MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, May 21, 2014

darwish kena chicken pox

 allah..satu satu dugaan...masa kakak kecik, xde pon dia kena mcm2 sakit..kena time adik ni plak lepas satu2 aritu viral fever pastu hfmd skang ni kena chicken pox plak..ingatkan tak de la jangkit dari kakak sebab kakak kena dah sebulan dah..pastu anak kakak yg jaga tu pon kena dah elok da 2 minggu lepas..skang jangkit kat darwish plak..btol la kata mak chicken pox jangkit bukan serta merta lambat nanti baru jangkit

ni kita perasan masa ari sabtu la..otw balik penang tgk tetiba kt badan dia ada berisi air..masa ari sabtu tu ok lagi..dia xde la merengek, ari ahad siap g sampai padang besar dia ok lagi sebab xkeluar semua..masuk je ari isnin chicken tu mcm makin merebak & mengembang mula dia merengek..kita memang terpaksa la EL sebab kesian tgk dia

kalau kakak aritu kena sikit2 je adik ni abes muka seme kepala, depan belakang badan, siap dalam mulut pon jd mcm ulser allah..kesian sgt merengek sepanjang hari terpaksa la berdokong je..nak cakap tak tau..nanges je la dia

masa balik kg aritu ada bawa balik daun semambu, kita pon blend ngan tepung beras letak air skit jadi mcm bedak sejuk lumurkan satu badan..pastu daun tu alas kt tempat tido dia.kalau g klinik pon memang doktor akan kasi calamine lotion je ngan ubat demam

ni masa memula naik
ari kedua xbanyak sgt

ari ke-3 yang makin banyak & makin teruk
ari ke-3 ni yg dia merengek je kesian tgk
ari ke-4 nampak kecut skit chicken pox dia
.
ari ke-5 dah nampak ceria skit dah ciken pox dah nk kering
 lumurkan badan dia ngan daun semambu blend ngan tepung beras ngan air
lega skit la sejuk skit
.
ni la rupe daun semambu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

ksiannya darwish..

shehan ismail said... [Reply to comment]

salam. kak. saya cadangkan akk g beli krim natural udder cream moogoo atau msm moogoo. x racun. sbb ia natural product. n insya Allah x tinggalkan parut. anak2 saya pakai itu je sepanjang cpox. insya Allah

lia said... [Reply to comment]

iskkk acik lia yg rasa gatal tgk gitu... semoga cpt sihat dear...

mummy_ayu said... [Reply to comment]

tu la..tgk Nana update kat FB & Intsa...semoga cepat sembuh yer!!

Shark Kay said... [Reply to comment]

aisey...
nasib baik ada ubat tradisional..
rasanyer x lama lagi ok ler tue.
senyum sokmo darwish :)

kayyana said... [Reply to comment]

kesian kan bile baby kene ciken pox ni.. yana pun aritu baby kene,.. mmg guna petua mcm akak buat tu... nanti ari ari sapu je kat die.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...