MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, May 31, 2013

#foodporn 1

 kalau kt instagram kan orang upload gambo makanan mesti guna istilah #foodporn, bukan gambo porno yea haha...

kita kalau dah balik kl memang macam2 la makanan kita nak makan...ni blom sampai seminggu kat kl ni..dalam otak ligat fikir apa menda nak makan ni...hahah memang banyak lagi menda blom makan..xpe banyak masa lagi sebelum beranak ni memang nak taram makan macam2 nanti abes pantang balik kluang xjumpe dah makanan sedap

ok meh nak share antara makanan kegemaran kita yang memang dari kluang lagi nak makan menda2 ni..& yang pasti menda yang kita makan ni seme nye adalah sedap2 belaka...kalau tak sedap memang tak beli dah hehee.makanan ni seme kita koleksi dari ari pertama sampai kl, sampai la terbaru nye semalam

vegetable & ball glass noodle @ taiwan house yang ni sampai2 je kl lapo trus lunch kt situ, kedai kat tingkat 1 ampang point
 putu piring sekeping 50 sen, ini paling sedap dalam keramat kalau kt kluang adeh seme xmenepati citarasa klw makan rasa cam tercekik kt tekak..ini memang kegemaran kita sejak dari darjah 5 kedai tu sampai skang masih beroperasi, kedai ni tepi jalan besar sebelum sampai keramat dalam 3, atas divider je dia buka meja.dah la masa kita nak makan tu start kete je ujan lebat selebatnya2...redah juga...sebab dah tingin nye pasal kan...benti kete xyah kuar pon nanti dia hulur je kat kita kena cepat2 la..klw time xde banyak kete xpe klw banyak kete kang orang hon plak
 nasi lemak rendang daging, yang ni beli sebab kebetulan balik klinik nak amek date checkup tu singgah
masa keje dulu mmg tiap minggu beli bawa bekal g opis.kedai dia kat au3 dekat ngan sekolah rendah au3 dalam2 kawasan flat polis terbaik nasi lemak dia
 mee kari @ warung soto berlada..ari senin diah call ajak makan kt situ...tetiba rasa nak makan mee kari..sini xyah cite banyak la seme nye sedap belaka
makhluk asing aka alien @ big apple 
 tako tao octopus @ aeon au2 yang ni dah lama sgt nak makan ni baru dapat
ayam penyet wong solo, mcm kita pernah cakap la..dalam banyak2 ayam penyet kita paling suke wong solo, yang ni makan lunch semalam, lepas balik amek adiah contest ngan diah ajak dia singgah kg baru nk makan ayam penyet
set ayam penyet termasuk air mineral RM10.90
 kenapa kita cakap wong solo sedap?ni la sebabnye..atas meja tu dia ada sediakan dua jenis sambal, satu sambal merah ni satu sambal kicap, sambal merah ni la yang sedap gile2 punya...tak de kat kedai ayam penyet lain..rasa dia pedas nak mampos, manis2 pastu rasa udang kering serius sangat2 sedap memang makan sambil nanges tak tipu punya sebab pedas tahap melampau punya sambal dia ni tapi sedapppppp

banyak lagi menda nak makan blom dapat ni..hahaha..apa kan daya laki xde kan..kena g carik sendiri la jawabnye..antara menda yang nak makan sgt2, meh kita listkan

1. kebab @ jalan tar
2. nasi ayam @ taman melawati
3. mehun singapore @ coffe box sri gombak
4. nasi kerabu @ pasar malam jelatek (masa sampai kl jumaat ritu nak bli dah tp kedai dia tutup plak dah)

em..lagi apa ek nak makan?hahah gile burok lantak kan?gini la naseb ibu mengandung lagi2 nak dekat due mcm2 dia nak makan mcm la lepas pantang tu xleh makan dah hehe...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, May 30, 2013

majlis cukur jambul adam danish

 ari ahad lepas dapat jemputan cukur jambul adam, haih seb baik la acik balik kl dam..kalau tak xdapek la nak makan kambeng adam nih...

memandangkan kita ni makin membesar dengan jayanya skang ni g memana kita tunggu kat umah je tunggu la sape antara deah & pasya nak datang amek haha...mem besar ok skang ni.sampai2 je nengok kemain besau bannar adam...khemah cam bese kaler ijau tu kale kegemaran mak nye si adam la apa lagi hehe...

