skali buat abeskan sepeket kulit popia ada dalam 40 ketol, sehari je abes 40 ketol tu seme ajaib kan?hahah xyah nak ajaib sangat umah mak ni tengah ramai bebudak cuti skolah ni anak buah seme disini
chatime
dari kluang tingin sgt nak minum chatime kat kluang xde yea harap maklum
kebetulan plak senin tu pegi bli tiket keteapi kat kl sentral utk balik kluang ternampak ada chatime, hah cantik sangat la tu..baru je ingt lepas balik bli tiket nak singgah wangsa walk bli chatime 
mcm bese lah klw oder sure oder yg sama xpenah tuka2 hahah pure cocoa +pearl

bese gini la kan peel orang mengandung dia kalau dah nak makan, dia akan dapatkan juga sampai dapat lambat pon xpe janji dapat hehe.

naseb baikkk

Kejadian yg blaku kat kluang mall, masa nak tgk oz seblum wayang start g la surau..bese pangai kita dlm pjalanan ke surau tu kita dah siap2 buka jam, sebab apa takut nnt terrletak atas batu tempat wuduk, jadi dah latih diri buka jam awl2 tros masuk henbeg.

Abes semayang tros g kat wayang, on the way ke wayang tangan dok meraba dlm beg cari jam.eh xde!xpuas ati siap letak beg atas lantai selongkar cari jam
Konfem xde! Cecepat la patah balik g surau, ada 3 org dlm tu 2 dah sudah solat, tros kita tanya ada x nampak jam?sorang budak pompuan ni ckp td ada nampak..pastu dia jalan g kat tepi kapet tempat wuduk, dia amek jam tu kasi kita

Yallah...rasa nak peluk je budak tu...padahal kapet tu tempat org lap kaki pas wuduk klw ikut logik mest org akn nampak, mungkin masih rezki kita kot nak pakai jam tu.memang la jam tu bukan rege 5,6 ratus...tapi tula jam swatch pertama kita yang amrul kasi dah burok diomand cabot2 dah battery 3x tukar dah..sayang wo...

Xtau camane jam tu bole tkuar dr beg padahal dah buka sebelum masuk surau.ni bukan kali ptama tertinggal someting kat surau dulu ada gak satu beg bedak, lipstick ngan lipgloss penah tertinggal.careless kan gitu la padahnye
 haih jam kesayangan biarpon burok aku tetap sayang

Published with Blogger-droid v2.0.10

majalah JELITA april 2013 :)

dah lama dah kak shikin majalah jelita intebiu pasal dia ada tanya minum tak susu anmum?memula dia pm kat fb, cakap adik pregnant kan?bole tak tolong akak..ada satu artikel advetorial susu anmum nak cari ibu yang tengah pregnant yang minum susu anmun.

ok la..xjadi masalah kita intbiu thru fb je..dia tanya itu ini kita kasi simple point je..lain2 ayat seme dia tambah kasi sedapkan artikel..

ari selasa ritu ada kawan fb bagitau muka kita kuar dalam majalah jelita, apa lagi cargas la g carik hehee..ingatkan artikel kecik2 je macam sebelum ni, skali amek..satu page cite tu, pastu gamba plak kemain besa kali ni, sebelum ni adala 4,5 kali kak ikin minta tlg wat jawab sevey gamba pon cinonit je..

ada ramai yang tanya mcm mana awak bole terpilih masuk magazine ni?jawapan dia..saya kenal wartawan jelita ni, dia selalu pm kalau ada apa2 sevey minta kita tolong jawab pastu nanti cam bese gamba akan masuk dalam magazine tu.

pernah juga dia buat sevey yang tak berkenaan dengan diri kita contoh sevey ibu muda beranak dua, so kita pon suggest kan kawan kita shiera utk di intebiu..so kalau ada sevey2 yang tak de kaitan kita pon rekeman la kawan2 kat kak ikin.

