MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, August 30, 2013

bb demam

Risau tau bile dpt tau darwish demam dah la baru umur sbulan lebey, ni xlain xbukan jangkit dari kakak la ni...kakak demam ari isnin ngan selasa rabu dah ok adik plak demam semalam, bile rasa dahi dia panas je...masa tu kul 3 pagi amek thermometer cek 37.2 dah pagi tu cek 36.5

Risau sebab darwish kecik lagi dh demam kita bawa dia g klinik..doc cek dia kata dmam sikit je, dia cek telinga, idong seme katanya idong sumbat.dia kasi ubat spray utk spray dalam idong.

Darwish sejak lahir mmg ada bunyi mcm kahak2 kat hidung tu doc xsedut abes lendir masa bersalin tu so bile dia nak tido bunyi la krok krek krok krek idong dia tu.masa g checkup aritu ada tanya nurse dia kata normal nanti ilang sendiri...nak tunggu ilang sendiri bile tah kan?mmg xde ubat katanya ceh!g swasta ada je ubat doc kasi.

Masa kat klinik ada sorang pompuan seblah kita dokong bb, kita pon tanya la

Berapa bulan?sebulan lebey kata dia..branak ms 1 ramashan eh sama la beza 4 ri je kit ngan dia
Tanya lagi bb dah injet sbulan?blom masa g klinik ubat abes katanya eh sama lagi...
Last skali nurse panggil nama darwish jumpe doc, muhammad darwish amnan....eh nama darwish juga ke?kata pompuan tu sama la ngan anak saya hahaha dah kenapa seme sama je

 pestime pakai ponco yg pasya kasi
 bole plak amrul amek2 gamba haha...kita skang xde masa dah nak mengamek gamba kejadian ye la dah ada bb payah

 Akhirnya jumpe pon klinik yg supply ubat demam sama mcm kt kl, klw kat kl mia memang serasi ngan ubat demam ni, perisa oren.masa memula pindah kluang mia demam g kenek mana tah dia kasi ubat demam xelok2 mia..sampai kita balik kl beli stok ubat demam kt klinik.ni dh jumpe dh ubat demam mia kt klinik ni, mmg konfem xg kenek lain dah pasni
 p/s : naseb baik demam xmelarat arini dah ok dah

Wednesday, August 28, 2013

dinner kat luar @43 days

jahanam..jahanam hahaha supe orang tak pantang nih! tak menyaba nak dinner kat luar ahahah..ari ke-43 kita ajak amrul dinner kt luar..dia tanya kita nak makan apa kita cakap xkisah dia plak tros ajak makan western dah lama tak makan western katanya..last masa g victoria station 3 bulan lepas sebelum dia gerak g lahad datu, balik lahad datu mana makan western dah sebab dah puasa, pastu raya

kat mana tempat ni jangan di tanya hehe..kita fail skit nak kasi direction kat kluang ni..memang selama dalam pantang ada keluar2 tapi keluar makan xde lagi ni la pestime kuar makan ms dalam pantang.memula tu kita suh amrul makan dulu kita pegang bb..skali masa kita nye steak sampai kita try2 la makan sambil pegang bb eh eh..sekali bole la..sambil dokong bb sambil potong steak tu terer tak terer tak?hahah..bila dah lelama tu jadi lenguh plak tangan suh amrul potongkan..dah dia potong mudah la keje kita ngapp je dalam mulut hehe mencabar kan nak kuar makan bawa bb kecik, makan besenye mesti amek turn hihi

kedai pon malap2 je lampunya tu kakak mia tido tros pas abes makan
 skang xde nak bershawl2 dah haha korek balik tudung bawal senang xyah pin sana sini
henbeg pon xbawa dah..bawa beg bb je gudbai la beg juruletih yg menang contest tu haha tunggu darwish beso skit kita jumpe lagi ok henbeg
 ni kita nye sirlion steak dah mcm arang je kan hahah amrul nye note batery kong kedai plak lamp malap bile amek gambo steak camni jadinye mcm gambo steak hangit haha padahal ok je..sedap plak tu
 amrul xabes ngan lamb dia
 owh ni mcm kepelikan skit haha.bese kita kuar makan sure teh o ais limau atau ice lemon tea tp sebab bfeed kan..xle la mnm ais...oder hot choclate eh eh cam xcaya mnm air panas hahaha



