MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, June 23, 2015

5 ramadhan : tomyam campur + lemon laici

ok 5 ramadhan kita xde masak apa...sebab balik umah mak seme dh siap..kita tinggal buat air je...nengok ada laici satu tin pastu ada lemon balance buat ari ari ahad lepas...buat lemon laici satu jag.sebenarnya lemon laici ni kita bli kat pasar keramat, tak pernah plak oder tempat lain..tak tau la tempat lain ada ke tak..sedap gile klw g pasar sure singgah kedai akk jual air tepi kedai kuih tu bli air lemon laici dia..

main menu plak ma masak tomyam campur +ikan parang goreng lepas tu ada laksa balance ari ahad tu bole makan lagi...kuih tak de..ala kadar je berbuka..xyah nak over2 berkuih2 bagai..lagipon hari bekerja kita xdan nak tlg buat kuih..biasa weken je la..byk masa kan bole la buat kuih

tomyam plak mak buat paste dia sendiri xde pakai tomyam peket ke apa
ni resepi tomyam ma

cili api
bawang besar
bawang putih
cili masak
(blend seme bahan diatas)

ayam & udang (kita xsuke letak sotong dalam tomyam sebab nnt abes ayam jadi kaler merah air sotong punya hal, klw nak masak tomyam yg ada sotong xle letak ayam)
serai
daun limau
bawang besar di potong besar
asam limau
tomato
carrot
kubis bunga

cara2
tumis bahan yg diblend..sampai kering masukkan serai dititik & daun limau pastu masukkan ayam
dah masak ayam tu last skali br masuk sayur letak la garam, serbuk perasa & dah ttp api baru perah asam limau dalam piuk.kalau asam limau masak masa gelegak2 nnt kuah pahit



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

dok pikio nak masak apa hari ni..huwaa..huwaa

juelee said... [Reply to comment]

sama la.. saya kalau bt tomyam suka bt pes sendiri.. lagi pekat.. kalau yg pes peket tu cair takde rasa apa... nyampahhh

Lynn Hamzah said... [Reply to comment]

sedap ek lemon laici tu...leh try ler kat rumah nanti...

dalila said... [Reply to comment]

tomyam mmg faverot ni.. :)

Inani Hazwani said... [Reply to comment]

sedapnyaaa :D

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

akob macam nak buat tomyam je berbuka ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...