MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, April 30, 2013

ahli samseng terbaru

kami keluarga samseng, eh bukan samseng jalanan yea..hahah....jangan tanya kita kenapa kita pilih samsung, kita pakai tab tu sebab nak kan size kecik, jual ipad amek tab 7.0 plus sebab nak ringan xde fikir pasal brand biapon masa nak jual ipad dulu ramai kata sayang woo..apple tu kenapa juai, tah kita ni buta skit bab brand2 janji menda nye senang di bawa tak berat tu je yang di fikir.klw tanya amrul ada la alasan dia sebab apa dia xsuke apple kwn2 dia pon ramai yg pakai samsung tu dia pon pakai samsung tu

dulu amrul pon pakai tab 7.0 plus juga sama ngan kita tapi xlama pastu dia tolak amek note, nampak gaya mcm dia xmo tuko lain dah cam dah pueh ati je dia pakai note tu..eh alih2 jumaat lepas kan diam2 dia bawa balik gajet baru dia..


 ni la dia gajet terbaru orang tu...galaxy note 10.1 besar gedabak sama mcm saiz ipad.
bile tanya asal awak beli note ni besar la berat plak tu...dia kata puas nak main game! hek eleh..tu la dia kan kaki game nak screen luas2 alam..
oleh sebab dah mmg pakai tab kan function dia sama je mcm tab senang je nak master cuma besar la puas ati klw main pou comei tu
 pastu sebok gak nak bli casing kaler sama cam kita...eleh tiru je orang suke pepel dia pon nak pepel hehe
 slamat datang samseng note 10.1 ok la pasni xberebut ngan mia dah, dia klw dapat tab mama dia mmg dia dok ngadap la youtube buka tutorial makeup barbie & upin.tp note baru tu bukan dd bli utk mia pon xyah ngada la kecik2 nk ada gajet sendiri ek haha..
tapi mia jenis dia ngadap menda ni tak lama..kang dia bosan dia stop sendiri.risau gak kan masa memula ada tab dulu takut dia jenis ngadap sampai bateri abes xbuat keje lain kang. tapi sebab dh lama2 dia pon cam xberapa nak tengok sangat ada masa2 dia nak je dia minta

 ni  ada baru plak samsung kuar S4 haih..kalau nak ikut trend sangat sampai bile pon tak terkejar kang bulan depan kang ada plak kuar baru tak kan kesudahan nye..mujor la kita ni xkisah lantak la ko kuar model apa skali pon slagi bole pakai aku pakai...esok xle pakai baru fikir ganti yang baru

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

darah pahlawan


dah nama anak askar kan..darah perwira tu mengalir dalam badan..ewah hehehe..ye la bapak kita bekas askar, arwah FIL bekas askar, MIL bekas askar, dadddy mia askar xde ke darah askar mengalir nama nye tu?

aritu tengah kekemas umah, ntah mana dia jumpe daddy dia punye senapang kayu, senapang ni hiasan rasanya letak kat pintu bilik bujang dulu, dia bawa balik letak kt umah.

tengah mama dia tengok drama, dia acu senapang kat mama dia cakap
mama jangan nakal2 nanti mia tembak hahaha
sape yang nakal masalah nye?
ada hati nak tembak orang...

aritu nengok drama melayu, ada la scene kat disko..
mia cakap
mama kita jangan pegi tempat tu tau.....
eh bila masa plak mama g disko?mama tak penah g tempat tu...
ye la...jangan pegi, tempat tu untuk orang gedik dia cakap, hahahahah........
pastu dia cakap lagi dari kita pegi situ baik kita pegi makan..
hahahah..bab makan memang menurun daddy kan?makan je keje!

.
.