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, August 27, 2013

marhaban di bulan syawal

dah duduk johor baru la kita paham budaya orang johor..tak pasti plak tempat lain masih praktikkan lagi ke tidak marhaban bulan syawal ni.mcm kat taman ktorg ni penduduknye memang jenis aktif marhaban, nuzul quran ke maulud nabi last year pon diorang pernah datang umah untuk marhaban

untuk syawal ni plak dari start masuk syawal aritu sampai la ke semalam diorang masih marhaban rumah ke rumah.mil kita memang suka la aktiviti marhaban ni memang tiap malam dia join, bawa mia sekali..suka la mia tu ikut nenek g meraban hehee...past balik umah penuh tangan dapat duit raya.

semalam turn marhaban umah ktorg plak, bese mil g marhaban malam2 kul 8 gitu tp semalam turn mah ktorg siang plak, kul 3 diorang datang, dalam lorong umah kita ni ada 3 buah umah diorang pegi.sekali sesi marhaban xlama dalam 10 minit je..pas abes marhaban ketuanya akan kasi ucapan skit, terima kasih kepada tuan umah bla..bla..pastu mil plak kasi ucapan.

makanan utk kumpulan marhaban ni mil sediakan mehun goreng ngan trifle kita memange xdapat nak tolong2 la...ye la ada bb kecik kan memang susahh nak masuk dapur..bukan alasan tak nak tolong, darwish ni 100% breastfeed jadinye paham2 la kan ibu2 yang menyusu anak sepenuhnya dalam masa2 sebulan dua ni memang pergerakan kita jadik terbatas skit la.

ni gamba kakak masa last week join nenek g marhaban 
 ni gambo semalam masa kumpulan pompuan datang marhaban kt umah kita
nampak tak perempuan pakai tudung 3 layer kale kuning pink biru tu, tu cikgu tadika mia..
masa kita salam2 ngan seme orang cikgu dia tegur eh ni mak AMNAN ye..heheh (kt sekolah cikgu2 panggil amnan sebab ada budak lain nama damia)
 penuh ruang tamu umah sampai xmuat ada yg duduk kt luar
 seronok juga tinggal kat taman yang jenis aktif ngan aktiviti gini, pastu klw ada kenduri kawen pon dia akan jemput satu taman, walaupon kita tak kenal, dari situ la bole kenal2 ngan penduduk satu taman..kita pon kenal jiran seblah2 sebab g beli ikan kat van depan umah terasa cam makcik2 je beli ikan sambil borak2 ngan makcik2 lain hahah kita paling muda plak tu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, August 26, 2013

keluar rumah & pemakanan masa dalam pantang

hohoi....suka ko kan..pantang mcm tak pantang haha..ada orang 44 ari pantang memang idok keluar umah pon selama itu, tapi kita ni alamak sorry la ye terpaksa melanggar pantang..hahah...xbole la nak dok lelama dalam umah tekanan perasaan rasa..kalau kt kl memang mak kita bebel2 la..apa ni kuar umah masa pantang bla..bla...



Kita ni kalau nak tau hari ke-22 dah kuar umah hahaha..ni kes menggeletis nak ikut amrul amek mykid darwish masa kt kl aritu, tapinye dok dalam kete jela tunggu amrul amek hehe pastu balik tu singgah manjaku wangsa maju bli pampes.yang ni kita kuar kete sebab nye manjaku tu 5 langkah je dr parking haha xbanyak sgt step nak melangkah kan kita berani la kuar.
ari ke-27 bersamaan hari raya keluar g shah alam beraya umah makcik ikut mak ngan adik badik seme, ni mak xbising la sebab nye klw kita tak pegi memang xmuat la naik satu kete je kete kakak so klw kita g seme bole ikut hhaha
ari  ke-28 yang ni keluar umah pon sebab nak balik johor..heee dok dalam kete je pon 3 jam stengah dokong darwish lenguh bole tahan
p/s : perasan tak tudung sama je gambo2 kat atas kan haha..dah ku kata ada anak kecik apa pon xsempat..nak gosok tudung?mujor la klw sempat hahah tu jadi cam gini pakai je tudung yg sama sebab nye tudung ni jenis xyah iron..malas nak menggosok & tak de masa pon nak menggosok!

