MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, October 31, 2013

dua bulan berturut2 beli majalah jelita

bukan la pelanggan atau pembaca setia majalah jelita..beli pon sebab ada muka kita haha...cam bese la..kawan kita wartawan majalah jelita tu minta tlg kita pon tolong la..

untuk oct issue, dia buat sevey dia tanya klw kita g majlis kawen apa yg kita xsuke?
jadi ni la jawapan kita..baca la malas taip hahaa
btol kan apa kita cakap?nyampah tol klw tgk org dh abes makan pastu dia mengambil masa manis (pinjam ayat kak ana haha) dah ler kita ni nk duduk xde tempat org yg dh abes makan xreti2 nak blah
 untuk bulan nov plak dia minta kita jawab sebey..kali ni best bukan saje kuar majalah tapi dapat juga barangan protex bernilai RM100
untuk sevey ni kak shikin tanya kita ada tak kawan2 yg ada anak sorang nak ajak join sevey ni
kita pon suggest la nama mamatisya..hehe so dia pon dapat gak la kuar majalah & barangan protex tu
(pinjam gamba mamatisya)
nana keding pon kuar magazine juga hehe..tp dia topik lain la

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Seminggu di office baru

Camane keje?ok?best?hehee..tu la yg budak2 opis tanya...



Arini genaplah seminggu keje sini..alhamdulillah...masa fes day masuk keje dh nampak camane environment keje kat sini...nama company tu biarlah rahsia eh...apa business yg dia buat pon biarlah rahsia kita malas nak gebang2 pasal hal opis, menda kan pnc...xyah kecohla.

Boss pon seme tak la bossy gila...kita pernah kena sebelum2 ni dpt bos yg gila dia nye bossy...pernah kena lempar document sebab salah buat dia campak je document tu atas lantai, pernah kena tengking depan org ramai tu biasalah padahal salah nye kecik je..klw kena marah xpadan dengan kesalahan yg dibuat.masa dpt bos cina dulu pernah juga dia marah kita ckp bodoh, pernah juga stress nanges2 depan boss sebab xtahan keje yg terlampau beban sampai migrain nak tercabot otak.

Tapi tu la...seme tu pengalaman, pengalamaan yg mengajar kita utk jadi yg lebih baik, jadi lebih cekap, teliti masa buat keje.klw xkena mcm tu mmg banyak la silap buai keje almaklum la..kita ni jenis careless terus terang kata la..heheh..

Jadinya bile kita pernah melalui kenangan dan pengalaman dengan suasana keje yg teruk dulu skang ni kita bole adapt klw ada tempat keje baru yang semacam tu.so far opis lama idok la teruk mcm opis dulu2

Apa yg best kt opis baru?

-seme staff sgt frenly & helpful..mmg xde pangai kerek2 ni asal terserempak dlm lif ke, surau ke borak2 mcm kenal lama je..mmg seme gitu.
-tak straight dengan masa, masuk kul 9, tp ramai yg 9.30 br sampai plak tu smpai 9.30 kuar jap g mkn kul 10 br msk, fuh..gile best kan?tp kita xla buat gitu kata org baru...kena la tunjuk attitude yg elok haha diorg org lama xkisah la kan..
-staff seme pangkat adik2 majoriti muda lagi..senang skit sebenarnya klw ramai opismate muda ni..dr tua2 baya makcik2 leceh!
-bonus & increment ada...ni yg suke nk dgr ni haha..
-senang nk cr makan...dah la dekat ngan giant pg2 smpai opis ada je jajan nak dibeli haha...kedai makan pon belambak..nak tapau pon bsepah tp jln org jual...harga makanan pon reosanble idok la melampau mcm keje kt wangsa maju dulu..ada kfc,mcd,seme jln kaki je.
-parking pon senang..xyah baya tp klw dbkl dtg saman naseb la hehe
-ada peti ais ni yg paling penting bg ibu yg pam susu kat opis masa keje opis lama masa mia bb dlu kita terpaksa bli ice pack sebab opis xde peti ais.ni ada peti ais senang skit abes pam tros letak kat beku balik keje msk dlm beg smpai umah msk dlm peti ais plak.
-ada company trip, ni masa memula masuk keje kita saja tanya kat budak opis, diorg kata last year ada tp thn ni xde lagi.
-ada ot xkira basic kita berapa pon, diorg bayar ot
-laman sosial xkena blok, suka ati la nak buka blog ke fb ke, youtube ke langsung tak disekat.
-walaupon bangunan opis hanya 3 tingkat, dia ada lif, mmg malas naik tangga, kita hanya naik turun tangga klw dr floor kita, level 2 nak g surau level 1 je turun tangga, atau nak g opis md tgkt 3 je naik tangga.
-bos memahami...masa first day masuk keje dh bgtau dia, yang kita akan amek masa dlm 15mnt utk pam susu, so ckp awl2 kan senang...nnt dia tgk kita xde kat meja dia tau la kita g pam.


dan yg paling bez sekali opis dekat ngan umah kuar opis kul 6 sampai umah mak 6.15 amek anak2 sampai umah kita plak kul 6.30.

