MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 6, 2014

Duit rosak,apa nak buat?

Arini nak share satu info pasal duit rosak..

Rasanya dah lama kita simpan duit ni sejak dok kluang lagi..pernah la up kat fb tanya kawan2 camane nak tuka duit rosak ni?buleh ke g tuka kat bank biasa?ada yang komen pegi tuka kat bank negara tp katanya xle dapat balik nilai yg sama diorang akan cek tahap kerosakan, bergantung camane rosak kemudian diorang nilaikan berapa bole bagi..

Ok la..dari sehari ke sehari nak tuka duit ni sejak dari darwish dalam perut lagi sampai dah besa kawan tu baru la ni ha kesempatan tuka..kebetulan isnin tu el, so kita pon gunakan masa yg ada g tuka duit..kemain sesat2 cari pintu masuk bank negara hahah..nama je dok kl 30tahun pintu masuk bank negara pon xtau kat mana..klakar plak 20minit pusing bank negara urusan nye xsampai pon 5 mnt cari pon
tu masuk yang lama..

Seb baik parking senang, dekat plak ngan pintu masuk, sampai je g kaunter pertanyaan camane nk tuka duit, dia suh g kat kaunter penukaran wang rosak, isi satu form warna kuning, nama alamat no phone ic ngan brape nilai duit pastu g submit balik kat kaunter tros dapat balik duit tu.

Fyi duit yang rosak tu rm50 sekeping rosak sebab termasuk dlm mesin basuh...bila ditukar dapat la balik nilai sama dengan note yang rosak tu..rm50 juga xde kurang sesen pon.

P/s: mest ada yang kata gigihnye g tuka duit...eh..50 inggit kot klw isi minyak kete lepas la 2 minggu punya minyak kete.klw g pasar pon lepas la smgu stok bahan basah.maybe pada stengah org 50 inggit ni kecik je nilai dia..tapi bagi kita besa beb..kita bukan orang senang 50 inggit pon bkira tau!haha...

p/s : duit rosak hanya bole ditukar kat bank negara je..aritu try g tuko kat maybank diorang yang bagitau gitu..

duit nak lunyai masuk mesin basuh hehe
ni xtau brape kali cuci tah xperasan mest berkali2 basuh baru sedar
 emm sedapnye bau duit baru..dari bank negara lagik! haha

6 ribu orang memberikan idea bernas:

eima said... [Reply to comment]

dasatnye mesin basuh ko ... klu mesin aku tu byk kali dah msk duit ..duit ok je ....
sbb anak aku rajins impan duit dlm poket ..aku pun sama pastu bsh main campak je

Petak Bunga said... [Reply to comment]

kat bank tak leh tukar ke?
nak g bank negara tu yg payah nya..
kena kumpul bnyk2 duit rosak..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

oo..ada 2 duit rm50 kena mesin basuh..still simpan lagi..bolehla gi tukar nanti..tq ye info nih..

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Ok gak tu.. Dpt tukar balik dgn nilai yg sama..
Patut kt semua bank ada kaunter camni la.. Kot org dr jauh payah bebeno nak ke bank negara tu kan

N.A.T said... [Reply to comment]

tu org yang duk KL macam tu punya seksa nak g tukau ...

kalu kami yang jauh2 ni .. hadapi masalah cenggini .. kene kumpul byk2 la jawabnya ...

Nat pun sll kene tapi kat duit syiling ... sll kene reject smpai dia kata .. duit ni tak diterima .. kalu nak tukar sendiri di bank negara ... huhuhuhu

Zura@Iwan said... [Reply to comment]

duit rm50 tu...bernilai
mcm2 leh beli..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...