Ari ke-29 plak masa tu kat kluang, amrul anta adik dia g keje kat aeon big kita ikut juga sebab nak bli ubat kat kedai jamu, kita siap tanya adik amrul kt mana parking plg dekat ngan kedai ubat, heheh so amrul pon park btol2 kat parking plg dekat ngan kedai ada la dlm 15 langkah je sampai kedai..

Ari ke 31 amrul nak anta adik g keje mil pon ikut eh eh kita pon join sekaki hahah..kali ni siap shopping lg.bli susu kita, bli stokin adik, bli buah sebab dah lama xmkn buah.wahaha..ni klw mak kita tau ni mau dia bising konpem nye.mil dia mmg xde kata apa la tgk kita bjalan masa pantang

ari ke-37 kuar g open house kawan amrul kul 9 malam, darwish tido je sepanjang masa kul 11 baru balik.dah la tuan umah saji kan laksa penang adoii telan air lior la..amek kuah je makan haha..makan sate je pastu air plak minta tuan umah air masak

ari ke-40 kuar g kedai barangan bb carik bouncer adik, ngan kelengkapan dia sikit2 lagi mana yang tak lengkap
 ari ke-42 keluar g open house umah kawan amrul
 ari ke-43 kuar dinner hah ni pestaim kuar makan sejak dari bersalin aritu

eh eh...banyak plak hari kita keluar kan?mcm bukan orang dalam pantang haha....Apa2 pon kita masih sedar diri masih dlm pantang so jalan xde la ganas2 mcm org xpantang...xde la nyinggah merata2 just g soping mall tu bli apa yg nak bli je.gatal kan nak juga kuar umah hahaha ni kes dah bosan yg amat2 dok memerap dlm umah...bagi kita gini lah..kita tau badan kita dah sehat ke dah kuat ke..insyallah pandai2 kita jaga diri xde la jadi yang bukan2 & jangan lah terlalu berfikiran negatif sangat...itu tak boleh ini tak boleh kan..

Cite pasal pantang makan, so far kita makan je apa mil masak, ayam msk merah, ayam kicap, ayam kari (tiap ari lauk ayam haha sebab nye ikan diorg xsuke) tp nye cam telo, seafood mmg kita xmakan la...sayur pon xmakan sebab takut termakan sayur sejuk2 lgpon kebanyakan sayur sejuk kan?kita plak memilih skit bab sayur ni bukan seme sayur kita makan.buah pon makan epal, ngan anggur je.

Tp kuih raya seme kita bedal hehe...dok sesaja tgk tibi tangan mrayap buka bekas kuih haha...ais tu ada la skali dua terbabas tp mnm stengah cawan je hahah buat ilang rasa tingin, aiskrim plak ada try sesudu je hhahah haih aku ni nak pantang ketat2 mmg payah la hai...

Tak pela kita pantang cara sendiri la kan bak kata pasya sandha muahahah bajet retis je ko kan..kita tau berpantang btol2 ni bukan utk skang tp utk masa tua nanti mmg tau tu xyah cakap kita tau haha...tapinya ikut ketahanan badan masing2 la kan...mcm kita sebab dah no 2 ni banyak yg kita try n error haha org kata cuba sikit tgk badan tahan tak, tapi cuba2 pon idok la melampau2 kan masih ada batas xde ka langgar pantang sepenuhnya.mmg stakat ni kita elak makan menda sejuk, berbisa so far alhamdulillah...xpernah lg sakit badan sebab salah makan masa dalam pantang.

Friday, August 23, 2013

Nak update tapi...

Hai skang dah xle jadi tegar cam dulu lagi hehe...
Almaklum la bila ada si kecik jgn kata nak update blog
Nak kentot pon rasa xsempat hahaha
Makan mmg xle nak menikmati dah skang ni cepatt2 telan mmg xle amek feel dah
Mcm smlm kuar bli bouncer adik singgah bekpes kemain oder laksam ngan teh tarik, takut dia jaga nye pasal makan xbape nak kunyah telah cepat2 haha air teh tarik tu panas2 aku hirup stengah cawan dh mcm kena forward ngan remote control hahah...

