MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, December 31, 2014

tetiba tingin ayam penyet

 konon2 balik keje singgah giant bli ayam, santan niat di hati nk masak lemak,skali sampai umah btuka pikiran plak nk masak ayam penyet,dah la xpenah masak apa lagi gugel je la resepi.yg penting sambal dia je harus menjadik ayam dia small matter je campak je ketumbar, jintan sgala setel la dia..

ok la menjadi juga la nasi ayam penyet tp amrul xmakan bertambah tu mesti ada tak kena haha..dia kata nape bau lada sulah kuat sangat..eh mana ada org letak lada sulah..tah2 byk sgt ketumbar tak pon jintan dalam perapan ayam kot.xpela neks time kita ejas skit kasi sedap k atleast kita mencuba wpon idok bole lawan nasi ayam penyet wong solo..hehe

 ayam ni kita rebus dulu pastu 
perap ngan ketumbar, jintan manis, serbuk kari, kunyit skit, halia, bawang putih,telor, tepung beras (seme ni kita blend kan dia) pastu perap 2 jam gitu
 sambal dia plak
ikan bilis segengam (goreng dulu) 
bawang besar, bawang putih, cili merah, cili api (goreng dulu bahan ni) dah mcm layur skit tutup api blend kan dia ltk belacan.pastu tumis lg skali ltk garam, gula nak makan tu perah asam limau
 sup plak amek dari rebusan air ayam td pastu tumis skit bawang putih & lada hitam masukkan stok ayam siap
 banyak plak kita masak ada lebey kasi jiran depan tak senonoh selonggok gitu je kasi haha
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 ribu orang memberikan idea bernas:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

takpe presention x senonoh..janji ikhlaas nak memberi kan...bestnya...sue nak makan ayam penyet..

Lynn Hamzah said... [Reply to comment]

owh sedapnya....

mama tisya said... [Reply to comment]

wah ayam penyet

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Sedapnya...

amelia :) said... [Reply to comment]

salam akak.. nnti boleh check komen sy tak dekat entry http://ibudamia.blogspot.com/2012/07/benjolan-di-bawah-ketiak-keputusan-dari.html :)
thanks :)

Afne said... [Reply to comment]

alamak nana, aku lak yg teringin mkn ayam penyet tgk entry ko ni!

Zaila Hafni said... [Reply to comment]

Suka ayam penyet! Part sambal tu especially. Senang je nengok resipi sis nih. Nak try lah ☺

Jemput singgah blog saya zaila-rws.blogspot.com.

nurfadilah suardi said... [Reply to comment]

nampak sedap je. nak cuba gak la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...