MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, June 30, 2015

menang voucher zalora RM100 & koolfever

alhamdulillah..rezeki ramadhan..tengok ramai kawan2 contest join contest ni kat ig kita pon mencuba naseb la..ari sabtu g giant bli barang2 nak buat nasi kerabu lepas tu tak lupa bli snikers sekali..dengan bermodal kan RM3 lebih dapat RM100 hehe..syukur

tak sesia la..pijar2 tangan kita dok membuang biji cili hijau nak buat solok...lepas siap je cargas amek gambar solok tu pastu tenggek kan snicker atas munge...tak sangka plak terpilih..sebabnye ramai yang submit gamba...alhamdulillah..bole la bli kasut raya yeay! hehe...

.
solok lada yg membawa tuah :)
 yang ni menang 6 keping koolfever utk 100 terawal
masuk 3 nama tiga2 sapu bersih hahah
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ramadhan : mee kari & puding laici

semenjak puasa ni jarang2 juga buka makan nasi,ni kita la request kat mak...buat mee kari hehe...dah lama tak makan..ma buat mee kari kita buat desert puding laici.adui dui...masakan ma mmg tak kan sama ngan orang lain kan...kita buat mee kari tak sesedap mak kita buat..rasanya dah ikut dah resepi dia seme...

suka ltk bawang goreng, daun sup & taugeh banyak2
nyam! klw ada kerang mmg mantopp
puding laici ni 15mnt je siap..
sepeket agar2 masak ngan 700ml air dah cair agar2 masukkan gula sesenduk pastu tuang susu cair
laici dalam tin tu blend dulu sebelum masuk dalam piuk dah siap
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, June 29, 2015

10 ramadhan : nasi kerabu + labu sira + labu sekaya

weken memang meriah skit la menu berbuka..sebab nye banyak masa kan..nak masa itu ini...kita cam biasa la buka umah mak tolong2 mana yg patut la..sabtu lepas ma buat nasi kerabu lengkap ngan seme eksesori nya...siap ada desert labu sira mmg 100% menu kelantan hehe..pastu ada lagi satuu sekaya labu, kakak kasi.sedapp gile nak kena blaja gak wat sekaya labu ni

nasi warna putih bunga telang buat nasi kerabu tu dah xde..

 tumis
..
ulam2
 sambal kelapasolok lada
budu

kopok ikan
telus masin
sekaya labu
labu sira
nasi kerabu ma mmg tak de sape leh celen...tak caya tanya diah..hahah..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

baju raya anak2 settle!

alhamdulillah....selesai dah mencari baju raya anak2..ari rabu lepas amek cuti semata nak g bli baju raya diorang..dah kebetulan plak kita cuti puasa maka mmg sesuai sangat lah..shopping raya heehe..xla penat sangat kan?kalau puasa letih wo...panas2 himpit2 ngan manusia lagi..

kita sampai sogo kul 9.30 sogo blom buka lagi! haha..nampak tak semangat nye kat situ...ala bukan apa...pagi tu anta mia g sekolah..pastu anta darwish umah bbster pastu g umah mak jap..lepak usha jalan depan umah xjem start kete tros g sogo..hehe....

buka je pintu soog kul 10 terus serbu..wah seronok rasa masa kita masuk tu seme staff berdiri kat tempat masing2 wish good morning..ala2 managing director masuk opis haha...dari tingkat bawah sampai tingkat 3 bahagian kanak2 seme wish good morning..ko bayang la ada berapa puluh orang pekerja kat satu level tu?diorang siap2 tunggu depan eskelator sambil wish hehe...

memula sampai tingkat budak tu tawaf dulu satu round..nengok2 mana yg murah..misi kita ialah mencarik baju yang murah tapi cantik, so klw murah bole la beli banyak pasang.ada la less 50-70% untuk setern2 item..sebagai ibu yg bijak harus la kita carik jeans mana yg ada 70% kiki..bli suar ladybird 2 pasang kakak 2 pasang adi.tshirt kakak 5 helai adik 4 helai dah tu je cukup. kita sedar la kita bukan orang KAYA xmampu nak bli baju anak mahal2...bli yg murah janji lawa.mmg suka sgt soping baju raya anak2 kat sogo..sebab nye seme brand ada situ. bum, seed, padini, miki, poney,ladybird,fila,mickey, diesel eh seme brand la ada..banyak pilihan esp seluar jeans.