Konon mlm td pas tido kn darwish igt nak update blog buka laptop sesiap bese klw dh tdo dia xjaga dah tah camane mlm td meragam plak adik letak je sedar, dokong tido, letak seda dekat 4 jam dia dok prangai gitu last2 nye off je laptop

Kita ni klw nk update cite bgambo kena la pakai laptop mcm skang ni cite xbergamba bole la pakai tab.
Bangun pg ni rata2 update fb hujan ek pg tadi eh sama plak kluang pon ujan tu yg sedap tido tu siapkan kakak mia pon sambil baring ataa katil xsnonoh mak ko mia
Pastu rata2 update fb anak2 ada jamuan raya kt skolah ntah mia ni bile tah jamuan raya senyap jek

Ok la..br pas tido kan darwish now nk mandi...arini dd dia dah start koje bayangkan dekat 2 bulan cuti, sejak blk lahad datu semingu, pastu dpt maternity leave sminggu, naik keje sminggu cuti plak sebulan, amboihh bahgianye idop ni nak start keje dok bebel malas..malas...hahaha mau nye xmalas kan lama sgt cuti

P/s: menghitung hari nak abes pantang arini ari ke41 isnin ni last selasa merdeka! Kita sambut merdeka dulu eh..korang tunggu la 31 ogos br merdeka hehe...

Tuesday, August 20, 2013

darwish dah 38 hari

 Minggu lepas ari selasa genapla darwish sebulan eh eh tetiba kan kita rasa kejap plak dah sbulan.ari rabu tu g klinik checkup adik, berat dah naik jadi 4.2 kg tinggi plak dah 53cm, wah patut la tangan dah lengoh pegang dia.stakat ni mmg darwish nyusu badan sepenuhnya alhamdulillah.pernah bagi 2x je susu badan yg di pam guna botol so far dia xrejek botol mau je isap maybe sebab botol avent tu puting dia mcm nipple sebenar kan..

Patutnya checkup sebulan kena injet tapinya masa ktorg g klinik kesihatan kt ngan umah ni diorg kata ubat utk injection habis,so kena dtg lg sbulan utk cocok,nampak muka amrul xpuas ati jangan kata amrul kita sendiri pon cam xpuas ati juga ubat habis??eh sepanjang aku dok kl xpernah lg dengar ubat injection abes kat klinik kesihatan.hah whatever la...kita takut je xpe ke lewatkan injection sbulan dah nurse kata xpe..kita ikut je la..

alhamdulillah..selama sebulan lebey ni xsusah nak menguruskan darwish sekalipon dia xpernah melalak tengah2 malam sakit perut kembung ke apa..dia nanges sebab nak susu ngan nak tido je..syukur sangat darwish senang di jaga..kita risau juga sebab umah kt kluang ni jiran seblah umah orang india dia kuat semayang..magrib kang bunyi la loceng aiskrim tu dia dok semayang sembah2 patung kt luar umah dia ni..ye la orang kata kalau india ni semayang2 "hantu" dia kuat sikit..risau gak kan bb kan mudah nampak menda2 ni..mujor xpernah plak darwish nanges.

ni gambo darwish terkini ni gambo last week, arini darwish dah 38 hari yeahh xlama lagi nak abes pantang xsaba!
muke dd seketol! heheh

 ni gambo semalam tido atas katil mmg xle alas bantal lasak tido ni kang bantal ke mana dia kemana


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, August 19, 2013

sekotak barangan cosmoderm

 beberapa ari sebelum raya aritu ada dapat satu parcel xyah buka dah tau apa adiahnye sebab nye kt luar ada tulis cosmoderm, ni mesti adiah menang saguhati contest cosmoderm aritu..buka2 btol la..barangan cosmoderm penuh sekotak.

barangan dalam ni nilai dia RM100 sebelum ni xpernah langsung tau brand ni...kita bli hygine wash dia pon semata2 nak join contest hehe...blom pakai lagi barang dia.kita pakai dia nye fondation je tros jatuh chinta ngan fondation dia sangat2 kena ngan kulit pasni ingat nak tros guna la fondation dia.