cover bulan ni, shila amzah
 ni artikel utk advertorial susu anmum
kak ikin kata maybe dapat duit, kalau tak pon nanti dia akan dapatkan bekalan susu anmum materna
kalau ada ada lah..kita xkisah pon hehe...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, March 27, 2013

rindu bantal pelok

rindu bantal pelok kecik, bukan bantal pelok besar hahaha...
sejak balik dari kl aritu ada skali je mia nak tido ngan mama dia ni
start ari sabtu sampai la ke malam ni mia dok bertapa umah sepupu dia (kakak kita)
sabtu, ahad, isnin rumah sepupu yang atas je umah mak ni ha
selasa & malam ni plak mia g tido sepupu kat wangsa maju sana nun ha..
xherannye dah dia ngan mama dia dah..
xde dia nye dia nak nanges tido mama xde kat sebelah
lagi dia suke ada lah...
ye la kat kluang mana ada kawan...
kesian plak nengok nye balik skolah dok dalam umah
balik kl hambek...dia nye riang sampai makan pon xnak asik main je kejenye
sampai kita panggil dia nak cium2 kejap dia bole kata sebok je mama ni mia nak main la hahaha
kuwang asam sebok dia kata ye...
xpela..kasik chance seminggu ni biar dia main puas2 biar dia rasa cuti skolah ni puas2
esok balik kl jangan nak berlagak la..ketiak mama ni juga dia carik masa tido

p/s :  kalau korang lepas tak anak2 besar2 mia tu tido umah makcik or pakcik diorang?

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

ini bole mendatangkan marah!

 bile dah berjauhan hanya pesbuk, wazap tempat berhubung...
sorang kat kl sorang kat langkawi
rindu?ntah blom lagi kot haha...kita dah bese jauh ngan laki..so jiwa dah kental, stakat 2 minggu xde hal, jangan sebulan lebey itu memang ada hal hahaha...

jenjarang abang sarjan ni upload gambo sendiri kat pesbuk mcm comel je kan haha
tapinye perut je xcomei jan..kasi kaver skit bole x?
kemain la dia kan..dah sampai langkawi jalan sana jalan sini
stakat jalan cable car kita xheran la..kita dah sumpah xmo naik lagi dah cable car gayatttt
 tapi INI, INI yang mendatangkan MARAH!!
ada ke dia wazap gamba laksa.....dia tau kita hantu laksa kan?
dia tau kita suke makan laksa kalau g langkawi
dia tau kita selalu cakap eii laksa mana2 kedai kat langkawi seme nye sedap
dia tau seme tu, tapi dia saje je wazap kita gambo makanan kegemaran kita ni

 arghh..stress..xpe tros masukkan laksa dalam list makanan yang WAJIB di masak utk minggu ini hahaha..
benci la gini xnak kawan lah!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

nana keding dah bersalin

 hai....Nama saya Adam Danish bin Mohd Rafidi. Saya lahir pada 26.03.2013 jam 11.24 pagi. Berat saya 3.91kg, lahir di hospital selayang secara pembedahan.

geram kan nengok budak kecik balut slimut ijau spital gini hehe..rasa xsaba nak branak juga ni
ni la dia budak debab dalam perut nana keding, kemain la hai debabnye..geram la acik nengok...mak nye cekeding je adam sedut lemak2 mak yea..heheh...
tunggu adam kuar spital acik datang nengok yea...acik nak datang ngan kak mia tapi spital xleh bawa budak sian kak mia xleh nengok kang..kita tunggu adam balik umah atok micai la kita gomol2 dia yea...
to nana & kbob selamat menjadi mak & bapak...rasalah tak cukup tido mata kungfu panda segala menjaga budak debab ini haha...
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

kuih cek mek molek

sebenarnya dah lama beli keledek ni, dekat sebulan beli kat pasar malam tak buat2 kuih konon nye bercita2 tinggi nak buat kuih cek mek molek, sudahnye sampai tumbuh daun salah seketol dari keledek tu baru la hegeh2 nak buat kuih hehe...

ada la beli 4 ketol, try la rebus yang tumbuh daun tu skali, bile dah masak abes berurat2 dia nye isi buang je la yang tumbuh daun tu, lagi 3 ketol je ok.

sebenarnya dah lama gile xbuat kuih ni, tah tetiba rasa nak makan kan, tu yang beli keledek, pernah buat sekali je pon belaja ngan mak, mujor resepi dia simple je so xde la call mak tanya camane nak buat hehe main agak2 je...tetiba kan masa menggentel kuih ni otomatik plak ternyanyi lagi cek mek molek hahaa..kemain senang lagi ati buat kuih cek mek sambil nyanyi lagu cek mek molek aha....haiiiii hahaha....

