MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, November 4, 2014

resepi solok lada original dari kelantan

dah lama tingin nak blaja wat solok lada ni ngan ma..biasa nengok ma buat je tak pernah try..oleh sebab amrul pon suke makan maka kita pon blaja la buat untuk dia..ok ni resepi asli dari ma kita anak jati klate hehe

bahan2
5 ekor ikan sardin (amek isi mentah tu perisi kan dia asingkan tulang)
2biji bawang besar
3 ulas bwang putih
2cm halia
1 sudu lada hitam
1 batang serai
3 sudu kelapa parut (amek yg muda2 skit) kelapa jgn banyak sgt agak2 la yea..klw banyak tak sedap nanti rasa berhampas
garam, gula & serbuk perasa
santan cair
8 biji cili hijau belah buang biji dia

cara
tumbuk lada hitam sampai lumat
masukkan bawang besar & bawang putih, halia, serai tumbuk sampai lumat
bila dah lumat masukkan isi ikan mentah tadi tumbuk sampai hancur masukkan kelapa, garam gula, serbuk perasa skit
bila dah lumat seme bahan tu sumbatkan isi ikan yang ditumbuk tu dalam cili hijau padat2
masukkan dalam kuali (jangan masak dalam periuk nanti cpt hangit) masukkan santan cair agak2 biar cili tu terendam separuh tabur gula stengah sudu
masakkan sampai kering santan pastu tutup api siap!

ni rupa dia solok yg dah di sumbat dalam cili
p/s : jangan gunakan cili merah sebab nanti cili tu lembik ni emegency tak cukup cili ijau tu blasah pakai cili merah
masukkan santai cair utk memasak
santan dah kering maka masaklah solok lada kita
tara...my first solok lada sbiji rasa mcm ma buat!
cili hijau ni ada kat kelantan je rasa...makcik bawa dari kampung dia hijau2 muda gini pedasss
kalau cili hijau biasa bli kat pasat tu tak pedas
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

5 ribu orang memberikan idea bernas:

Lynn Hamzah said... [Reply to comment]

guna ikan sardin ek...lynn mmg x pandai ler masak masakan kelantan nie...tp suka plak makan nasi kerabu...hihihi...

Cik Ecah said... [Reply to comment]

terliur...guna isi ikan sardin yea...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Ish...sukanya solok lada..make plak nge ns kerabu..yo dah la tuh..hahaha

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said... [Reply to comment]

Assalam nana,
wah3..hubby iols pun minat mkn solok ni he3

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Argggg! arghhh! me craving for theseeeee!!! sedapnya, tgk cara2 dia, xde lah nmpk cam susah sgt! wahh boleh try ni..hehe :D thanx share kak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...