kalau dalam family kita kan, tak pernah lagi adik beradik buat majlis cukur jambul cam gini, tah memang bukan budaya ktorg sefamili wat majlis cam gini marhaban seme bese g majlis orang je..seronok nengok majlis cam gini tapi dalam hati xpernah ada keinginan hehe..

adam sangat lah baik...dari mula majlis sampai abes majlis dia tido..dah abes cukur2 jambul sikit2 tu baru dia bangun hehe...pastu kejap orang tu dokong kejap orang ni dokong seme geram kan budak gedembol ni ngan pp seketol baru 2 bulan gaya budak 4 bulan, berat 6.7kg dah skang ni, doc cakap dah obes..hahah adam2 apa la mama ko kasik makan ni membesar dengan jayanya...xpe la obes sikit asal sihat dah la kan dam...



 acik diah nye turn cukur jambul
 menu nasi arab
 bile geng dah bertambah lagi sorang..kakak mia xde dia xmo ikut malas katanya hehe
ramai tegur nape muka kita xnaik?menten je huh muka menten la cer nengok peha, ponggong hancus! haha...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, May 29, 2013

rindu..

Arini dah genap sebulan berjauhan..
Andai kata still kat kluang sure xle tahan dah asik ingat kan dia
Mujor skang ada kat kl
Family ada kawan2 ada
Tak la teringat sangat
Haih...cepat la masa berjalan...
Dah 2x dalam minggu ni mimpi amrul balik
Mmg rindu sgt2 la tu sampai termimpi2 :-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

wordless wednesday

 yallah kaki sape ni burok sangat ni?haha ngan kering nye malas sapu losen, ngan kembang mcm kaki gajah..
owh mak redha...daddy nengok kaki kita cam ni sayang kita lagi tak?hahahaha...
kaki dah start bengkak dah skang...
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, May 28, 2013

perjalanan pulang ke kelumpo

khamis lepas diah datang kluang, naik bas kul 2 pagi baru sampai...kita ni berani2 kan diri drive sensorang nak g hentian bas kluang dalam hati berdoa2 jangan lah..ada orang jahat ke, hantu mak limah ke haha..mcm2 dalam kepala ni dok fikir kan...xkan nak ajak mil dia dah tido mia pon kita tinggal sebab dia tengah tido.dalam hati tak putus berdoa takut kot kuar sensorang kul 2 pagi walaupon jarak dari umah ke hentian hanya 10 minit je.klw kl lain..kul 2 pagi tu cam kul 2 petang je kete banyak lagi..ini kul 2 pagi kete kita je seketol atas jalan

esoknye bangun pagi..siap2 ktorg g bekpes dulu kat kluang railway cofee saje la ajak diah makan kt tempat yang wajib di pegi kalau dah turun kluang..kemain la kan ibu mengandung tu tak padan dengan muntah2 dia bole tibai roti bakar, nasi lemak, mehun, karipap, pulut panggang yang kita ni mengandung 8 bulan makan 2keping roti bakar je..orang yg ngandung 2 bulan tu kemain selera besar hahaha...

abes jek bekpes kita bawa la..konon2 cakap ngan diah, aku rasa aku bole bawa sejam je kot..nanti kalau aku tak larat kita benti la hentian mana2 ko sambung bawa pulak ek...ok la..bawa punya bawa..dah lepas sejam eh steady je..xrasa sakit pinggang pon..deah dok bergurau senda ngan mia memekak2 dalam kete dari mia dok bakang sampai mia dok depan, pastu benti kencing kat tangkak kita cakap xpe kita bawa lagi..diah plak tuko dok bakang mia dok depan..

sudahnye sampai ke nilai kita bawa..masuk je nilai tu kete mcm dah slow tros rasa eh sakit plak pinggang, bentian rnr nilai diah plak take over sampai la umah...masa kita yang drive memang tak la bawa laju2 kan paling2 110 je kita tekan, dapat kat deah abes seme kete di ciloknye haha...

rasanya klw kita sendiri bawa dari kluang ke kl xde masalah..cuma nye risau je lah takut gak apa2 jadi tengah jalan kan..kalau ada kawan tu tahan la sikit...dah sampai umah kan..baru terasa cam nak cabut pinggang serba xkena baring sakit duduk sakit..xnak sakit tido je awal hehe ilang sakit.deah...tima kasih bebanyak..susah2 je turun kluang teman aku balik kl..



