MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, December 31, 2014

tetiba tingin ayam penyet

 konon2 balik keje singgah giant bli ayam, santan niat di hati nk masak lemak,skali sampai umah btuka pikiran plak nk masak ayam penyet,dah la xpenah masak apa lagi gugel je la resepi.yg penting sambal dia je harus menjadik ayam dia small matter je campak je ketumbar, jintan sgala setel la dia..

ok la menjadi juga la nasi ayam penyet tp amrul xmakan bertambah tu mesti ada tak kena haha..dia kata nape bau lada sulah kuat sangat..eh mana ada org letak lada sulah..tah2 byk sgt ketumbar tak pon jintan dalam perapan ayam kot.xpela neks time kita ejas skit kasi sedap k atleast kita mencuba wpon idok bole lawan nasi ayam penyet wong solo..hehe

 ayam ni kita rebus dulu pastu 
perap ngan ketumbar, jintan manis, serbuk kari, kunyit skit, halia, bawang putih,telor, tepung beras (seme ni kita blend kan dia) pastu perap 2 jam gitu
 sambal dia plak
ikan bilis segengam (goreng dulu) 
bawang besar, bawang putih, cili merah, cili api (goreng dulu bahan ni) dah mcm layur skit tutup api blend kan dia ltk belacan.pastu tumis lg skali ltk garam, gula nak makan tu perah asam limau
 sup plak amek dari rebusan air ayam td pastu tumis skit bawang putih & lada hitam masukkan stok ayam siap
 banyak plak kita masak ada lebey kasi jiran depan tak senonoh selonggok gitu je kasi haha
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, December 30, 2014

sape punya ni??baik mengaku

 allahurabi...sampai ati nye la...cam gini nye keadaan pon bole bg kat orang ke?
kot ye pon nak sumbang baju terpakai biar lah baju yg bole di pakai!
kang cakap lebih2 kang ada yg kata bersangka baik la..kain ni bole buat kain buruk
nak bersangka baik camane lg wei...klw dah cam gini rupa nye nak buat alas kaki pon tak sampai ati!

 kesian la kat sukarelawan yg mana nak sorting barang2 ni..dah melambatkan keje2 diorang.
niat nak membantu, menderma tu elok dah..tapi jangan la buat naya kat orang...
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, December 29, 2014

persiapan perskolahan 2015

last week baru la kesempatan nak bli baju skolah kakak..ni baru bli sikit je ni..beg skolah satu tu xyah bli dapat masa jamuan akhir tahun skolah tadika, pastu lagi satu beg skolah dah lama bli on9.so tinggal stationary je ngan buku2 tak bli lagi..

kita bli baju skolah kt hari-hari je..xle bli tempat mahal2..biarpon anak sorang je skolah tp terasa sangat wei...ni baru part baju ngan kasut dah abes RM200 tu pon seb baik bli kt tempat murah...memula tu nengok sample kita nak la amek baju kain cotton sebab xmo kain licin tu mcm panas je..skali kain cotton dah abes..tibai je apa yg ada..size xde masalah banyak je stok.

untuk skolah agama baju kita bli tudung, baju&kain, anak tudung seme 2 pasang.kasut bli 2 pasang je satu skolah agama satu skolah kebangsaan.skolah kebangsaan plak baju 2 pasang je.stokin harus bli banyak sebab tau sgt nnt kotor gile stokin sure sehari selai kena basuh.

settle bab baju..nanti orientasi nak bli buku skolah ngan yuran.haih..sakit wei..anak nk masuk skolah mmg banyak pakai duit..tu pasal cuti skolah ni kita xde nak g oliday mana2..save duit utk anak masuk skolah..xle nak suka2 merambu sana sini...baju sendiri pon xle bli bulan ni settle kan skolah anak dulu.

kata skolah bukan 12hb ok la..ada masa lagi nak g cari mana2 kelengkapan yang tak cukup lagi.cop nama pon xbuat lagi.naseb la sape suh buh nama anak panjang2 NURUL DAMIA AMNAN BINTI MOHAMMAD AMRUL FAZLEE  ko mampu nak tulis kat bulu latihan panjang2 gini?hahah..tempah cop je la jawabnye

p/s : mcm mana la adik2 kt kelantan tu nanti nak sekolah?rumah pon xde kena hanyut,mcm mana la diorang nak bina balik kehidupan bermula dari 0?dah la kebanyakan orang kampung keje kampung je...tah2 rumah yg ada tu la satu2nya harta.allahuakbar..tabah la kalian...dalam kita suka, jangan sesekali lupe dengan mereka yg ditimpa kesusahan...kita nak makan pon teringat diorang yang tak cukup makan, pakai


