MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, March 27, 2014

SUPER BIZI

fuhhhhhhhhhhh...berhabuk blog..hehehe

sumpah bizi gile la..gile pon tak macam ni rasanya..pas satu..satu datang tender tak dan nak berehat...kat opis blog, fb ngan ig memang tak dan nak buka..tak tipu punye..bizi buat keje tau2 dah kul 6 biasa gitu la klw keje menimbun cepat je masa berjalan..

esok nak balik penang...bole la rest skit...kalau tak mau weken ni kena koje sian mana kengkawan yg kena koje tu..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, March 24, 2014

panggung wayang bakal di buka @ aeon Au2

aritu la lalu depan aeon tu..kat parking luar tu kan dia tgh buat renovation..kita pon menjoyah la nak tau diorang ni nak buat apa kt kawasan parking ni?skali baca kt situ dia tulis cinema bakal di buka..wah sonok la penduduk au2 tak yah g jauh2 dah..wangsa walk tu bukan la jauh cuma parking susah ya hamat...

yeay...dekat dah ngan umah pasni nak tgk wayang tak yah g wangsa walk dah...eleh tah bile nak tgk wayang tah..hahaha sejak darwish lahir blom lagi  g tgk wayang...last tengok wayang masa sehari sebelum beranak..masa tu contraction dah makin kuat (rasanya masa dlm wayang tu dah buka 1cm) relek lagi..layan contraction dalam wayang haha...

kakak masa kecik2 umur 6 bulan ktorg hangkut g tgk wayang..tekejut2 dia hehe..tapi adik ni tah cam xberani plak nak bawa..tunggu la nanti klw ada keberanian bole la angkut...tapi kan tah la..skang ni tak bape nak gile tgk wayang mcm dolu2 dah...(maybe sebab tiket pon makin mahal hehe)

kelmarin lalu kl festival mall skali nengok ada banner rio2 akan kuar 10 april..ha itu jam kakak dah nampak da...abes la daddy bawa la anak awak nanti tengok ria ok..rio 1 tu pon berjuta2 kali dia hapal..sampai lagu burung nyanyi tu pon dia hapal...rio..rio...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, March 21, 2014

pantang orang oper!

 dah lama gile tak beli kain pasang buat baju ni..ye la bese beli baju siap je kan..minggu lepas pasya wasap gambo cotton korea kak long dia jual..hoi rambang mata nak pilih...memasing rembat selai..oder pakai air lior je dulu gaji bayo! hahaa..

ni yang kak long pasya juai kita amek yang no 2 tu kaler pepel gelap kot
 ni plak semalam ada kawan study dulu dia wasap..dia juai kain dari bandung..haih..napsu tak leh ditahan2 hahaha..kita pon amek la design ni 2 tu RM80 je sama kak long pasya juai pon RM80.
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, March 20, 2014

pari bakar bersama air asam

 hoi lama sungguh xmasak untuk dinner..semenjak amrul dok kl baru 3,4 kali masak utk dinner sebabnye dia slalu balik lambat..memang sonang keje mak xyah masak hehehe...

last week ari ahad dia suh masak ikan bakar ngan air asam.ok la ahad tu g pasar bli ikan pari 2 kerat.beso juga saiz dia..lepas la 3 orang makan..2 ketol RM14.

air asam ni kita baru 3x buat..(xbape pandai buat air asam sebab xbape suke) tapi sejak keje kt kl kita suke gile makan ikan bakar cicah air asam tapau depan opis ni sedap gile air asam dia...so kita pon try la buat ala2 makcik depan opis ni jual...

rupenye kita nye air asam selama ni xletak belacan tu la kurang umph!kali ni air asam kita lulus 100% sama rasa mcm makcik yg jual depan opis

bahan2 air asam
air asam jawa stengah cawan (asam jawa peket)
bawang beso
cili api
belacan
tomato hiris halus2 ( ni kes nak abeskan tomato yg selambak dlm peti)
garam, gula, serbuk perasa skit je

ikan bakar dalam pemanggang ajaib sonang bakar2 pastu g mandi..sudah mandi tutup api siap!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

sambal ratna

 ok la sebenarnya sambal ni bukan nama sambal ratna..nama sebetulnya tak pasti..ratna diberi atas nama orang yang kasi resepi sambal ni..kawan kepada diah, indian girl ratna nama dia..kita blaja buat sambal ni ngan dia lama dulu dah...

