MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, December 31, 2015

minum petang

 cuti panjang saya pilih untuk tak ke mana2..aritu dah g pd cukuplah..nak bjalan mana pulak...heheh..saya mmg jenis xsuke holiday time public holiday sebab tau jem merata2..dengan hotel mahal xpelah..kita pilih holiday bukan time PH, kecuali klw xde pilihan terpaksa lah

jadinye bile xde g mana2..apa lagi aktibiti kat dapor lah...ni kisahnye buka peti ais tgk ada butter 2 ketol alkisah butter ni lama dah bli konon nk buat kek coklat..tapinye barang tak lengkap plak..serbuk koko xde, soda bikarbonat xde aihh mcm2 la xde..last g bli roti & coklat cip buat puding roti

nak buat pon xsampai 10 minit tuang seme bahan dalam blender, blend pastu tuang dalam loyang siap..mudah sesangat..mia pon suke..tp pelik skit mia tu suka makan time panas je..so klw dah semalaman dalam peti mmg kita la yg mkn.

klw buat puding roti harus la buah kuah kastard dia baru umph!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

sakit penghapus dosa :)

alhamdulillah..saya ni jarang di serang penyakit..syukur juga..sebab pernah dengar kan orang kata orang yang jarang kena sakit sekali dia sakit memang teruk...kita la tu...klw sakit mmg terlepet lah..lepas tu kita jenis klw sakit sikit2 mmg xde makan ubat..kecuali klw tak tahan sangat tu..baru la g jumpe doktor..klw demam2 biasa tu mmg selagi bole tahan mmg xtelan panadol tu..bukan takut makan ubat tp sebab xnak amalkan makan panadol kecuali..klw dah tak tahan

aritu dekat 2minggu sakit kepala..makin lama makin turun ke bawah..sampai la sakit tu btol2 belakang area telinga, beredenyut mencucuk...sampai membawa ke lengan & bahu...ada masa tangan sampai rasa kebas..cuak juga tau...pegi la klinik konon nak minta refer letter nak g hospital 2minggu sakit kepala xbaik..sekali sampai klinik doc cakap awk ni sakit telinga ni..urat dia sampai bengkak tu efek kat bahu & tangan..

dapat la 4 jenis ubat 3 ubat makan 1 ubat titik dalam telinga total?RM95 ya ampun..mahai kan kos g klinik zaman sekarang........sebenarnya klw area keramat tu klinik pilihan saya klinik siti fatimah kt keramat permai..kalau sekali pergi harga dalam RM35-40 je...klw injection pon baru RM80 tp aritu tutup plak klinik fatimah..terpaksa la juga g klinik mesra...klinik izham mmg awal2 dah pangkah..xsuke pegi izham sebab lembab..mahal plak tu

 bile dh makan ubat2 ni baru la xde cucuk2 xde sakit kepala...btol la kata doktor sakit telinga..kita dok pikir sakit kepala..
.

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, December 30, 2015

bila rajin..

mmg jarang bawa bebudak g playground...sebab xberapa nak rajin kejar si darwish...dia tu kalau main jenis tak ingat orang dia suka ati je nak lari kemana2..kalau bawa g main taman tu esp taman yg crowded mata tu mmg kena buka luas2 perhatikan dia main..lepa skit kang entah mana dia pegi...pastu klw dia melencong skit dari landasan kita nak kejar dia kemain dia nye lari laju tau...ibu yang dulu atlet kat skolah pon kalah..nak2 dah gemok skang semput nak kejar haha...

aritu tetiba mood rajin datang bawa la diorang main kt taman tasik datuk keramat tu..kebetulan masa pegi parking banyak lagi..kalau kata masuk2 xde parking mmg balik dah tu.xlama pon sejam lebih je kasi diorang main..

dah datang taman jangan berangan la nak bawa duit 10 inggit je dalam poket..kena besedia ngan segala natang jualan yg ada hahaha...ngan belon la kopok, air, jajan haih skali turun taman mmg melayang gak la duit..kadang xlayan diorg nak bli belon sgala..tp klw dah memekik kt taman tu nak belon ultraman ko ghase?nak biar dia memekik?dah bli utk sorang.. sorang lagi mrajuk plak nak juga belon eii geram nak luku! hahaha...kakak..kakak..dah tua bangka pon nk belon..memula xbli majuk bawa diri tepi tiang lampu eii geram nye nengok kasi duit 5 inggit suh bli belon kemain riang bahagia senyum nampak gigi rongak

tu pasal xleh nk g taman selalu..nanti kena cukai! hahaha...sekali skala xkisah la kan duit nak abes kat sape lagi klw bukan utk anak2

 nengok muke adik kemain nakal tu

 terkeluar botox kena shium haha
 kakak majuk xdapat belon



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

bekalan hari tua : nasi kerabu

 biasa klw ari rabu bfast mesti beli kt pasar tani sebab ada banyak makanan sedap2...ari rabu lepas anta budak2 umah tokwan skali masuk dapur tgk mak tengah potong ulam nasi kerabu, wahh langkahh kanan nih..