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, December 26, 2014

#PRAYFORPANTAITIMUR

 skang ni henpon xlepas kt tangan dok tgk update pasal banjir..teruk sungguh banjir kali ni tempat yg xpernah2 air naik pon kena...dalam tv xde plak laporan banjir ni teruk orang seme dapat info yang tepat seme kt fb je..keadaan terkawal katanya dalam tivi..terkawal apa cer nengok rintihan orang2 dalam fb tu ada yg terperangkap kat bukit xde bekalan makanan ada yg terputus hubungan ada yg terperangkap kat skolah yang air dah naik sampai tingkat 3 dah mcm lautan dah menakutkan..

kampung nenek kita pon tak terkecuali juga..rasanya dulu2 klw banjir tgk kazen update kt fb takat paras betis je..kali ni mmg btol2 teruk rumah pakcik kita yang tinggi alam tu pon air naik...paras air tu mmg konfem ko tenggelam sebab umah dia mmg btol2 tinggi.

ni rumah pakcik kita yang setinggi alam air naik sampai dalam umah dah

 rumah btol2 depan sungai kelantan nengok melimpah dah

ni depan umah nenek pras tengkuk , takut nengok
semalam pasya wasap kata depan tesco ampang ada orang collect barang2 utk sumbangan mangsa banjir..kita masa tu kat wedding balik wedding buka kotak2 baju budak2 ni amek xsempat pilih2 dah tp seme baju elok2 lg..bungkus bawa g depan tesco ada satu lori penuh dgn barang dah nak gerak dah..seb baik sempat.. 

pastu nengok kat fb, ig banyak juga persatuan & orang perseorangan buat sumbangan so arini kita punya 2nd batch plak nak bagi barang2 utk mangsa banjir siap fwd kan dalam grup opis sape ada baju terpakai yang nak sumbang atau barang2 keperluan suh kumpulkan nanti tengahari nak g anta dekat abim taman melati, kalau nak tgk mana tempat utk kita anta sumbangan cari ke kt fb belambak2...jom la kita bantu mana yang mampu...arini ari diorang esok lusa kita tak tau ari kita plak...

harap2 bantuan kita seme ni sampai kepada mereka yang memerlukan..jangan plak ada  yang salah guna plak kang bantuan2 utk diorang ni kan



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, December 24, 2014

cuti masak

hari gaji utk gomen kan awal...jadi orang tu baik ati blanje kita makan..tak lain tak bukan..kat mana lagi tempat kegemaran anak dara dia tu la...bese la skang nk makan dia tanya makwe kecik dia tu je..mana tanya kita heheh....mia klw orang tanya nk makan mana tak abes2 johneys tak penah jemu dia....

kita ok je..janji orang blanje mana pon kita on hehe....as usual la..nk makan johneys xde tempat lain dituju aeon au2 la yg paling dekat ngan umah..xbest dah aeon skang banyak kedai makan dah tutup..mujor xlama lagi nak buka wayang dah..itu je la tarikan dia nanti...kita kureng skit klw nk soping baju kat eon au2 ni sebab xbest cm aeon wangsa maju.klw datang aeon au2 ni smata nak makan je..xpon bawa budak2 main kat kidzoona tu xpon bli brang kat diy tu je yg menarik

klw g Johnys mmg wajib amek steamboat




budak jari gomok
sama tak kite?hehee
dia suke mehun banyak tau dia makan

pstt..dah lama siot xmasak...mood kelaut hahah dah tu 3mgu bturut2 dok otel makan free udahnye jadi malas plak nk masak.kena amek mood balik ni nk masak

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, December 23, 2014

malindo's pisang cheese terbaek @ wangsa maju

sabtu lepas lepas bli baju skolah mia balik tu singgah wangsa maju..amrul la dok kata dia ada bli pisang cheese terbaik kat wangsa maju, kita pon suh dia bawa nak bli juga..hehe mana bole dia sorang je rasa kita nak juga..dia kata tapi q panjang la..awak la turun q saya tunggu dalam kete ok fine..demi menda sedap xkisah klw kena q janji awak jaga anak dlm kete hehe..

masa sampai tu nengok xde orang pon..akak tu pon mcm kemas2 amrul jerit dari seberang jalan dia kata jap..lagi 10 minit baru dia goreng..ok la tunggu dalam kete...xlama tu tetiba dtg 2,3 orang beratur cepat2 la beratur juga

kedai dia btol2 depan skolah rendanh seksyen 4 wangsa maju, situ ada 2 kedai goreng pisang cheese carik yang ada banner malindo's pisang goreng cheese.sebekas RM5 dia punya cheese bapak besar2 tak kedekut langsung beso2 mcm cheese kita bli nak buat lasagna tu..cheese tabur atas pizza tu..gitu la beso dia..klw g kedai lain cheese halus2 je tu pon kedekut je...kedai ni dia sagat cheese tu sampai tutup pisang.mantap!kita bli 2 bekas sebekas kita sebekas amrul, piranha mmg gitu mana bole share hahaah...

