MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, September 26, 2013

cendawan kukur @ kulat sisir goreng bertelur

 dulu masa kecik2 kan suka makan cendawan ni, asal hujan je esoknye g carik belakang umah kat pokok mati kutip la cendawan ni..tak banyak pon dapat skit je..mak pon masak la rasa sorang skit..pastu dah pindah umah dok kawasan umah teres xde jumpe dah la pokok mati hehe...so klw nak makan cendawan ni kena la bli kat pasar tu pon kalau ada...cendawan ni klw musim2 hujan je ada la dia.

kalau kt kl biasa kita bli kat pasar keramat, kat tempat jual sayur2 kampung.situ je ada..kalau ada jual wajib kita beli sebab mmg jarang2 jumpa...klw xde kat pasar kadang usha kat pasar tani, pon naseb2 la kalau ada..tu kira bertuah la..

last week g pasar, masa tengah dok bli ayam amrul panggil dia tunjuk ada pakcik jual cendawan..nampak je mata dia haha....ye la dah lama kot dia tanya klw g pasar tu sure dia tanya cedawan xde ke?dari bulan 12 ritu kita pindah ada skali je masak cendawan ni, pastu asal g pasar sure xde nye..ni dah ada wajib la kita bli kan..sepinggan kecik tu rm2.50 kita bli 4 pinggan amek ko! masak biar dia makan puas2

rasanya ramai yg tak pernah makan, atau mungkin ada yg tak pernah tau cendawan ni.ni makanan tok nenek kita, makanan orang kampung sebab bese kat kampung senang la jumpa kan..kat pokok2 mati, pokok tumbang ada la hidup cendawan ni.

cendawan ni gaul garam+kunyit masak dalam kuali tanpa minyak, dah kering air dia masukkan minyak, masuka telor, bawang ngan cili api, masuk serbuk perasa siap!
 p/s: klw sape2 carik menu cendawan kukur masak lemak bole la terjah kat kedai makan omak den kat dengan uptown danau kota.tu je satu2 nya kedai yg kita jumpe jual menu masak lemak cendawan kukur

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, September 25, 2013

first time masak...

asik2 masak udang petai je kan...tuka plak ikan bilis petai.kalau menu sambal petai ni sambal udang petai ngan ikan bilis petai je yg kita makan.ada orang masak ayam sambal petai, sotong sambal petai ntah rasa mcm tak kena plak combination tu ala klw ikut bole je..sama je kan hehe tapi kita memang xpenah masak la petai selain ngan udang.

ni pon sambal ikan bilis petai pestime kita masak tetiba tringin nak makan ikan bilis..(sebenarnya harga udang mahal masa g pasar aritu haha...tu beli ikan bilis).tah nape skang ni gile makan petai..seb baik senang je carik kat pasar .dulu mana pandai makan petai..ingatkan pahit.rasanya baru 3 tahun lepas pandai makan petai ni.dapat laki plak hantu petai juga jawabnye memang berbau la toilet klw masak petai! hahah.

ni la lauk yg dimasak minggu lepas, cam bese pagi2 buta dah masak sebab darwish tido



 repeat buat sambal mangga sebab kang lama kita dok pjj ngan amrul dalam 2,3 bulan so kesempatan yg ada ni kita masak la makanan peberet dia
amrul makan tambah 2x, abes makan jilat2 jari..kita jeling je nengok xyah tanya la klw gitu, klw tambah nasik, jilat jari tu paham2 sendiri je la hahahah

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, September 24, 2013

jambu air cicah kicap

 masa nak amek mia balik skolah nengok tepi jalan tu buah jambu air jatuh sepah2..ala sayang nye.jiran selang 2 buah umah nye pokok..dia xamek pon jatuh gitu je..burung yg makan.masa bli ikan kat van depan umah tu saje la mlut ni cakap ngan acik tu..sayang nye jambu air ni jatuh2 je

pastu makcik tu cakap nak ke?amek la..makcik xmakan pon amek..amek..nengok menjadi tak kita mengayat hahah....nak minta malu sebenarnya..saje la cakap2 gitu konon hint2 la nak jambu tu..dah dia kata amek apa lagi cargas amek batang penyapu dia jolok buah tu, jatuh kt jalan raya pecah la skit buah nye last2 pakcik jual ikan tu baik hati panjat van dia tlg petikkan buah untuk kita haha...malu nye 

jiran belah kanan ada jambu air jiran belah kiri ada mangga bergayut2 tapinye tak penah btegur sape..ngan jiran blah kanan je bertegur..klw la jiran blah kiri tu ngam ngan jiran blah kanan dah lama paww mangga dia haha...