Wednesday, October 30, 2013

Sebulan tanpa peti ais.

Haih...bole jadi gila rasa klw xde peti ais..seb baik xgila lagi hahah, masa dok kluang ada 2 peti ais, satu mil punya satu ktorg punya..masa kita pindah kluang peti ktorg tu rosak yg bahagian atas je sejuk bawah xsejuk, so ktorg pakai je la peti mil dah dia dok skali kan. Abes ms pindah kl kita xbawa la peti kita tu sebab dh xelok atas je sejuk tu pon xle beku.so dok umah baru kat kl ni awl bln 10 aritu sampai la semalam baru ada peti ais.

Dah la biasa mnm sejuk2 rs lain je mnm air xsejuk ni haha...paling penting kena dan wajib ada peti ais ni sebab nak simpan susu..masa xde peti tu asal pam je kita g anta umah mak susu tu.Pastu plak kdg malam2 xde buat apa xle nak pam susu buat stok sebab klw kt lua kan tahan 4 jam je.kita biasa perah buat stok siang je masa blom start keje aritu sebab tumpang simpan umah mak.

Senin lepas amrul blk kl dia ajak g aeon big cr peti ais.dia kata nak 2 pintu brand xkisah apa..kita plak pesen nak yg murah aje haha...usha nye usha nampak peti brand sharp 2 pintu rm859 je.mmg nk amek tula mulanya..skali diaorg g cek stok dh abes tgl display je...Tgk peti display plak kemek skit, kensel lah.tros amrul suh amek panasonic, xpe la masih dalam bajet lg, nk bli mahal2 xmampu lah asal ada peti sudah kan..

semalam dia anta kat umah, dah 4 jam lebih baru ktorg on kan.sementara tunggu peti tu bole on kita pon susun la fridge magnet yg dh lama duduk dalam kotak, sejak dr pindah kluang mmg xbuka pon fridge magnet kita balut elok2 ngan paper.xbanyak mana pon fm nye sebab dh xde bjalan mcm dulu hehe..mengontest kt blog pon dh stop, banyak fm yg ada tu sebab mng contest la tu

Haih xsaba nak buat stok susu banyak2!

sayang la dah murah dah tp xde stok plak
 amek hok ni je
 malam semalam sementara tunggu peti bole on ( peti baru bese amek masa dalam 2 jam baru bole on) kita pon susun nak fm kt situ mia sebok la nk tlg susun juga
 dah siap susun...
 ni je la koleksi fm kita xbanyak pon..

bb tak mau botol

sebenarnya masa dalam pantang tu ada la sekali dua ajar darwish minum pakai botol susu, dia pon ok je..dekat nak abes pantang tu kita kasi dia selang 2 hari minum susu botol, dia ok xde tolak..sampai la kita pindah balik kl aritu..seminggu dia xnak botol puas kita tukar botol tuka puting tetap xnk juga..

last2 kawan2 komen kt fb suruh guna botol pigeon warna kuning tu...kita pon kirim kat diah tlg blikan dah alang2 dia g bli barang bb...esoknye kita try la kasi lepas seminggu dia tolak botol tu kan..sekali suap je dia tros minum sampai licin!..fuh...lega la ingat masalah dah settle..

seminggu sebelum start keje ritu dia buat hal lagi..memula suap botol ni ok pastu dia xmau plak..masa memula tinggal kt tokwan aritu melalak2 tokwan kata dia xnak botol..tp kejap je la esok ari kedua tinggal dia dah ok mnm botol cam biasa...lega

jadi saya just nk bkongsi mana tau ada anak2 yg problem xnk mnm pakai botol try la guna botol ni
 

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, October 29, 2013

amek gambar pasport sendiri je

 aritu masa memula pindah kl banyak la menda nak di settle kan..pertama sekali settelkan reg sekolah baru mia..nanti 6 tahun nak start skolah tadika kemas kat belakang umah tok wan..senang sebab dekat ngan umah mak.pastu plak anak sedara pon nak masuk sekolah situ dia 5 tahun, so nanti satu sekolah la diorang...nak anta pon sekali jalan senang..