 banyak gak barang dia kan kita ni dah la jenis xmenjaga muke cuci muke pon tak haha...serius kita memang xpakai pencuci muka sejak ngandung mia.ntah tetiba jadi malas sampai la skang ni..sebab nye bila xpakai pape pencuci muka, muka tu lagi elok dr kita pakai sebarang pencuci tu sebabnye malas pakai pape

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, August 16, 2013

syawal ke-2 @ kluang

 mulanya kita plan nak balik kluang lepas abes pantang.kira start buka skolah tu baru nak balik..tapi fikir lama sangat dah dok kat kl..bosan plak..ye la apa2 pon umah kita sendiri la paling selesa kan...pastu plak fikir kita ni bukan bole nak beraya mcm orang lain dok kl pon sama dok umah je baik balik umah sendiri.

tu kita cakap ngan amrul sebelum raya aritu, kita nak balik kluang raya ke-2, amrul cam tak caya sebab nye aritu kita cakap tunggu abes pantang baru nak balik kluang..ala..lagipon masa  kita balik kluang aritu kita dah ari ke-27 dah sihat dah..luka jahit tu pon dah elok sepenuhnya.. xde apa nak risau dah..pantang tu pandai2 sendiri la kan..

kat kluang pon mil ada so nak masak2 seme xyah nak risau dia yang uruskan memang la pantang ngan mak mertua xsama ngan mak sendiri klw mak sendiri?haih..nak angkat penyapu pon dia xkasi...cerek air yang xpenuh tu pon dia xkasi angkat padahal kita rasa kita ni dah sihat dah..balik kluang xbetah plak nak dok saje2...hehe basuh baju cam bese tp part sidai suh amrul sidai dia plak pandai amek kesempatan adik dia ada dia suh adik dia tlg sidai haha malas btol!masak memasak blom start lagi haih rindu nye nak masuk dapor..rindu nak masak rindu nak tgk laki makan dengan lahapnye masakan kite haha perasan puii

raya ke-2 tu kul 10 pagi gerak dari kl, masa salam ngan ma ngan abah eh eh tetiba rasa sebak plak adoii sensitip nye org dalam pantang ni maybe sebab lama sangat dok kl dekat 3 bulan kan..tetiba sayu plak rasa nak balik umah sendiri..sebelum gerak tu abah ada bacakan ayat quran kat darwish.abah memang gitu...kadang tu klw cucu yang bb2 ni lama balik kan..nanti dia bacakan la ayat quran (adala tujuan dia tu kita xtanya plak)

sampai kluang tu tengok2 jue & angah pon dah sampai...meriah skit la umah adik beradik belah amrul berkumpul kan...cuma adik no 3 je xde..malam tu plak aktibiti nye bermain munge api di halaman umah pastu pas isyak amrul bako mercun 49 das tu tahun lepas dia bli 37 das klw tak salah tahun ni lagi besar haih..gitu la amrul tiap tahun mest nak bakar duit bli mercun berdas2 tu dua kotak plak tu dia beli! eiii rasa nak piat je telinga saje2 je bako duit..diam2 je dia bli xbagitau kita, ye la klw bagitai konpem kita xkasi bli punye


 abaikan lah perut tokyah yang seksi tu yea hahah..
 hari ke-27 berpantang berat 61kg berat sebelum pregnant 65kg suar jeans dah bole muat
 yeay..akhirnya dapat tido tilam empuk kita yang di tinggalkan dekat 3 bulan
 sukenye kakak siap nyanyi2 selamat ari raya


 mujor ada padang depan umah dapat la membako tanpa sebarang halangan
kang klw bako atas jalan mau meletop atas kete orang kang




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, August 15, 2013

Masalah yg dialami ketika berpantang

Beranak sudah..skang tiba masanya berpantang...kita pantang 44 hari je..ada org sampai 100 ari kan?sorry..xmampu nak teruskan hingga hari ke 100 hahaha nak abeskan 44 arini pon nak meroyan rasa..lagi2 sebab xleh minum AIS! kita plak dah la pantang dlm puasa yaampun sangat kena kuat fizikal dan mental hahha...klw mental xkuat bole jadi gila

macam ada orang laksa memang tak bole makan selagi tak sampai 100 hari, kita plak alhamdulillah..bukan nak cakap besar nak takbur ke apa..mungkin badan kita tahan..mungkin orang lain tak tahan..masa mia dulu abes je pantang tau x apa yang kita cari dulu?laksa...yes laksa la makanan pertama yg kita makan lepas abes pantang.so far xde pon sakit2 badan bisa2 mcm orang cakap.

ok nak cite masalah yg dialami ketika dalam pantang.