dapat la sepastik juga buah jambunye...tiap petang dok bedal makan ngan kicap+cili+belacan.pedasss gile berair2 idong hehe
.
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

sape tengah stress?tengok ni

'


Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, September 23, 2013

bizi packing

 haih bizi ngemas skang ni...tu pon seb baik la banyak barang2 still dalam kotak lagi..aritu kan baru je pindah masa bulan 4, amrul dah pesan amek mana baju yg pakai je..yang tak pakai biar je dalam kotak.mana tau dapat posting xyah nak kemas banyak kali dia kata.

ni minggu lepas pack barang dalam bilik.dalam bilik almari kita satu, amrul satu, box plastik ada 3,sorang satu, kita mia & amrul..so kita packing mana baju kita ngan mia je dulu.packing punya packing dah 7 kotak, tak sudah2 ada lagi barang nye adoiyaiii letih gini bila nak siap haha nampak barang xbanyak bila pack tak cukup2 kotak..

ni pon bole packing time darwish tido je ni...kang klw dia jaga jangan arap la bole nak kemas lama2 kan..masa kita dok packing tu kita suh mia jaga adik..xlama dah abes packing tu kita pon keluar la..nengok adik
 skali kuar bilik nengok adik dah jadi cam gini hahah...sakit perut gelak...kakak..kakak..orang suh jaga adik dia g buli nye adik boh getah rambut kt telinga konon2 subang, boh sikat rambut barbie, boh sikat atas kepala

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

goreng pisang sedap @ kluang

 aritu ada la tanya beberapa org kawan yg dok kluang mana goreng pisang sedap kat kluang ni ekceli goreng pisang tu xkisah sgt tapi sambal kicap tu sebenarnya nak cari yg btol2 sedap..kat umah kita tu ada je org juai goreng pisang tp sambal kicapnye cair..

ada kwn suggest dekat taman intan, ada kawan suggest kat kedai goreng pisang sebelah shell dekat bandar.kita pon ajak la amrul...kita cakap jom bawa g makan goreng pisang kat shell sebelum pindah kl baik kita try..teringin la orang kata sedap..dia pon kata sebelah kluang mall xnak try?sebab nye klw ikut sejarah kedai goreng pisang pertama yg dibuka kt kluang kat sebelah kluang mall katanya aiseh man dia buka cite sejarah plak haha..kita cakap xpela nak try sebelah shell tu juga..dah lama tingin nak makan masa ngandung dulu lagi smpai branak dah ni

kedai nye kecik je..kedai biasa2 je tepi jalan sampai2 je kita usha kicap dia dulu wow nampak sedap sebab pekat, amek la goreng pisang, cempedak, cendawan goreng, cendawan dia pesen tak garing dia goreng seketol2 cendawan besar tu cicah plak ngan kicap memang mabeles wa cakap lu! sambal kicap dia yes memang terbaik!

so sebagai panduan je la..kot ada la sesapa terdatang kluang ni nak makan goreng pisang sambal kicap sedap sila terjah kedai ni yea..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, September 20, 2013

spegeti oglio olio

sesekali tukar selera asik wat spegeti bolognese je kali ni try masak spegeti oglio olio

bahan2
spageti di rebus
bawang putih dicincang
cili masak cincang
cili api cincang
udang
cendawan
serbuk lada hitam

tumis bawang putih ngan cili tu pastu masukkan udang ngan cendawan last skali masukkan spegeti, garam serbuk perasa ngan serbuk lada hitam



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

hadiah & duit raya untuk anak2

terima kasih kepada insan yamg memberi..rezeki anak2 alhamdulillah

sian pengirim panjang benau nak tulis nama penerima hahaha..

tq uncle gaf


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, September 19, 2013

darwish - 2 bulan

kejap je kan..dah masuk 2 bulan..xlama kang bole berlari dah time bb cenggini la sedap nak cium2 kan budak tak reti apa redho je la kena gomol ari2 hehe..

last week darwish checkup utk 2 bulan patutnya kena injet kali kedua dah tapinye bulan lepas masa checkup sebulan kan ubat injet abes so baru bulan ni injet sebulan punye injet dua bulan dia injak ke bulan depan, masa tu dah pindah kl la, sambung checkup kat klinik biasa tu la.

