MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, January 15, 2015

sesi persekolahan darjah 1 sesi pagi

ok baru sempat nak cite pasal sekolah kakak...dia sekolah agama pagi, sekolah kebangsaan petang.first day aritu ktorg laki bini cuti hantar dia skolah..eksited ko..anak masuk dajah 1 hehe..kakak memang senang..kalau kejut xyah pon g tepuk2 dia suh bangun, pagi2 tu buka lampu bilik dia cakap, kakak..bangun sekali kejut je dia terus bangun, mandi pakai baju sendiri..tang pakai tudung je kena tolong dia kang herot berot tudung dia pakai hehe....pegi skolah agama amrul anta, pastu balik nye plak naik van, transit rumah tokwan

sekolah agama dia kecik je sesi pagi ada dajah 1,2 & 3 je untuk kelas dajah 1 ada 3 kelas pelajar tak sampai pon 50 orang, satu kelas ada 16, 17 orang je.senang skit cikgu nak ngajo kalau budak tak ramai kan...kita pon tunggu la kat luar.. sampai waktu rehat kul 9.kasi dia duit banje 2 inggit.masa rehat ari pertama tu kita tunjuk kan la dia camane nak membeli...first day dia bli lempeng...(padahal pagi2 tu request nk bawa bekal roti telo, ye ye la kita masak skali sampai skolah tak di padang nye roti telo kita hehe) rambang mata agaknye tgk banyak makanan kat kantin.

nengok ok dia beli, letak makanan atas meja pastu g basuh tangan..pastu siap cop tempat utk sepupu dia sofea, tak risau sangat sebab ada kawan kan..sofea dajah 3 so dia la geng g skolah agama & kebangsaan.untuk hari pertama tu kita tunggu sampai abes waktu skolah, 1st day dia blom naik van lagi balik sekolah...


nengok nama2 budak nama mia + nama bapak paling panjang dlm list ahaha

ye ye bawa bekal udahnye ibu yg makan hehe
mia & sofea kazen dia dajah 3, tahun ni last skolah pagi thn dpn mia sorang la
2nd day :

still cuti lagi..nak temankan dia..walaupon dia memang bole berdikari tapi kita ni yang eksited nak tgk camane dia buat seme sendiri.dd dia tak cuti dah..dia anta pastu tros g keje, kul 9 waktu rehat kita g jenguk kejap tengok dari jauh nampak pandai dah biasakan diri.menu ari kedua tu lempeng lagi dia bli hehe...memang peberet dia lempeng tu...seme makanan harga singgit air singgit, air memang kita bekalkan dia pastu duit blanje bagi rm2 je.


pastu 2nd day baru start naik van, lepas waktu rehat kita balik umah jap pastu dekat nak balik skolah dtg balik tengok camane dia naik van.klw dia sorang2 tu memang agak risau juga la kan...tp sebab dia ngan kazen dia lega skit hati ni.masa dia naik van dia siap halau kita..dah ibu g balik jangan ikut kakak tau hahaha, seronok+teruja dia naik van ye la sebelum ni dia la jadi penunggu setia kazen dia balik skolah klw dengar je van pakcik rahim depan umah tokwan cepat2 lari, ha..skang dia dah ada dlm van tu sengeh2 kembang idong haha...
ni ada 2 insiden klakar ari pertama sekolah:

1. tudung pendek gile! masa beli tak pernah try & memang tak pernah try pon lepas2 bli main agak2 je size dia ikut size tudung tadika..dia plak tak suke nk try2 masa sebelum start skolah aritu..so ari ptama la baru try pakai.pendek sependek alam! haha..eii geram je penat2 jait lencana 2 ketol..udahnye ari selasa g bli tudung lain labuh skit.
.
kasut tersalah, hahha...pagi ari ptama skolah tu kita suh mia siap2 kita tlg dia pakai kan tudung je..d
dah balik skolah agama tu masa nak susun kasut dia baru perasan dia salah pakai kasut..sebelah lain haha...satu kasut sekolah keb satu kasut skolah agama dia pakai..konfiden je dia g skolah pakai kasut salah haha..seb baik kain labuh tak la perasan
 arini masuk 4 ari sekolah, baju memang tiap2 ari basuh ada je kotoran yg mlekat..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

4 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

hari pertama dah byk kenangan manis hehe..
gud luck mia! blaja rerajin :)

Masya said... [Reply to comment]

hihihi nak tergelak baca keletah mia... tgk kwn membeli tu dia nak beli jgk makanan tu.. kat kenatin lg selera makanan yg ade ... anak² mmg gitulah ragamnya...

lia said... [Reply to comment]

ha3 kena halau yer, sama la mcm Amsyar, x bg aku dekat2 dgn dia... mcm da besar bebenor lak kekdahnyer he3

Adlin Mohamad said... [Reply to comment]

Ada cousin ok la xde la terpingga2
Hehehe tudung tu xpe 1st day katanya
Ok la kelas x ramai budak eyh ..sekolah kyra alahaiii sesak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...