MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 20, 2014

sambal ratna

 ok la sebenarnya sambal ni bukan nama sambal ratna..nama sebetulnya tak pasti..ratna diberi atas nama orang yang kasi resepi sambal ni..kawan kepada diah, indian girl ratna nama dia..kita blaja buat sambal ni ngan dia lama dulu dah...

skang sambal ni dah jadi fevret abah..last week buat la kat umah mak..abah tgk kita ada kt umah dia suh buat sambal ni...ikan bilis xde dia sanggup g kedai beli..hahaha..dah siap sambal ni dia makan nasi ngan ni saja semata2! emm...bila abah orang yg paling cerewet makan tu bole kata sedap so lu fikir la sendiri hahah..(bukan nak bangga ckp kita buat sedap) tapi resepi dia la yang buat sedap seme orang bole buat..ikut resepi kompem sedap

resepi :
ikan bilis goreng
bawang besar
cili padi
belacan
garam, gula
asam limau

cara2:
tumbuk bawang besar, cili api & belacan sampai lumat
masukkan ikan bilis tumbuk sampai hancur, masuk gula & garam skit ( garam xyah banyak sebab ikan bilis & belacan dah masin agak2 la nak buh garam tu)
dah lumat masuk dalam mangkuk then perah asam limau

makan plak ngan nasi panas2 masyallah...cuba la sendiri, dia paling "kena" atau paling "kawan" dengan kari.

p/s :masa post gambo ni kt fb ramai yg komen.. rupanya ramai tau sambal ni banyak nama lain dia

- sambal jawa (ayu ibu setot & ara cakap)
- sambal sarawak (ezna cakap)
- sambal gesek (jue cakap)
- sambal johor (aininfarhana cakap)



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

7 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

femes dah sambal ni :)

Ann said... [Reply to comment]

sonang yo..msk dlm list.

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

alamak sedapnya

iduraz said... [Reply to comment]

sedappp...tp kita salu tak goreng ikan bilis, just basuh bersih2, tos n tumbuk..buh cili api aje n perah asam limau..layannnn

Afne said... [Reply to comment]

nana, ni sambal totok. aku agak nama tu dr bunyi lesung time menumbuk toktoktotk hehe

Ezna said... [Reply to comment]

perghhhhh :-)

mummy_ayu said... [Reply to comment]

oo...Ayu panggil sambal gesek. makan ngan ubi kayu rebus..cedappp..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...