nengok punya semangat pintu pon xbuka lagi
ting..buka dah! haha ni la pestime g soping mall time pintu dibuka
selesai dekat sejam kat tempat bebudak memilih baju
dah pilih2 nanti sort pulak kot ada2 yg xlawa di mata buang la sebelum g bayo hehe

dah abes jenjalan sogo terjah jalan tar plak carik baju melayu darwish..masa masuk je lorong tepi campbel tu tros dah jumpe baju darwish pastu kita jalan sampai depan semua house je..tros patah balik sebab panas haha..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

RESEPI KERABU IKAN BILIS


 Bahan-bahannya:
● Ikan Bilis Halus - yang telah digoreng (setengah mangkuk)
● 3 ulas bawang besar
● 6 biji limau kasturi
● Beberapa helai daun limau purut
● Kacang panjang
● 2-3 kuntum bunga kantan
● Cili padi
● 3 batang serai
● Sos ikan
● Gula

Cara-caranya :
1. Potong kesemua bahan-bahan (melainkan limau, sos ikan dan
gula) dan gaulkan

2. Potong dan perah limau kasturi yang telah dibuang biji

3. Campurkan dengan 3 sudu besar sos ikan. Tambahkan 3 sudu teh gula.

4. Gaul sehingga sebati

5. Campurkan bersama bahan-bahan yang telah dipotong.

Sedia untuk dihidang. 



p/s : jumpe resepi ni kt fb share sini untuk diguna kemudian hari :)

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, June 26, 2015

Ada 10 Makanan Tidak Boleh Masuk Peti Ais



Selesai memasak, pasti anda terus masukkan lebihan sayuran atau makanan ke dalam peti ais. Jaga-jaga kerana tidak semua jenis makanan atau sayuran yang konon dianggap akan bertahan lama di tempat yang sejuk. Cuba elakkan membazir jika anda mula masuk dapur...

Bawang Merah

Kelembapan dalam peti ais membuatkan tekstur bawang merah menjadi lembik, mempercepatkan tumbuh akar dan tanpa sedar lebih cepat busuk. Seeloknya anda simpan bawang di tempat yang sejuk dan kering.

Kopi

Tidak ramai yang tahu sebenarnya, biji kopi atau serbuk kopi tidak elok disimpan di dalam petis ais. Ini hanya akan membuat kopi kehilangan rasa dan aromanya. Simpan kopi di tempat yang kering dan sejuk.

Minyak Zaitun

Kesan paling ketara, anda akan dapati tesktur minyak zaitun akan jadi cepat beku seperti mentega jika disimpan di dalam peti ais.

Daun Kemangi

Daun kemangi akan lebih cepat layu jika disimpan dalam peti ais. Lebih baik anda rendam daun kemangi dalam air agar tetap segar.

Madu

Madu tidak akan rosak jika anda menyimpannya dalam kemasan yang tertutup rapat. Jadi anda tidak perlu menyimpannya dalam peti ais. 

Bawang Putih

Tekstur bawang putih yang anda simpan dalam peti ais akan berubah menjadi seperti kering dan kecut. Lebih tahan lama kalau simpan bawang putih dalam bekas di tempat yang kering dan sejuk.

Roti

Roti akan lebih cepat kering jika disimpan dalam peti ais. Letak roti di dalam bekas yang ditutup sudah mencukupi, janji tidak melebihi tarikh luput.

Avokado

Mahu buah avokado cepat masak? Kalau peram di dalam peti ais, itu salah. Ini hanya melambatkan proses matang buah avokado.

Kentang

Menyimpan kentang dalam peti ais akan membuat teksturnya menjadi lembik dan rasanya menjadi manis. Lebih baik anda simpan dalam bekas.

Tomato

Letak tomato di dalam peti hanya buat tomato jadi cepat kecut dan hilang rasa segar. Untuk jaga rasanya, elok anda beli secukup buat masak sahaja. Atau tomato yang dibeli boleh direndam dalam sedikit air. Tetapi jangan simpan terlalu lama, nanti tetap juga tomato jadi cepat busuk.
ok, baru tau ok..dalam banyak2 list tuada 3 je yg kita letak dalam peti ais
tomato
kentang
bawang besar
ok dah tau pasni jgn simpan diorang dalam peti ais hehe

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

hadiah kecik2

 alhamdulillah..sampai dah adiah menang contest ni, ala adiah ciput2 je..jadi lah kan..

mph voucher rm50
buat bli buku darwish 2 biji settle
 tiket zoo melaka menang kt insta upinstore
 3 movie pass menang kt fb thermos
satu pass dapat 2 tix wayang
ekeceli menang 4 satu dah kasi kt adik kt melaka
yang 3 ni hanya kt gsc ipoh so dah sedekah kt kawan2 blog yg mana dok ipoh
tu la..gelojoh sgt join contest...haha tak tgk pon dia tulis khas utk orang ipoh
hehe xpela..rezeki di kongsi bersama kan..
voucher coffee bean RM10


