MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, February 5, 2014

Homemade lamb chop

cam tak caya je..cam tak caya je bole masak lamb chop sendiri..hehe..ye la kita bukan pandai masak sangat..nk masak menda baru mmg kena refer resepi lah..so far klw ikut resepi menjadi je kalau buat.weken aritu la..cam saje nk blaja buat lamb chop salah satu sebab nye amrul hantu lamb chop..skang kan dia xnak makan nasi sangat..tu yg nak blaja menu2 tanpa nasi nih..

lagipon klw mkn lambchop kat kedai dalam RM15 keatas utk sorang makan memang tak lari..bile fikir balik klw buat sendiri dapat makan sampai puas..pastu kuah nye plak ikut citarasa kita sendiri nak cair skit ke pekat skit ke..mcm kita suke gravy yg pekat2.

so sebelum nak buat tu gugel la resepi terjumpe resepi yg nampak mudah kat blog secubitgaram
bile nengok step by step eh xla susah mana nk buat ni...bertambah semangat la nak mencuba..so ari sabtu aritu g la iwanis belakang giant permata tu..kedai yg jual frozen food seme ni.beli sepeket lamb sekilo RM20 sepeket ada 6 ketul besar2 lamb dia..bar RM18 je, bole potong dua lagi sebab panjang sgt xmuat masuk pemanggag ajaib.beli segala bahan2 nye habis la dalam RM50 (skali bahan nak buat coslow & whipped potato) nengok...betapa save nye buat sendiri klw makan kt luar dah tentu RM50 melayang sekali makan, klw buat sendiri dapat makan lunch sampai dinner.suke nye aii hehe..

sape nak try bole la guna resepi kak nor ni sure menjadi sebab kita yg xpernah buat ni buat menjadi korang yg pakar2 masak mest lagi power hehe..lamb tu kita masak dalam pemanggang ajaib 15 minit je dah masak, api slow je xpe.

 kita ubah skit resepi kuah dia ni kita letak 3 sudu je lada hitam kisar 1 sudu lg kita letak steak seasoning rasa2 la klw masin tambah air skit




tara..ini lah hasilnye presentation memang out lah haha
tapi rasa dia serupa mcm kat kedai dah..pestime nak puji masakan sendiri kakakakakak...
ish rasa nk bli pinggan lawa ngan pisau steak hehe..baru feel mcm makan kt hotel muahaha..
semalam nak ngabeskan kuah black pepper tu, balik keje singgah giant beli drumstick yg dh siap marinate tu kat giant 2 ketol,buat chicken grill black pepper utk mia & amrul pasai diorang xsuke daging
 pastu bli daging yg siap potong tu utk buat steak seketol RM6
semalam sos dia pekat so kita ejas skit kasi cair & tambah air skit kurangkan masin

kita tanya amrul..ok tak?kalau dari 10 bintang awak nak kasik brape?dia kata 9..aik nape tak dapat full?dia kata mcm ada yg tak complete katanya...kita rasa presentation kot 1 markah tu haha...ngengada ok orang tu..makan siap ngan pisau ngan garpu kite relek je pakai tangan celup daging dalam kuah hehe..amrul kata kuah masin sikit kita tak letak garam pon cuma letak steak seasoning tu dalam sesudu,dalam tu dah ada garam dia so pasni klw nk buat kena tambahkan air skit kurangkan masin dia

haihhh seronok sgt rasanya bole masak makanan peberet si suami..dia ckp kita beli lamb berapa sepeket?RM18 je..kita cakap emm..klw gini pasni kita buat sendiri je la makan kt umah puas ati makan sampai lebam!

p/s : aritu masa makan time lunch sakit kapla woo kita mmg xle makan lamb siang2 klw makan time dinner ok plak..bahanya malam tu panaih xle tido hahah bangun kul 12 malam mandi, pastu kipas bukan no 3 rasakann!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

Cheritera Kami said... [Reply to comment]

btul tu na..kena bl utensil ala-ala hotel..baru dpt full mark

Nana said... [Reply to comment]

wah..feveret ni...sedapnyeee

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

wahhhh murah n boleh buat kat umah ni..dah boleh bukak kedai dah ni

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

wahhhh murah n boleh buat kat umah ni..dah boleh bukak kedai dah ni

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Uiii menarik ni nana..
Cam sedap je, cam sedap je..
Nak try la nnt :)

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

minat kt western ni
bestnya dpt buat sdiri kan..

mama tisya said... [Reply to comment]

mmg jimat masak sdiri..mashed potato je tk pernah wat sdiri..coselaw & lamb, chicken dh pernah wat

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Hubs pun suka..seyes..nti nk tryla..sllu mkn kt kedai mamak sblh uwanis tu..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...