MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, September 30, 2014

kereta kena langgar

ari khamis 2mgu lepas cam biasa nak g keje masa sampai kat kereta tengok kat atas jalan tu banyak kesan lampu pecah mcm bekas eksiden yang teruk...kita pon sebelum masuk kereta tu dok belek2 la kat atas jalan tu masa tu tak perasan pon kereta kita ni kemek skit..

masa tengah dok tengok atas jalan tiba2 dengar ada orang jerit dik...telefon nombor kat kad tu kat cermin kereta awak..kita jenuh la cari mana datang suara tu..rupanya ada sorang makcik tingkat 4 tu jerit kat kita kat parking.pastu baru la kita tengok kat kereta tu kesan orang langgar & kat cermin kereta ada orang tinggalkan kad

tak la teruk mana kereta kita, kemek sikit la kat mudguard belah kanan tu..sampai opis kita pon call no kat kad tu..dia kata bukan dia langgar dia orang perodua yang dtg tlg settlekan kereta budak yg langgar tu..kita pon dapatkan no budak yg langgar tu pastu jumpe dia masa balik keje kat kawasan umah

masa jumpe tu..kita pon tanya dia camane dia bole langgar...kata dia brek kete dia xmakan..kete dia baru keluar 3 minggu mmg baru lagi baru servis 1000km pertama, dia ckp brek problem...masa tu kita parking kereta mmg tak gerak la kan..dia langgar satria neo lepas tu neo tu langgar plak kereta kita..

nasib baik la masa dia langgar tu ktorg xde dalam kereta..cuba ktorg ada dalam kereta allah..takutnya tak dapat bayangkan..masa kejadian kita balik kul 9 malam, eksiden tu jadi kul 10 malam.satria neo sebelah kita mmg terukla hancur depan dia lepas tu tayar tercabot...

memula kita igt nak setel sendiri je la xyah report polis bagai...tapi budak tu xnak bayar...so terpaksa la buat report claim insurans budak tu...dah la amrul tak de...buat report kul 10.30 malam terpaksa ajak budak yang langgar tu teman g balai polis trafik jalan bandar.

abes je report teros tinggalkan kereta kat balai tu..ada sorang runner yg budak tu berurusan bawa kete ktia g wokshop.dia janji kereta siap dalam 2,3 hari.banyak juga dokumen yang dia nak...tapi nasebb baik seme dokumen tu ada dalam simpanan...kalau tak de mmg delay la nak repair kereta tu..

memula tu amrul kata xyah la buat report leceh nanti berurusan ngan insurans lembab...tapi kalau kita xbuat report budak tu plak xnak bayar ganti rugi kemek gitu je la kereta kita kan..sakit ati plak nengoknye tu kita decide buat je la report walaupon sikit je kemeknye...hantar workshop dia tuka seketol mudguard tau bukan ketuk j. seb baik kejap je siap khamis anta sabtu dah siap

antara dokumen yg dia nak utk bawa kete g workshop & utk urusan claim insurans budak yg melanggar tu

1. salinan ic
2. salinan lesen memandu
3. salinan geran kereta
4. salinan cover note insurans
 leceh nak g sini kemain jauh kat area petaling street nun
mmg klw kes eksiden orang kata kena report kat balai polis jalan bandar
kena isi form dulu sebelum amek no & buat report
masuk ni dah kali ke-3 orang langgar kereta kita..so far sepanjang memandu 13 tahun ni tak pernah lagi jadi eksiden or kita langgar orang..minta jauh la kan...aritu kena gesel ngan alam flora kemek tak g ketuk2 pon diorang bayar RM200 pastu ada skali kena gesel ngan wira sorang pompuan lembab bawa kete dia main sagat je kete kita pastu blah langsung tak berenti memang kohaja...ni kali ke3 pon sebabkan kecuaian orang juga haih..saba je la


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, September 26, 2014

tq cikgu

 aritu kan kakak menang tempat ke3 nasyid...so cikgu blanje la diorang makan pizza...tapinye cikgu ada cakap tak kira la diorang menang ke kalah ke..cikgu nak blanje makan pizza...aritu masa menang no 2 cikgu blanje kfc

ari selasa aritu cikgu wasap gamba bebudak g makan pizza..amboi sonok yea makan ngan kengkawan mesti suka btol budak2 ni kan dihargai hehe...tq cikgu

apa la yg di gosip kan tu siap bisik2 bagai hehehe





Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, September 25, 2014

cendawan goreng bersama kuah kicap

 tetiba plak tingin nak makan cendawan cicah kuah kicap.masa dok johor dulu ada skali je makan cendawan cicah kicap biasa makan goreng pisang cicah kicap je..ari senin ritu malas nak makan nasi masa dinner kita goreng cendawan je..kemain suke kakak mia ngan dd dia makan.nak resepi ke?ala resepi campak2 je

cendawan carik2 kan jadi kecik jangan la kecik sgt beso sangat kan tak garing plak
tepung beras
air
kapur masak hujung2 sudu
garam
1 sudu serbuk magee cukup rasa
daun kari setangkai koyak2 kan dia jadi kecik
gaulkan la seme bahan cam nak goreng pisang jangan la pekat sangat bancuhan tu agak2 la

kuah kicap plak tumbuk cili api dalam 5,6 biji ngan seketol bawang putih pastu letak gula sesudu tuang la kicap setel