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, June 25, 2015

7 ramadhan : mee goreng basah + putu piring

semalam ma masak mee goreng basah, nengok xde kuih kita pon start moto merempit g psar..hajat dihati nak bli roti john cheese tu skali dia punya q masyallah panjang gile..tros kensel, bli putu piring je..pastu bli air kelapa utk kakak..suka sangat la kakak air kelapa hari2 pon xpe air kelapa...xpela..demi kakak ibu turutkan..dia puasa kan..kasi la chance..bagi la apa dia nak makan, minum

ni kita nak suggest klw nak cari putu piring sedap kat keramat bole pegi pasar keramat, cari din putu piring, ni dari kita skolah dajah 6 kita bli kat dia..klw tempat lain putu piring biasa bau hapak kan?sebab kain dai tutup putu piring utk masak tu sure tak tuka2 tu bau hapak tu..tp kat abg ni sedap je putu piring dia satu 50 sen.

ni baru kali kedua jejak pasar ramadhan..tu pon sebab nak bli air kelapa mia la..hehe..klw kita sendiri nak g bli juadah kt pasar ramadhan mmg kita kurang gemar...sebab jenis tak de la bernapsu nak makan mcm2 masa buka puasa...minum air bese dah penuh dah...

semalam ma masak mee goreng basah
mmg suke klw ma masak mee sedap!
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

alhamdulillah rezeki kakak pulak

semalam kita cuti..g soping baju raya anak2...masa dah abes soping tu dapat call, dia cakap tahniah puan..anak puan menang contest winx club dapat no 3.allah..terkejut sangat...hehe sebabnya kita tau sure ramai yang hantar penyertaan..mana tak nye xde nak resit pembelian pon..just amek je gambar dekat wall winx club tu lepas tu email kt diorang

masa kita amek gamba kt wall winx club ni kita ngan mia g midvalley 2mgu lepas la..g amek hadiah thermos tu..balik tu amek2 gambar ngan minion lepas tu on the way nak balik kat north zone tu ada la dia buka booth winx club

mulanya mia kata ibu nak amek gamba kt situ..masa tu kita xtau pon kata ada contest..ok la amek2 gambar lepas tu singgah booth ada la pamplet pasal contest..dah tau pasal contest tu kita suh la mia amek gamba lagi skali wat aksi2 gedik haha..balik tu edit2 skit pastu email..masa email tu lagi 2 hari sebelum tutup contest..masa email tu juga kita cakap kat mia..kakak doa la kakak menang contest ni...ye la sebab nye mia ni peminat no 1 winx club..kalau balik skolah sebelum tido tu dia buka tab dia tengok winx club..adik nak tgk upin pon xkasi..tak habes ngan winx club dia..

 kita email 3 gambar..tp ni la gamba yang diorang pilih sebagai pemenang no 3 kemain gedik ko kak!
sonok la kakak nanti dapat hamper barangan winx club worth RM150, siap  dapat baju yang best tu...aritu tgk baju dia kemain mahal...mampu nengok je la..rezeki kakak la dapat baju free



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

semakan status kawalan imigresen

 nah kita share je...memandangkan xlama je lagi nak ke luar negara  saje la cek kot2 nama bleklist ke...tak ke naya..kang sonok2 nak pegi skali bleklist..mau nanges kat bucu meja takleh snorkerling heheh...
haih...xsaba..xsaba..nak release tension, nak celebrate kebebasan!
nak cek juga klik sini masukkan ic je


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, June 24, 2015

i love you kakak..

kakak....
ibu sayang kakak....
tiap hari ibu doakan allah kurniakan kesihatan yang baik untuk anak2 ibu...bukan kakak je..adik pun
ibu selalu doakan kesejahteraan anak2 ibu...
moga kakak jadi anak yang solehah, anak yang cerdik, anak yang rajin...
anak yang taat kepada perintah allah....
buat apa yang diperintakan tinggalkan apa yang dilarang...
walau pun ibu selalu marah kakak...
ibu nak kakak tau ibu marah bukan sebab ibu benci tapi sebab ibu sayang....
semoga kakak belajar rajin2...jadi contoh untuk adik
biar kita tak kaya harta tapi kita kaya ilmu...
Ilmu Itu Menjaga Kamu Tetapi Harta Itu Kamu Yang Menjaganya.
  Sungguh Ilmu Lebih Berharga Daripada Harta.
kakak & adik lah harta ibu dunia akhirat ♥