 
 




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, May 27, 2013

malas update ngeeee

Hai kengkawan..kita ada kat kampung kita, kampung kelumpo hahha...
Akan bertapa sini selama dua bulan lebey kurang insyallah sampai abes pantang atau sampai raya kott...

Arini malas nak update blog lgpon xde cite sgt nak dicitekan...blk kl dok umah je xlarat nk jalan2 dah pinggang makin sakit.smlm dh settle cr set bersalin, cr pampes bb, ok seme kelengkapan bersalin dah siap.senang settle kan seme nanti xyah susahkan orang tlg blikan itu ini.

Ok arini kita nak baca blog kawan2 je...kang klw rajin nk update juga tp utk publish esok lusa.babai

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, May 23, 2013

selamat bercuti sekolah!

awal kan dah wish happy school holiday hehe..arini mia dah start cuti skolah dah sebab arini ada hari apa tah kt skolah, so murid yang tak terlibat dicutikan..

so arini keje mia kena tlg kemas sikit2 lagi mana2 barang nak bawa balik kl...sonok la dia..xsaba tau nak balik kl..sebabnye orang cuti skolah seminggu tapi mia cuti 2 bulan! hahaa...abes nak buat mcm mana..balik kl ni terus sampai la daddy balik semenanjung baru balik kluang balik..rasanya mau lepas raya juga la kot mia start sekolah balik

bila kita cakap mia..nanti mia nak cuti lama tau...lama mcm ni? dia tunjuk 10 jari dia, tak lagi lama...kita cakap..owh mcm ni??dia siap naikkan kaki dia tunjukkan jari kaki lagi 10 hahahahaha...pastu dia cakap nanti mia cuti sampai kaki ke?(maksud dia cuti lama) ahh...cuti sampai kaki tapi bukan sampai kaki mia je, kaki mama, kaki daddy skali sebab lama sangat2 haha....

sebenarnya risau juga nak kasi mia ponteng selama 2 bulan ni..takut ketinggalan plak pelajaran dia..memang la dia baru 5 tahun,tp ramai yang kata 5 tahun xde apa sangat dia belajar...abes tu nak tak nak terpaksa juga la kan..aritu dah ckp ngan cikgu pasal mia kena cuti 2 bulan cikgu suh buat surat pastu nanti cikgu kasi seme buku2 dia yang kt skolah bawa balik utk buat kat rumah nanti

ada tak sapa2 yang ada pengalaman cam kita?terpaksa memontengkan anak dalam tempoh yang agak lama?

dah lama tak wat surat rasmi rasa mcm keje opis plak mengarang surat gini haha...pastu ntah bape kali print sebab dah baca2 mcm xsedap plak ayat padahal nak anta kat cikgu skolah tadika je pon hehe
muka budak riang dah start cuti skolah
 tu dia barang2 nak bawa balik kl, satu beg baju mama, satu kotak baju kakak, satu kotak baju bb
p/s: ramai nye yang concern ngan saya..tanya balik kl naik apa?drive ke?balik sorang ke?owh terharu nye rasa...bila ramai kawan2 amek berat..insyallah saya akan balik kl dengan deah...petang ni deah turun kluang so esok kami gerak balik kl sesama....memandangkan deah pon xberapa nak stabil muntah je kejenye so kita gilir2 drive la..insyallah...kalau stakat sejam drive tu bole lagi...kalau gilir2 xde masalah rasanya...

yang ni lagi buat kita rasa terharu..sebenarnya pasya dulu yang offer nak amek kita kat kluang..dah plan baekk punye...dia kata nak naik keteapi g kluang konon nak merasa naik keteapi tapi dia tak sedar diri yang dia nak g jalan2 kat hong kong bole plak hilang ingatan kan...dah tu bila teringat ari jumaat tu dia baru nak gerak dari hong kong ke malaysia makanye dalam mimpi je la cita2 dia nak datang amek kita..hehehe

sebenarnya kita tak suruh pon diorang datang amek..sebab xnak menyusahkan diorang, tapi deah dari bulan lepas dah bincang2 nak datang amek kita kalau kita nak balik kl...bertuahnye lah dapat kawan cam gini kan?kita cakap ngan diorang insyallah bole drive sorang2 tapi maybe kena berenti2 lah..sebab sure nak kencing je kan..tapi diorang xkasi takut kaki krem la apa la katanya...