1. Susah buang air besar! Aka sembelit.ari ketiga bersalin kita dah bole buang air besar naseb kita baikk sebab xde masalah pasai kita dh standby awl2 kita mnm dua kotak susu dutch lady satu fresh milk satu susu coklat, so mmg senang nak buang air beso..masuk ari ke4 tetiba sembelit...huwaaa seksa nye tuhan je yg tau...ni ha sampai ke arini still susah lg nak membuang

ni kita gugel punca2 sembelit pas bersalin :
Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:
  • anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
  • anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
  • anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
  • anda mendapat jahitan.

2. Bengkak susu, alhamdulillah kali ni 2 ari je bengkak susu, masa mia dulu bengkak sampai sebulan..siap kena g spital scan segala...nyaris nak operate tau masa mia dulu sebab doc takut susu tu keras.kali ni pas abes berurut ari ke3 dah xde masalah bengkak susu...adoi klw kena bengkak susu bole demam klw teruk sgt.so nak kasi kurang sakitnya selalu tuam ngan air panas, urut dengan sikat, urut perlahan2 lepas tu sentiasa pam bila baby tak menyusu untuk kurangkan bengkak.

3.luka puting, kali ni kita xkena luka kat puting.masa anak pertama kita xpandai lagi nak menyusu badan main sumbat je...orang patutnya kawasan hitam sekitar puting kena masukkan sedalam yg bole baru lah bb tak suck puting saje...dulu kita luka siap nampak isi bila pam kuar darah adoi sakitnya tuhan je yang tau..skang ni dh pandai kan...so xde dah masalah puting luka..besenya sapa yg pes time bfeed mesti ada masalah puting luka ni

so far beranak kali ni xde masalah sangat..walaupon kadang tibai juga air batu tappppiii ha ada tapi air tu kita kasi dia lama skit kasi xbape sejuk baru minum haha..dalam berani2 tu takut juga sebenarnya.cuma kita perasan kali ni punggong sengal tak habis2 lepas urut pon xelok lagi sengal2 tu...maybe punca dari meneran sampai nak putus nyawa aritu.tiap2 malam sapu minyak panas konon kasi reda..tak juga harapnye pas abes pantang nanti xde dah sengal2 punggong nih..

Wednesday, August 14, 2013

cerita 1 syawal

halahhh.....xde apa yang nak di citekan..almaklum la orang beraya dalam pantang raya tahun ni xmenarik pon sebab aktibiti hanya dok dirumah hehe...memula tu niat di hati xmo ada baju raya tapi sebab nak amek gamba nye pasal beli la selai baju raya wat syarat tu pon kentat tang bontot ngan perut bese lah baru ari ke26 berpantang lemak tepu xcair lagi haha...padahal baju dah bli size L dah tu..maybe sebab kurung moden tu nampak sendat klw baju kurung bese ok dah tu saiz L

menu tahun ni cam tahun2 sebelum nye lah wajib ada rendang ngan nasi impit, pastu kuah lodeh ngan sambal ikan bilis ngan sambal kelape ala klate, tahun ni mak kita xbuat kuah kacang maybe sebab xmo kita terlior haha...kita buleh makan rendang je lodeh memang tak usik pasal ada sayur2 seme nye sejupp plus ada udang plak tu xle makan kang menggaru nanges2 kang hehe..(gambo rendang je amek hehe bese la org dalam pantang dia mmg malas dah bab mengamek gambo ni)

disebabkan nasi impit ngan rendang je bole makan makanya 6,7 kali round juga la dari pagi membawa ke malam kita ulang makan hahah xpadan ngan orang dalam pantang..eh ayam bole je makan apa...seminggu beranak kita dah makan ayam dah so far xde gatai2 pon.