alhamdulillah..sihat bb xde masalah apa cuma ruam kat pipi still tak hilang2 lagi xpela lama2 hilang la tu nanti berat dah 5.3k.masa sbulan stengah blom masuk dua bulan aritu darwish dah pandai tegur2 orang dah bole borak2 dah

paling dia suke klw kita letak dia kt ruang tamu tu kang dia pandang atas tengok kipas pastu kemain ramah dok borak ngan kipas hahah..siap sengeh2 lagi.klw time kita agah2 dia tu dia sengeh alahai cair ibu nengok awak rasa nak gigit 100 kali

tengok daddy kemain dia rajin amek gambo kita masa bawa darwish kena injet hahah padahal xsuh pon dia amek gamba, masa injet tu darwish melalak juga tp kejap je..mak dia xtengok hahah ngeri tengok tempat lain..xpernah berani nak tgk nurse injet xkira la injet diri sendiri ke injet anak ke time dia cocok tu sure pandang tempat lain

gambo pada 14.9.2013 genap 2 bulan
ngam je 2 bulan kita start buka kan sarung tangan dia cukup la dua bulan je pakai, kasi tangan dia bebas sikit belajar buka2 skit jari tu.lama2 sgt pakai sarung tangan, tangan pon jadi msam haha...
 owh jari tu bukan darwish sendiri yang buat tapi kakak yang buat..dia kata kejap ek mia nak buat adik fikir
ibu amek la gamba..adik tengah fikir hahaha..sian adik kena buli ngan kakak



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

tq google translate

last week mia balik sekolah ada homework bahasa arab..dia buka buku suh kita ajar..
bile nengok buku alamak mia..ibu xtau la ibu tau satu je..kalam tu pen yang lain2 tak tau hehe
dah tu mia kata ala..cikgu suruh buat kat rumah..kita pon dok fikir eh camane aku nak ajar aku mana reti bahasa arab wahid isnani salasa tu tau la..ainon mata uzunun teliga tu tau la haha..memang la dulu masa dajah 1-6 kita g sekolah agama tp mana pandai bahasa arab

pastu baru teringat eh..apa susah gugel translate kan ada..hahah terasa berguna skit bila mana bole tolong anak buah homework..amboi kemain lahai advance nye pembelajaran budak2 sekarang kan..ni klw ikut standed kita nye belajar darjah 1 ni..skang budak 5  tahun dah blaja advance gini dasyat btol..


  heheh senang kan taip je kuar la bahsa arab yg dicari
lepas tu tros install kat tab gugel translate sonang nanti2 klw mia tanya lagi bole la jawab hahah...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, September 18, 2013

pejabat pos pon ada drive thru

aritu g post opis sebab nak beli setem,kat kluang ni post opis pon ada drive thru tau..memang cantik sangatlah pasai kita nak beli setem aje...korang tau la klw g kaunter beli setem lebih dari 5 keping kena amek nombor tau...pernah masa kt kl beli setem 20 keping tunggu sampai sejam patut ke tak patut korang rasa?kenapa kita yang hanya nak beli setem kena amek no tunggu lama2 apa susah sgt ke proses nak beli setem tu?kena keyin dalam pc ke apa?koyakkan je setem tu kan..ikut jumlah yg kita nak..kenapa perlu amek2 no bagai?xpasal je kita nak tunggu sama ngan org lain yang mana nak bayar bil2 tu..

rasanya klw kat kl tu area umah mak memang xde drive thru pos ni, kwn2 komen kt fb klw kt kl kat kajang & shah alam ada drive thru ni, patut kena banyakkan lagi la kan..mana post opis yg jenis kat luar & besar kena buat la mcm ni senang sikit.

p/s: baru tau setem pon bole bli online haha sian ketinggalan jaman nih!


beli setem bukan nak anta surat cinta..tapi nak anta form contest haha..aritu join nestle fes batch anta 30 second batch nanti2 la anta tengah kumpul barang bukti dulu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

bertemu selepas 7 tahun

 dulu kan..sebelum adanya fb, blog kita join satu forum nama perkahwinan.com.my atau singkatannye PCM.masa join tu baru2 kawen...kenal ramai la kawan alam maya dari situ..ada yang pernah jumpe ada yang xpernah jumpe sampai skang..dulu pcm tu kan kira web yang wajib dibuka la klw sampai opis, time lunch mmg wajib buka..sampai la lama2 bila mana masing2 dah ada fb, blog pcm makin dibiarkan sepi..& ktorg plak sambung kat fb la memasing keep in touch...