yallah lindungi lah perjalanan kami..semoga kami selamat sampai amin2...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dah lama xmasak nasi lemak

weken lepas mil ajak bfast kat luar...masa g kedai tu konon terasa nak makan nasi lemak skali buka2 tong nasi dah abes..alamak...pada tahap kita nye napsu memuncak nak makan nasi lemak bole plak abes..padahal baru kul 9...

xpuas ati xdapt bfast nasi lemak kan, kita buat nasi lemak utk lunch hahaha..gile kentang.lagipon tak tau nak masak apa dah xde idea kan..ahh nasi lemak pon nasi lemak la..orang masak nasi lemak utk bfast pastu membawa ke lunch, kita masak nasi lemak utk lunch membawa ke dinner hehee

sejak jadi suri rumah ni baru 2x masak nasi lemak.aritu masak nasi lemak ayam goreng, kali ni masak nasi lemak sambal sotong basah atau sotong ala2 kurita tu

 sambal sotong kurita, lama nak kena masak, air siap tambah 3x nak kasi lembut, sambal kering je tambah air, sambal kering je tambah air, kalau tak buat gitu umpama makan getah skrap la jawabnye hehe
 sambal kosong rajin btolkan buat 2 sambal hehe
.


tak suke makan nasi lemak ada kacang, so klw buat sendiri mmg ikan bilis jek no way kacang2 klw makan kt luar plak pesan xmo kacang ek!
esoknye kan, mia minta lagi nak makan nasi lemak..adoyai dah 2 hari makan nasi lemak haha..mujor sambal sotong & sambal kosong tu memang ada belen lagik tinggal panaskan je pastu masak nasik lain, dengan xde daun pandan blasah je mana ada...kemain suke la mia makan nasi lemak siap puji2 pandai mama masak...minta esoknye masak nasi lemak lagik! arghh tidak lah sampai 3 hari nak makan nasi lemak mia oi...mama ni dah naik berat 2.4kg dalam masa 2minggu mau jadi raksasa plak kang 9 bulan nanti asik2 makan nasi lemak je hahah



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, May 22, 2013

macaroni goreng

 nak tau bile last kita masak macaroni goreng?rasanya 10 tahun yang lepas...masa tu buat open house panggil kawan2 datang umah tu la pestime buat macaroni pastu xpernah2 buat lagi...tak tau la pesal padahal suke...ni sebab dah xde idea nak masak lauk apa utk lunch kan...last2 goreng makaroni je senang...

satu nye makaroni ni kan, dia xbape nak kenyang klw dimakan..xtau la orang lain camane tp kalau kita masak makaroni ni memang bole makan 4,5 kali dalam sehari sebab menda ni memang tak rasa kenyang.mia pon suke makaroni ni...sebenarnya dah lama dia suh kita masak..sebab aritu masa balik kl naik keteapi deah ada bekalkan makaroni mia asik pesan nanti mama masak tau mcm diah buat tu...nak sebut tak reti hehe..dia ckp nnt masak mcm diah buat kita makan dalam keteapi..

so bile dah masak ni suke la dia..btambah2 makan..tapinye aritu terlebey cili so agak pedas..pedas2 pon mia makan dia tahan pedas kejap2 sulam minum air hehe...memandangkan mia tak suke sayur so kita xde la letak banyak akesori memang goreng bodo2 je orang cakap

bahan2
stengah peket macaroni di rebus (masukkan minyak skit supaya xmelekat)
1biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih di dadu
1 sudu cili blend
stengah botol sos spegeti
ayam hancur
isi udang
garam, gula & perasa

tumis bawang, pastu masukkan sos spegeti masukkan isi ayam & udang last skali masukkan macaroni pastu letak la garam, gula perasa seme..siap


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

wordless wednesday

mama : mia apa menda kat bontot bear ni?
mia: pampes dia..
muahahah...selotep jadi pampes..bole la..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

dah 3 minggu

eh cam tak caya je pejam celik pejam celik dah 3minggu amrul kat lahad datu, rasa mcm skejap plak dah 3 minggu..

