MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, March 10, 2014

puding triffle

dah lama nak buat...tp asik xde masa je..sabtu ritu amrul keje kita pon g la umah mak..lepak sana..pastu tetiba datang rajin tu buat triffle nih..resepi kita amek kt blog mamatisya tapi ubah ikut citrasa sendiri hehe

klw mamatisya nye resepi atas jeli tu dia hias ngan buah,kita plak lapisan bawah skali tu kita masukkan fruit cocktail, lapis ngan kek pandan, kastrad & jeli.senang sgt buatnye..xde nak kena kukus ke bakar bagai..mak kita siap ckp ni kena kukus ke haha..xde la..

potong2 kek lapis, bawah tu letak fruit cocktail, pastu kastad ngan jeli tu je la yg kena masaknye..cubaan pertama menjadi cuma tak berapa umph..sebab maybe terlebih campur air dalam kastard tu dia tak berapa lemak pastu maybe masak lama sgt kastard jadi pekat likat..patutnye sedap cair2 je melt in the mouth orang kata hehe.. pastu jeli pon patut kena lebihkan air skit lagi baru tak berapa keras..kita suke jenis lembik2 gitu jelinye xpe neks time buat bole oter2 ikut suka & citarasa

oleh sebab buat kat umah mak kan..xle buat skit2 sebab ramai orang jadi resepi tu seme kita double kan dia..bekas kecik2 tu je bawa balik umah, 2 bekas besar buat utk umah mak.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ribu orang memberikan idea bernas:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

dah lama sungguh tak buat ni

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

sedap tu nana, lama dh kite xbuat...

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

nana... ila pun buat lg.. sbb airtu buat bday party punyer xpuas mkn... er..tp ila letak kek dulu belah bawah, then letak custard n last skali br letak buah..then siram buah dgn jelly.... tp mcm2 cara..mana2 pun boleh...

Afne said... [Reply to comment]

nana, sejuk2 mkn sedapnyaaaaa

mama tisya said... [Reply to comment]

kalo rmi , mmg senang ltk dm bekas camtu bg smua dpt rs kn...kalo custard cpt pekat tu kemungkinan api besar...kena api kecik and sentiasa kacau

Ezna said... [Reply to comment]

nampak sedap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...