parking depan skolah
kedai dia seberang skolah



mabeles!!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, December 22, 2014

flower crown

 hehe..sory pasya aku rasmikan dulu flower crown kau sblm ko g dinner.aritu pasya oder flower crown kat adik kita..bajet dalam 15-18...skali dh siap kena RM28 hehe...sebabnye stok munge putih as per requested tinggal bunga yg xbape nk murah je..eh cam tetomei2 je kan pakai flower crown meh nak try meh hahah panggg skali prasan tetomei


 testing testing
 kita ni bab2 kerastangan ni mmg fail hehe
.
ni antara koleksi flower crown yg adik kita jual
 ni mia nye flower crown masa sedara kawen cukmi dia yg buat

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

lunch @ mat teh ikan bakar ngan gefren

 jumaat lepas last minit plan lagi skali...pasya nk dtg amek barang je sebenarnya dah alang2 jumaat tu pasya hafday diah plak mmg keje hafday je jumaat makanya kita pon plan la g lunch sama2..nana keding last mnt xle join. port lunch kat ikan bakar mat teh pasar keramat.selama ni dok kenalkan diah je ikan bako ni pasya & nana xpenah lg kita bw g makan sini

klw makan sini time weekday mmg hazab skit nk dpt tempat duduk, klw ari jumaat ok skit, sabtu pon ok xpack cam weekday.tapi terus terang cakap la..sape yg xleh nk makan kedai biasa cam gini mungkin xsesuai kot utk korang hehe..bukan apa kita jenis xkisah je makan mana2 tp sebab kedai ni mcm dah lama kan..panas plak tu tu kadang kita segan nk ajak budak2 opis..kena diorg tu taste xmakan kedai2 camni naya kita..

ada kwn kita tu penah skali kita ajak makan pastu sepanjang makan dia komplen panas sambil kipas2 muka..tgk camtu dah paham okla..ko tak sesuai makan kedai camgini so pastu kita xajak dia dah dtg sini haha..ada kwn tu plak jenis xkisah skali dia try pastu dia pon dh pandai mkn sini siap bawa laki g makan hehe..


 nasi dia set ngan sup kaki ayam klw ko xmakan kaki xyah la minta sup
 nasi 3, ulam2, lauk ikan pari, ikan kembung utk pasya yg xle mkn pari air mangga 3 RM37
 ikan pari rodi kasi pecah2kan kasi ilang panas katanya haha..
dah dia smpai dulu bosan leteww tu dia kenyeh2 nye ikan ni haha xpe..sebab xpanas kitorg smpai tros ngapp
 ikan kembung pasya
 air mangga tsedap dlm donia ngan pekat dia manis cukup2 rasa



 pst nampak tak tukang bayo pakai tudung biru tu
ye itu la rodiah atau deah atau rodi
dah tuka imej uolls hehe
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, December 19, 2014

ni seme salah dia!

ari ahad lepas klw ikutkan nak check out lepas dinner...siang tu g wedding kt bora ombak pastu balik tu tros balik hotel..xde buat apa dok diam2 dalam bilik...pastu petang tu amrul call oder makan padahal baru siang tadi makan kat kenduri...makan je keje hahah manala kita tak gomok dah 3minggu mewah ngan makan..makan tido makan tido dah mcm tong dram rasa!

malam tu xde la oder makan sebab petang tu dah makan..kenyang lagi..cuma dahaga je..apa lagi call room servis oder air...hahah adoi senang nye ati gelak2 je kita ngan amrul eh kita ni cam orang kaya je kan..menu baik nye letak sebelah telepon..lapa je call...dahaga je call oder haha..cer bayo sendiri..haram! nak oder hahaha

dah malam tu baring2 tetiba malas plak nak balik umah..yela dah sedap2 tido dalam bilik ekon pastu cam malas la nak drive balik...sebab kita sendiri yg kena drive..amrul bawa motor dia sebab dia kan dtg dari opis dia masa sabtu tu..amrul tanya nak balik bile?kita ckp xpela..kita tido otel je la esok pagi pas bfast checkout..tros g anta bebudak kt umah tokwan, taska pastu g opis mujor la jalan tak jem ari isnin tu..clear je federal highway

kakak mandi lagi utk 2nd round
 adik dah slamat.....sejuk2 sedap je dia tido xsedo2

 dah baring2 dahaga...call room servis
 cam gini je pon dah RM57 xpe..sign aje hahaaha
 sok pagi bfast kat cafe buffer ari2 sama je naik jemu haha kohaja je..dah free lagi mau banyak bunyi
 kakak tak abes2 makan koko krunch..kat umah pon ada kakak oiii
 budak ni tak abes2 nak minum air teh mmg orang tua btol pg2 mnm teh hahahah
 ok dah abes episod bermalam di hotel buat hotel tu mcm rumah aku..hahah..tah bile nak mrasa dok free gini tah tunggu la dd banyak keje cam orang gile dapat la lagi dok otel cam gini

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...