dah isi2 form tu dia minta gamba paspport, kita ni dah pindah randah xtau mana letak gambar pasport mia padahal ada 2 keping lagi belen dari buat passport masa g uss aritu..dah tu terpaksa la amek gamba la..nak g amek ka kedai xkuasa la..4 keping rm13 menda bole buat sendiri...baik buat sendiri je jimat kan..lagipon nak guna untuk daftar tadika je xkisah la bukan nak buat passport klw buat passport memang la kena g kedai juga

kita amek selimut kaler biru, sangkut kat tingkap pastu letak bangku suh mia duduk...hehhe..pastu dah siap tu copy masuk dalam word jadikan penuh satu muka tu g kedai suh dia print atas glossy paper...masa dia print tu gambar gelap sebab setting laptop ngan pc dia xsama..pastu budak kedai tu cakap xpe la kak saya edit skit la masuk photshop..kemain budak tu edit dia crop gambo pastu masukkan background mcm kat kedai gambo bese buat dia xcas apa pon dia cas gambo yang print tu je..sekeping a4 paper tu dapat la sorang 14 keping gambo rm1.50 je..mia 14 keping, kazen dia 14 keping, pakai la sampai lebam gambo tu hehe esok nak daftar dajah 1 pon bole pakai

ni gambo sebelum di edit
 lepas anta kedai budak tu edit pakai photshop


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, October 28, 2013

Kidzania sangat BEST

Akhirnya...sampai juga kami ke kidzania, ni pon sebab dpt tix free..kalau kena bayo sendiri alamatnye lambat lagi la pegi hahah..memang dasarr kan tnggu tix free je.mana taknye tiket mahal kot dulu rm55 utk budak skang rm60.

Oleh sebab kami dpt 2 open tix kidzania, so kitaorg just tambah sekeping lg tix dewasa, tu kena bli sendiri la kan, tix dewasa rm35.ingat nk bli online tapi klw on9 xle bli tix adult je kena bli tix budak skali.fyi, kidzania ni klw dewasa nak pegi tanpa bawa budak mmg xle masuk..kiranya tix dewasa hanya dijual jika kita bawa budak skali.tix dapat ari rabu, ari sabtunye tros ajak amrul pegi, dah dia balik kl masa tu kan,tu tros je pegi tu takut xsempat nak pegi lain kali sebab tix valid sbulan je

Kidzania ni ada 2 session, session pertama kul 10pg-3ptg  session kedua kul 4ptg-9mlm.ktorg masuk session pertama, masuk pon dah lewat nak kat kul 12 tengahari br masuk.rugi..rugi sgt xmasuk awal..huhu ye la kita ada anak kecik payah nak siap pagi2 thegeh2 g makan la apa dulu br gerak kidzania.padan la staff kidzania berkali2 tanya btol ni akk nak masuk sekarang?rupanye dia dh tau mmg konfem berapa kerat je kita bole join sebab masuk dah lewat.

Dalam kidzania ni ada 90 jenis pekerjaan, kata staff dia so nak explore satu ari mmg xsempat,kata staff dia lg kurang2 amek masa 10 ari baru bole cover seme yg ada dalam tu..diorg kata lah...Memang xbanyak sgt pekerjaan yg mia join.sebabnye masa suntuk sgt..dah la setiap pekerjaan/ kiosk tu nak masuk kena q,pastu ada limit skali sesi hanya 4-8 org je bole msk depend pada pekerjaan, satu2 sesi plak dlm 15-20mnt.so masa banyak tbuang sebab menunggu je..

Kidzania ni mcm dunia pekerjaan kanak2 la..diorg rasa mcm mana jd polis, bomba,doktor eh mcm2 pekerjaan la..memula tu mia masuk kena cash kan cek rm50, ada bank cimb kecik situ tuka kan dapat cash.so ada aktiviti yg kena kuar duit, klw dia amek aktiviti yg kena kerja diorg akan dapat gaji.bila dah abes nak balik, klw ada duit lagi kat tangan kita, kita bole simpan dalam cimb bank atau nak bawa balik pon bole mana tau nnt2 nak g kidzania lagi bole la guna duit kidzania tu

Memula mia masuk marrybrown, kena tolak rm15,satu sesi 8 org je bole masuk amek masa 20mnt.dalam tu diorg blaja buat bege, dah abes bege tu dapat la kat kita.mana2 aktiviti yg melibatkan makanan seme kena kuar duit.mcm buat vitagen,buat bisku,aiskrim.buat vitamin kena tolak la duit kidzania tu.Kesimpulan nye mmg xpuas..rasa nak repeat lagi, bukan anak je yg teruja mak bapak sure teruja sama bila masuk kidzania ni.best sangattt...