klw nak sebut geng2 pcm yg jadi blogger ramai juga tau...mamatisya, zety, waty,izan,shiera,kak ila, atie rashid,kak lan,syana,ain,lyz,afne,eh ramai la..memang tak tersebut..dalam nama yg disebut tu sorang je kita blom jumpe lagi..afne

dari afne dok kl, sampai afne pindah yong peng sampai la kita pon pindah kluang xpernah kesempatan nak jumpe kalau ikutkan xjauh mana pon jarak kluang ngan yong peng tu...minggu lepas amrul ajak kuar..dia kata nanti ari sabtu kita kuar dari siang sampai malam tau..tu dia.mementang kita nak pindah kl dah kan dia nak guna masa yg ada ni jalan2 kt johor ni

kita tanya nak g mana?dia kata ikut awk la nk g mana..tu tetiba kita cakap nak g jumpe kwn la..kita kenal dia dah lama tapi xpernah jumpe..ok jom amrul kata...makanya kita pon janji la ngan afne nak datang umah dia..dia siap2 kasi direction memang tk sesat ngan bantuan cik gugel map (dulu gugel map xde suara..skang gugel map dah ada suara pompuan hahah so kita panggil dia cik la)

dalam hati tu kan bedebo2 nak jumpe afne..hahah ye la selama ni borak, chat kat fb je..agk nebes la nak jumpe sebab dh lama sgt kenal xpenah2 jumpe..ni dah jumpe xtau bile plak la jumpenye...tq yea afne sudi layan ktorg..mia ngan hana kemain ngam mcm dah kena duaploh tahun haha..sonok tgk diorg main2

haziq, hana & mia main masak2 haziq xmain msk2 dia main kete eheh
 hok ni anak versi baby hehe selang sebulan je hani ngan darwish
 gambo anak beranak tgk mia ngan hana kemain kan ngam soi haha darwish nape serius sgt tu dah la kencing ats tilam orang lagi mau serius2 hahaa
balik umah tengok dalam note amrul ada gambo2 mia posing kt kawasan umah afne tah bile masa la diorg kuar g amek gamba tah...bes je klw ada kampung mcm tu halaman umah luas, rumah besar pastu nak masuk kawasan umah ada parit besar, memang suka sgt kawasan kampung mcm tu

geram nye tgk buah mangga ni kemain rendah pokok buah banyak plak tu
 blakang tu pokok buah naga
 jambu air bersepah2 jatuh

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, September 17, 2013

sangkar @ tv9

 aritu terlayan cerita ni...tengok episod pertama dah bes..tros melekat sampai ke hari ni xpernah miss lagi.
nak sinopsis sila gugel hehe...best nye cite ni sebab tengok lakonan nabila ngan nazim tu sangat real, sangat selamba sangat gila2 sangat sempoi & sangat cool!

lagi satu kenapa kita melekat tgk cite ni sebab nazim othman xtau kenapa klw ada je drama dia berlakon rs mcm satu tarikan nak tgk cerita tu tau..walaupon kdg xsuke style dia yg terlalu kpop sgt tu haha..nak2 rambut dia masa cite dia ngan fazura ngan sam tu kisah cinta adoi rimas tengok rambut ala korea tu..tapi bab lakonan dia memang bole puji bagus mamat ni, pernah jumpe dia live muke bersih gile, stylo & smart sangat orangnye n opkoz memang hensem dia di dalam tibi apatah di luar tibi

sape yang tak tengok sila tengok! episod lepas2 bole tgk kat tonton..best cite dia tak tipu!
 n nabila plak...walaupon mcm2 kontrobesi dia...kita xamek port tapi lakonan dia kita puji..suke tgk dia berlakon xkira la watak jahat ke baik seme menjadi klw watak jahat tu mmg rasa nak hempuk je
nabila ni muda stahun dari kita, satu skolah..pernah lepak sama2 bawah gazebo skolah...tp masa skolah dulu xpernah plak tengok dia aktif menda2 seni ni..teater ke berlakon ke nyanyi kat sekolah ke xpernah nampak pon..tau2 je masa dia form 4 dia berlakon satu drama cd lepas abes skolah makin femes dia
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

jamuan raya @ kem mahkota kluang

 sepanjang kawen memang jarang join aktiviti melibatkan askar ni..ada pon bole kira masa pakai kan pangkat, masa dinner messnite.aktiviti bakat adalah sekali je join ada ceramah agama tu pon join sebab kebetulan g kluang masa zaman dok pjj dulu la..