bahan2 nye
3 ketol keledek (lagi sedap yang oren nye keledek)
tepung gandum (agak2 la..gaul sampai keledek tu tak melekat kat tangan, maknanya dah cukup la tepung)
garam sikit
1 sudu mentega
gula

cara2nya

keledek tu rebus dulu, pastu dah masak, penyek2 kasi hancur
masukkan tepung uli sampai dia tak melekat kat tangan, masukkan garam & mentega
dah tu bentukkan dia atas tangan boh gula, kasi bentukkan jadi mcm bom mortar dah siap

kesian keledek ni kan hehee
.
  dah siap uli seme 3 ketol keledek dapat 15 bijik
 dah siap goreng bentuk burok ada lonjong ada tidak haha
xjadi masalah malam tu juga setel seme ni
xyah la nak puji2 pandai nye buat kuih ni yea..cer korang suh kita wat karipap, mak angkat bendera putih uolss xpandai haha...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, March 26, 2013

ikan siakap steam

 sejak jadi suri rumah baru 2x masak ikan siakap, dua kali tu juga la buat siakap 3 rasa.nak buat siakap steam laki xmakan..sebab dia fobia ngan tulang ikan hehe...ikan lembik2 dia xmakan, kalau garing dia makan sebab tulang pon dah garing.

minggu lepas masa amrul outstesen kat kl, ini la masanya kita nak masak siakap steam, baru la dapat merasa ikan siakap yg dimasak selain 3 rasa, klw g makan kedai pon memang tak pernah oder siakap steam ni kalau g makan ngan dia, sebab dia xmakan kita kena ikut la selera dia

oleh sebab umah ni xde piuk kukus kita guna kaedah kuali yang diletak air kendian masukkan bekas yg diisi ikan dalam kuali tutup ngan tutup piuk besar haha..jadi la kan dari xde..menjadi juga siakap steam nye

bahan2 nye

sekor ikan siakap
bawang besar
bawang putih
halia
cili api
serai
bunga kantan ( ni optional sebab nak abeskan stok bunga kantan dalam peti ais)
carrot (ikutla klw xsuke xyah letak, ni letak pon sebab nak abeskan stok hehe)
daun sup
sos ikan
garam, perasa
asam limau
tepung jagung

cara2nya
basuh ikan bersih2 pastu tabur kesemua bahan kecuali asam limau, untuk pekat kan kuah dia bancuh sikit tepung jagung dalam stengah sudu, kukus dalam 20 minit.
bila dah tutup api baru la perah asam limau, asam limau ni kalau diperah awal2 nanti rasa nye pahit.

sebelum di kukus
yang ni sesudah di kukus, ikan xnampak kena tutup ngan bahan2 lain hehe
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1Malaysia Privilege Card

dah lama amrul dapat kad ni tapi kita xpernah plak pakai, aritu nak beli tiket ketapi dia suh pakai kad ni, bese bli tiket keteapi tunjuk ic askar dapat la diskaun, ni dah ada kad ni senang kita pon bole pegang kot nak bli apa2 bole dapat diskaun tunjuk je. dengan adanya kad diskaun 1 malaysia privilege card ni dapat potongan harga sehingga 25 peratus ketika membeli-belah di lebih 20 syarikat. Pemberian kad ni sebagai membalas jasa pengorbanan polis dan tentera yang berjasa besar menjaga keselamatan negara serta kesejahteraan rakyat.gile skema kan ayat?hahah tu artikel kita gugel nak kasitau apa sebenanya fungsi kad ni

kalau nak senaraikan banyak sgt tempat yg bole dpt diskaun, antaranya mydin, mph, the chicken rice shop, tune hotel,kfc,gloria jeans coffee, firefly, hotel seri malaysia, Jakel Trading, Al-ikhsan, BHPetrol eh banyak la klw nak list sampai esok tak abes.

