MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, March 31, 2015

misi mencari & memasang wallpaper

dah lama teringin nak pasang wallpaper kat rumah, tapi rumah nye kecik sangat tak sesuai nak pasang wallpaper..dah pindah rumah baru dapat plak rumah luas skit dari rumah lama..sesuai la nak pasang wallpaper..lagipon dinding dia kotor sangat wallpaper la jadi penyelamat cover kekotoran & kecomotan dinding tu..ala biasa la budak2 bujang yang menyewa sebelum ni mana la diorang reti nak menjaga rumah

last week ari jumaat pegi kat area sunway sana office subcon mmg biasa utk projek2 office kita amek wallpaper ngan company ni..so sebelum pegi tu dah cakap awal2 nak datang bli wallpaper suh dia kasi special price hehe...

sampai je gallery dia tu dia rambang mata plak aihh....nak cari wallpaper yang berkenan di hati..memula dia bawah level 2 situ tempat wallpaper yang dia nak clear stok murah la skit 1 roll kecik RM40 je.masa dok pilih2 kat lavel 2 xde satu pon berkenan di hati

terus dia bawa turun bawah & kita tros cakap ada tak wallpaper kaler purple dia terus buka katalog selak2 terjumpa la 1 wallpaper yang sekali pandang dah jatuh cinta...subcon tu suggest modern style tapi kita tgk cam simple so dia tunjuk yang ala2 klasik mmg berkenan..tak cakap banyak terus amek..

kita dah kasi siap2 ukuran dinding kat dia..so dia la tolong kira berapa banyak wallpaper yang diperlukan utk dinding tu dia kira siap wastage skali la..masa dia nak tunjuk harga dia g kat sebelah sambil tunjuk amount tu kat calculator haha..dia cakap tak leh cakap kuat2 nanti orang lain dengar mati dia seme nak harga murah...kalau ikutkan harga orang lain RM588/roll tapi sebab kita dah biasa deal ngan dia klw ada projek2 kat office dia kasi la rege RM250.pastu dia nye glue tu yang serbuk punya bancuh ngan air sepeket RM10 dapat diskaun RM6.dia cakap ni harga u je tau jangan bagitau orang lain..hahaha..sebab u banyak baik sama i so i adjust harga kaw2 kasi u.

fyi satu roll ni ni bole cover size 14kaki lebar 10 kaki tinggi @ 140 sqft
installer plak kedai cas RM450 min 3 roll (mahai kan tu pasal kita buat sendiri diorang tak amek klw satu roll min nak buat kena 3 roll) alah bole je cari indon2 yg pandai pasang murah lagi la kot dari kedai

balik keje ajak budak opis tolong pasang...heheh..nak jimat nye pasal..pasang sendiri la walaupon kami masing2 xde pengalaman pasang wallpaper ktorg blaja kat youtube je...amrul memang tak de la dia nak amek tau keje2 remeh gini haha..tu kita upah budak opis je buat sama2...kasi la dia duit blanje skit.

so far nak kata susah tu tak lah susah sangat...tp kena teliti & sabar skit la nak pasang nye...lepas tu corak dia tu kena tengok betul2 kena susun betul2 supaya tak nampak cacat.masa cubaan pertama tu agak cacat sikit la tak rata, lepas tu masuk line ke-2,3& 4 dah ok dah perfect!

ni yang subcon suggest dah kita cakap tlg carikan warna purple 
tp yang ni cam simple sgt
bila dia selak next page tros berkenan dengan yang ni
 ni contoh yg dah pasang kat katalog
 ni pon wallpaper juga tau
 sesambil tunggu diaorang amek stok kita nye wallpaper kat warehouse posing dulu sekeping dua kat krabi haha
 ni gam dia..belakang tu ada instruction camane nak bancuh utk wall kita tu just guna setengah peket bancuh ngan 3.5 liter air pastu amek span celup dalam bekas gam yang di bancuh sapu je belakang wallpaper maksure semua tempat kena gam ni
.
kepingan yang pertama nampak tak ada bubble2 tu...tapi dah kering 2,3 ari dia kurang skit dah bubble nye ada sikit je la slack.klw amek gambar dari jauh tak nampak pon lain la klw ko g tengok dekat2 belek2 mmg nampak la hehe..ahhh small matter la tu sikit je cacatnya

 ni dah siap pasang..xnampak pon kan yang cacat tadi
yang ni blom trim lagi lebihan blakang pintu tu..nanti la dah siap2 kemas umah kita tunjuk yang elok yea hehee



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

7 ribu orang memberikan idea bernas:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

purple pilihan di hati....yeeayyy cantik kaler ni..design pon cun..nampak klasik..suke3....nak mari umah la..tu baguihnya bila baik nan org kan..alhamdulillah rezeki

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

cantek la nana..!

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Wallpaper ni mmg btul2 blh tukar rumah kita jd ttba lawa sgt kan sis.hehe

athi FATHIYAH said... [Reply to comment]

cantik!
nampak grand sangat

Afne said... [Reply to comment]

beb, lawo ler pilihan ko ni

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said... [Reply to comment]

Assalam nana,
iols dah lama teringin nak boh paper wall ni
tapi xgheti pasang seniri
hubby iols pun bukan orang seni atau tukang he3
nak upah orang cam mahai
sob3

Lilik Salamah Nur said... [Reply to comment]

Panduan memasang wallpaper dinding ini cukup lengkap, sayang gambarnya tidak muncul :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...