Published with Blogger-droid v2.0.10

rutin setiap malam

Gini la rutin stiap malam...sebelum nak tido sapu dulu bio oil kat perut konon xmo kasi btambah stretch mark yang sedia ada nih hehe...

pastu plak tiap malam mest sapu yoko yoko, gunanya utk menghilangkan sengal di tulang punggung belah kiri, kanan xsakit plak..


pregnant dah masuk 3 series xsama mcm ngandung masa umor 25 tahun dulu...skang dah tua sakit sini sakit sana...Tapi kan dulu masa pregy 6 bln kita dah start kena pedih ulu hati masyallah...sakitnye tuhan je yang tau, nk makan pon takut sebab dia lepas kita makan lagi btambah sakit pastu pedih rasa kat dada ni

Pastu plak sakit pinggang dulu masa 6 bulan dah rasa dah, maybe dulu pregnant kita bekerja banyak duduk kat opis kan tu lg cepat sakit pinggang. Skang ni alhamdulillah...so far pedih ulu hati xde sakit pinggang pon xteruk sgt mcm dulu ada la sikit2 tu biasalah kan.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, April 29, 2013

total kos ke Legoland & sedikit Tips



ok kali ni kita wat pembentangan bajet legoland plak, senang kawan2 nak refer & bole buat bajet sendiri kot mana bole tolak kot mana bole save kan harap entry ni bole jadikan panduan

hotel - sebenarnya kita ada book satu hotel murah2 je tapinye masa ktorg sampai dari uss malam sabtu tu ari dah lewat kul 11.30 baru sampai tune hotel, so amrul mcm xlarat je nampak...kita nak cari hotel yang kita book tu pon tak tau mana..malam2 nak mencari susah plak kan...jadinye kita rembat je mana2 hotel yang kosong, tanya bajet hotel area tune ada dalam 3 hotel seme dah penuh..so ktorg main terjah je city hotel kebetulan ada kosong supreme room RM129/nite.bilik besar gile ada lif yang penting hahah sebab mak buyong malas naik tangga

oleh sebab sampai otel dah kul 12 malam jadi kita udah betol2 flat xlarat nak amek gamba bilik dah ni gugel je gambo ni, dari hotel ni nak g legoland amek masa 20 minit


 tiket masuk kami tak beli kat kaunter, beli kat kawan so dapat murah sikit tiket budak beli kat matta fair  dewasa RM90x2=RM180 tiket budak RM78 total = RM 258.
untuk dapatkankan tiket murah bole semak kat website legoland kalau beli awal seminggu bole dapat 20%
pastu kat seven eleven medini mall luar legoland tu ada voucher potongan RM40 utk setiap keping tiket dengan syarat kena beli air fanta baru dapat voucher tu rasanya beli air fanta botol kecik je pon dah bole dapat voucher tu 

pastu kalau rajin gugel banyak juga voucher2 diskaun ni contoh dari nutrigen, mamee, aeon & banyak lagi bese bole dapat diskaun 35%

 main game ala2 mini funfair ni tak ingat da berapa rasanya dalam RM60 sebab ada bannyak booth amrul dia mmg suke layan menda xpaedah ni hehe



hadiah yg dpt kt menda ala mini funfair ni ada 2 ekor anak patung satu small satu large
lunch @ pizza mania 
set pizza RM 28 & set spegeti RM25
botol air ni RM25 + sekali refill RM3
.
 gamba dekat roller coster ni satu RM30x2 = RM60
nanti dia akan bagi satu kupon kita bole downdload gamba kita tu dalam dr web dia dalam masa 30 hari
shopping sikit2 kat kedai sebenir
stationary set ada note book, pensil, pemadam & sharp RM29.95
bekas makanan bentuk tupperware RM29.90
Fridge Magnet RM24.95 hoiii ni aku paling xpuas ati ni nape FM ko mahal sgt! sebab dah minat punye pasal kan...bayo je la..eh bukan kita bayo pon haha..kita xkeje mana ada duit amrul la bayo