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, September 24, 2014

aktiviti cuti sekolah : melawat menara kl

sian kakak..cuti2 sekolah dd plak takde g outstation, kebetulan kakak datang bawa anak2 dia umah mak pastu nak g menara kl, mia plak sebok nak ikut...kesian nengok kan orang lain berjalan cuti2 sekolah dia tak g mana..kita lepas la dia g.lagipon ngan kazen2 kan kita percaya sikit dia nye jenis behave xde tak tentu arah berlari sana sini.

kita bekalkan la dia RM30 duit tiket, duit bli jajan ke apa...petang tu dia sampai umah kakak pon tunjuk la gamba2 diaorang g menara kl..amboi sronok kakak kan..g ngan sepupu sepapat.kita sepanjang seumur idop ni baru sekali g menara kl..masa tu mengandungkan mia 7 bulan...rasanya tak g dah kot sebab xde apa pon..nengok pemandangan kl je xberapa nk menarik la rasa...tu antara tempat2 sekali masuk je tak repeat dah hehe














Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

breakfast spesial!

 2minggu lepas masa bawa mia bertanding nasyid kat area batu caves sana singgah kedai makan kat taman samudera area giant batu caves tu..kedai tuu..dok ko nama dia.kedai pebret kita klw nak breakfast menu2 kelantan

masa g tu sensorang je..konon nak makan nasi dagang dalam kul 9.30 pagi skali pegi dah abes...seminggu pastu plak mak buat nasi dagang pergh! terubat kempunan hehe..klw kat kl ni mmg susah la nk jmpe yang sedap..kuah cair je..nak sedap kena suh mak buat la baru best.nak buat sendiri?haih leceh tak pandai la kot

siap tapau makan kt opis..nikmat!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, September 23, 2014

cucu AR. Tompel

minggu lepas 2 batang gigi mia goyang2 serentak gigi depan dua batang..masa dia dok goyang2kan gigi nak cabut tu tetiba satu batang gigi terpusing ke depan hhahaha..kelakar btol..salah placing sepatutnya gigi tu kat dalam tapi dah terpusing ke luar..ada la dekat stengah hari juga gigi dia cacat hahaha
bila dah dedua gigi longgar jadi cam jongang dah mcm ar tompel haha
 tara...dah tercabot dedua dah mcm tiang gol hahaha



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, September 22, 2014

puding roti

minggu lepas weken lepak umah mak amrul kan xde 2minggu outstation labuan.kita klw lepak umah mak time tu la suke nak masak2 sebab umah sendiri nak masak beria2 kang tak de sape sgt nk makan klw masak umah mak ramai skit orang makan

dah lama tak buat puding roti so kita ngan ma pon buat la utk minum petang..satu kita buat yang kukus satu buat yang bakar sos custard tak buat sebab malas hehe...pastu yang bakar punya kita suka2 je tabur choc rice belen2 choc rice wat srang semut aritu.

mmg suke puding roti ni..klw nak compare kukus ngan bakar sedap lagi yang kukus sebab dia agak moist.sape nak resepi bole refer post lama kat sini

http://ibudamia.blogspot.com/2012/07/puding-roti.html
ni yang kukus nye seloyang
yang bakar nye seloyang


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, September 19, 2014

selamat pengantin baru naemah

last week g kenduri kawen opismate, partner xde kita g sensorang je la...mmg tak bawa la darwish..kang bawa dia xmakan la ibu dia..hehe kakak plak tido umah kazen dia so lone ranger la kita..

lama gak tak g kenduri kawen ni, kita mmg suka la g kenduri kawen..so far klw orang jemput insyallah mmg datang je..suke..suke nengok pengantin lawa2 suke nengok pelamin..suke dengar lagu kawen rasa cam nak kawen lagi..eh! hahaha

ni la first time g kenduri kawen makan nasi sampai abes licn siap pakej menjilat jari haha..serius sedappp gile masakan katering dia..siap ada sambal daun tempoyak kelas!!! my pebret tuh
.ok la nak kasi blanje skit gambar perantin

ni seme opismate






.
nah ni no tipon katering
kot sape mencarik katering sedap kita rekemen kat korang terbaik!! seme sedap