skang sambal ni dah jadi fevret abah..last week buat la kat umah mak..abah tgk kita ada kt umah dia suh buat sambal ni...ikan bilis xde dia sanggup g kedai beli..hahaha..dah siap sambal ni dia makan nasi ngan ni saja semata2! emm...bila abah orang yg paling cerewet makan tu bole kata sedap so lu fikir la sendiri hahah..(bukan nak bangga ckp kita buat sedap) tapi resepi dia la yang buat sedap seme orang bole buat..ikut resepi kompem sedap

resepi :
ikan bilis goreng
bawang besar
cili padi
belacan
garam, gula
asam limau

cara2:
tumbuk bawang besar, cili api & belacan sampai lumat
masukkan ikan bilis tumbuk sampai hancur, masuk gula & garam skit ( garam xyah banyak sebab ikan bilis & belacan dah masin agak2 la nak buh garam tu)
dah lumat masuk dalam mangkuk then perah asam limau

makan plak ngan nasi panas2 masyallah...cuba la sendiri, dia paling "kena" atau paling "kawan" dengan kari.

p/s :masa post gambo ni kt fb ramai yg komen.. rupanya ramai tau sambal ni banyak nama lain dia

- sambal jawa (ayu ibu setot & ara cakap)
- sambal sarawak (ezna cakap)
- sambal gesek (jue cakap)
- sambal johor (aininfarhana cakap)



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, March 19, 2014

rongak!

 adoi kemain lamanye nak tercabut gigi..dekat 2 bulan gigi goyang..nak bawa g cabut kt klinik takut sakit..biar je la dia tercabot sendiri..kita dlu kecik2 pon gigi goyang mmg biar cabot sendiri je..

last week ari jumaat dah balik skolah gigi mia tercabot. kita balik keje nengok dah rongak..pastu dia cakap

ala..macam mana ni ibu nanti kakak nak g skolah orang ejek kakak...hehehe
kita pon bagi kata2 semangat & xnak down kan dia kita cakap la

xpe kakak..seme orang akan tercabut gigi diorang nanti...
nanti klw sape ejek kakak kalau dia rongak kakak ejek dia balik
hahahah xguna nye mak kan ngajar anak bukan2 hahaha...

so ari isnin dia g skolah dari dalam kete dia dok cakap kakak malu la..nak g skolah hehe.balik keje dia pon cite
ibu tadi kan seme orang tanya eh amnan..mana gigi awak.. (kawan2 tadika panggil amnan sebab ada budak lain nama damia)
malu tau mia..
hahaha klakar plak

so cam biasa la..kasi kata2 semangat xpe..nanti naik balik gigi kakak tu..kejap je rongak mcm terowong karak...hahaha...





Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, March 18, 2014

menang beg prada!


 blom menang lagi...hehehe nak ajak kengkawan join ni mana la tau rejeki korang menang beg prada..
tak susah pong sape ada acc groupon klik je buy now xyah baya pon..tuah ayam nampak di kaki tuah manusia nak pakai beg prada sape tau?hehe..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Darwish- 8 bulan

Alhamdulillah...sabtu lepas darwish dh masuk 8 bulan. So far xde banyak perkembangan sama je mcm 7 bulan aritu.duduk pon xle biarkan sendiri kena jaga blakang dia takut terbalik.

Cuma skang dh bole duduk dlm baby chair senang dah la nak makan.gigi xde pon tanda2 nak naik walaupon sebatang, xpela tu menda biasa setiap budak pekembangan xsama kan...ada membe anak muda dr darwish 2 bulan gigi dah ada 2 batang.

Xpe mayb darwish pandai jalan dulu kot baru naik gigi..rasanya kak mia dulu 8 bulan dah ada gigi, tp kak mia jalan lambat sthun 2 bulan baru bole jalan.

