MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, December 2, 2015

menu yang dimasak di kala rajin

 heee..mmg camni..menu2 yang mengambik masa lama nak masak tu memang malasss sangat nak buat..kecuali klw btol2 mengidam..kalau ada orang request..kalau ada kelapangan baru la rajin nk masak..

contoh cam rendang paru ni lah...aritu konon nak buat potluck umah pasya tak jadi2...kawan tu tingin nak makan rendang paru..lepas tu nak buat potluck jumaat ni ngan kawan2 kolej...diorang request rendang paru..pastu azie budak opis pon sebok dok tanya akak bile nak buat rendang paru..memandangkan dapat permintaan yang tinggi makan datang la sikit kerajinan nak membuatnye hehe..

sabtu lepas bli paru 2.5kg kat pasar, sekilo RM10,ok meh kita kasi kos berapa nak masak paru 2.5kg ni
paru 2.5kg = rm25
santan 1 1/2 kg = rm9
cili padi 2 longgok = rm2
bawang 2 pinggan = rm2
serai 2 ikat (ikat ada 10) =rm2
halia seketol = rm1
lengkuas = rm1
kerisik =rm3.5
masuk minyak, bawang putih dalam RM50 modal utk 2.5kg rendang paru

buat frozen untuk potluck jumaat ni, bagi pasya, nana & diah skit, bawa bekal bekpes kat opis skit, bagi umah mak skit.rasa mcm nak buat bisness rendang paru frozen lah..sebab dah ada permintaan ni...tapi rajin ke tak rajin ek?hehehe...

ni la klw masak rendang abes comot2 dinding dapor..satu lagi masa nak tumis bahan dia adoi merecik2 kena minyak kt tanga
 makan memang sedap..nak nyiap kan nye..kasi lembut paru 3 jam baru siap
 kasi closeup skit



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

6 ribu orang memberikan idea bernas:

Amanda Suria said... [Reply to comment]

uihhh..SA tengah takde selera makan sebab batuk tengok rendang paru ni macam best lak...nanti nak buat la...

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... [Reply to comment]

aku pulak yang terlior weii

adda syuhada said... [Reply to comment]

saya tak pernah buat rendang paru..

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

ok..ni bikin soya telan air liuq....bak sikit..hahahhaha

eima said... [Reply to comment]

tak suka paru tapi klu daging ni mmmg sedap abih ni .... huhuhu lapo

dorsett pink said... [Reply to comment]

waahhh!! sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...