rindu?orang gile je tak rindu.kalau btol la amrul pegi ni 2 bulan & mungkin lebih dari 2 bulan kot ni la paling lama xjumpe rasa...dulu masa amrul kusus naik pangkat ktorg pernah xjumpe sebulan seminggu tu paling lama la tu..

apa yg dirisaukan skang ni...risau dia tak sempat balik time kita bersalin nanti...amrul cite ada sorang kawan dia wife dah bersalin awal due patut 23.5 tapi bersalin 1.5, walaupon isteri dah bersalin tetap tak bole balik..allah kesiannye jangan la kami pon turut dapat naseb mcm tu dah la..kawan dia tu nengok gambar anak dalam fb, whatsapp je la..

allahuakbar..kalau la ditakdirkan juga kita bersalin amrul xde tak pela nak buat camane kan?tapi harap2 sangat amrul dah balik la time kita bersalin tu...setiap kali solat tu la kita doa...harap dia ada ngan kita masa bersalin nanti...harap kawan2 tolong doakan sama...

ni ada hadiah dari lahad datu...pelangi lahad datu heheh cantik nye kan?
gambo dari udara amrul wazap
  muke orang yang dah 3 minggu xjumpe anak bini cam serabai je nengok
hooih..another 5 weeks nak tempuh tu pon klw btol 5 weeks buatnye lebey dari tu?ok saya dah besedia
kita tanya dia nape awak nampak bulat dalam gambo ni?kata dia makan sedap2 kot haha igt kan kt sana makan ration pack 
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, May 21, 2013

berat naik 2.4kg dalam masa 2 minggu!

pagi tadi g checkup skang ni dah kena checkup tiap 2minggu sekali, carta pergerakan bb pon dah start buat 2 minggu lepas.

selama ni xde masalah dengan berat badan terlebey, tapi berat menurun tu ada la..memula pregnant turun 5 kg kt berat tu nurse pakai pen merah je dari sejak 2 bulan sampai 5 bulan sebab asik2 turun xnaik2...sejak masul 6 bulan baru la naik sikit2..tu pon 700gm, 900gm 1kg

arini masa timbang tengok2 naik 2.4kg! dalam masa 2 minggu last checkup 2minggu  lepas.alamak tetiba nebes sudah..mesti kena minum air gula lagi aku ni....fuh skali xkena dah hahah slamat2.tapinye kita xrisau sgt sebab nye kita skang ni bole dikatakan dah hujung2 pregnancy dah..bukan la awal pregnant naik sampai 2.4kg tu memang risau gak la kan

tapi nye heran sungguh pasalnye kita ni makan nasi sekali sehari je, umah plak mmg xde stok nuget, fries & makanan yang tak sehat tu...nak kata makan fastfood pon seminggu blom tentu ada skali g makan fastfood camane bole naik banyak ni?

arini last kita checkup dekat klinik kluang ni, ari jumaat nak balik kl & continue checkup kat klinik lama plak.cakap pasal balik kl, barang seme tak packing lagi ni xreti mana nak mula haha...mau nye nak packing utk barang 2 bulan kt kl...ngan brg bb, barang mama, barang kakak lagi..xleh jadi kena start juga arini packing nih...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

happy birthday mak

ari khamis lepas amrul msg suh belikan kek kat mil, ari jumaat birthday nye..dia suh bli kek choc indulgance kat secret recipe, tapi memandangkan kat umah skang ada 4 orang je mil, adik ipar, kita & mia so kita cakap xyah la bli kek choc indulgence sebab kek tu besar takut tak abes xde sape nak makan..lain la klw amrul ada, tu memang kek fevret dia.

kita ingat nak bli carrot cake je, skali sampai kt SR carrot cake xde yang sepapan tu dia dah potong2 dah..alamak...jenuh lak dok kat kaunter tu nak pilih kek yang tak beso2 sgt..last2 kita beli marble cheese cake, sebab nak rasa pon yea juga, sebelum ni dah try dia nye strawberry cheese, blueberry cheese, marble cheese xpernah try lg

masa g bli kek ni mil kuar keje, so kita balik sebelum mil balik letak kek atas meja, bila dia balik je dia nengok atas meja eh ada kek?hehe...petang2 skit baru la potong amek gamba 2,3 keping wazap kat amrul, amanah ni...heheh so sweet je kan?jauh2 pon dia ingat juga nak celebrate beday mak dia walaupon dia xdapat join sama.