total hangus kat Legoland (termasuk hotel) : RM672.80

ok TIPS pulak

1. sila la bawa topi bagi mereka yang bawa anak2 kecik...mcm kita gtau masa kita pegi cuaca mendung kalau kena cuaca panas memang bole terbakar rasanya kulit2 kepala ni.
2. sila bawa payung jangan jadi mcm kita payung dalam kete bole plak tertinggal kat umah..terpaksa beli payung kat medini mall tu seb baik murah je RM15 payung dalam legoland paling murah RM25 dan ketas regenye.
3. makanan ringan cam keropok, roti, air mineral bole je bawa diorang tak cek...kat sini tak mcm uss ada water cooler patut diorang kena buat juga la mcm uss sediakan water cooler air dah la mahai..coke botol kecik pon rege RM5
4. had ketinggian lebey kurang mcm uss budak atleast 100cm baru bole naik ride yg beso2 mcm roller coster tu, kecuali satu roller coster yg memula tu kena lebey 120cm ketinggian nye
5.tempat ni memang khas untuk budak2 je...mainan utk dewasa xberapa banyak sangat..jadinye kalau rasa nak main segala mainan yang ada dalam tu sila la datang awal supaya korang bole main seme mainan yang ada dalam tu..ktorg masuk kul 11 pagi kuar kul 7.30 malam, tutup kul 8 puas ati!
6. sila bawa baju spare kalau rasa2 nak main ride yang basah2 kat sini ada satu zone ada mainan basah2
7. kalau agak2 rasa harga makanan dalam ni melampau (memang melampau pon haha) bole je keluar makan kat medini mall luar legoland tu ada kfc, secret recipe & mcm2 kedai makan,itu pon kalau larat nak menapak keluar la..kita memang serender la nak menapak sebab masa perut tengah lapa ktorg baru kat area imagination kira tengah2 legoland memang xkuasa la nak keluar makan kt luar sana xlarat nk berjalan
8. pakai la pakaian & kasut yang sesuai sebab banyak berjalan kan..klw kena g time panas lg la sure peluh2 nye.
9. elakkan dari pegi time cuti sekolah sebab nanti kang kesian anak2 beratur lama nak naik ride seme
10. sila la bawa kipas tangan ke kipas bateri kecik tu ke, kita mmg dari uss menda alah tu ada dalam beg..biarpon cuaca nye mendung tapi panas juga bilemana time dok q or bersesak tengah orang ramai...seb baik bawa kipas ala2 puteri lilin sangat ko kan! haha

ok tu je la yang kita bole share kot...kalau tanya mana best USS ke LEGOLAND?owh opkoz USS lagi best!! sebabnye ride tu kira mcm mak & pak bole naik sesama, legoland ni lebey kepada ride budak2 

mencari nama anak

Skang ni ada masa terluang xde buat apa kang kita belek la buku nama bb.buku ni kita buat sendiri lama dah..5 tahun dah umur buku ni sama umur mia.kita copy nama2 dr internet masuk dalam word pastu print, buku kan dia.

banyak berjasa dah buku ni, sebab ramai yg pinjam seb baik seme yg pinjam reti nak pulang balik hehe

Oleh sebab dah 2x scan nampak boy makanya nama nye yg tgh dicari skang ni nama boy je la, nama girl langsung tak nengok hehe...
Nama awal & nama akhir memang dah ada cuma skang ni tengah cari nama tengah.nama bb sure panjang juga mcm kak mia sebab...amrul dh cakap klw gurl depan mest ada nurul, kita plak cakap hujung nama mesti ada nama amnan xkira boy or girl...

So skang ni nama bb konfem muhammad__________ amnan, nama tengah masih difikirkan lagi...honestly xpernah lg kita diskass ngan amrul pasal nak cari nama anak ni, tp kita mmg igt dia ckp dulu klw lelaki mest letak muhammad.

Dulu pernah berangan anak pompuan nama damia ank lelaki nama danish, damia & danish maksud dia sama, BIJAK tp sebab kazen mia dh ada nama danish so kita xleh la pakai nama danish juga.dah ada nama yg berkenan di hati maksud dia sama maksud mcm nama danish iaitu bijak tapi nama tu bukan initial D.emm.tengok la mcm mana nanti...

biarlah nama anak tak glemer pon janji ada makna kan?teringat kata2 kakak dulu..dia cikgu jadinye dah mcm2 nama anak murid la dia jumpe, pastu sempat plak dia buat kajian nama2 orang..dia kata selama dia jadi cikgu & dia perhatikan nama2 anak murid dia memang nama tu melambangkan karektor katanya...

