MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, December 2, 2014

IQ Tinggi Bila Rapat Dengan Ayah


rapat
Biasanya ibu akan menjadi orang yang paling sibuk sekali apabila anak menghadapi ujian persekolahan. Ibu akan seboleh mungkin membantu anak ketika belajar kerana mahu si kecil mendapat keputusan cemerlang. Tetapi hakikatnya peranan ayah tidak kurang penting dalam mendampingi anak belajar.

Bimbingan terus daripada ayah dalam proses pembelajaran dapat memberi kesan positif pada perkembangan fizikal, kognitif, emosi dan sikap anak. Anak sememangnya mencari keselesaan daripada seorang ibu, namun ia tetap memerlukan interaksi yang intensif dengan ayah.

Ada sebuah kajian yang dilakukan oleh University Oxford menunjukkan bahawa ada kaitan antara perhubungan rapat ayah dan anak dan pencapaian akademiknya di sekolah. Dikatakan anak yang banyak berinteraksi dengan ayah mempunyai IQ lebih tinggi berbanding anak yang kurang berinteraksi dengan ayahnya.

Bahkan, mereka juga memiliki kemampuan berbahasa dan kognitif yang lebih baik. Kajian lain juga mendapati anak yang dididik dengan sempurna oleh ayah mempunyai kurang masalah di sekolah dan apabila meningkat dewasa.

Maka jelaslah bahawa ayah mempunyai peranan penting dalam kemampuan akademik anak. Oleh itu ibu dan ayah perlu saling bekerjasama membahagi tugas untuk membimbing si kecil menghadapi ujian.

Ayah bukan sekadar membantu anak mengulang kaji pelajaran tetapi menyiapkan mental si kecil agar lebih yakin untuk menghadapi ujian tersebut. Karektor ayah yang berbeza dengan ibu tentu dapat mencipta corak pembelajaran yang berbeza berbanding ibu. Ciptakan suasana ceria dan menyeronokkan agar anak lebih bersemangat untuk belajar.

Mungkin anda berdua boleh bermain kuiz mengenai pelajaran yang dipelajari berbanding sekadar membaca yang tentu boleh membosankan si kecil. Pelbagai kreativiti boleh dicipta bagi menimbulkan suasana menyeronokkan semasa belajar. Jelas sekali interaksi ayah memainkan peranan penting dalam membantu pencapaian positif si anak di sekolah.

P/s : kita memang tak rapat ngan ayah hehe..tapi mia plak dia lagi rapat ngan dd dia banding ngan kita siap cakap kakak kan anak manja dd..eleh gedik! hahaha

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 ribu orang memberikan idea bernas:

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... [Reply to comment]

Assalam nana,
oh i loike
fayyadh pun rapat ngan ayah dia

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

BILA BACA BALIK...MMG NAMPAK YE LA...ANAK2 SUE PON KALO NAK BELAJAR BAGAI CARIK ABAH

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam, em sebagai anak, sy setuju kot? sbb ayah sy bijak, so sy bijak sedikit, kah kah kah (perasan betul)...tp mak pun penting juga, mak lah yg penting sekali..wuwu tanpa mak, xdpt nak jd seorang yg baik dan lembut hati..hihi..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...