MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, October 23, 2015

pengalaman join #‎AllianzFoodieHunt2015‬

cite minggu minggu sudah...mulanya kita tau pon pasal event ni..tapi sebab geng contest mencari sorang blogger utk join makan saya join la..mmg syarat nye gitu salah sorang ahli kumpulan haruslah seorang blogger biaupun kita hanya lah blogger cap ayam je kekekek..

ok acara pagi tu dimulakan dengan berzumba..yeahhh kasi panaskan badan dulu sebelum start foodie hunt, owh yea..pada sape yang tak tau foodie hunt ni ala2 treasure hunt la..bezanya kita kena pegi 8 checkpoint yang diorang dah bg & wajib kena makan makanan yang diorang dah hidangkan atas meja.





ok lepas abes zumba dah peluh2 ni kami mula la atur strategi..nengok pada list restoran yg dibagi  kita pon atur la mana yang nak pegi dulu..mujor la mmg kita familiar dengan tempat2 yang di listkan, tak lah semua tapi ada beberapa kedai mmg kita tau mcm pelita jalan ampang, nasi lemak tanglin, nasi campor kampung baru, restoran rebung.

ok pitstop pertama kita decide utk ke ampang dulu nasi kandar pelita..kat sini elina kami nye team mamber yang makan dulu menu dia mee goreng mamak..mmg area situ kita tau mana lrt yg terdekat so kita berenti kat klcc, ada grup yg berenti ampang park berjalan jauh skit la nak ke restoran ni.

apa yang slack nye...sampai pitstop pertama makanan blom terhidang atas meja, kami dah buang masa kat sini...padahal masa tu ktorg grup ke-4 yang sampai..tengah2 tunggu mee siap baru grup lain sampai...ada plak yang sailang datang lambat tapi nak amek dulu mee goreng tu..patut kena la kasi batch pertama yang sampai mujor grup kami elena pon kasi sailang balik hahaha...mana bole first come first la..

ok lepas tu kami ke kampung baru, kedai nasi campur pak ali, yang ni mmg kita dah biasa kedai dia mmg selalu lunch kat situ time weken..so xde masalah nak cari kedai..kat sini turn kita plak makan..skali sampai amek kau! lauk mmg dah sedia ada ikan goreng, petai mentah & daun selom kuah xde! kita xde masalah dengan makanan tu..seme kita bole makan walaupon xmakan daun selom tapi nama pon cabaran kan aku telan juga la cam kambing hahaha..petai tu pon first time makan petai mentah...air di setiap checkpoint memang tak dibagi, kita masing2 dibekalkan dengan sebotol air mineral je aritu.so pandai2 la ko cari air klw dahaga ke tercekik ke...mkanan yang dimakan xleh dishare dengan ahli kumpulan, tak leh muntah nanti disqualified
pitstop ke-3 kedai nasi padang kat kg baru, yang ni kita xpernah pegi, sesat barat juga mencari...jauh perjalanan dari kedai nasi campor ke nasi padang tu..sampai je kak liza amek turn makan, ikan masak lemak cili api, jering berlada & teh o kat sini je ada sediakan air & makanan ada option asam pedas tetel, kak liza kata kuah dia pedas..nengok cam sedap xpe dah tau mana kedai nnt next time nak try g makan

pitstop ke-4 kedai manisan di masjid jamek, makanan yg kena makan manisan je ada satu beg kecik, lepas tu ada special task kena namakan makanan india yg ada dalam list tu, ejaan mesti sama dengan ejaan kedai..adoi tanya pekerja2 diorang spelling seme terabur hahaha..rupanya ada dalam menu kt dinding...salin je la seketol2..
 pitstop ke-5 roti special & teh tarik dekat jalan bunus 1, turn elina makan,roti special dia serius menarik ada roti kosong pastu telor separuh masak 2 biji, lepas tu kami snap wefie sebab ada juga hadiah utk wefie terbaik, xd idea mana nak kejar masa, hantam saje lah labu
pitstop ke 6 kedai cendol sulaiman kat jalan pudu, dari masjid jamek ke sana jauh dia dalam 2.8km so kena amek monorel untuk ke sana..kedai cendol ni dekat celah2 bangunan kat pasar pudu serius tak tak kewujudan kedai cendol ni..kita main ikut je peserta2 yang lain dari belakang..sampai sini kita punya turn plak utk makan, haih...aritu toksah cakap la abes ayu2 seme kena buang jauh hahaha..mekan kena cepat, gelojoh gile babi sebab kejar masa...sekali dua hirup la pakai sudu lepas tu aku hirup terus dari mangkuk hahahah....orang nengok je budak ni ngan bertudung makan tak sopan nye...dulik apa aku..saya tengah race ok! hahahah...
 nengok la muka tah apa2 hahaha xde satu pon muka yang senonoh masa makan
pitstop ke-7 nasi lemak tanglin kami skip sebabnye kena jalan jauh dari lrt station dengan sorang dari ahli kami krem so xnak amek risiko takut nanti sampai lambat dekat pitstop terkakhir...kat sana task dia kena makan nasi lemak ayam dari 33 kumpulan yang join hanya 12 grup yang pegi buat task tu.kita pernah pegi kedai tu..memang jauh kena naik bukit bagai so awal2 kita dah advise kat team kita skip je...