masa last syawal aritu 30/8 kem amrul ada wat majlis raya, amrul tanya la nak pegi ke tak..tapi sebelum kita bagi kata persetujuan nak g ke tak dia siap2 brief dulu dia cakap klw majlis askar ni awk kena besedia la tunggu vvip sampai konfem lambat punya...kita disuruh datang kul 7.45 vvip di jadual sampai kul 8.30 tapi diorang smpai kul 9.30, xle makan selagi vvip xsampai..pastu makanan jangan harap awk akan dpt makan kdg makanan tak cukup klw dapat makan pon sure nak g tambah lagi makanan dah abes

memang panjang berjela dia explain haha..kita dengar pon jadi malas nak pegi..kita pon ckp klw gitu xpela..saya tak pegi la lagipon kang bb melalak tengah2 orang ramai mcm mana?kita plak tak leh imagine mcm mana majlis raya diorang tu, takut menganggu majlis je bawa bb kecik kang org tengah berucap dia melalak kan..tu malas nak g..

skali petang tu amrul balik keje dia blikan capati dah kita xnak pegi jamuan kan..kita bedal 2keping capati..dah kenyang sendawa segala tetiba amrul kata..emm awak ikut je la kot...xpe kita g lambat2 skit kita tak yah tunggu2 vip haha..suka2 ati je kan.dah dia ajak kita pon pegi la..xpela tingin nak merasa juga jamuan raya kat kem kan..nanti dah pindah kl xmerasa dah join jamuan raya dalam hanger (majlis ni dia buat dalam tempat simpan helikoper) memang besar la tempatnye.

selain dari majlis raya diorang buat majlis persandingan mana2 anggota yang berkawen dari awl tahun sampai ke bulan 8 diorang samdingkan sekali serentak, ada 9 pasangan tapi kita tak sempat nengok sebab datang lewat kan..mia plak tak ikut aritu sebab dia tido..so tinggal kat umah ngan nenek bawa adik je.

naseb baik ada mood dia ok aritu langsung tak nanges..dekat nak balik tu je dia nanges nak susu
 ada live band depan ktorg bising2 nyanyi dia elok bantai tido..amrul dok risau dia kata kang live band start sure adik xle tido..salah sangkaan dd haha..dia tido lena selena2nya
 masa ni dah puas melantak dah..makan sate,makan laksa johor air teh tarik sampai refill 3x baru adik bangun hehe..
 rata2 seme pasangan pakai sedondon, kita plak sorang coklat sorang oren haha..dah tu baju seme dalam kotak malas nak punggah baju oren kita ni pon gigih puggah dalam kotak, nak carik baju melayu oren amrul xtau dalam kotak mana last2 blasah je baju melayu coklat

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Rambang mata pilih carpet

Sejak kawen xpernah beli kapet yea...neber.kapet yg ada pon sejak kawen seme kutip dr umah mak hahah..mana kapet dh puas pakai dia bungkus dlm pastik letak bawah katil, kita dtg umah mak kutip basuh bersih2 pakai letak kat umah.

Tah la..xde rasa nak mencantikkan umah sebab dlu dok jauh ngan amrul umah pon ala kadar je, dh pindah johor pon xde rasa nak mencantikkan umah sebab sejak ura2 dapat posting mmg xde buat apa pon ngan umah ni langsir pon xde!hahaha..sebabnye sliding door tu tinted org lua mmg xle nampak dlm org dlm pon xle nampak luar.mls nk membazir wat langsir xlama nk pindah dah.

So nak pindah umah baru & amrul pon nak posting kl tiba2 dtg satu semangat nak melawakan umah, nak buat sendiri xpandai jadinye deah juga la yg kena tolong hahah dia kan penasehat kitaorg bab2 hiasan umah ni.so utk umah br nnt warna cat, langsir seme diah yg uruskan kita tukang bg duit je haha...

Memandangkan theme umah baru tu adalah warna kesukaan kita iaitu pepel so kita pon cariklah carpet kaler pepel kat ayer hitam.deah dh pesan nk bli carpet wazap dulu gamba kat grup bff nak tgk mana lawa baru bli.

