MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, February 5, 2015

Resepi sambal hitam

Dah lama gile nak buat xbuat2 ni sebab cuti thaipusam xde wat apa kt umah baru la sempat nak try buat sambal hitam.

Senang idop sebab dapat belimbing yg dh siap rebus hehe..kalau tak jenuh nak tunggu 3jam rebus belimbing.memandanngkan kita dapat sebekas belimbing yg siap direbus maka kita buat semuanya skali,ikan bilis bli rm10 dapat banyak juga kasi umah mak skit,kita amek skit

Ok nak share resepi
1 genggam ikan bilis
6-7 biji belimbing yg direbus (rebus 3jam)
1 biji bawang besar
15 tangaki cili padi
Kicap
Garam,gula dan serbuk perasa

Cara2
Tumbuk bawang ngan cili api sampai lumat pastu masukkan belimbing last baru masuk ikan bilis tumbuh separuh hancur,kalau korang nak hancur btol2 bole je pakai blend kering tp kita suka yg xbape hancur sgt
Bila dh tumbuk,tumis bahan tadi dalam kuali,pastu masukkan kicap,gula dan serbuk perasa kita xletak garam sebab ikan bilis tu sendiri dah masin,masak sampai kering,kalau masak kering dia tahan lama.

Sikit tips yg kira tgk dalam resepi orang share,rebus belimbing dalam tin susu or tin biskut,pastu dah alang2 rebus tu jangan la rebus 6biji je belimbing..jenuh ko tunggu 3 jam,rebus la banyak skit xpe belimbing yg direbus bole tahan lama dalam peti ais,so nnt next time nak buat jimat masa dah.

First time makan sambal hitam ni opismate bawak..dia orang pahang,bila try rasa mak aii sedapnya..tu kita pon gugel resepi pastu opismate plak bawa balik dr kg belimbing siap rebus bagi kita,senang hidup hehe..

Sambal hitam ni makan ngan nasi panas2 pergh rasa cam xyah lauk lain pon xpe..sedap gile masam,masin,manis complete!


 dah siap tumbuk ala2 hancur skit je xsuke lumat2
 masak dalam kuali
.
tara..siap adoi kecor rasa haha sedapppp
 sebekas umah mak sebekas bawa balik
 makan ngan nasi panas2 pergh!

10 ribu orang memberikan idea bernas:

Amietz JFKay said... [Reply to comment]

sedapnye sambal tu ... i like :)

Amietz JFKay said... [Reply to comment]

sedapnye sambal tu ... i like :)

Sue-Rya Qistina said... [Reply to comment]

aduhaiiii..rajinnya nana..kalau sue la kan, berchenta kot nak masak gini..kena cari time yg betul2 sesuai baru ley buat..

yana yassin said... [Reply to comment]

sedap nyaaaa, pestime makan sambal hitam masa zaman belajar. Ikut program anak angkat ke pahang . Past tue, x rasa dah . Teringin nyerrrrrrrrrrrrr

cheq da said... [Reply to comment]

Fav. Saya ni..cuma bab rebus belimbing buluh tu masih xtau cara lg..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

nikmatkan makan ngan nasi panas2...pergghhh

CikNaa said... [Reply to comment]

saya orang pahang! ehhh.. hihi. mmg sentiasa simpan stock ni.sebab ada je ibu2 mengandung request nak makan..

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam, wah tak pernah makan pulak sambal ni..hehe

Cik Ecah said... [Reply to comment]

harusssss cuba buat ni!
sedappp kalau ecah kene lebih lg cili api tu..br terangkat mkn dgn nasi..hehe

nak tanya belimbing tu bila dah rebus memang jadi hitam ek?

eB said... [Reply to comment]

Mmg kn. Sdp gila dpt mkn. eB beli je. Mn nk cari belimbingnya kn. Hu3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...