MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, October 1, 2015

tips bercuti di krabi

meh kita share sikit tips yang bole korang guna kalau nak bercuti kat krabi.

1. bawa backpack je..kalau stakat 4 hari 3 malam tu, xyah la bawa baju banyak2 kat sana nanti sure korang nak shopping baju, kita bawa tshirt 2 lai je satu bli kat sana utk pakai terus.lagipon jimat masa korang kat airport xyah nak tunggu luggage..baju dalam beg tu gulung2 kan dia utk jimat space

2. pakai la kasut yang sesuai xyah bawa spare selipar2 mcm kita pakai kasut getah tu satu je, itu la yg kita pakai dari kl, pegi pulau, pegi jungle seme blasah kasut tu..makesure selesa la..sebab nanti kat emerald pool korang nak berjalan jauh masuk dalam...

3.kalau nak book tempat tinggal cari hotel yang tak lebih kawasan mcd, kalau lebih skit tu kena menapak skit la nak ke pantai aonang..mcm ktorg hotel jauh gak ke pantai tp ada free shuttle.lagi cantik klw dapat hotel yang tak sampai area mcd mmg strategik sangat ko nak makan ke nak shopping ke nak g pantai ke jalan kaki je..

4.pegi beramai2 untuk jimatkan kos tambang tuk tuk or teksi.dia kira cas per kereta bukan per head so kalau ramai lagi murah la kos kita

5. untuk pakej pulau bawa siap2 minyak angin bagi mereka2 yang mabuk lau (aku la tu hahaha) makan ubat siap2 sebelum bergerak konfem pening bile bot berhenti utk snorkerling time tu mmg pening

6. tak perlu bawa baju kering masa pakej tu..bawa diri je sebab korang tak kan ada masa nak tukar2 baju..seharian mmg aktiviti melibatkan air

7. wifi ada merata2...kat tempat massage ada..kat kedai makan ada..kat hotel ada..xyah bli simkad thai tu..tp kalau nak bli ok je..dapat internet 2gb harga 139 bath je bole guna utk 3 hari

8. nak cari makanan halal tak susah..cari orang menjual yang bertudung lepas tu ada tulis halal kat kedai dia..makanan halal memang senang nak cari...dari segi bahasa pon xsusah sangat nak communicate kebanyakan paham english tapi ada juga kedai yang jaga tu orang tua mmg langsung tak paham..kita kena tunjuk2 je menu

9. makanan yg korang harus & wajib cuba kat sini panckae yaminlah & ice cream kelapa ala2 sangkaya tu..murah je sini klw kat aonang 50 bath kalau kt krabi night market 30 bath je..makanan kat krabi mmg murah dari aonang

10. kat sini kalau kul 12 malam..memang bandar mati la aonang tu...seme kedai dah tutup kul 12..so klw malam2 rasa nak makan sila pegi kedai arnij thai food kedai dia je buka sampai kul 3pagi..kedai lain dah tutup..kedai ni btol2 seblah masjid & depan hotel ibis.harga tu xyah cakap la memang mahal...kedai burok je..makanan mahal tp sedap la


 11. minyak motor jangan isi penuh...mcm ktorg jujur sangat sewa motor 1 hari je g isi full tank hahaa..tu pon abes meronda sampai pasar malam orang kampung minyak tak turun2 last2 sedekah je la minyak tu, minyak kt sana mahal!

12. makanan & restoran halal kebanyakan nye banyak ke arah atas masjid sikit..kalau dekat2 nak sampai pantai tu susah skit makanan halal kecuali deret pancake makcik yaminlah yg ada street food tu.

13. kalau nak pegi pasar malam tu standby baju hujan..tak yah bawa payung..mcm hotel ktorg ada sediakan payung tapi klw bawa payung terbatas skit la korang nak berjalan..mana nak bli barang mana nak pegang payung...kang klw ilang payung tak pasal kena bayar ganti, seven eleven ada jual baju hujan..29 bath je

14. pasar malam krabi memang murah tshirt dia 100 bath aje...tapi serius kata krabi tak banyak pilihan kalai nak shopping, kalau stakat nak bli baju, keychain, fm, dompet gajah tu banyak la...tapi klw korang cari menda yg lain2 skit cam seluar muay thai ke mmg tidak ada...klw nak shopping pilihan yg banyak ialah kt aonang cuma harganya mahal skit lah dari krabi night market

15. rasanya baik korang pegi time bukan peak season sebab apa?kalau peak season (kalau tak salah jan-april) hotel 2x ganda mahal, pakej tak sure harga camane, yang pasti orang amatlah ramai..cer bayangkan ktorg pegi bukan time peak season, hari keje plak tu tapi punyalah ramai orang..lagi2 masa kat maya island tu..nak amek gambar pon susah mmg xde pemandangan yg kosong dari manusia....

p/s: ada satu lagi entry krabi total kos krabi nanti kita share ok!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

4 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Dh fefeling nk pegi dah ni...hehe

eima said... [Reply to comment]

boleh rujuk entry ni nati klu nk pi krabi

Ain Humairah said... [Reply to comment]

teringin nak g krabi! tp x sampai hati nak tinggalkan 2 cinonet kat uma tu.. bawak baby okey x nana?

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam, wah berguna ni kot sye nak honeymoon ke krabi pulak kan, hahah tq kak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...