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, June 23, 2015

5 ramadhan : tomyam campur + lemon laici

ok 5 ramadhan kita xde masak apa...sebab balik umah mak seme dh siap..kita tinggal buat air je...nengok ada laici satu tin pastu ada lemon balance buat ari ari ahad lepas...buat lemon laici satu jag.sebenarnya lemon laici ni kita bli kat pasar keramat, tak pernah plak oder tempat lain..tak tau la tempat lain ada ke tak..sedap gile klw g pasar sure singgah kedai akk jual air tepi kedai kuih tu bli air lemon laici dia..

main menu plak ma masak tomyam campur +ikan parang goreng lepas tu ada laksa balance ari ahad tu bole makan lagi...kuih tak de..ala kadar je berbuka..xyah nak over2 berkuih2 bagai..lagipon hari bekerja kita xdan nak tlg buat kuih..biasa weken je la..byk masa kan bole la buat kuih

tomyam plak mak buat paste dia sendiri xde pakai tomyam peket ke apa
ni resepi tomyam ma

cili api
bawang besar
bawang putih
cili masak
(blend seme bahan diatas)

ayam & udang (kita xsuke letak sotong dalam tomyam sebab nnt abes ayam jadi kaler merah air sotong punya hal, klw nak masak tomyam yg ada sotong xle letak ayam)
serai
daun limau
bawang besar di potong besar
asam limau
tomato
carrot
kubis bunga

cara2
tumis bahan yg diblend..sampai kering masukkan serai dititik & daun limau pastu masukkan ayam
dah masak ayam tu last skali br masuk sayur letak la garam, serbuk perasa & dah ttp api baru perah asam limau dalam piuk.kalau asam limau masak masa gelegak2 nnt kuah pahit



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menu 2,3 & 4 ramadhan

2 ramdhan :
mehun sup
mulanya balik keje ma kata arini masak nasi goreng je la..xde lauk tak pergi pasar...kita dengar nasi goreng je?tros kita cakap buat mehun sup la..meh orang g kedai cari bahan2 hehehe...ma kita mmg gitu..kena kasi idea kat dia..kadang dia tak tau nk masak apa...so kita cadang je la...
memandangkan bulan pose jem dia len macam skit..maka merempit la kita g kedai bli bahan2..nak jadi cite seme bahan2 yg dibeli seme last stok
ayam tinggal sekor je last, daun sup tinggal secoet je last, bawang goreng tinggal sepeket je last..klw lambat 5minit mmg xdek la mehun sup ktorg aritu
p/s: jangan tanya nape gambar ada kicap mahsuri haha..ni contest punya pasal
3 ramadhan
nasi ayam +tepung pelita
ni pestime buat sarung dia..adoi kita ni mmg tangan xde seni..xsuka buat keje remeh2 gini buat sekali burok rupa tros xbuat dah haha...
 ltk dalam peti ais makan sejup2 masyallah!
 nasi ayam ibunda
4 ramadhan
laksa + krim karamel tanpa telor..
sorry karamel xde gamba..malu sebab xjadi..haha..kohaja nye rsepi aku dah ikut step by step dah..cair jadinya..xle pakai nye resepi..konon nak buat karamel cam kedai arab dia xpakai telor kan..rasa dah sedap cuma tesktur je lembik
pastu main menu laksa penang..kegemaran seisi keluarga

p/s : kita suke je tgk orang share2 menu atleast adalah idea nak masak apa kan..asik2 ulang menu yg sama je bosan juga...so kdg nk cr idea nk masak apa usha je kt ig mana geng2 rajin masak tu sure diorang hapdate hehe...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, June 22, 2015

rezeki ramadhan


 dedua menang kt fb
yang ni menang 2 tiket gsc tapinye masa join tak perasan utk orang ipoh je..haha..gasak la dah masuk baru perasan..xpe tix tu klw xle guna kt gsc kl sedekah la sesapa org kt ipoh masuk 4 nama empat2 menang haha..tamak! dah dia kata sape cepat dia dapat..kita cepat2 la masuk...yang menang utk fans melaka tu nnt bole bagi adik ipar dia dok melaka
so total 8 keping tiket wayang menang kt sini
fb mak kita tu buat sebab nk masuk contest haha...sian mak aku xtau apa pon
 yang ni lg best jawapan cam bese copy paste dr org2 sebelum..haha...pastu kita plak menang
menang kt fb innershine club
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, June 19, 2015