kidzana hahaha..ilang dah urup I nye
 kt kawasan imigresen kena tunjuk boarding pass dah mcm nak naik flight hehe
 boarding pass
welcome to kidzania!
masa memula tu ktorg nak suh mia join teater, mia dapat peranan jadik sunbear tpnye masa dok q kita tgk muka dia cuak..mcm nak nanges...kita g kat dia tanya kenapa?dia kata mia xnak..mia takut hehe..dia malu sebenarnya..nak kena perfom kt orang ramai nnt kena naik stage.mmg dia xberani so kita xpaksa la..suh dia wat aktibiti lain
 lepas skip teater tu mia masuk marrybrown, ni aktiviti pertama dia dalam kidzania..memula mmg nampak cam malu2, segan2 lepas dah abes je aktiviti dalam ni baru nampak muka teruja dia xsaba2 g tempat lain
 selamat la mia..sebabnye bege dia tu dijadikan contoh utk di tunjukan kat budak2 lain hehe..so dia just letak roti bege, letak daging sayor sos seme part bungkus abang tu bungkuskan
 dah abes buat bege dia dtg kat kita kasi bege suh kita try sedap tak bege mia buat kata dia haha..
 lepas tu teros naik tingkat atas, konon nak bg dia masuk kilang biskut oreo tapi umur 8 tahun keatas br bole masuk..tros skip pegi kat vitagen
ni tengah dengar penerangan camane nk buat vitagen
 vitagen kuar dari konveyor seme teruja tunggu vitagen kuar hehe
 dapat vitagen kaler pepel..utk masuk tempat vitagen ni kena baya rm6 duit kidzania
 pastu masuk pharmaniaga buat ubat
 konon dalam production la ni hehe tingat plak masa keje kilang ubat dulu2
 dah abes aktibiti dapat la vitamin sebotol, tp bukan besa kotak mia pegang tu yea..kecik je hehe
 jadi nurse kat kpj,yang ni kita igt dia bole masuk blik doktor bedah..tapi xle..dia nye umur lepas utk jadi nurse tu je..dari luar kita nampak la staff dia ajar cara susukan bb, burp kan, mandikan dia..kasi bb susu haha comei serius comei gile..dia dah kuar tu kita ckp ngan mia dah pandai kan mandikan bb nanti tlg mandikan adik yea...bole dia kata 
 kt hospital dia kena keje, lepas keje tu dia dapat la gaji...pastu dia ckp mia dapat gegaji hahah gaji dia ckp gegaji
adik tido 2x 
 contoh duit kidzania
duit yg x abes bole simpan dalam bank so bebila nk g nanti bole pakai


ni je yang sempat mia join, 4 pekerjaan je..gile sikit kan?kesian mia dia nak jadi bomba, nak join fashion show seme tak sempat...memang harus repeat lagi nanti...gambo seme xlawa...sebab xbawa kamera pon kita dah ada bb ni mmg tak de la nak usung kamera dah hehe..ni seme pakai note amrul je..mmg xle nak zoom beria mcm dslr.

P/s:klw sape2 nak g kan baik g awal...contoh first sesion dia buka kul 10pg, pegi la sebelum dia buka supaya banyak pekerjaan yg anak kita bole join.pastu better g weekday la..xla ramai sgt org tp naseb la kan klw bertembung ngan rombongan skolah mmg ramai la..

tido buai akhirnya..

masa memula balik kl pas pindah aritu kita saje la try tido kan darwish dalam buai sebab nak tengok bape lama dia tido kalau masuk buai..sebabnye klw tido atas tilam 20 minit-30 minit je dah jaga...ye la kita kan plan klw dapat keje darwish nak tinggal kat kakak suh dia ngasuh..kalau tido 20,30 minit xbuat keje la jawabnye..bila try buai tu hambek ko..sampai 2 jam dia tido xbangun2! memang mcm2 keje la bole buat selama 2 jam tu..