Last week g air hitam dengan berbajet kan rm200 nak cari carpet idaman hati...sevey nye sevey carpet yg kita nak jenis tebal, bunga timbul mahai2 rege seme 300-400 huh mmg diluar kemampuan...so kena la cr kapet saiz kecik skit dlm 120x160.rata2 kedai letak harga 220-280.kita try sevey 5,6 kedai sekitar tgk mana letak paling murah pastu kasi tawar kaw2

Masa g kedai last dia letak 240 dia kata klw awk nak sy bg 160, ok kita kuar g kedai seblah...dia letak 230 dia kata klw nak dia kasi 180, eh murah kedai lagi satu kita pon g kedai seblah tu dia pon tanya ok berapa kdai seblah kasi?dia bole kasi lg murah kita kelentong cakap 150 padahal kedai seblah kata 180 haha... Tros dia kata ok, saya bg 130,dari 240 banyak tol beza kan?

tak tau nak kata murah ke sama ngan kl je..kl kapet hujung skali tu tanah merah tu rm400 kapet no 3 dari kiri tu rm300 lebey kapet pink hujung skali rm200 harga blom tawar.klw dia kasi kurang kemain banyak beza ngan harga yg dia letak, tu blom kita buka mulut minta kurang lagi konfem dapat kurang lg lepas dia sendiri yg turunkan harga

Ni la carpet2 yg disevey dr kedai ke kedai agak susah nak cr kaler pepel...klw ada pon xbanyak pilihan

yang ni mahai punye rm300 lebey dia kasi rm250 lawa sebab tebal sedap je pijak
komen bff - dah mcm ombak rindu kataya..next! hahaha ni la klw ramai yg tukang komen mcm2 kuar
kata bole berenang jumpe jaws la hahah mcm2 komen nye
 yang ni dia letak rm250 dia kasi rm180 blom tawar lagi bole dapat kurang lagi ni 
komen bff- corak sarat nanti buat umah jadi sempit ok next!
 ha yang pon sama mcm rege kt atas, bff komen yang ni lawa kena ngan tema sebab feature wall kaler grey langsir pepel amrul plak kata cer usha kedai lain kita pon tgk corak ni terlalu simple usha kdai lain lagi
 dia letak rege rm240 dia kasi rm180 blom kita minta tawar lagi
komen bff, lawa...tp cuba cari yg lain lagi
 Bla dh whatsapp kat grup tanya pendapat diorg kata okeh yang ni cun! sila tawar lagi & buat pembayaran
 ni la carpet yg dipilih utk umah baru nanti regenye rm130 size 120x160
komen amrul?kenapa mcm keling?hahah shadap! kita suke keling pon keling la
 amrul tanya kenapa tak beli kat kl?jalan tar kan melambak kedai kapet, kat kl mahal ke katanya...kita cakap tah xtau brapa harga kapet sebab da lama xbeli..xpela..lagipon masih dalam bajet kita kan..kita bajet 200 dapat 130 ok sangat la kan.

ni contoh saiz karpet bila dah di bentangkan kat umah, lebar sama besar ngan matt mia tu panjang nye plak kecik skit dari matt mia, ok la umah baru tu bukan besar mcm umah skang..saiz tu kira ok la..

Monday, September 16, 2013

sambal mangga

aritu masa up gamba sambal mangga kat instagram ada orang minta resepi, ok la meh nak share kat blog juga.ni la antara makanan peberet kita & amrul juga..lepas je kawen amrul mmg suke sambal mangga ni.

bahan2
ikan goreng 2 ekor (kembung,sardin, selar ikut la mana suke)
cili api 10 biji (ikut selera kl suke pedas boh la banyak)
mangga muda 2biji (klw buah besar sebiji cukup, kalau kecik pakai la 2 biji)
garam

cara2
tumbuk cili api smpai lumat, pastu masukkan isi ikan tumbuk kasi lumat
dah lumat tu masukkan mangga tumbuk xyah lumat sangat
last skali masukkan garam gaulkan rata

makan ngan nasi panas2 perghhh sambal mangga ni sesuai di makan ngan masak lemak contoh mcm kari ke, kurma ke, masak lemak cili api ke..kalau makan ngan tomyam ke ngan sup ke mcm tak berapa kena plak tu bagi kita la..klw amrul dia bedal je dah mmg dia suke kan hehe

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, September 13, 2013

putu bambu air hitam

ahad lepas amrul balik keje dia ajak g jalan2 bila tanya nak g mana dia kata nak g jalan kt air hitam ok la kita ikutkan je...saja la usha2 kedai kapet la pastu singgah makan kt kfc air hitam, nak balik tu amrul kata awak nak putu bambu tak?kita cakap nak beli, beli la..