masa mil balik keje mia cakap ngan mama dia mama...nenek dah balik cepat2 xnak cakap SEPRISE ke?hahahaha...klakar la mia ni dah bese kan ngan majlis seprise2 ni kita cakap mia la cakap seprise....xnak la..malu katanya hahah...

masa beday mia aritu beli choc banana, seminggu baru abes kek nye kali ni 2 ari dah settle! sebab kek nye sedap gile mcm makan cheese tart tapi size gergasi punye


 nyumeh sungguh!



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

bila aduan kami di dengar pihak berwajib

 ceh poyo2 je aduan cam besar sangat je kesnye hahaha..cam aduan kerosakan jalan je bunyi nye.kalau ingat lagi entry http://ibudamia.blogspot.com/2013/03/surat-untuk-coffee-box.html kita ada cite pasal masa balik kl bulan 3 aritu g makan ngan xopismate kt coffe box, menu kegemaran kita mehun spore dah xde dalam menu..

pastu suh xopismate tulis note skit kasi kt management coffee box suh dia kembalikan mehun singapore kegemaran ktorg tu...
 baru ni xopismate kak lan tag gambo ni kat fb katanya suara kita dah didengari heheh mehun singapore sudah ada balik di coffee box yeahhh..tak sesia sarah buat karangan hahaha...tapi nye management still  xletak dalam menu cuma nye kalau nak oder just cakap je nak mehun singapore..adoi xsaba nak makan balik kl nanti...ni la mehun spore terbaik setakat nih...ngan sayur dia krup krap sangat mabeles

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, May 20, 2013

jarang2 lunch kat luar

walaupon skang amrul xde masak tetap masak...biarpon masak utk berdua je tp tetap juga nk masak, MIL dah pesan klw nak masak jgn masak banyak2 sebab dia keje so xmo nnt makanan tak abes tu pasal bese klw amrul ada kita masak utk makan 3 beranak je, ni amrl xde masak la sorang2 nak makan mia bukan makan lauk pon asek2 telo kicap dia tu je la

last week amrul suh g sr blikan kek beday utk mak dia, owh dah alang2 g sr malas la nak masak haha...tetiba plak xde ngidam2 jadi ngidam nak makan lasagna ngengada kan?orang suh bli kek je awak siap g makan hahah...amek kesempatan xpe la upah wat beli kek kan...terkangkang2 bjalan tau membeli kek sebeday hehehe...

daging dia banyak gile, lapisan lasagna sikit je 
 fevret ice blended cuppucino
 amek mia balik skolah tros g kluang mall tuka baju seme dalam kete dia malu nak tuko baj dalam kete heheh...mcm la orang nengok
 kek beday mil



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

yeay complete!

tetiap minggu amrul tag gambo hello kitty kat fb tu nak ingatkan kita la suh g beli..dia tau klw dia tak ingatkan memang kita ni lupe.

last week masa ari jumaat anta mia g skolah tros g mcd bekpes sensorang lagi..semata nak kolek hello kitty heheh...ni last pasni xde dah sudah cukup sudah! jangan pasni kuar plak koleksi upin ke mickey ke sudah la..mau amrul suh kolek juga tu...

mia bukan minat gile pon hello kitty ni dia lagi suke upin & boboi sebenarnya..tapi maybe di mata amrul menatang ni nampak comei kan..tu dia nak suh kita blikan utk anak dara dia tu

 ok lengkap dah! 4 ekor

 p/s; dah ngumpul menatang hello kitty ni tingin plak nak g hello kitty city kat nusajaya tu..nanti la tunggu beranak nak ajak amrul g sana

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, May 17, 2013

buah kuinin

 minggu lepas g pasar bli lauk, tetiba nak masuk pasar tu terbau wangi sangat2...nengok2 orang jual buah kuinin..adooi dah lama gile xmakan kuinin buah ni bukan senang jumpe kan?oleh sebab xtahan sgt bau dia semerbak tu kita pon bli la 4 ketol..