mcm dia kasi contoh nama aishah..dia cakap anak2 murid dia kebanyakan nama aishah seme baik2, bagus2, sopan2..ye la aishah tu kan nama isteri nabi.pastu ada satu nama yang memang dia larang keras kita bubuh dekat anak kita sorry tak bole nak share nanti ada yang terkecik hati plak kot nam tu sama mcm nama anak korang

nama yang kakak kita larang keras tu utk nama anak perempuan, dia kata seme nama anak murid ****** tu seme perangai tak senonoh, jenis gedik, liar.
mungkin kebetulan nama ****** tu mcm tu?wallhualam...tp bila kita sendiri pon ada juga ada beberapa orang kawan yang nama mcm tu perangai sama mcm apa yang kakak kita cakap kita pon cakap ahh la..ada juga kawan nama gitu perangai mcm kakak aku tu cakap

oh kita ada sesuatu yg menarik nak share aritu ada tertengok dekat youtube pasal

Nama-nama yang sering diganggu Jin

1. Balqis
2. Kistina/Qistina
3. Najwa
4. Zakuan
5. Batrisha
6. Erisha
7. Mazda

Ustaz Sharhan juga ada beri tahu kalau dah bagi nama-nama seperti ini perlukah untuk pergi jabatan pendaftaran untuk tukar nama? hehe, tidak sebenarnya, hanya tukar cara panggilan nama tersebut. Contoh jika nama Siti Najwa, panggil saja nama Siti.. jangan panggil Najwa.

Ustaz Sharhan jelaskan, nama seperti di atas memang mempunyai maksud yang baik/maksud yang indah, cuma dalam perubatan Islam nama-nama ini sering digunakan oleh Jin. – Wallahua’lam

tetapi selaku pengamal perubatan Islam (Ustaz Sharhan) dia lebih tahu kerana dia orang yang selalu berurusan dengan Jin , mungkin kenyataan beliau betul sebab kita tak ada ilmu berkaitan ini.. beliau lebih arif mengenainya, jadi kita perlulah menghormati pendangan beliau selalu pengamal perubatan Islam.

Menurut pandangan Ustaz Sharhan lagi lebih kurang 60%-70% orang yang datang berubat terkena penyakit misteri adalah bernama seperti di atas..

P/s: Nama-nama ini berdasarkan kajian dan pengalaman Ustaz Sharhan dalam mengendalikan kes dalam Perubatan Islam.

kalau nak tengok video  bole klik link ni:

http://www.youtube.com/watch?v=AVxQq4Q-3lU

sambut birthday @ skolah pulak

haih berapa kali nak menyambut?ehehe xpe la kasi chance kan..kita dok ingatkan xdapat la nak buat beday kat skolah eh tetiba plak kan bapaknye baik ati plak blanje kek princess besau yang hamat plak tu..nak makan sendiri kompom sbulan xabes hehe..so lepas kita tiup lilin & potong sikit kat umah belen tu simpan dalam peti ais, oleh sebab nak sumbat kan kek barbie ni nye pasal abes seme makanan dalam peti ais kena transfer, buka dia nye rak2 tu seb baik muat masuk kek.

esok pagi anta mia, dah pesan kt ustazah time diorang rehat kul 9.30 nak anta kek suh dia potong ngan kawan2 dia plak...amrul plak time ni koje pagi..jadi skali lagi terpaksa la berdikari bawa kek ni g skolah.kita angkat je kek dari kotak dah seme kerumun hahah...

xde la nyanyi2 sebab kita terus potong je kek tu kasi budak2 seme, ustazah dah pesan potong kek tu kecik2 sebab total budak2 seme ada 65 orang termasuk ngan kelas sebelah kelas 6 tahun.kita dah ckp kt ustazah xpe..kek ni besar ni lebih dari cukup kalau sorang nak 2,3 potong pon...

dah potong2 kan sampai ada dah dapat 2,3 kali banyak lagi belen kek tu, kita pon potong lagi letak dalam pinggan untuk cikgu2.pastu belen sikit lagi bawa balik potong kasi jiran sebelah menyeblah & untuk makan sendiri.

last2 cikgu cakap "biasa kalau ada yang bawa kek, kek nye tak pernah cukup sebab budak2 ramai"...kali ni sampai kita dok tanya2 sape lagi nak kek?seme dah xmo dah muak dah makan kek hahah amekkan...





 ni belen yang dah di potong2 kat skolah, tinggal la banyak ni
 kasi potong masuk dalam bekas
dalam bekas polistrin tu kasi best fren mia kt skolah ada 3 orang nama kwn yang dia selalu sebut2 
 tamat lah riwayat barbie..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, April 26, 2013

balik kl yeay!