memang selama ni kita selalu dengar putu bambu air hitam ni femes orang beratur panjang tapi kita tak pernah plak teringin nak try padahal dah berkali2 pegi air hitam tu xjauh la dari umah dalam 25 minit gitu.amrul beli 2 peket dalam ada 6pcs rm2.50 sampai umah kita makan la nak try

eh sekali suap dalam mulut tros kita cakap eh sedapnye yang! patut la putu bambu ni pemes sedap gila rupanya...kita ni sebenarnya kureng putu bambu suka putu piring padahal sama je cuma bentuk je lain kan...bila dah makan tu xmau berenti plak haha 4 ketol gak la abes

pastu baru nyesal ala..kenapa la selama ni saya tak nak try??kalau tau la dari dulu saya beli haha...amrul gelak je tu la orang dah offer dia xnak katanya..kali ni baru nak.ok lepas ni dah tau sedap kan harus la beli kalau turun air hitam so klw sesapa pegi air hitam sila la beli ok, putu bambu ni nama dia putu bambu juriah orang kata.sedap weh tak tipu!

panjang kan q, amrul yg hujung skali

landmark dia kalau dari tol tu masuk air hitam, tepi jalan besar opposite kedai kaler oren
sedapppp

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, September 12, 2013

Alhamdulillah rezeki anak

Btol kan tiap anak allah dh tetapkan rezki dia, bila ckp pasal rezeki bukan la membabitkan wang ringit je..mcm la menda yang kita dapat ni, memang bole kata rezeki anak..Ni la menda yg kita nak share tu...menda yg dah lama kita tunggu memang lama sangat..dr kawen sampai dapat mia, sampai mia besar sampai mengandung darwish sampi darwish lahir...akhirnya penantian tu berakhir

Amrul dapat posting KL Yeayyy.....akhirnya kan...lepas kita decide berenti keje nak jd suri rumah semata2 nak duduk skali ngan amrul last2 amrul plak dapat keje kat kl.aduui...xsampai setahun kita pindah kluang n jadi suri rumah, sayang kan berhenti keje alih2 kena balik kl balik

Xpela dah semua tu ketentuan allah kan...setiap menda yg berlaku allah tetapkan mesti ada hikmahnya...fikir positif je, mungkin allah nak bg kita rehat yg cukup sebab sejak dr 3mths pregnant sampai abes pantang kita xkeje.

sebenarnya dah lama dah ura2 dapat posting ni dari 2 tahun lepas lagi..tp tahun lepas kawan amrul yg dapat..padahal amrul minta kemain lama dah..rezeki kawan dia la..kawan dia tu baru kawen masa tu, wife dia kat kl dia kat kluang rezeki dia la dapat duduk ngan wife kat kl.pastu awal tahun aritu dalam bulan 2 amrul ada bgtau yang dapat posting kl cuma tak confirm ala tau la askar ni kan..kejap jadi kejap tak so kita tak mengharap...& amrul kata jangan terlalu mengharap nanti frust..ok la kita buat tak reti je..ada..adala dah rehda sebenarnya...once dia kata confirm je minggu lepas tros rasa nak melompat bintang haha...

sebelum dia confirmkan pasal hal posting amrul ada call kita, masa tu dia kat tempat keje..dia cakap confirm ni awak nak duduk KL??eh mestilah nak..kl tu tempat lahir saya..mak saya ada sana kawan2 saya ada sana..saya nak balik kl...ok amrul cakap..klw confirm saya pon nak confirm kan ngan orang mindef.itu jam lepas abes wazap ngan amrul tros wazap gefren hehe...diah, nana & pasya diorang yg tau dulu dari family.tak menyaba seme tunggu ktorg balik kl.
insyallah kalau xde aral awal bulan 10 kita orang pindah kl balik.kelam kabut juga la amrul baru bagitau minggu lepas,perghh serabut kepala otak wei..bulan depan nak pindah kira cam short notice la itu jam seme nak kena carik lah..