konon2 seketol nak try buat sambal kuinin tapi xdan nak menyambal hahaha..abes seme dingap sebab manis gilerrrr...bau dia dari dapor sampai ke luar umah bau..selagi tak abes kuinin ni di makan selagi tu satu umah bau kuinin mcm perfume semulajadi plak hehehe...

tak tau la bape hengget sebab masa bli buah ni 4 ketol kita blo ngan pisang nangka skali seme RM13
 sedapppp gile..mia tak pernah makan tau kita kasi dia try makan dia makan skit dia tros ludah pelik je rasa dia tak sedappp dia cakap haha slamat..xsuke tak pe mama makan sensorang

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

berpantang releven lagi ke?



kalau sape ada follow instagram fasha sandha mesti seme sedia maklum, dia berpantang ala2 moden style masih dalam hari kuar makan ngan asben, pastu kang ramai la peminat nye dok kutuk berbakul2 xpantang ke?xpakai stokin ke?tak ikat rambut tinggi2 ke?kenapa pakai skirt pendek?tak takut bentan ke?ishh memacam lah orang komen dalam ig dia tu.

kita malas la nak ngata2 kan..lantak dia lah badan dia, dia nak pantang mcm mana pon tu suke hati dia lah...yang sakit dia yang tanggung dia ramai nau kecoh komen itu ini mcm gud2 opss kita bukan la peminat fasya pon...tp pasal menda2 ni dia mest sedia maklum kan..pandai la dia jaga diri dia sendiri.

dia xnak berpantang lantak dia...kita ni walaupon moden2 pon pantang bersalin memang ikut bebetol mcm mak kita pantang walaupon ada ngelat2 juga muahahah...masa pantang mia dulu kita pantang sampai 44 hari, minggu kedua berpantang jahitan dah elok suh amrul bli bege mekdi muahaha...ngelat kan..gitu la..tapi mak kita kata dalam 2 minggu pertama yang nak kena jaga, makan xleh makan yang gatal2.lepas dah elok tempat jahit tu nak makan ayam & daging dah bole dah..yang pasti seafood memang kita tak usik sampai la ari ke-44

stokin memang 24 jam pakai, bengkung pon sama.tapi masa pantang dulu kita pakai kain batik 3,4 ari je pastu kita pakai suar skali kakak marah...dia cakap tak elok pakai suar tau tak?kita mana pandai pakai kain batik asik2 terlondeh kan...pastu carik la skirt alternatif kepada kain batik hehe...

bertungku plak tiap pagi & malam mak akan tolong tungku kan pakai batu sungai..ubat2 pilis segala celet2 kat perut tu memang pakai..tapinye jamu2 set bersalin tu xmakan sebab anak kuning so 2 minggu xleh makan dah tu sampai kesudah xmakan haha..ngelat lagi..air akar kayu memang tak kan bole minum la..

tapi yang pasti sepanjang pantang tu memang tak de la keluar g soping mall je kelek anak merah2 tu..mampos nak kena marah ngan mak?klw ada menda nak bli pon pesan je la kat amrul..cumanye ada sekali tu bosan gilerr dok umah ajak amrul jalan tp dok dalam kete je la pusing2 kl hahah...kemaruk sangat nak kuar umah kan masa tu baru minggu ke-3 berpantang.

banyak kali nampak dah...klw g soping mall kadang tu masih berstokin lagi dia kuar bawa anak merah2 kita syak dia masih dalam pantang bli barang dapor ngan laki.tu mesti berpantang xde orang tua tu..kalau la pantang ngan mak jangan harapnye mak kita kasi kuar umah kan...

satu lagi kan..kita ari ke-45 tu tau x apa makanan yang pertama kita cari???laksa penang! hahaha...tu la kata hantu laksa kan merdeka je tros g carik laksa..tapi ada kawan2 yang sampai ari ke-100 baru berani makan laksa..sebab orang kata takut sakit urat.so far la kan, kita xde plak sakit2 urat makan laksa masa hari ke-45 tu minta2 lepas ni pon mcm dulu2 juga la kan..tapi mana tau badan dah tua ni xsama mcm muda dulu

walaupon ramai je yang kata ala..zaman skang zaman moden la xde pantang2 dah..biar lah orang xnak berpantang sudah..janji kita jaga baik2 badan kita kan..orang tua2 dulu pantang lagi la dasyat kan..tu seme diorang buat mesti ada sebab nye bukan saje suke2 nak berpantang..kesan nye bukan kita rasa sekarang..tapi dah tua nanti..xdan tua pon sakit2 badan kan?

haih..xlama lagi nak menempuh pantang ni...yang paling sadis berpantang time bulan puasa..huwa...naseb la labu selamat mengganti puasa buat diri sendiri hahaha....


