MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, November 5, 2014

tragedi hari pertama di taska XXX

ari isnin lepas bermula la darwish di hantar kat taska...kita tau taska ni sebab kakak ipar pernah hantar anak dia kat situ 2 orang...lepas tu taska tu area perumahan kita ni..kira sekali jalan nak g keje hantar darwish senang situ..kita pegi taska tu sekali je masuk dalam rumah tengok sekeliling dalam rumah pastu pegi belakang just tinjau je apa ada kt belakang kita tak cek teliti area belakang rumah tu..

pagi tu kita hantar darwish dia ok je tengah leka2 kita pon lari g keje...masa kt office tu nak tunggu lunch time mmg rasa tak sedap hati...kul 9.30 ada call akak taska tu tanya darwish camane?kakak tu kata dia tak duduk diam..dia berjalan satu rumah...

kejap2 kita tengok jam...kejap2 tengok jam aduii lambat nye nak kul 1....tak sabar nak tengok dia kat taska.kul 1 tepat tros kita keluar g taska...masuk2 dalam taska tengok budak2 tengah tido berbaris mmg ramai gile..masa kita hantar tu tak ramai sangat.masa kita sampai tu darwish tak tido..sebab dia tak biasa lagi ngan jadual taska kan..terkelip2 mata dia.lepas tu dia nampak kita tros dia melalak..masa tu pengasuh yang bertanggungjawab jaga budak2 kecik ni ada 2 orang dua2 xde kat situ.darwish di tinggalkan dekat budak2 transit dalam 4,5 orang.lepas tu ada la 2 orang penjaga bb kat bilik sebelah datang jenguk2 budak2 setahun keatas ni tido...

kita tanya mana kakak fara?diorang kata kakak g kedai..sorang lagi tu xde kita tak tanya..masa darwish nanges tu kita pon bfeed kan dia..kasi dia tenang skit kesian nengok dia nanges teresak2 mcm lama dibiarkan tanpa perhatian..berpeluh2 belakang badan dia...panas..bila tanya pengasuh kenapa panas sangat ni??kenapa tak buka kipas?dia cakap kipas rosak, kami bukan ekon..tapi tak rasa pon ekon nye sebab budak ramai..pastu ruang rumah tu tinggi...tiba2 sorang budak transit ni dajah 4 gitu cakap acik..tadi dia keluar cik ikut pintu belakang nasib baik saya nampak...laju je dia lari..masyallah..terkejut dengar tau! kita tanya cikgu tak nampak ke dia keluar???tak nampak dia cakap..
kita soal lagi berapa kali dia keluar? budak tu kata 3x!yallah....dah la pintu pagar besar diorang tak kunci just tutup gitu je....

kita pon dokong darwish...bawa keluar kita tinjau laluan dia keluar tadi yang budak tu cite..dari pintu depan kita lalu tepi rumah sampai la pintu belakang...bila sampai kat belakang jantung rasa nak berhenti...masyallah!! ada kolam ikan!! kolam ikan dia rendah paras lutut kita, air nye penuh ada 2 ekor ikan keli dalam tu! tak jauh dari kolam ada kerusi kecik di letak tepi dinding rumah.kita saje letak darwish tepi kolam, ada la paras ketiak dia..& kalau dia nak panjat kolam tu memang sampai!!!

yallah masa tu berdebar2 rasa jantung ni, dalam fikiran terbayang macam mana la klw darwish panjat kolam ni masa dia keluar senyap2 cikgu tak perasan tadi????yallah....yallah...tak dapat bayangkan...tros kita nanges kat situ, peluk dia kuat2 cium dia kuat...kita masuk dalam rumah amek beg, towel, susu dia kita cakap dengan pengasuh yang jaga bb tu...eh bahaya la kat sini ada kolam ikan?????macam mana ada kolam ikan plak?budak tu muka takut2 dia cakap mmg dah lama kolam ikan tu budak2 kt sini tak main kt kolam kak...kita cakap ngan dia...xpela arini saya hantar stakat ni je la...nanti apa2 saya call kakak pengetua tu.

dah amek barang2 dia kita tros balik rumah bawa darwish letak rumah tokwan dia kejap sepanjang jalan nak balik tu mmg sungguh2 kita nanges...yallah menyesal aku hantar biar pon stengah hari menyesal sungguh2 aku hantar kat situ....naseb baik tuhan gerakkan hati aku nak tengok dia time lunch tadi..naseb baik ada budak2 transit bagitau darwish keluar cikgu tak perasan.

