MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, October 5, 2015

cerita raya haji

raya kami di kelumpo je...raya kat kl tapi meriah tau! sebab umah mak depan surau, 100x ulang alik surau nengok lembu korban..cam biasa tahun ni abah di bagi tanggungjawab untuk sembelih 2 ekor lembu, total ada 7 ekor semuanya tapi diorang bahagi2kan kepada 3 orang untuk sembelih..kalau dulu abah sorang2 la yang sembelih 7 ekor tu, tapi sebab abah pon dah tua..dia ada ajar orang lain untuk sembelih

menu hari raya tahun ni ma kata malas buat rendang...ma masak nasi kerabu, kita plak ari rabu tu keje cam biasa..so xde masa la nak merendang nak membaking kek coklat segala...cam biasa rutin raya haji ktorg lepas je breakfast, kul 9 seme dah siap2 nak g surau nengok abah sembelih lembu (bangga tau abah kita yang sembelih heheh)

ma plak di beri tanggungjawab untuk masak sup tulang, kawasan kejiranan umah mak kita memang orang pompuan tak de tolong lapah & timbang daging seme keje2 tu orang lelaki yg buat..orang pompuan gotong royong masak utk pekerja2 yang menolong..lepas zuhur je datang la budak2 sukarelawan agih2kan daging korban...& kita tros amek potong2 buat daging goreng, ma plak balik bawa balik seperiuk sup yang dia masak kat surau.

so lauk tengahari aritu daging goreng & sup tulang daging fresh! phewww terangkat!



baju raya dari cyrusmiera bli kat ig masa raya aritu mmg saje simpan untuk raya haji
first time ada jubah, best gile jubah ni cantik plak tu

izinkan saya pose sekeping dua keping tiga keping...hahahaha



.
nampak tak muke ketat budak pakai baju melayu ijau tu....dia nak g duduk belakang lembu! adoi bukan reti takut tau tak dok diam!


salah satu petua yang abah belajar lepas sembelih lembu, lap kan darah tu dekat pipi lembu tu, insyallah daging tak liat, tapi serius tahun ni mmg xde dapat isi yg liat kalau dulu2 adoi nak kunyah mcm kunyah getah skrap



ni lauk untuk lunch masa raya haji aritu
sup tulang
daging goreng
.
ais krim soda+daun pudina+lemon
sedap gile air ni..kita dah la tak suke pudina sebab rasa cam ubat gigi tak sangka plak buat air gini sedap rasa dia

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 ribu orang memberikan idea bernas:

mama tisya said... [Reply to comment]

laparrr plak tgk menu smua pg ni...sbb tk bfast lg...dlu arwah atok kita pn mmg tukang sembelih lembu...kalo blk klate mmg dpt je mkn menu exotic tp nasibaik skarang kalo ry hj pn kt kl still dpt mkn gk menu mcm style klate

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

ok jubah tu mmg ohsem tau....suke3....

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

sedapnya tgk daging goreng tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...