MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, August 5, 2014

Cerita 1 syawal di penang

Klw raya tahun lepas kami di kl sebab kita dalam pantang kan so tahun ni giliran raya belah amrul la plak..thn ni mil dah pindah penang balik so beraya penang la kita.Ktorg gerak dari kl malam sabtu lepas berbuka sebabnye ari sabtu byk urusan yg nak disettelkan sebelum balik penang.kita cam biasa la klw kt umah mak kontrak buat kek coklat. Tahun ni 4 biji kek kita buat.sbiji stengah bawa balik penang potong siap2 letak dlm bekas balance tu utk umah mak.

Lps buka tros gerak kira dalam kul 9 atas highway jalan cam biasa la jem kat beberapa tempat esp kat perak.lepas bukit gantang baru la jalan clear skit.

Perjalanan yg biasa makan masa 3 jam stengah jadi 8 jam..pastu apa lagi tuka2 drive la ktorg..yela sian plak amrul kan dah la kete manual jalan jem dia ngantuk kita plak bawa tp rasanya kita lagi bawa lama dari dia haha..ye ye je tido siang konon nk kumpul tenaga drive malam sudahnye kena cahaya ngan silau ngan ujan dia serender dok seblah kroh kroh tido kohaja btol haha mujor kita xngantuk sebab sblm gerak gatal g minum mocha ice blended mendapatla mata tbuntang xle tido haha...

Bebudak kemain selesa kt seat blakang kita bentang toto bentang bantal dh mcm kt umah adik tido skali je jaga nak susu kebetulan time tu amrul yg drive lpa dr tu dia xbangun2 sampai kampung

Raya kt penang biasa je xmeriah pon tah la tak de suasana raya sebab???sebab susah nak jmpe rendang ngan nasi impit.rumah mil je ada rendang ngan nasi  impit.pastu g beraya umah sedara 8bj umah ada 1 umah je yg ada rendang ngan nasi impit lain2 seme
Hidang ketupat palas ngan kari,kita plak mmg xmakan ketupat palas so g braya umah org mnm air je la hihi..bukan la nk kata blagak ke apa mmg xminat makan pulut nk buat cane.bagi kita raya sangat sinonim dengan rendang so klw tak de rendang mmg mcm tak rasa suasana raya je hahah bole gitu?

Mcm tu la juga dengan kuah kacang ngan lontong kuah kacang tu ada 1 umah je yg ada..lontong?kem salam la nak jumpe haha...tp kita dah biasa dah raya penang dh 3x so mmg dah tau dah camane diorg nye makanan.xde la kata kita nak mengata negeri org ke apa kita bercerita ni nak bagi orang tau mana la tau ada di kalangan followers bakal kawen ngan org penang tau la serba skit kan camane suasana raya kt penang hihi..biasala lain negeri lain dia punya makanan kan kita kena la terima bak kata pepatah masuk kandang harimau mengaum masuk kandang kambing kita sembelih buat lamb chop haha...

Raya pertama kami beraya 8 buah umah dr pg sampai petang.esoknye raya ke2 pas lunch tros gerak balik kl.tu je la cerita raya ktorg tahun ni xde apa yg menarik pon.

gedik nk makeup2 dia suh aunty adik dia makeup kan
,
baju raya kita taun ni beli online jek
pestime buat psiapan baju raya awal2 bln 5 aritu dah bli
baju tu bli kat ig gojes shop
kain plak bli kat ig kaleerful kita kasi mix and match sebabnye memula bli sepasang baju ngan kain kat gojes shop skali sampai kaler kain dia lari ngan baju tu terpaksa carik kain lain. 
selesa sgt kebaya kimono ni..tak fit klw gemok ke kurus ke bole pakai kot klw pregnant pon bole pakai gak, kain tak panas
daddy tertinggal songkok plak..slack dah gambo xpakai songkok



kami bertiga adik zzzz
sampin darwish last mnt baru bli sebab susah nk jumpe saiz kecik last2 jumpe kt hari2 songkok or kopiah xde sebab dia xnak pakai..dia rimas
 
masa pagi raya tu kita pakai kan dia baju melayu ni dia mengamuk2 nak buka haha..tak selesa kot kat kampung dah la panas berdenting plak tu..lama skit baru dia ok hehe



26 ribu orang memberikan idea bernas:

LYAfrina said... [Reply to comment]

comel sgt damia...
baju mcm nana pkai pon comel la..kimono ke kebaya tu?

iduraz said... [Reply to comment]

berkenan tui ngan baju nana..lawaaa

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

suka sgt ngam baju nana tu..
kaler tema pun cun :)

Masya said... [Reply to comment]

selamat hari raya nana, cantik sgt kebaya kimono tu nsb baik bg tau ingatkan baju kurung kedah.. baru perasan ada kerongsang tu ...

kakak dah besar mestilah nak bergaya hihihi manis muka dia make up pandai possing pulak tu...

pengalaman yg indah balik beraya tempuh jalan jem ni kan... masa raya mmg nak xnak kena lalui... mujur kg kami dekat..

juelee said... [Reply to comment]

mmg panas deting pn, jgn kata budak.. mak budak pun rasa nak tanggal baju... huhuhu rasa nak dok dalam kete ekon je haha

mama tisya said... [Reply to comment]

cantik biru...nampk selim nana...byk gmbr sefamily...kita aduhai susah tul...tisya bz nk main je

fazilzura said... [Reply to comment]

wahhh u look blueeeeeeeeeeee

aku plak kalau balik johr sure kne dyria psl perut x tahan ngn rendang ngn nasi impit.. abis sume umh pi itu je hidngan nye... perut dh biasa nasi dagang weh .. wakakakak .. lawak gile ms berebot2 jamban ngn huby

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... [Reply to comment]

lakiku orang kl. sama la jugak nana oii.. aku tak boleh blah makan nasi impit lontong bagai.. lemang ketupat rendang tetap di hati huhuhu

Gieyana said... [Reply to comment]

Aq dh jd confius dh psl ritu mil ko kt johor but then kt penang lak. Nw mmg terus dok penang la erk? Sempat lg ko n family snap2..aq non adoo haa...ekeke

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply to comment]

Biru menawan baju raya Nana sekeluarga..
Budak2 kecik memang camtu bila pakai baju melayu.. mula lah tak selesa kan..

Selamat hari raya buat nana sekeluarga..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Penang memang panas sgt..
Tau sgt sbb raya belah sana setiap tahun kot..
Hehehe

Nafisa81 said... [Reply to comment]

Baby boy carikan baju melayu johor je..tak panas..

mama ila said... [Reply to comment]

betullah..cantik lah kain tu..warna pun ila berkenan..hehe..meriah Nampak =)

Nana said... [Reply to comment]

@LYAfrina

tq hehe
baju kita tu nama dia kebaya kimono
tak berjahit dia kena pin ngan kerongsang kt tengah

Nana said... [Reply to comment]

@iduraz

maceh bole bli kat ig gojes shop :)

Nana said... [Reply to comment]

@Nad MamaZN
hehe maceh
tema tu mmg dah lama dok ngidam
thn dpn cam da ada ngidam tema dah ahaha

Nana said... [Reply to comment]

@Masya

tq selamat hari raya
tu la ramai yg kata tu baju kedah
sebab dia tak fit tu tak nampak cam kebaya
kakak tu skang ni mmg kemain suke nak melawa

Nana said... [Reply to comment]

@juelee
hahah tu la nye

Nana said... [Reply to comment]

@mama tisya
lepas puasa slim la nnt abes raya siap la hahaa

Nana said... [Reply to comment]

@fazilzura
hahaha aku xleh klw ari raya mkn mcm sure ke jamban peginye

Nana said... [Reply to comment]

@MRS. K ^ibuhadifhessa^
hahaha
sama la aku mmg kena ada rendang klw tak mmg tak rasa raya la

Nana said... [Reply to comment]

@Gieyana
dulu mmg mil dok ngan aku kt kluang skang amrul posting kl dia balik dok penang balik hehee

Nana said... [Reply to comment]

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
tq..tu la ngamuk2 dia xselesa hahha

Nana said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine
hahah kan?tak tahan rasa nak balik mandi

Nana said... [Reply to comment]

@Nafisa81
masalahnye stok baju melayu kaler biru pesen tu je ada pasni kena bli awal2 la cr baju melayu jhor kan

Nana said... [Reply to comment]

@mama ila
heheh tq..klw ikutkan baju tu kain dia lain lari sgt kale birunya seb baik jumpe biru sama kt ig lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...