Bab makan tu mmg dh mcm2 kita suap kasi dia rasa2 roti dah bole makan cicah ngan air dia mmg suke..

sape nak kunyah dia?jemput la datang umah hehe
 acal tu cedih2 tu, oo bocan la tu..xle kua dd keje so keje kita pon mlepak umah tokwan je


 kebetulan plak ari sabtu tu kan genap seminggu kejadian MH370 kita plak xperasan ada pakai kan darwish rompers gambar aeroplane dah tengah ari dok mlepak umah tokwan baru perasan eh eh adik pakai baju aeroplane la..cepat2 la kita edit skit word kat rompers dia tu pastu set jadik profile pic kt fb :)
 cakap pasal MH370 apa la naseb diorang seme agaknye..hanya mampu berdoa keselamatan seme dalam kapal tu..

Monday, March 17, 2014

gadis & lelaki malaysia

 cer nengok...adakah anda stuju?hehe...saya langsung tak stuju! tapi klw nengok ada la skit2 yang kena..tak semua lah..

anda dari mana wahai gadis2?
saya dari kelumpo tapi saya tak palsu ok! saya idok tepek2 makeup hehe..
  kalau lelaki plak dari pemerhatian saya lah..kalau lelaki penang diorang agak kasar & tak romantik
yang kelantan tu..emm..jangan kecik ati klw kita kata kita stuju bab PEMALAS tu hahah...
jgn hentam kita ok..kita tau la sebab parent oghe klate..sedara ramai di klate bole nampak seme tu
tapi maybe xsemua la..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, March 14, 2014

kalau dah rezeki..

alhamdulillah...klw dah rezeki xkemana orang kata..hehe aritu kan menang nivea tapinye masa kita kasi resit tu, kita dah salah beli barang..patut bli losyen kita bli deodrant..memula ingt adeh melepas la..hamper RM200 (ada 2 satu nama kita satu nama amrul)..

lepas email ke nivea bukti pembelian diorang reply kata kena beli barang lain..seb baik diorang baik hati..diorang kasi chance juga suh bli barang lain & email semula resit baru..ok la cecepat bli lotion botol kecik pastu email kat diorang..

kita pon tlg masukkan utk nana keding, diah ngan pasya diorang pon memasing lagi la..xde resit tapi nivea baik ati...diaorang suh bli barang nivea then email ke diorang..sebelum hjg bln 1 rasanya.barang nye sampai tak serentak..memula amrul nye sampai dulu, pastu kita nye ngan nana keding tinggal diah xsampai lagi..pasya plak dia lupe email resit jawabnye burn la..hamper RM100 lagi so total RM400 la hamper yg ktorg dapat

 ni amrul nye isi dalam kotak seme sama je dapat ari sabtu
ari isnin kita nye ngan nana keding plak sampai



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, March 13, 2014

shi montok2

yeay..adik dah bole duduk dalam bb chair senang la pasni ibu nak mamam..hehe ahad lepas try la dudukan darwish dalam bb chair eh..bole dah rupenye dok dalam tu..kemain eksited budak jambul si pekan dapat dok sendiri haha...tepuk2 tampar atas meja kemain riang ria.

tapi xbape senang juga nak makan sebab dia nengok kita makan dia pon nak makan juga..dia dok mamamamamam...kita pon amek la roti krim coklat cicah ngan teh tarik abes stengah buku roti


sementara nunggu ibu siapkan kakak menung seminit dua..ngenangkan naseb kena tinggal ngan daddy kena koje ari ahad
.
"eh mana mapley ni kita nak oder nih.."
.
"eei...geramnye kita...lembab nye amek oder!"
mamak cepat la..kita nak oder ni!
.
"ok teh tarik satu!"
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, March 12, 2014

WORDLESS WEDNESDAY

 tq nuffnang!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, March 11, 2014

seharian di grand blue wave

 weken lepas amrul keje,dia gtau nak dtang tido hotel meh la bawa budak2 nak bawa mia mandi kolam ke..meh la datang..ok la sebab nye ari jumaat dapat bilik tu ok la..balik keje bole pegi esok nye xkeje & xde plan nak kemana2 pon

malam tu dah tidokan darwish kul 9 gerak la ngan adik & kak mia ke shah alam..daddy nye tunggu kat sana sebab balik keje dia dah deka ngan hotel..esoknye daddy diorang keje tinggal la kami 3 beranak dalam bilik hotel..memula dah cantik dah plan ni..pagi bawa kakak mandi pool pastu siang nye ingat nak g la mana2 soping mall kt shah alam tu..