bila kita update kat fb pasal kejadian tu..ada beberapa orang kawan pm tanya kat mana taska tu..kita pon pm

ni perbualan kita ngan kawan A
A: kau hantar anak kt mana?
Kita : taska XXX
A: hah???kau anta situ?aku tak berkenan ngan taska tu dekat ngan rumah mak aku..kau tau tak ada 2 kes bb meninggal dekat situ sorang bb 5 bulan anak jiran aku sorang lg bb 2 bulan kawan aku nye adik meninggal kat taska
Kita : hah??yeke aku tak pernah dengar plak kes bb meninggal kat situ..yallah lagi la menyesal sesunguh2nya anta situ even separuh ari!

kawan B
B: hantar anak kt mana?
kita : tak jauh dari umah awak tepi jalan bla..bla..
B : jangan kata taska XXX sudah...
kita : hah??memang taska XXX kenapa?awak anta anak situ ke?
B: hah???ahh mmg kita anak situ dah 5 tahun tapi anak dah besar skang transit situ, baru kejap kita tanya anak btol ke ada kolam ikan kt belakang dia cakap ada...selama ni dia tak tau ada kolam ikan belakang tu..baru arini dia tau lepas kita update kt fb & dia tanya anak dia
kita : baik awak komplen kat owner pasal kolam ikan tu, tapi B minta saya tolong komplen kan...

ok fine..pagi tadi atas rasa tanggungjawab kita pergi taska yang ada kolam ikan tu..ari isnin lepas main blah je amek darwish bawa balik lepas dapat tau ada kolam ikan kita just cakap kat budak pengasuh tak nak hantar dah bahaya ada kolam ikan.semalam tak sempat call owner taska nak bagitau tak nak hantar dah..ingat nak buat bodo je lantaklah..

tapi atas nasihat kawan B, dia suruh kita pegi komplen pasal kolam ikan..pagi tadi kita jumpe owner taska cakap kak, saya tak nak hantar sini dah, aritu 1/2 day berapa saya nak bayar?dia cakap xpe xpayah bayar..sekejap je..saya bagitau dia..bahaya la kak kolam ikan kt belakang nanti budak2 main...kakak tu cakap eh tak pe budak2 kat sini memang tak pernah pegi main kat kolam ikan belakang tu..alhamdulillah selama 5 tahun akak buka taska ni diorang tak pernah main..

apa lagi kita bole kata?kita dah jalankan tanggungjawab kita tegur pasal kolam ikan tu..benda buruk kalau nk jadi xyah tunggu lama…sekejap pon bole jadi,bukan kita nak doakan benda tak baik jadi kat budak2 lain..kita percaya ramai parents tak pau pasal kewujudan kolam ikan kat belakang tu.kita  mengaku silap kita  tak tengok betul2 tempat tu, tapi allah gerakkan hati kita  untuk pegi cek then baru kita tau.yallah…kau lindungilah anak2 kami walau di mana skali pun mereka berada…amin2

pesanan kita kepada parents kat luar sana...jangan jadi mcm saya tak cek betul2 taska tu...please cek btol2 taska korang nak hantar anak tu...pastikan ciri2 keselamatan di amek berat, sila buat spotcek sekali sekala datang cara mengejut nengok keadaan anak2 korang camane kt taska.

bila tengok gamba budak2 dalam ni rasa kesian nye korang...jangan la salah sorang jadi mangsa kolam tu..yallah kau lindungi la budak2 ni




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Nauzubillah..scary..nk nangis baca..
Alhamdulilkah Allah lindungi darwish msa dia keluar tuh..syukur

eima said... [Reply to comment]

hmmmm .... bahaya nye .... skrg ni cr org yg betui2 jg anak kite pun ssh sedangkan kita byr mahai tu

mama ila said... [Reply to comment]

Ya Allah..macam mana diaorg boleh tak perasan budak boleh keluar..bahaya sungguh..ngan kolam ikan lagi... mudah2an Allah pelihara budak2 kat situ dari bahaya..

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said... [Reply to comment]

Assalam nana,
Ya Allah meremang bulu roma sha baca entry ni
uissshhh3 bahaya sungguh

eima said... [Reply to comment]

happy birthday kakak hayani ....

Abang Bear said... [Reply to comment]

seronok kalau hantar anak yg dah besar ke sekolah kan... sweet memory tu

salam singgah

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam...wuwuwu ya Allah..takut, :'( nak nangis juga bace..syukur Allah gerakkan hati akak utk dtg tgk dia..wuwu...dah lah diorg leh tinggal je gitu pergi kedai...hadoi...bahaya betul.. hmmm :(

Hani Fadhlina Abdul Rahman said... [Reply to comment]

Semoga anak2 kits semua dijauhkan dari segala malapetaka ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...