memula tu ingat amrul keje tahun ni tapi sebab dia ada cuti sebulan yang tak apply2 amrul try la minta cuti raya eh eh skali dapat la..hambekk dapat cuti sebulan, tapinye bile dah campo2 ngan cuti lepas balik lahad datu ngan maternity leave ada la 2bulan amrul cuti..ni cuti sebulan dia apply 23 ogos baru masuk kije gile! tu cuti xtolak cuti tahun tu...(cuti sebab sambung kontrak perkhidmatan)

lepas semayang raya rutin raya ktorg xlain xbukan sekeluarga akan beraya kat shah alam seksyen 18 umah makcik, satu2 nye adik beradik mak kita, (adik beradik satu mak satu pak) dua beradik je, klw adik beradik lain bapak mmg ramai tapi seme kt kelantan.

memandangkan umah makcik kita tu di tingkat bawah kita pon join sekaki beraya haha..beraya 2 kete...tu pon himpit2 sebab adik badik mana yg raya kl seme ikut kan..mak kita cakap xpela..dok dalam kete je pastu umah makcik tu pon bukan nye kena panjat tangga haha sporting kan mak kita pantang ari ke-26 ikut beraya skali.

dah  balik shah alam buka uniform hehe..bertukar kepada suar ngan tshirt dok di rumah smbil makan nasi impit ngan tengok tibi tu je la cite raya kita..raya di kelumpo memang la tak seronok, tak meriah...mcm beraya kat kampung..gamba raya ramai2 ngan family xde sebab nye masa tu kita tengah dok mandi kan darwish diorg pon sebok la dok bergambo..

tahun ni xdapat semayang raya, surau depan umah jek
.
ni je menu yang sempat di tangkap rendam ayam kebabom nama dia hehe

 sebahagian cucu tok yah & tok wan ada 9 orang cucu xde dalam gambo ni seme nye ada 17 orang cucu darwish paling kecik stakat ni
darwish tak mandi lagi time ni haha orang tengah siap2 air mandi dia makcik dia amek dokong bagi kt tokwan nak amek gambo
 sian adik tak bertema ntah la tak terfikir nak blikan adik baju pink..heheh selebet sungguh kita raya ni tudung main sauk je tudung adik korek2 dalam beg xde plak tudung pink2 ahh blasah je lah
 xyah suke sangat lah bukan bole beraya pon hehe
kakak selebet nye tahun ni xsempat langsung nak ikat rambut dia dah tu adik mlalak nak susu, adik berak la plak pas abes susu sudahnye rambut kakak serabai je gitu
 tahun ni tema pink, agak memeranjatkan kita amrul nak pakai kaler pink xtau la apa kena ngan dia..dulu kita pernah minta nak pakai tema pink bulat2 ditolak haha..ni sebab mia yang nak pink jadi dd nye kena ngikut la
 sebelum gerak shah alam posing dulu port cam bese blakang umah haha..nak pose depan umah malu orang lalu lalang
 model peplum kekanak..mia ngan kazen dia
 sampai sudah umah makcik tingkat bawah jek umahnye
 makcik kita tak tau kita baru ari ke-26 pantang bile dia tanya bb dah berapa bulan?kita cakap baru 26 ari aiyoo tekejut itu makcik kita dah merayap dalam pantang haha
 stokin tetap tidak dilupakan walauponn hahah
 gini la penuh nye umah makcik tiap kali raya ni pon ada 2 family xde kat kl sebab beraya kampung pasangan masing2 klw seme ada mmg tak muat umah
 amboi kemain pose mcm model majalan pengantin haha kita masa ni dalam kete dd dia la ni amek gambo
tak suh pon dia pose gedik2 cam gini abes tu dah pakai lawa2 ngan wedges pink dia tu otomatik plak pose gedik hehe
 ok pose yang ni memang tak bole blah haha..


 
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, August 2, 2013

Tempahan biskut sarang semut akan ditutup

Perhatian...saya akn tutup oder biskut sarang semut pada hari ahad ni, so klw ada sesape yg nak oder sila buat tempahan sekarang sebelum saya tutup..

Kepada yang dah amek kuih, terima kasih saya jual yea..kepada yg blom amek lg sila dtg ke rumah saya anytime je sebab umah sy mmg sentiasa ada org.

