MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, July 10, 2014

KARI IKAN MERAH

last week bli stok barang basah kita bli la sekeping ikan merah konon nak buat sup..skali bila dok plan2 menu seminggu tu, amrul kata dari sup baik buat kari.. adehh lemah skit dengar kari ni haha sebabnye kari bukan kepakaran kita & kalau nak tau kari ikan kita belom pernah try masak lagi.kari daging pernah la sekali masak masa dok kluang dulu.

kita bukan apa tak reti nak bajet banyak mana santan nak guna..mmg klw masakan bersantan ni kita lemah skit haha..nak kata xpandai tu xde la xpandai cuma tak pernah try je kan..klw kasi resepi bole je masak insyallah

ari isnin sebelum balik keje gugel la resepi amek simple2 je..masa masak tu cam takut juga adoi jangan la tak jadi dah la puasa kan mana bole nk rasa..klw tak jadi mmg makan lauk sotong goreng kunyit je la..hehe amrul siap pesan buat kari pekat

ok la kita pon masak..masa dah masukkan santan nengok mcm cair je mcm tlebey air je..saspen ni tp lama2 kuah gelegak last2 pekat kaww punya..dan untuk pertama kalinye kita nak puji masakan sendiri haha..kita tak pernah puji masakan sendiri sedap tau..tapi kari ikan ni rasanya masakan kita paling sedap kita pernah rasa.

cukup rasa masam, manis, pedas seme.yeayy bangga kejap pandai buat kari ikan haha..pasni bole la buat kari kepala ikan plak


ni resepi utk rujukan kita kemudian hari haha
2 keping ikan merah
bawang besar
bawang putih
cili kering
halia
serbuk kari
bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis
daun kari
air asam jawa
garam
gula
perasa
sepeket santan
bendi
tomato

cara2
tumis bawang & halia yg ditumbuk dah garing masukkan cili kering
pastu campak kan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga ngan daun kari
kacau sampai garing masukkan rempah kari ikan (bancuh ngan air skit)
pastu masukkan ikan
last baru masukkan santan, asam jawa
bendi & tomato pastu ltk garam gula ngan perasa



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

7 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

smlm menu kt umh kari kepala ikan ...kalo ikan merah mmg sodap tu

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

perghhh pekat dan menyelerakan...adoi telan air liuq di pagi hari ni

eima said... [Reply to comment]

tahniah sbb berjaya masak kari .. kari is may fav ... yummmy ....

rindu kampung .. tak sabo nk balik raya ni nk mkn kari kedah

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply to comment]

Sedapnyaaaa.. dah lama tak masak kari ikan merah ni :)

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

sis..kalau nak buat kari sedap..beli rempah kari yang timbang tu dekat mydin atau my mydin..serius sedap!!!

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

terliur

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

yeayyy nampak sedap tu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...