ni la rupe kad dia
 skang nak balik kl kena naik keteapi je xleh naik bas, skang ni kan asik2 nak kencing baru 10 minit rasa nak kencing lagi naik bas kang payah xkan nak suh drebar asik2 benti asik2 benti marah plak orang, naik keteapi ada toilet xpela amek masa 2x ganda nak sampai, janji pundi kencing ahkak tak senak hahaha...
tiket ni normal price RM39 dh diskaun dpt RM35
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

tq nestum malaysia

 aritu kan ada menang kat fb nestum malaysia, conso je dapat la 2 pek nestum konon2 dia kata gambo kita akan diprint kat pek tu nanti, dah sampai nengok xde pon gambo kat pek cuma ada satu kertas dia buat balut nestum tu ada gambo tapi nye bukan gambo kita xtau la gamba sape

rata2 yang menang aritu memang tak dapat gambo muka diorang mcm yang dijanjikan nestum malaysia, agaknye terlalu ramai sgt pemenang kan 250 orang dia pon malas nak asing2kan ikut muka memasing jadi redho je la ntah muka sape yang kita dapat

ada dua perisa nestum dang gui (amenda dang gui ni haha...xlalu plak rasa nak minum, satu lagi american ginseng ni pon merepek2 perisa nye) kita memang sentiasa ada stok nestum kat umah tapi yang original punya malam2 klw lapo xmo makan nasi bancuh nestum ngan air milo kenyang.

xpela..nama pon free kan terima je la biarpon perisa nye mcm pelik2
ni la dia parcel pertama yang di terima sejak berpindah ke umah baru
 ni la ketas pembalut yang terpapar muka orang lain
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, March 25, 2013

sotong goreng kunyit

 haih skang ni suke sangat makan sotong, dulu suka sotong sambal, tapi skang suke sotong goreng kunyit.mak jarang masak sotong goreng kunyit so kita pon xpenah masak.masa pestime buat sotong goreng kunyit aritu kita tak reti cara, apa yang kita buat tumis bawang, cili pastu tros masuk sotong end up sotong tu jadi lembik xsedap nak kunyah

pastu kali kedua masak kita dah pandai dah..so start dari tu suka masak sotong goreng kunyit.bese kita wat sotong tu kosong2 je xletak sayur memang sotong semata,pastu dah lelama cuba perbaiki tambah itu tambah ini mana yang sesuai masuk dalam sotong goreng kunyit.

aritu up gamba ni kat instagram ada juga org minta resepi hehe..ini menu campak2 je ni sebab nak perabeh stok sayur dalam peti sebab nak balik kl.

ok la meh kita share resepi sotong goreng kunyit ala kita
5 ekor sotong (potong2 gaul ngan kunyit serbuk)
bawang besar
bawang putih
cili api
cili masak
brocoli
carrot
black fungus (aritu ada org pelik dgr kita masak letak black fungus haha..sedap la cendawan ni bole letak dalam masak lemak cili api, sup sayur, sayur goreng)
sos tiram
garam, perasa

cara2
masukkan sotong dalam kuali tanpa minyak, biarkan air sotong kering
kemudian masukkan minyak, masukkan bawang besar, bawang putih, cili masak, cili api jangan msk sampai layu sangat
pastu masukkan sos tiram, kacau masukkan brocoli, carrot, black fungus, garam & perasa
kalau rasa nak berkuah skit masukkan air sikit.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

kata mak..

Balik kl abes seme inchi diperiksa
Eh...keciknye perut, bape bulan dah ni?
6 bulan dah
6 bulan mcm ni?mcm 3 bulan je hihihi...
Nape napok seroh (atau lepas ditranslate kan dalam bahsa kelumpo) nape nampak susut badan?
Ha?susut?auww ni ayat jaga hati ke apa ni hahaha
Disaaat org lain sebok dok ckp chubby la berisi la..mak kita cakap dah kurus, adik ipar pon nyampuk ahh la kak nana nampak kurus muahahah...tetiba orang kembang ni bertambah kembang
Yela..mungkin juga betol kata diorg dulu sebelum pindah berat nye 67 skang ni di saat 6 mths pregnant berat jadik 64kg.
Lagi...mak soal
Muka xbulat plak kan..ada orang muka, hidung seme kembang
Eh dan dan kita tgk cermin hahaha...ntahla..ramai gak ckp mcm tu tang muka, masih menten.klw ikut ms mia dlu pon sama muka, hidung seme xkembang.
Mak cite dia g tgk sape ntah ank kwn dia pregnant xcam muka dah tembam.
Tak abes lg tu..mak belek
Eh..lokek nye kulit (lokek bahsa klate maksud sensitif) nape tangan tu bintik2
Owh..ni kena minyak panas la..masa goreng ikan keli hahaa...
Tu la mak kita kan..bila dah lama xjumpa dia mest akan sedar perubahan anak dia.