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, May 16, 2013

saya suke SAMBAL

 xkisah la sambal apa pon..memang suke masak sambal, sambal sotong, udang, ikan bilis cukup la..xyah ada kuah2 pastu goreng ikan settle...ni plak amrul xde kan lagi la kita xde masak beria2 xde lengkap nak berkuah2 bagai....

amrul pon suke sambal2 ni, lagi pedas berapi lagi dia suke..bole kata setiap minggu menu bersambal adalah wajib dimasak..

minggu lepas buat sambal sotong.tiap kali g pasar sotong memang wajib dibeli tak pernah miss beli sotong tapi bese kita wat sotong kunyit je sepanjang jadi suri rumah ni baru pertama dua kali buat sambal sotong.sebab bese suka wat sambal ikan bilis kering
ni plak menu ari selasa sambal udang petai, sepanjang jadi suri rumah baru 2x beli udang tu pon lepas amrul g lahad datu, sebab nye dia klw ikutkan xleh makan udang pasal gout kan tu kita pon xbeli udang ni sebab sama2 nak pantang la konon sian plak kang kita masak xkan dia nengok je baik xyah masak kan..sebab tau dia xkan bole pantang nye klw nampak atas meja hahha

kemain lama la dok tingat nak masak udang sambal petai tapi nye manjang je xjumpe petai, skali jumpe petai tros buat sambal udang petai.kita ni pesen klw udang xberapa bagus dia otomatik akan jadi gatal lidah kalau makan, tapi ni bile makan ok je maknanya udang tu fresh la, mahal plak udang minggu ni minggu lepas nengok RM15 skilo minggu ni RM22 beli stengah kilo je cukup la, bole dua kali masak juga la.

 p/s : tak pernah lagi masak sambal sotong, ayam letak petai hehe...sedap ke ek?xberani nak try takut pelik plak rasa dia...tapi rasa cam sama je kan?kedai pon ada jual juga kan?

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

selamat hari guru


 hari ni ada sambutan hari guru kat skolah mia, kita tau pon semalam masa amek mia ada cikgu tulis kat notice board yang arini sekolah jadi satu sesi sebab ada sambutan hari guru..adeh last minit baru tau mana dan nak carik adiah...

nengok blog kawan2 arini ada yg kasi kek, ada yang kasi adiah utk cikgu anak memasing..huhu idok la kesempatan kita nak mencarik adiah segala bagai...xpela tunggu ari guru taun depan je la..kita prepare awal2 heheh ni la jadinye bile tak amek tau date2 istimewa ni.

ingt lagi dulu klw ari guru kt skolah menengah seronok sgt, satu ari xbelaja dah mcm pesta paling best sebab cikgu2 seme buat persembahan, gile sporting seme cikgu2 ktorg kata skolah pompuan kan?cikgu buat dikir barat, nyanyi pastu berlakon hehe time tu la dapat nengok cikgu2 kena dera wat persembahan

di kalangan family kita sendiri pon ramai yang jadi cikgu, kakak & abang ipar cikgu kat kajang, makcik ada 2 orang jadi cikgu kat kelantan, sorang lagi makcik & pakcik cikgu kat penang.kepada kawan2 yang bergelar cikgu, selamat hari guru yea...

selamat hari guru juga utk cikgu2 sekolah saya sekolah agama kampung datuk keramat,sekolah rendah kebangsaan kampung datuk keramat (2) & sekolah menengah kebangsaan puteri ampang selamat hari guru cikgu..(bajet cam cikgu baca je ahaha)

haih tetiba rindu plak zaman skolah2 dulu
ni gambo masa form 5 dulu  cer carik kita orang panggil ikan masin dulu hahah skang ikan masin itu dah jadi ikan buntal

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...