MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, October 27, 2014

lasagna permintaan si suami

dah lama dah amrul dok minta buat lasagna, tapinye mana la kita ada oven nak buat..ada oven biasa tu je yg bese wat kek guna gas tu mana le buat lasagna sebab dia kan xle api atas bawah..so bila amrul dah blikan oven ni makanya menda yg ptama skali kita buat haruslah lasagna

resepi amek kat sini http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2011/12/resepi-lasagna.html


Bahan2 utk buat inti daging :


1. sos spegeti
2. Cendawan butang
3. Daging cincang 400 gram
4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu
6. Keju mozzarella

7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe..
8. Sos cili 1 sudu besar

9. Garam secukup rasa




Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. aku guna minyak zaitun



Tumis bwg2 yg di cincang Masukkan pula daging cincang..
Gaulkan hingga daging berubah jd kaler mcm di atas..
Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..
Gaul sebati sampai jd mcm ni..
Masukkan garam secukup rasa..
Masukkan serbuk oregano..
Masukkan pulak cendawan butang..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper



kredit gamba dari mylovefamily sambil masak sambil tgk blog dia heh..sangat berguna untuk dirujuk kemudian ari



Bahan2 utk Sos Putih :


1. 2 sudu besar butter
2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale
3. 500 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh

4. 2 sudu besar tepung gandum

5. garam secukup rasa

Cara2

Cairkan butter..
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..

Masukkan susu full krim..
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
Siappp.. sila tutup api..

Cara Melapis Lasagna :
susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
Taburkan dgn inti daging td.. 
Tuangkan sos putih
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulang balik cara yg sama standart adalah 3 layer aje..
Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..
Masukkan dlm oven..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masaksemuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. guna api atas bwh

ni dah siap di lapis2 kan
 xsabar tunggu masak kejap2 masuk dapor nengok hahaha
 tara siap dah tp agak mcm garing atas dia patut kena melty2 gitu kan xpela neks time kena improve lg
 siap utk dimakan buat seloyang besar sebekas bawa g umah mak, sebekas bawa g opis sebekas lagi bekalkan amrul g keje
komen amrul, sedap tapi cheese tak cair hehe..xpe2 nanti kita buat lagi ok..kata baru blaja mana leh perfek

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn tk pernh wat lasagna...suka blog tu sbb tunjuk step by step

Rose Azadir said... [Reply to comment]

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...