baek punye dah siap2 skali carik kunci kete xde dalam beg..call amrul kunci ada kt dia katanya..adeh..udahnye duduk la teperap dalam bilik hotel..nak makan pon xleh nak kuar g cari makan call la mcd suh anto ke otel

ni pestaim call mcd suh anta kat bilik ingatkan diorang just anta kat luar je..rupanya sampai kt pintu bilik diorang anta..esoknye pon amrul keje..tinggal la kami 3 beranak..bosan aih 2 malam tido situ last2 ajak mia & darwish balik.

kakak pesta buih
pool tingkat 4 yang bestnye dia khaskan utk perempuan dari kul 2.30-3.30ptg
sonok je tgk kakak swimming ibu nak mandi sape nak jaga adik?hehe
adik kita celup skit2 je kemain suke percik2 air xle bagi mandi lama sesema & batuk adik tu
dah abes mandi tuka baju mia ajak g sini
ada la bilik kecik utk budak main2


penat dah main, mandi balik bilik tros zzz
p/s: masa ari sabtu tu seharian buka tv3 sebab nak tgk pasal MH370 tak tukar langsung channel lain..yallah...semoga allah lindungi mereka semua

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, March 10, 2014

puding triffle

dah lama nak buat...tp asik xde masa je..sabtu ritu amrul keje kita pon g la umah mak..lepak sana..pastu tetiba datang rajin tu buat triffle nih..resepi kita amek kt blog mamatisya tapi ubah ikut citrasa sendiri hehe

klw mamatisya nye resepi atas jeli tu dia hias ngan buah,kita plak lapisan bawah skali tu kita masukkan fruit cocktail, lapis ngan kek pandan, kastrad & jeli.senang sgt buatnye..xde nak kena kukus ke bakar bagai..mak kita siap ckp ni kena kukus ke haha..xde la..

potong2 kek lapis, bawah tu letak fruit cocktail, pastu kastad ngan jeli tu je la yg kena masaknye..cubaan pertama menjadi cuma tak berapa umph..sebab maybe terlebih campur air dalam kastard tu dia tak berapa lemak pastu maybe masak lama sgt kastard jadi pekat likat..patutnye sedap cair2 je melt in the mouth orang kata hehe.. pastu jeli pon patut kena lebihkan air skit lagi baru tak berapa keras..kita suke jenis lembik2 gitu jelinye xpe neks time buat bole oter2 ikut suka & citarasa

oleh sebab buat kat umah mak kan..xle buat skit2 sebab ramai orang jadi resepi tu seme kita double kan dia..bekas kecik2 tu je bawa balik umah, 2 bekas besar buat utk umah mak.


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, March 7, 2014

register online kemasukan tahun 1 tahun 2015/2016

seb baik cikgu azrine update pasal ni..kita pon cecepat la register untuk kakak mia.

minta skolah yang dekat ngan umah tokwan dia je..dalam 1km je dari umah tokwan sebab nanti klw balik skolah bole kita g amek, balik keje kul 6 bole la g amek dia plak kita ni patutnye thn lepas dah kena reg tp sebab thn lepas duduk johor blom tau lagi naseb mia darjah satu kat mana tu tak register tu, 

sape yang nak register anak mana yg lahir tahun 2008 & 2009 (skolah negeri selangor) buka sini http://apps.moe.gov.my/esppsel/ ikut je arahan diorang..senang jek..nanti dah isi2 seme print kan pastu anta kat skolah yang dimohon kena bawa skali dokumen2 yang diperlukan :

1. salinan surat branak
2. salinan ic ibu
3. salinan surat nikah
4. salinan bil api


harap2 tak direjek la..senang anta sini sebab seme sepupu sepapat skolah sini.
 bila dah reg nanti diorang akan email
pagi tadi g la anta kt skolah rendah pilihan kita tu..skali tak lengkap plak dokumen yg diperlukan padahal dalam checklist tu seme kita dah sediakan..ada lagi beberapa dokumen tambahan yg diorang nak, terpaksa la balik umah amek dokumen yg tak cukup mujor mmg seme dah ada kt umah.