Petua mengelakkan demam kuning

Syukur sangat bb darwish bebas dari demam kuning..kalau kakak mia dulu mmg kena kuning pastu mcm2 kita ikhtiar nak ilangkan demam kuning tp tetap xjalan..kakak mia dulu demam kuning xla teruk sampai kena masuk spital.bukan lah kata langsung xde kuning, ada tu tetap ada...kena kuning bagi bayi baru lahir tu memang normal cuma tinggi tak tinggi je kuning nye..demam kuning biasanya akan kena dalam 7-14 hari bb dilahirkan

Ubat demam kuning ni satu je, SUSU BADAN, bagi la susu badan sekerap yang mungkin jangan biarkan bb tido je.yela kita ni dlm pantang mmg xckp tido, so bila tgk bb tido time tula kita pon nak join sekaki.mcm mia dulu jenuh kejut, jenuh paksa dia kerap bfeed tp fia xkuat nyusu..Klau adik plak kuat nyusu selang sejam kang dia jaga nak menyusu, masa baru balik hospital aritu je dia tido susah nak kejut dh 3,4 ari ok dah...kang sejam je dia bangun sendiri nak susu

Masa nurse buat lawatan kat rumah, nurse kata ada kuning skit tp kita rasa xde kuning pon sebab klw kuning bole nampak jelas mata dia kuning, ni tgk mata dia cerah bersih je...nurse kata suh g klinik amek darah sebab nk tau bacaan darah dia berapa andai kata xtinggi xpela takut tinggi tu yg kena g cek

isnin minggu lepas g la amek darah kat klinik, darwish memang good boy..sejak dari spital lagi kena injet dia xnanges pon ekkkkk je bunyi dia hehe..masa nurse amek darah mmg dia xnanges kakak mia plak yang siap tutup2 mata takut dia nengok darah adik kena amek.pas amek darah kena anta g lab dalam 5 minit dapat result.bacaan darah 8.5 je..kalau kuning bacaan nye 10 keatas.
Ramai juga yg bertanya ada ke sebarang petua kita amalkan utk elakkan dari demam kuning?ok ni kita share pengalaman kita sendiri ok, kalau rasa nak ikut silakan hihi pape jadi korang tanggungjawab sendirik.

1. Kita hanya makan ubat yg doc kasi masa 2bulan pregnant je mcm iron ngan acid folic mmg msk 3 bln sampai 8 bln kita langsung xmakan ubat yg doc kasi dan juga kita langsung xde amek apa2 supplement masa mengandung, yg kita makan vitamin c je yg doc kasi sebab sedap perasa oren heheh..

kita gantikan mkn ubat doc kasi ngan makan buah banyak contoh acid folic kita xmakan pil tp kita makan banyak buah tembikai susu sebab dia kaya acid folic, iron plak kita makan banyak jambu batu ganti kn ubat yg doc kasi.tapinye masuk 36 weeks doc kata hb low then baru la kita start mkn ubat iron ngan obimin tu pon smpai 38weeks aje pastu xmakan dah...

Kakak kita pernah ckp dia dah 5x mengandung 4 anak dia kena kuning, anak last tu dia try xmakan ubat doc kasi then bila lahir mmg xde kena demam kuning.kita tanya mana dia tau petua tu dia kata mak la yang bagitau...

so bila tanya mak memang btol... Mak kata 10 orang anak2 dia sorang pon xpernah kena demam kuning sebab dia xpernah mkn ubat doc kasi.wallhualam..btol ke x teori diorang kita xpasti..tp klw dh mak kita yg otai beranak 10 x kata gitu maknanya btol la kot kan?hehe..

2.elakkan makan jamu 14 hari yang pertama sebab jamu ni panas punca juga ni utk dapat demam kuning.

3.elakkan makan lada hitam ngan halia dalam 14 hari pertama, tp kita makan je tp xbanyak la...sebab darwish dia just ada slight jaundice je..ada sikit2 tu biasa...jaundice ni besenya akan terang kelihatan pada hari ke7-14 masa tu la nak kena berjaga2, jaga makan kita skali klw kita nyusu badan.

Memang xpernah berpeluang jemur kan darwish pon sebab maknye selalu bangun lambat matahari dh tpacak kul 10 baru bangun hihi...pape pon syukur sangat lah darwish xkena kuning...ni xkena kuning pon amek darah skali sian nengokk tuan dah la haluih...klw yg kena kuning tu 3,4 kali kena g kenek amek darah sian tau nengok bb kecik kena cocok2 nih..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...