eh tapi kan bukan mak je tegor diah ngan pasya pon tegor nape muka ko cengkung?asal nampak susut
hahaha...susut celah mana xtau la aku, rasa mcm kek span je nih...
maybe sebab skang ni makan nasi skali shari je kan, sebab tu la nampak susut kottt
Published with Blogger-droid v2.0.10

Oz the Great and Powerful

 alamak dah lama nengok cite ni lupe plak nak hapdate

ok cite ni satu cite fantasi yang memang fantasi se fantasi nye.cite pasal hero dia apa nama dah si james franco dalam cite ni dia ni sorang ahli silap mata.satu ari dia nak lari naik belon panas dia dah di tarik masuk ke planet lain.

sampai je kat planet tu, dia di anggap mcm hero / wira oleh penduduk plane tu sebab ada satu ramalan yang mengatakan satu ari nanti akan muncul sorang ahli sihir lelaki utk menyelamatkan planet diorang.padahal si james tu bukan la ahli sihir dia cuma ahli silap mata je..dan2 plak dia pon mengaku ahli sihir sebab dengar tawaran yang di dapat kalau dia tolong bantu planet tu hapuskan sorang lagi ahli sihir

masa dia bertarung tu dia pon guna la tipu muslihat dia sebagai ahli silap mata yang mana penduduk planet tu mati2 dia memang ahli sihir padahal itu hanya trick silap mata...last2 james tu terus menetap kat planet tu lepas berkahwin ngan sorang puteri raja...

kalau tanya kita best ke tak kita akan cakap cite jack the giant slayer lagi best dari cite ni, sebab cite ni tersangat fantasi ada penyapu terbang, ahli sihir jahat seme, tapi ok la..bukan xbest langsung



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, March 22, 2013

balik kl yeay!

kita dah on the way balik kl ni,balik naik keteapi, memandangkan skang ni asik2 nak terkucil je xleh dah naik bas...kang mau 20x abang drebar bas kena benti. arini kan last skolah cuti skolah dah mula...ewah skang ni kena amek tau dah hal cuti skolah heheh..dulu xpenah heran bila cuti skolah, skang siap dah tanda dalam tab date2 cuti skolah.

memandangkan amrul kena outstation ke langkawi sempena ngan LIMA selama seminggu makanya kami dua beranak cabot la balik kl..dok kluang pon bukan nye ada apa, baik balik kl bole jalan2 cari makan haha..hover ibu mengandung ni siap dah list dah menda apa nak makan kat kl nanti haha..mcm la xpenah makan.rasanya mcm baca blog kawan2 ramai je yang kena bertugas kat LIMA kan?kita siap2 oder cokelet daim & hersheys kacang haha..mujor la pemanggang ajaib dah beli, klw tak mau kirim juga pemanggang ajaib murah kt langkawi.

kebetulan plak kan, balik kl ni mcm2 plak yang jadi pada gefren kesayangan kita...sorang kat hospital, sorang lagi bakal masuk hospital

falsya, kena warded kat hospital selayang pagi tadi rasanya dah operate dah tu, ada cyst katanya..doakan yang terbaik utk falsya

selasa depan plak nana keding operation pon kat hospital selayang...masa untuk melahirkan adam danish, memandangkan saiz adam danish beso 4kg jadinye tak bole bersalin normal..yeay...xsaba jumpe adam danish! tunggu aunty & kak mia yea!

doakan utk kedua2nya semoga baik2 aje..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

keropok lekor sedap @ mersing

 last day kat mersing, pagi tu amrul baru la nak mandi laut, masa sampai semalam tu xmo plak dia mandi, dah pagi esoknye air makin la keruh, xlalu nak mandi dia dok tepi2 je main air hehe...

lepas memasing checkout kul 10.30 tu kita ajak amrul g beli kopok lekor, mcm last year dah pernah datang kan, so dah tau mana kedai kopok lekor sedap kat mersing ni, nama kedai dia noorlita, rasnaya ada 2,3 kedai noorlita sepanjang dari bandar mersing nak ke air papan tu.

kita amek kopok lekor yang dalam plastik sebungkus RM5 kopok lekor yang kecik2, balik umah belah 3 nak kasi garing, pastu siap dia tulis sila belah sebelum goreng, ye la kopok lekor ni klw xbelah tengah dia mau meletop kena muke abes la...