kadang kita tinggal g anta resume 2 jam dia xjaga2 lagi, tinggal g giant la, g pasar la.paling lama dia tido dalam buai 3jam! pergh...dasyat kan..punya la memula dulu kita cakap ngan amrul xnak ajar dia tido buai takut nanti susah nak bjalan abes nk kena angkut buai tu..dah tu mana tahan klw tido bawah 20 minit je dah jaga, nk buat keje lain pon xsempat, jadinye skang tepaksa la kita kasi dia tido buai tu pon utk kesenangan kita juga

so far dia bukan jenis nak kena enjut je sepanjang masa..elok je dia dah tido tu biar je xyah nak buai dah mmg konfem dia xjaga dah.kat umah mak ada batang besi buai tu memang turun temurun dari mia punye lagi..ngan kain buai pink pon trun temurun juga..kat umah sendiri plak kita malas bli besi buai sebab semak, umah sempit..so apa kita buat kat pintu bilik tu kita tebuk lubang pasangkan penyangkut besi tu.memang kukuh la.xla semak umah kan nak besi2 buai segala klw umah besar xpe juga

 ni masa percubaan pertama tido buai masa balik pindah kl aritu kt umah tokwan
 kt umah sendiri pasang penyankut kt pintu
 ni la dia penyangkut nye skru dia tu sampai tembus alang pintu mmg kukuh
.
kemain lena..ribut topan ke apa dia nyenyak dalam tu

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, October 25, 2013

alhamdulillah..rezeki

 yang ni hadiah contest fb comfort malaysia.dapat pampers grow pants size m, kita minta size s ok gak dia kasi m sebab nye masa adiah ni sampai kita kat kluang dah 2 bulan dapat adiah baru kita pindah kl, adik pon dah ketat pakai size s, ni xpakai lagi pampes ni sebab tgk 7kg baru bole pakai kan, abes kan pampes sedia ada pastu baru bole try ni pastu dapat sebotol pelembut fabric
 yang ni plak kawan kita yang wartawan tu minta tlg kita jawab sevey protex, ada la 10 soalan, dia emailkan soalan nye kita jawab tros email balik tak sampai 5 minit pon jawab sevey dia...pastu dia tanya ada tak kawan2 yang muda, ada anak sorang utk buat sevey ni, kita suggest mamatisya...so dia pon dapat juga..hadiah ni kawan kita kasi kat mamatisya sebab masa tu kita dok kluang lagi, dah balik kl baru mamatisya kasi adiah nye
 barangan protex bernilai rm100


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, October 24, 2013

kemeriahan raya haji di kelumpo

gini la rutin tiap tahun raya haji memang kt kl la mana lagi..percaya tak kalau kita kata sepanjang kita kawen xpernah lagi sambut raya haji ngan amrul...sebab nye raya haji banyak kali jatuh pada hari keje, memang tak dapat la dia nak balik kan...ada sekali dulu kebetulan amrul outstation g perak masa raya haji, dari kluang g perak singgah kl kejap je makan rendang pastu sambung g perak plak.tah bila nak dapat raya sama2 masa raya haji tah..tunggu amrul dah keje kl nanti la baru merasa cuti public oliday ni selagi dia kat kluang memang tak merasa la public oliday..

umah mak kt kl, depan2 surau je..so tiap kali raya haji memang la tersangat meriah..sronok la cucu2 tok wan sebab nye buka pintu pagar umah tros masuk surau, so klw raya haji tu kejap dia masuk umah kejap dia pegi surau 20,30 kali haha..memang xyah nak risau sebabnye mia pon klw kuar masuk surau dia akan g ngan kazen2 dia..penat kang dia balik umah..bosan kang dia kuar balik kita biar je..perati dari jauh.

tahun ni cam biasa la abah tukang sembelih, klw tahun lepas ada 2 orang tukang sembelih so klw  ekor sorang sembelih 4 ekor, tahun ni abah sorang2 je sembelih 9 ekor. mmg gitu la..kalau tak 8,9 ekor tiap taun memang tak kurang..tambah lagi ada..

adik2 & anak2 buah seme g pakat tolong la..abes2 tolong seme dapat la sorang sepastik daging, ngan tulang2 seme..abah tukang sembelih lagi la banyak dapat kan..ngan kepala2 dapat bawa balik umah..tahun ni plak menariknye kaum2 pompuan masak utk para petugas, setengah ekor lembu tu digunakan utk buat sup & daging goreng,mak kita di tugaskan buat sup.

dah tengahari tu xde buat apa deah ajak g beraya umah makcik dia kat semenyih..dapat gak la rasa rendang..pasal menu umah mak kita nasi tomato ngan paru masak hitam.pastu kek coklat 2 biji cam biasa la kita buat
menu hari raya
 surau depan umah je
 abah siap sedia nak sembelih


 damia & kazen2 nye

ni bahagian melapah kt surau ktorg ni keje2 melapah ke timbang ke segala mmg seme orang lelaki pompuan xterlibat

 3 beranak je raya aji, dd xde




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...