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, September 18, 2014

berkumpul sepupu sepapat

 ni la dia aktibiti bebudak time cuti sekolah....selasa lepas kan cuti ari malaysia bawa la bebudak ni g mandi umah kazen dia..kakak mia tu dari ari jumaat lagi dah tido umah kazen dia tak dulik nye dia nak balik umah..ari isnin baru balik..pastu masa g umah tokwan ari isnin tu anta adik berlari2 dia nak g kat adik..rindu nye adik katanya..kita pon sound la tu la sape suh g tido umah orang..dia cakap biarlah kakak rindu adik je..kakak tak rindu ibu pon..hahah kuwang asam nye kakak.

ari selasa tu bawa lagi la kakak g mandi..kali ni sebab nak bawa adik skali mandi..sian adik rasanya ni baru second time mandi kolam, aritu mandi kat sunway lagoon mmg jarang bawa g mandi budak2 besar darwish ni cam tak bape elok sangat klw ajar mandi kolam...orang lain tak tau la kan anak kita kita tau la..klw mandi2 kang dia sesema..berair je idung..klw mandi pon xle lelama kejap2 je kasi dia merasa.

dah abes2 mandi naik makan tengahari...sonok la bebudak ni dijamu ngan makanan sedap2 seme cam piranha makan tambah2 haha..ye la dah berendam2 sure la lapa kan...petang2 skit kul 5 turun bawah lagi mandi...pastu seblum balik skali lagi diorang dijamu makan..mushroom pai..sonok la hai si kakak bila berkumpul reramai gini...time cuti skolah je la dapat togehter2 gini

ok seme dah siap2 nengok la darwish tu dia pon sebok
 teruja
 nengok darwish haha..teruja gile muke dia kan

 masa untuk lunch!
.
adik & arissa dia nye bespren la ni kat umah tokwan
 amek angin petang


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, September 17, 2014

hari potensi tadika kemas 2014 daerah gombak

last week ari rabu amek cuti teman kakak  pegi hari potensi tadika kemas.aritu kan dah masuk nasyid dah tapi aritu menang no 2 so kena bertanding lagi ke peringkat daerah plak, aritu peringkat parlimen.kali ni masih kat tempat yang sama kat dewan area selayang nun..

kali ni peserta nye terdiri daripada mereka2 yang menang no 1-3 untuk semua acara ada pertandingan bercerita, tilawah, rekacipta, kompang formasi, nasyid, pidato, tarian ada 9 acara semuanya...kakak macam biasa la masuk nasyid, untuk pertandingan kali ni diorang masih nyanyi lagi yang sama macam aritu..

sebelum pertandingan nasyid ada pertandingan kompang formasi,masa start je kompang tu ada satu grup berjaya buatkan kita tetiba bergenang air mata haha..cam hape je..anak sendiri buat pesembahan tak de plak bgenang air mata tapi bile nengok budak2 kompang serius rasa mcm bangga nengok budak2 ni buat persembahan ngan mana nak main kompang sambil buat formasi paham tak?hehe bukan dok tegak je main kompang diorang ada cam kawad2 siap joget2 sambil main kompang.serius kagum nengok budak2 umur 5,6 tahun buat persembahan sungguh2 plak tu

lama juga la bertapa kat dewan tu dari kul 10 sampai 5.30 petang mmg tunggu sampai penyampaian hadiah lah..aritu kita g skejap je lepas kakak abes nyanyi tros balik sebab adik dah tak leh nak dikawal hehe..kali ni g sensorang je xbawa adik..dd plak outstation so tunggu la sampai abes kan..kasi semangat kat kakak....

untuk nasyid ada 6 kumpulan bertanding kumpulan kakak dapat no 3, ok la kan dari xmenang..hehehe...bangga tau nengok anak buat persembahan gini

kakak tengah siap tunggu turn nak wat persembahan



kakak yang hujung skali blah kanan tu main alat muzik


smart budak2 ni main kompang sambil kawad

yang ni menang tempat pertama kompang best tau kita siap rakam lagi
budak2 tengah menari kiut gile nengok
acara penyampaian hadiah


balik nasyid tu kejap je dia duduk kt kusi pastu tido..haha sian kakak..dari pagi sampai ke petang mana tak letih kan...sebelum tido tu borak2 dulu ngan dia..dia cakap tak best la kakak dapat no 3 kakak nak no 1. so kita pon kasi la kata2 semangat..
kakak..atleast kakak terpilih antara ramai2 tau buat persembahan pastu nyanyi depan2 orang plak tu...ingat senang ke nak nyanyi depan orang?kalau ibu..ibu malu
yeke?dia cakap hehe...
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...