xbeli banyak pon, amek 2 beg, pastu beli kopok kering, sotong kering la memacam la hasil lautan nih.kopok lekor dia sedap standing kopok lekor ganu, biarpon xleh lawan ganu tapi rasa ikan dia tetap ada, idok la tepung je semata.

mandi sebelum balik
 sesiap nak checkout



 tempat gentel kopok lekor & rebus open, so bole nengok camane diorang buat
 kopok ikan di jemur
pilih je nak beli apa bos baju birtu tu tukang bayo hehehe..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

budak tak macam budak

bulan depan dah nak masuk 5 tahun dah kakak mia..rindu plak rasa dia masa bb..ye la dah beso gini mana nak dgr cakap kita dah..kang nak cium2 dia rimas haha...nak cium pon dah busuk dah..tak sedap mcm masa bb dulu hehe..

skang ni kan..ari2 dia tanya bile bb nak kuar ni?kita cakap lambat lagi..bulan 7...owh tujuh mcm ni??dia tunjuk jari dia 5 ehhehe..aritu saje panggil dia kakak mia..dia cakap jangan panggil kakak mia..panggil kakak je hahha...ok la..kekadang je panggil kakak tapi kang lubang idong dia kembang kempis malu haha...
bile tanya dia nape mia ni asik tanya je bile bb nak kuar??
dia jawab:
ye la..mia xfaham muka dia macam mana (maksud dia mia xtau muka dia mcm mana hahah)
kita cakap la...muke dia mesti mcm mia juga sebab adik mia..tak pon mesti muke dia sama mcm daddy
dia cakap
hah?muke mcm daddy?hitam la..kalau mcm daddy dia cakap hahaahahhaha....
kadang dia suke cakap ngan bb
bb jangan percaya cakap mama tu haha..tetiba je kan

 aritu ada beli buah tembikai susu, kita tanya mia nak buah tembikai susu tak?mama potong, nak dia cakap dah potong letak dalam mangkuk dia cakap
eei..mama ni tipu je kan..mana ada susu dalam buah ni hahahhahaah.....adoi mia ni buat mama sakit perut je
aritu belikan dia kale pensel yg beso, yang ni xleh bawa g skolah utk kaler kt umah je, utk bawa g skolah kasi dia kaler kecik, tapi banyak kaler dah ilang..ok la..amrul kasi dia yang besar punya
suke kemain la..dapat kale besar kan..
dah balik umah nak kaler dia ckp
alhamdulillah......syukur atas rezeki allah...
hahahhaa..adoi mia mana blaja ni kuat tengok drama kan gini la hasilnye hahaha...
mia ni dia mana nengok katon, upin ipin ngan boboi je dia tengok.
pastu kang pepetang suke layan drama pastu drama sedih2 kan..mata tu berair je..
bile org cakap haa...sedih la tu mata berair tu
dia bagi alasan mana ada..kena kipas la..pedih mata hahahaha...
.
 kat tv3 kan selalu ada iklan beauty umaira tu
hujung2 iklan owner dia cakap
tengok kak ton...comeii tak??
mia cakap eleh....perasan comeii hahahaha..
kadang2 banyak ayat2 dia mcm ayat dalam drama....aritu masa nenek dia bawa balik makanan xbuka dok dalam pastik kan dia cakap
sampai hati nenek tak buka plastik....hahhaha
pastu klw orang minta tolong mia..tolong letak stokin dalam kasut
dia jawab tak mungkin....tak mungkin

selalu cakap ngan mia, nanti mia periksa dapat no 1 tau baru mama bagi adiah.
ok, tapi dengan satu syarat dia cakap
kita tanya syarat apa?
bawa mia pegi legoland
hahaha..adoi telinge ni kan naik menanah dah dengar dia dok ajak g legoland...mcm tau je umah kita ni dah dekat ngan legoland.
perangai mia ni mmg dia jenis sorok deah, pasya & nana je tau camane perangai mia sebenar hahah tu pasal diorang xlayan mia mcm budak2 diorang buat mia mcm budak besar.