1. cari umah sewa kat keramat (dah settle dah deah tolong carikan dapat la umah area keramat, tq bebanyak deah....dialah yang gugel jumpe iklan sewa umah dia la yg g tgk keadaan umah)
2. nak cari lori pindah kan sekali mil ke penang sebab mil klw ikut plan nye nak pindah lepas adik ipar abes upsr amrul plak suh tunda hjg tahun dah dapat posting ni memang kena juga la pindah skali kira ktorg balik kl mil balik penang balik.
3. cari bbster darwish, mia xde masalah dia dah skolah kan transit umah tok wan je, cuma darwish tok wan xlarat nak jaga dah(pon dah settle kakak kita nak jaga darwish)
4. tukar skolah mia (xyah fikir nak cr sekolah lain dah anta je tadika kemas paling dekat ngan umah nanti tok yah yang anta & amek balik skolah)
5. nak cari keje..yang ni kena pelan2 kayuh dah start anta resume thru jobstreet harap2 ada la yang sangkut..doakan saya kawan2..moga cepat dapat keje)

yallah..semoga di permudahkan urusan kami sekeluarga...terima kasih allah...ni la berita paling gembira dalam hidup, berita yang lama sangat kita tunggu2, perasaan gembira ni tak tergambar dengan kata2...menang contest pon tak gembira mcm ni haha..mcm menang duit sejuta cash je rasa ni.

kepada gefren kesayangan..sabar ye darling2 lepas ni kita dah dekat bole kita sambung balik aktibiti sosial kita kali ni masing2 bersama anak2 heheh tak sabarnya!!!

Wednesday, September 11, 2013

Wordless wednesday

I'm happy!!! Alhamdulillah...



Xsaba nak share berita gembira ni ngan korang seme
Nantila kita share ek..

Tuesday, September 10, 2013

dinner@pizza

malas masak kita makan luo...hey skang ni jarang malas masak tau wlpon ada bb kecik mmg selalu masak, klw malas masak tu maknanya dlm peti dah abes barang nk masak.memandangkan bb kecik lagi so skang ni klw nk makan kena cr tempat makan yg ada ekon paling penting tempat makan tu selesa & senang kita nak bfeed.dalam kete dok diskass nak makan mana last2 ajak g makan pizza je kt kluang mall, mana lagi nak g kluang ni haha..kluang mall je la yg bes

pestime bawa kuar bb ngan stroller..well seperti ku jangka kan...xlama pon dia dok dalam stroller..masa g pasaraya cari stok makanan ok la dia mau duduk masuk je pizza hut bile dia pon mula bersuara...jadinye makan sambil bfeed la..port memang pilih belakang2 amek seat tersorok sebab malas nk guna ponco kan so kena pilih port tersorok

makan pon sumbat2 je haha..sebab nye darwish ni pesen dia klw nak tido malam dia suke melekat kat kita.pastu klw nak tido kan dia kena cam dodoi2 xmo dok statik je memang konfem dia menggelepar hehe..dah ngan dd sekali makan sumbat2 haha pasai bile kita sua nenen dia xmo plak aih..adik ni nak tak nak cecepat la makan tros balik xde la ronda2 ke apa..xpe take time nanti lelama dia berubah bulan ok la tu skang kecik lg biasa la.

satu yg kita perasan pizza hut kt sini sebis nye alahai....slow! baru 3x makan sini memang tiap kali datang gitu la...staff mcm tak cukup pon yea..meja di biar lama xkemas padahal kita duduk dah lama cam dia buat tak nampak siap kena lambai2 suh clearkan meja.

spegeti meatball masam xsedap
 pizza peberet kita klw mkn piza hut suke ciken supreme
 anak2 saya cewah skang dah anak2 tau dulu anak je hehe
darwish buat apa tu hehe
 dia xmo pakai topi gelisah dia klw kasi topi haha kejap kiri kejap kanan xselesa kesian plak nengok last2 buka kan je
 balik tu lalu kedai kasut skali ternampak kasut lawa kt kedai kasut peberet kita dalam kluang mall ni cartino sonea, ckp ngan amrul eheh lawa nye kasut tu...amrul kata nak ke?kalau nak amek la..kita ckp emm xpela tunggu awak gaji la, dia kata ala klw nak amek je la, orang dah offer baik amek dia kata..kang klw xde duit xde la nak baik hati oper hahaha..orang nak blanje kita on aje
 cam biasa gamba makanan amrul yg tolong amek skang ni..kita ckp tlg amekkan gamba makanan..kang klw tak blog saya tak berupdate sebab xde gambo nak jadi bahan entry haha...so far stakat ni baik ati je dia layan xtau la esok lusa malas dah dia nak layan kan haha...

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...