tengah packing2 nk blk kl ni sonok nau balik kl kan?tau x sebab apa?sebab nak makan, melantak mcm2 hahaha...orang burok lantak memang gitu..

ye la..kat kluang ni jenjarang la kot makan luar...klw kuar g kluang mall pon kan ada kfc, sr, pizza, old town, sushi king tu je..xbanyak pilihan cam a&w xde johneys xde subway xde..so memenda ni seme klw nak makan memang tunggu balik kl je..tak pon g la jalan jauh skit g jb or batu pahat br ada mcm2

tujuan utama nak balik kl ni sebab esok bez pren amrul kawen, mujor juga la kenduri nye time amrul weken off kalau tak memang xdapat pegi...


tapi kan sedikit ralat...sebabnye...
esok mia punya sukan...alahai xdapat nak nengok mia bersukan..dah sebulan lebey dia berlatih kat sekolah, sebulan lebey g sekolah pakai baju sukan, tak pakai baju kurung sebab ari2 ada latihan sukan
sudahnye xdapat join sukan
sian mia..masa dia bawa balik surat ni tunjuk kan..kita cakap alamak...mia tak bole pegi sukan la mcm ni
ala...kenapa?dia tanya
kita nak balik kl...g umah tok wan
ala.....kita pegi la sukan dulu pastu kita g umah tokwan
aaahh....mcm dekat2 je kan kluang ngan kl hehehe...
xpela tunggu tahun depan la harap2 bole nengok kakak mia bersukan

tadi masa g amek mia kt skolah pesan kt cikgu..sorry cikgu esok damia amnan tak bole join sukan sebab kejap lagi nak balik kl esok ada kenduri pastu cikgu ala ALA.....habeslah rumah biru tak de pelari pecut...hahaha...baru mama tau rupenye mia pelari pecut untuk rumah biru ishhhh rugi nye xdapat nengok mia beraksi esok!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

BAPOK

mia ni kan dia bukan bole tengok orang pelik2 skit nanti kang dia datang bisik la kat mama dia..mujor dia bisik buatnye dia cakap kuat2 kita yang malu..contoh klw dia tgk orang pakai seksi2 baju xde lengan nanti kang dia bisik la...eii gedik pakai baju seksi kan?hahah...

aritu masa g kem ada la kawan amrul jenis yang lembut2 ni la..mia masa tu ktorg duduk kat kedai yg amrul jual mainan masa hari terbuka aritu, datang la kawan amrul ni singgah kedai..pastu mia dah usha len macam je..xlama kang dia datang kat kita bisik eeii mama mcm bapok je kan?heheh nasebb baik dia tak cakap kuat2.

pastu xpuas ati lagi tu dia g kat amrul plak bisik amrul gelak je...pastu amrul saje gertak daddy bgtau kawan dd yea...dia cecepat tutup mulut amrul xkasi bagitau hehe...

kadang risau juga..kang dia tgk org pelik2 kang dia sound direct je kan..wlpon dia budak tp nanti apa plak orang kata, mesti orang cakap budak ni mak bapak tak ajar ke kan?padahal bukan la kita ngajar dia ckp bebukan. dah nama pon budak, budak kan jujur hehe...

amrul candid tgk mia usha pekat je kawan tu haha
.
balik tu amrul cite, kawan dia cakap eh bini ko ok kan?aku rasa orang kl memang seme mcm tu la..xkisah dengan penampilan aku.kenapa pulak amrul kata?pehtu kawan dia jawab yela bese klw dia g kluang sure orang akan pandai atas bawah pastu siap kutuk2 maki2..

ntah la bagi kita kan..xkira la dia bapok ke pondan ke lantaklah dia...tu pilihan hidup dia, dah tu jalan yang dia pilih..sape lah kita ni nak jatuhkan hukum dekat orang?sempurna sangat ke kita ni nak kutuk maki orang?bagus sangat ke kita ni nak mengata orang itu ini?dosa dia tu biarlah dia dengan allah...dia pon manusia biasa juga kan ko kutuk maki dia ada perasaan bukan nye robot.

capati terbaik!