minggu lepas balik skolah dia cakap
mama cikgu suruh pakai baju sukan ada SUKANIKAH
hahaha..sukaneka jadi sukanikah,
tanya dia nikah tu apa mia?dia jawab
nikah tu mas kawen...
hahaha..
tanya lagi mas kawen tu apa?dia jawab
mas kawen tu 200 ringgit tunai..
ni la dia yea kawan2 akibat suke nengok drama haha..katon tak gemar drama je suke nengok mcm orang tua

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, March 21, 2013

dinner @ brother joe, mersing

sebelum g mersing tu ada la gugel tempat makan best kat mersing, kalau taip seafood mersing sure kuar nama kedai brother joe.ada gak tanya orang jual goreng pisang depan chalet mana tempat makan best, diorang pon kata brother joe.

ok la dah orang kata brother joe, kita pon pegi la makan brother joe.kedai dia tepi laut, sederet tepi laut tu banyak kedai makan, kat situ medan ikan bakar mersing.banyak kedai bole pilih.seme tepi2 laut, best sambil makan rasa angin laut.

kami oder tomyam campur, kailan ikan masin, telor dadar, pari bakar sambal, ikan siakap bakar, nasi 8, air 8 masuk fries mia seme nye RM120, ok la kot..nak kata mahal sangat xla..nak kata murah pon tak juga kot.yang pasti ikan dia segar2 nama pon tepi laut kan..





 budak tu mmg xmo makan nasi kemana pegi fries je la dia nak
 siakap bakar
 pari bakar sambal, ikan mcm tak berapa umph la..xnampak mcm bakar pon kuah plak mcm sos je tuang atas ikan xbest
 telor dadar
 kailan ikan masin, sedap
 tomyam campor biasa2 je

p/s : disebabkan saya elegik ketam, ngan udang maka nye mereka turut kena berpantang bersama saya muahaha...eh bukan saya je amrul pon mmg xleh makan seafood sebab gout kan, tu amek ikan je tu.klw orang kata eii ruginye xmakan ketam ngan udang.rugi ke?sikit pon tak rasa rugi...untung ada la..ketam ngan udang kan mahal hahah....

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

tahniah!

 tahniah kerana belum pon rasa gaji naik anda telah di saman oleh polis di raja malaysia hahaha..
tu la padan muke ni la balasan nye bagi orang yang tak reti bawa kete slow2
dah tau sape nye keje.kita memang xbawa kete dah sejak dok kluang ni ada la skali g imigresen aritu tuka nama mia pastu klw stakat g kedai, amek mia bese naik moto je.
ni xlain xbukan keje amrul la kaki speeding nye orang
 selamat lah membayar saman yea
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

mee kari nyonya style

Akhirnya..berjaya juga masak mee kari.adoi..lama bena dok tingin, aritu masa g checkup kat kenek g la mkn kat cafe dia astaga..apa ke pelik bebenor mee kari manis pastu rasa udang kering.rasa dah lari bukan rasa mee kari.

Pastu tros xberani nak try mee kari kat tempat lain, sebab xmo nnt dapat rasa ntah hape2.so sejak dr aritu bertekad nak blaja wat mee kari.gugel nye gugel ada terjumpe satu resepi yg ala2 mak kita buat yang mana mee kari mak kita dia guna daun kesum.nama dia mee kari yang kita gugel tu mee kari nyonya style, sebab apa dia kata nyonya ek?maybe sebab guna daun kesum kot ntah


sorry gambo blur klw beso kan lagik blur
Bahan2
1bj Bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu Cili kering
2 sudu serbuk kari ayam
Santan
Air
Asam keping
Udang hidup, ayam, fish cake, fish ball
Daun kari
Daun kesum(agak2 la..jangan banyak sgt mcm ni kita msk utk 5 org makan guna dalam 2tangkai je)
Garam, gula, perasa

Caranya
Tumis bawang yg ditumbuk, dah garing masuk cili kering, daun kari,pastu serbuk kari wat mcm pes campo air skit.tumis sampai garing.
Masukkan ayam, udang, fish cake, fish ball, asam keping,masuk air
Bile dah gelegak masukkan santan, masuk daun kesum
Dah masak br msk garam, gula, perasa.

p/s: mee kari ni lain dari yg lain sebab guna daun kesum, xpasti korang penah makan tak mee kari letak daun kesum, yang pasti memang sedap sebab aroma daun kesum tu, kita mmg suke daun kesum, klw masak laksa suke letak daun kesum banyak2
Published with Blogger-droid v2.0.10
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...