MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, November 14, 2014

free seat air asia sekarang tak semurah dulu..

 dah lama dah kita puasa dari buka web airasia hahah..serius dah lama..last naik flight masa g mabul tahun 2012, pehtu dah beranak mmg puasa tros la..xbuka dah nak2 sebab ada anak kecik mmg payah la nak bjalan naik flight kan...bole je tapi malas sebab takut dia cranky segala baik tunggu dia beso skit..yang penting baik tunggu dia umur 2 tahun sebab nanti dapat rege promo skali

nak kata dah lama plan nak ke destinasi X ni xde la plak penah plan..cuma bulan lepas amrul ada cakap nanti klw AA wat promo cuba tengok tiket ke X berapa?dia kata kawan dia ajak g oliday sama2 ngan dia sekelorga la..ok la masa tu kita buat dengar tak dengar je..haha tah camane ari isnin lepas ternampak kt fb air asia buat promo free seat so saje2 la kita buka web dia nak usha tiket ke X skali buka eh murahnye! RM60 pegi RM68 balik normal price RM360 sehala/person

cecepat call amrul cakap ada free seat utk ke X total tax sgala mak nenek RM128 sorang return flight ke destinasi X amrul kata ok jap dia suh member dia transfer duit dalam mebeng kita suh booking kan..sekelip mata je dari dia saje ajak2 ayam skali btol2 kita booking haha..ni sebab tiketnye murah la..klw tiket nye mahal xkuasa nak book bese la orang kedekut mmg suke semenye murah je hahah...

dalam mimpi je la..nak dapat tiket yang bebetol murah macam dulu..tiket yang paling murah kita pernah dapat RM36 untuk 3 orang pergi balik kl-sabah-kl.lepas tu RM45 untuk 3 orang pegi balik kl-tawau-kl masa tu bli free seat bayar tak dia je.tapi sekarang...tidak lagi! mati idop balik pon xkan dapat tiket murah cam dulu haha...


hai lambat lagi flight nye 10 bulan dari skang..so tak reti2 nak menabung?haha...
ni bukan kata berjinggut nak menunggu ni tapi mau bertanduk nak tunggu 10 bulan lagi, insyallah kl ada rezeki, xde aral dapat la kami sekelorga ke luar negara buat pertama kalinye naik flight sedih dengar! haha...
 ok jom nengok pecahan harga tiket ni
7 guest 4 dewasa 3 child (child ni seme atas 2 yrs) 
seat : RM0 - kata free seat 
klia2 - RM21 utk 7 orang dulu lcct xde pon cas
airport tax RM545
fuel surcharge RM350
ni satu yang tak bole blah service fee dulu baya pakai credit card je dia cas service fees RM7 ni pakai mebeng pon kena cas RM4 per transaction
total utk 7 orang RM900 (budak harga sama dewasa)
beg 22 kg RM44 - kita xamek, pesen backpackers xsuke bawa beg tolak tu leceh
insurance sorang RM25 pon kita tak amek 
 dah setel book ticket buka booking.com saje usha2 hotel yg menarik, ingat nak cari hotel tak lebih RM100 ye la kita bukan dok bertapa dalam otel so xyah la nk amek otel mahal2..tapi requirement dari amrul dia nak hotel ada swimming pool tapi ye juga..bawa budak2 ada 3 budak mest diorang suka nya mandi kolam kan..xpela..bajet lebih skit utk hotel tapi xleh limit RM170/nite
ni antara yang dah di shorlisted

kemain kan?siap buat tabulation haha..tau la keje procurement kan xpasai2 g apply comparison rate otel ni cam kita slalu buat compare harga subcon haha...
siap assistant kita cakap eh kak..tau la ko orang procurement ni pon kau buat tabulation ke?haha...dah biasa compare2 harga gini la jadinye buat gini senang nak nengok kan..lagipon kita je yg usha hotel ni nanti kita proposed la kat amrul & kawan dia tu mana yang diorang berkenan. hotel2 ni kita dah kaji kedudukan dia, jarak dia ngan pantai, kemudahan sekitar, review dari orang2 lain seme dah amek kira, so ada 5 hotel yang di shortlist xpe banyak lg masa..nanti kemudian bole pilih..tapi klw nengok kan date ktorg nak pegi tu banyak hotel yg area kira hotspot seme dah sold out jadi nak tak nak hotel ni kena juga book awal2 walaupon lambat lagi nak pegi..xpe book pakai booking.com bukan kena bayar deposit apa pon..sampai sana nanti baru bayar
so skang ni kat opis klw tengah free2 tu keje kita apa lagi gugel la blog2 orang yang pernah oliday kat X baca cite diorang, baca tips2, tu seme tu penting tu...slain dari bole jimat kos, kita juga bole nak elakkan dari ditipu ke kan..ye la klw baca blog orang rata2 diorang g tau pakej tu pakej ni harga sama je..so kat situ kita dh bole agak mmg harga dia xlari..andai kata tetiba kita g nanti dia jadi mahai mlampau2 ha mest ada something wrong la kan..bole tawar kaw2 sebab kita dah tau harga dia sebetolnya

banyak nak buat reserch ni..seb baik juga da ramai kawan2 penah g sini so senang la apa2 nak refer bole tanya kawan2..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

Ann said... [Reply to comment]

jeng jeng jeng..ke mana tu...tp mmg kan..tiket makin lama makin xmurah...yg promo kali ni xnak tgk..save save..hahah..

Afasz said... [Reply to comment]

betul tu , skrang trend kalau nak p mana2... google dulu... hehe... leh tgk keadaan bilik ke , suasana situ ke...

syok nye bercuti....kite baru je bercuti dekat2 sini je... 4 minggu lalu. hehe

mama tisya said... [Reply to comment]

slamat menghitung hari ke overseas...kita tau tmpt tu..ada rs nk pegi gk tp tktau bila...hehe

Ida Puanstoberi said... [Reply to comment]

Ha..tgk masa sampai tu dah tau dah kemana.. buleh la makan nutella pancake yg sedap tu..

carik hotel yg area McD tu.. senang carik kedai makan halal.. :)

mami uyun said... [Reply to comment]

bila tgk je hotel yg nana seacrh dah tau nak kemana.. hehe.. kami pon ada gak perancangan ke sana... tp asyik tertangguh je sebab bz...
tapi rasanya bulan sept nie low season kan.. cuaca agak tak menentu..harap tak hujanlah time tue sbb kalo hujan, takleh nak wat aktiviti laut..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

bestnya..sekejap je bulan 10..hahahah

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said... [Reply to comment]

Assalam nana,
alaaaaaaaaaaaaaaa
awat kami search tak dak murah pun sob3

FiZ said... [Reply to comment]

ok..dah tahu nak ke mana..haha..menyibuk je kan...tapi tempat X tu dalam wishlist sy jgak kak...tingin nak p tapi bila tah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...