kalau kt kl capati ni kita makan dekat kedai mamak ali maju je..paling sedap ali maju bukit antarabangsa kadang semata nak makan capati je pegi sampai bukit antarabangsa, sebab dulu sebelum ali maju buka kat setiawangsa paling dekat cawangan dia dekat bukit antarabangsa je, ali maju je ada kuah puri, tau x apa kuah puri

ni dia kuah puri kentang dia campo carrot, sedap

tapi sejak pindah kluang kita dah suke capati kuah kari ni seme amrul la yang ajar ni..dia nye peberet capati kambing kat area bangunan LHDN kluang, memula tak minat skali dah try eh sedap plak..sini klw kedai mamak capati dia seme nipis2 xpuas makan, ni plak capati orang melayu buat lg kaw dari kedai mamak

ni amrul nye peberet capati kambing. capat kambing ni klw g kul 9pg sure sold out klw nk makan kamben kena g awal2
kita xsuke kambing so amek capati daging mabeles lah! tp pedass skit


Thursday, April 25, 2013

LEGOLAND : Land Of Adventure & Lego City

 ok dah abes dah cite legoland kita...pemalas kan?hehe..lgpon kita xamek banyak sgt gambo...kemalasan yang melampau.ok kali ni kita masuk plak zone;

LAND OF ADVENTURE
sama juga cam kt uss asal ada ride basah2 skip..hehehe xkose nak berat beg bawa baju basah
tapi xpe xleh naik tu pon banyak juga ride bole naik..
 ha time ni dah kul 4.30 petang baru la matahari keluar..bayangkan dari 11 pagi masuk xde matahari...tak ke seronok tu berjalan dalam cuaca redup
 suke mia naik menda ni siap nak naik lg skali tp dd xkasi suh main mainan lain
akak kat tengah tu lawak je nengok muke dia cuak haha dia gayat tu sebenarnya, idok la tinggi mana pon menda ni
 
  sini pon ada patung egypt
kagum gile ok..camane diorang build patung sebesa2 ni guna lego?bape lama la masa diorang amek nak bina ni kan
baru nampak perut beso hehe nak2 masa ni br pas makan tu lg beso nampak tu
 sini ada ride ala2 mini train, bukan naik saje kita kena tembak pakai pistol tu ada la menda alah kale ijau nanti ada point
skali dah abes kan..nengok2 point kita lagi banyak dari amrul haha jeles je dia
dia ckp eh camane awak lg banyak point dr saya?senang je..jawabnye saya tak rabun cam awak senang nak target hahaha
kita nye markah 18500 amrul 11500
  kita kengkonon nak naik la..ride ni mcm kena lumba ngan 3 peserta lain, kena g padam kebakaran skali ibu mengandung xleh naik da..bukan bahaya pon
 mia tengah padam api la kengkonon

 masa ni kebetulan ada magic show last show utk aritu,dapat duduk lama sket hah lega rasa hehe

,
 kami skip MINILAND sebab tengok dari train je..ada satu train bawa kita ronda sekitar luar miniland, cam xlarat nak menapak kan, amrul tanya nak amek gamba tak dalam tu kita cakap xmo..penat dah so tros skip ke zone LEGO CITY
kete ni satu round je pusing alahai kejap nau xpuas budak
 nengok la kemain bawa troli ingt nak soping kat giant?beli 3 barang je pon dah dekat RM90! tak tergamak nak bli tshirt dia..lagi mahai dari uss
  sampai malam ktorg kat sini, kul 7.30 baru kuar..legoland tutup kul 8, gile...bebetol masuk sampai nak tutup


 ni antara barang2 yang dibeli
gambo amrul &mia naik roller coster tu RM30 gamba ktorg bertiga tengah tembak2 tu RM30
patung cicak ngan kuda tu dapat masa main game ala2 funfair tu kumpul point dapat la adiah small ke medium or large
bekas makanan bentuk lego tu RM29.90 mia la sape nye keje lagi....pantang nengok menda kale pink
set stationary pon mia juga pau daddy dia RM29.95
fm dia jangan tekejot ye..rege dia lagi mahai dari fm uss..kita bli fm uss RM14.90 legoland nye fm RM24.95
bole dapat 2 fm uss
amrul nk bli tshirt legoland utk mia tapi kita xkasi sebab mahal melampau..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...