ni dokumen tambahan yang tak diberitahu dalam website:
1. surat beranak yang asal ( untuk di cop belakang nye)
2. salinan kad pengenalan bapa
3. sampul surat 2 keping
4. setem 60 sen 2 keping

klw skolah negeri lain xtau la plak kan...klw kl rasanya kena tros direct g kat skolah rasanya..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Umah xde air?ni jalan penyelesaian nye

umah xde air???jom lari tido hotel...

phuii..statement tak bole blah cam orang kaya je hahaha... Sesapa yg dok kl ngan slangor skang kan tengah krisis air...kita kat umah tu abes seme baldi tadah air..xbeli tong air pon sebab dulu2 ada bli tong sampah hitam buat isi air dlm toilet sebab toilet xde kolah.

Klw ikut jadual mmg zon kita mula xde air 4hb tp umah kita masih ada air, umah mak mmg xde air dah 4hb tu, nak jadi cite amrul dpt 1 bilik free pasal urusan keje dia la...dia pon ajak kita dtg shah alam dtg tido hotel, kalau ikutkan malas sebab jauh kan..lagi plak kena drive sendiri risau darwish mlalak..tp mengenangkan kak mia pon asik la tanya ibu bile kita nak tido hotel ni..so kita redah jugala..penuhi hasrat dia nak tido hotel,sambil tu jimat air tadahan..g perabih air kat hotel haha..

Ari selasa balik keje amek baju seme pastu amek budak2 tros g grand blue wave.darwish memula ok sampai je area damansara dia mlalak..kita pon sumbat susu seblah tangan pegang stereng sbelah tangan pegang susu haha...seb baik jalan jem masa tu..abes la juga susu tu...sampai tol subang mlalak lagi..adus..xtahan dgr benti kat stesen minyak kasi direct bfeed diam kejap..pastu tawakal je pasni klw mlalak juga mmg xbenti sebab dh nak masuk shah alam xjauh dah hotelnye..

Adui jenuh nak menggaya dh mcm2 gaya binatang ibu dia buat haha..buat bunyi kucing la bird la cow la...menjadi juga buat bunyi kucing diam plak dia..bertahan la juga dia diam sampai ke hotel..fuhh mencabar sungguh drive jejauh bawa anak kecik ni..tu baru g shah alam je tu

aritu tido sini view xlawa kali ni view cantik ngadap masjid shah alam







 pas balik makan mia kata mia mandi la eh..sup tumpah tadi dah bau2 masam dah ni..
alasan..hahah mmg dia nak berendam pon tapi xlama la sebab malam kan..sejuk
esoknye kul 6.45pg dah gerak balik kul 8.30 br sampai umah tobat la pasni klw dpt stay weekday xmau pegi dah haha..letih wei! kete dah la manual ngan adik mlalak lagi..start kt bandar sunway dia dah mlalak..kita wat kering je drive sampai keramat sesambil suh kakak main2 ngan dia on off la nanges dia
p/s; sehingga entry ni ditaip alhamdulillah kt rumah blom putus bekalan air..kita dok tadah air dari minggu lepas penuh bilik air ngan sgala tong, baldi siap ada jentik2 dah dalam baldi siap buang air tadahan sebab banyak jentik2

kalau nengok list zon xde air tu area umah kita memang xde dalam list..pelik plak kat umah mak memang 2 hari ada 2 hari xde

Thursday, March 6, 2014

Chicco Go Baby Carrier nak letgo

 lai..lai..murah murah..hahah abes la pasni blog jadi tempat niaga hehe tolong orang apa salahnye dapat pahala kan?

ni ha nak iklan jap baby carrier brand chicco deah punye nak letgo..baru pakai skali..tu pon darwish yang rasmikan hahaha..sebab nak letgo..masa ktorg g motherhood ekspo ritu papa nye rayyan udah berkenan ngan satu baby carrier ni..so dia suh diah juaikan baby carrier yang pertama di beli ni..harga masa beli RM179.90 nak jual RM150... kalau nak nego korang bole whatsapp je deah direct...minta kurang sebut nama nana 3x konfem dapat diskaun hahaha...

ok sape2 berminat bole wasap diah :0126742787

ni kaler dia dark blue

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...