pitstop ke-8 fierce restoran kat jalan bangsar sana kena makan nasi beriyani turn kak liza plak makan...masa ni ingat kena makan roti canai..skali makan nasi sian kak liza 2x makan nasi...lepas tu abes kak liza settlekan task kami terus ke restoran rebung kira dalam 500 meter dari situ berjalan kaki ok..adoi sakit kaki aritu...
 sampai restoran rebung kami terus siapkan soalan bonus...masyalllah soalan dia..memang tak tercapai dek akal..hahah susah gile ok! kita jawab mana yang tau je lah..ni soalan dia, jawapan mestilah berkaitan dengan makaan & minuman

jawapan kami vs jawapan sebenar

1. jawapan kami : teh tarik  / jawapan sebenar : teh tarik
2. jawapan kami :apom / jawapan sebenar : apom balik
3. jawapan kami : nasi beriani / jawapan sebenar : chicken rice ball 
4. jawapan kami : roti bom / jawapan sebenar : roti bom
5. jawapan kami : ayam pongteh / jawapan sebenar : ayam pongteh 
6. jawapan kami : rendang / jawapan sebenar : rendang
7. jawapan kami : bahulu / jawapan sebenar : bahulu
8.jawapan kami : pisang / jawapan sebenar : pisang goreng
9. jawapan kami : papadom / jawapan sebenar : pasembur
10. jawapan kami : kopi / jawapan sebenar : otak otak

haaa...apa macam tak tercapai dek akal kan???hahahhah serius susah wei dari 10 soalan kami betul 5 je

sampai je kat restoran rebung diorang sediakan kerusi utk massage...wah time ni best tengah penat2 kan..dapat massage plak...fuhh bestt



tahniah kepada para pemenang..antara yang menang mmg kawan2 yang comper tegar tahhiah dayat, faly & daud, ni kumpulan daud no 8
grand prize kumpulan dari penang dapat gopro sorang satu
tempat kedua anak beranak hebat dapat samsung phone
tempat ke-3 lcd tv  ada 10 hadiah semuanya
so far pengalaman yang best..memang penat bayangkan dengan perut yang penuh br lepas makan kita kena rush ke pitsop yang lain..makanan yang kita makan tu sedap2 tapi sayangnye kita tak dapat nak menikmati pon makanan sebab kena makan laju2..hehe..tapi kan mmg lawak tau masa nak nalik ke restoran rebung tu kita dapat tgk mcm2 ragam peserta..yang mana pagi2 tadi datang cun melecun tudung molek2..skali sampai rebung tudung dah jadi apa hahahah...sebab tu la kita pakai sesimple bole sebab tau kalau bershawl bagai tak tau apa rupa nanti..mana yang pagi tadi rumbut elok tersusur rapi sampai kat rebung rambut dah kembang hahahah....



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ribu orang memberikan idea bernas:

mummy_ayu said... [Reply to comment]

wah..seronoknya...

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

wah seronoknya

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

fun tu!!

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

nana, roti canai telur separuh masak tu mengancam btul la..nampak sedap!

nanonano said... [Reply to comment]

sronoknye!!
xtercapai dek akai kalau dpt soklan2 mencabar cmtu, huhu

nadiah hanum said... [Reply to comment]

bestnya...meriah! makanannya pon nampak sedap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...