MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, October 27, 2015

picnic @ sungai congkak

Lama dah nak bawa bebudak g mandi sini tapinye jerebu tak abis2...asik tunda minggu ke minggu..nak tunggu jerebu ilang tros xtau bile sudahnya kita redah juga la bawa bebudak...Sabtu lepas bangun pagi tgk jerebu xsekuat biasa..tgk ipu pon dlm 130 gitu tros ajak bebudak g sungai congkak, saje g pagi2 sebab biasa jerebu blah pagi xkuat sgt dh petang tu nnt baru naik ipu nye

Bawa la skali kakak ngan anak buah kasi meriah suasana...bli nasi lemak tapau bawa g makan tepi sungai..tp bebudak kita dh siap bagi makan dulu sebelum gerak,kena la kasi kenyang2 dulu kan sebelum nak jalan. Sampai sungai congkak kul 11 gitu pilih port dekat chalet yang ada parking luas,xde plak dia minta bayar parking aritu,bawa tikar siap2 malas nak sewa hut mahal gak satu hut ada rm20,30 nak sewa chalet pon bole area situ chalet dia proper la,pernah dok chalet situ masa kusus motivasi form3

Orang xramai maybe sebab jerebu kot bagus gak sonok la bebudak ni mandi xde gangguan org lain hehe...mmg suke dtg sini klw g sg congkak sebab nye. Ada satu port yg landai je xde batu air xdalam so xyah kita nak pantau sgt xbahaya utk budak2

Darwish mmg behave kita ltk dia tepi sungai dia duduk je la situ dr mula sampai awal main air haha langsung Xberani dia nak ikut kakak g kat kawasan dalam,ala xde dalam mana la Port paling dalam adalah paras pinggang mia je

Bagi bebudak mandi dlm sejam lebih pastu tros balik..darwish cam bese la..dia kan antu air meraung2 org ajak balik dia xnak...sebelum kuar sg congkak bento kt kedai2 tepi jalan tu bli kulat sisir,kita
Klw drg sini nampak je org jual kulat sisir mmg wajib beli sebab bukan senang nak jmpe kan..tpnye kemain mhal sepiring kecik je rm3

 sampai2 tros makan dulu nikmat sungguh makan nasi lemak sambal paru+telo mata tepi sungai pergh!
 ni port dalam skit paras pinggang kakak
 air paras lutut je darwish mmg tak pegi port lain dia duk je situ diam2

 sonok sangat iye tu


 lepas makan ngantuk...dah mcm ular sawa menyandar tepi tembok hahaha
.
 mak malas mandi sebab malas nak tukar2 baju...bebudak je mandi
sepiring rm3 sikit je bli 3 piring susah nak jumpe tau cendawan kukur ni atau nama lain dia kulat sisir
 ni la hasilnye bile dh masak campor ngan telor banyak skit sebab cendawan nye sikit kan..taruk 5 biji telor, sebiji bawang beso, cili api & bawang putih seulas.
cendawan tu dah gaul ngan serbuk kunyit ngan garam, masuk dlm kuali masak tanpa minyak dulu bg air dia kering, dah kering br masuk minyak sikit je utk kasi layur kan cendawan lepas tu baru pecahkan 5bj telor dah masak telor tu baru campak bawang & cili api dah siap


4 ribu orang memberikan idea bernas:

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

terliur laaaaa

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

zakwan ngan nayli x penah lg mandi sungai.. teringin gak nak bg depa merasa..

eima said... [Reply to comment]

anak kite tak penah lagi mandi sungai sbb kite ni takut terlebih ... huhuhu

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam, wahh bestnyaaa mandi2 cam ni, dah lama xpergi mandi sungai..hukhuk, eh wah..xpernah tgk pulak cendawan tu..sekali tgk cam xbleh makan, tp dh siap masak, nampak sedap pulak..haha :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...