MENU 1 RAMADHAN

 balik keje kan awal..sempat sangat nak masak..amek darwish sampai umah kul 5, kita cam biasa la buka puasa umah mak..balik keje senseng lengan tolong la masak apa yang patut...ni menu 1 ramadhan...

kita masak paprik campur ma masak bawal percik lepas tu pukul 5,30 tu tanya ma xde kuih ke kita nak buka ni...ma kata xde..kita tengok kat kabinet ada roti, buka peti ais ada susu cair, telor & butter.hah ni bahan dah ada ni pantas je blende telor, buter, susu & gula pastu curahkan dalam loyang 5 minit je masa nak blend segala..masak plak stengah jam...kul 6 siap! pastu sesambil tunggu puding masak buat la kuah custard dia...ada masa lagi sejam dok lepak2 depan tv..dok buka fb cari contest haha sempat lagi!

seronok masak bulan puasa ni...bole kutip pahala berganda2 menyediakan makanan utk orang berbuka...adik2 suka sangat la puding roti kita tu...sekejapan je habes seloyang


 puding roti bodo2 je..xde kismis xde hape..hahah...jangan di pandang pada rupa yang togel..rasa sekali nak 10x hahah..over!
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Good job kakak

Semalam mula la mia blaja bpuasa..kita xnak la paksa dia suruh puasa cuma cakap elok2 ngan dia,kakak sh besar kena belaja puasa..dia pon cakap ok tlebih eksited plak tu smgu sblm puasa dia dh nak puasa haha

semalam mmg kita xbekalkan duit blanja ngan botol air..semalam sekolah agama cuti sempena 1 ramadhan skolah kebangsaan je sekolah..petang tu sampai je umah terjelir2 lidah dia cakap ibu kakak dahaga..

Maka start dari kul 5.45 ptg dia dok terlepet je...pastu asik tanya bile nak buka puasa?lambat lagi ke? Xle ke buka sekarang..heheh mcm2 hal

Kita ckp la xlama dah nk buka sejam lebih je..g la tido klw tak tahan..kejap dia baring ke kiri kejap kekanan pastu tanya lg dah pukul berapa haha stress ibu...tapi tetap suruh dia bertahan...kita pon tanya dia kakak nak makan apa?dia tak xde pon request nak makan2 apa2..so kita cargas balik keje tu buat puding roti untuk dia..sebab tu fevret dia...akhirnya dekat 10 kali dok tanya bile nak buka....berjaya juga menghabiskan puasa sehari..bagus kakak! nanti ibu kasi upah..cakap ngan dia kakak klw puasa penuh ibu kasi hadiah...kakak nak hadiah apa??

kakak : emmm...nak pegi LEGOLAND
ibu : haa??emm..ok hahah sape suh gatal mulut tanya nak hadiah apa...tengah doa2 harap dapat tiket g legoland..complete pakej penginapan...amin hehehe...


apa kata hati




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, June 18, 2015

pelaburan bijak

syhh..jangan tegur heheh..skang ni semangat join contest tengah membara..semenjak memenjak menang yeos 3k aritu mmg tiba2 datang semangat bercontest.tapi kita join mana yg pop murah2 je la..nak bli mahal2 xmampu kita...

ari isnin dapat la hadiah contest wyeth tu, ada voucher aeon RM50, so ari selasa lunch hour keluar g aeon kejap..bli pop untuk contest...semua voucher tu kita gunakan untuk bli milo & maggi..heheh nampak tak pelaburan bijak kt situ..xyah kuar kan duit sesen pon bli pop.

tak letak harapan tinggi untuk menang..usaha tu kan tangga kejayaan...dari dok saje mana nak berjayanya...nak senang bukan senang...kena bersusah2 sikit insyallah senang la nanti.moga ada rezeki kita anak beranak...

 total seme ni RM51.20 air tin milo tu kasi sorang skit kt budak department
lebih tu bawa balik bagi anak adik badik, ma abah skit rezeki yg sikit di kongsi bersama :)
maggi?memang diharamkan kt umah kita hehe..so taruk umah mak la kita amek plastik je hehee
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

salam ramadhan

hai..kawan2...selamat berpuasa semua yea..

sempena bulan puasa ni juga kita nak bagi tau tahun ni kita tak amek tempahan biskut sarang semut, sebab darwish tengah melasak...sorry yea kawan2..saya tau ramai yang frust mcm xnak raya dah xmakan biskut kita..hahaha...

arini balik keje 4.30 yehaa..best balik awal...


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...