kita pon apa lagi amek tipuware tapau la bawa g opis hehe..nak makan kt umah dah lambat...hoii nikmat pekena nasi kerabu ma ni...xkan bole lawan la mana2 nasi kerabu lain ngan nasi krabu mak kita kekeke...

biasa klw mak buat nasi kerabu mesti time cuti sekolah, cuti hujung minggu bila anak cucu ramai berkumpul...& selalunya buat tengahari tapi kali ni buat utk bfast..so seadanya nye jelah..xde solok lada..telur asin pon xsempat rebus lagi time ni ahhh pedulikkan itu seme ini saje pon dank cukup nikmat!tak gitu deah?hahaha....deah tu la hantu skali nasi kerabu mak kita





Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, December 29, 2015

musim buah ngaku dah kembali

last week pegi giant nengok dah ada buah ngaku..buah yg ada stahun sekali je time musim raya cina.kalau sape yg follow blog kita mest tau kita dulu siap meniaga kerepek ngaku hehe..tu zaman2 rajin dulu

ni baru2 keluar mmg mahal lagi harga dia..esok dekat2 nak raya cina mgm harga dia akan turun..tp yang ni kt giant RM3.88 kira ok la sebab pernah tgk sampai RM5 sekilo kat pasaraya..kalau sape2 yang still tak tau lagi..nak buat apa dengan buah ni..kulit dia korang kopek, batang tu tinggalkan suapaya senang nak sagat..cuci bersih2 & terus sagat dalam kuali & goreng jadi la kerepek ngaku

rasanya dia sedap mcm kerepek pisang tp lagi sedap dari kerepek pisang tak caya try lah

 ni la rupa kerepek ngaku

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

PETUA MENGURANGKAN PANAS BADAN

kalau di gugel banyak petua2 untuk kurangkan panas badan sebab demam, antara jaram kepala dengan air asam jawa, daun bunga raya.

tapi kita lebih suka jaram kepala dengan air lidah buaya, sebab apa?selain dari bole mengurangkan panas badan, boleh juga lebatkan rambut..masa darwish kecik2 mmg kerap demam so asik la jaram kepala dengan air lidah buaya ni mmg lebat rambut dia..klw time botak2 tu kejap je dah itam dah rambut mula tumbung

lagipun kt umah mak mmg ada tanam lidah buaya, ramas2 lidah buaya kasi keluar lendir dia pastu campur dengan air,nak lebih senang masukkan air tu dalam botol spray lepas tu spray kat kepala jangan kasi kering rambut tu, kejap2 spray..mmg cepat elok panas badan nye..samping tu ubat jangan lupa makan yea...

skang mmg musim demam kan?ni mula ngan kazen dia, lepas tu merebak ke kazen yang lain last skali kakak pon jangkit



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, December 28, 2015

jangan ganggu hidup saya!

dalam berblog, dapat komen dari cik anon memang tak de sape suke...kalau komen positif ok, tp kalau komen negatif xde sape suka.tak dinafikan selam berblog ni ada juga dapat komen dari anon tapi dah sangat lama dah xdapat komen negatif2 mcm ni...it's ok kita anggap ni seme asam garam dah berblog...kita yang pilih untuk cerita kisah hidup untuk tatapan umum baca...xpe xde masalah pon

ni saya baru dapat komen dari cik anon, sila lah baca apa dia komen...

assalamualikum cik anon,

terima kasih sebab sudi singgah kat sini & susah2 je awak menaip untuk komen, tq sebab komen awak ni tiba2 saya terasa mcm saya ni popular juga kan sebab ada juga orang yang nak amek tau hal kita heheh..ok la saya akui memang saya femes hahahah lempang sekali

sebenarnya saya bole pilih untuk xnak jawab komen awak, saya bole pilih untuk tak nak explain kisah hidup saya dekat awak tapi xde kali ni saya pilih untuk jelaskan semua supaya awak rasa puas hati..kata artis jadi saya kena la jawab persoalan yang saya rasa mungkin membebangkan hidup awak selama ni, kesian awak mesti awak tertanya2 sampai sakit2 kepala agaknye nak tau kisah hidup saya

walaupon saya jenis suka cerita & share seme kisah hidup saya dalam blog ni ada perkara2 atau cerita2 tertentu yang memang saya tak kan cerita...biarla tu jadi simpanan untuk hidup saya..mana bole semuanya saya nak cerita kat blog..memang btol..saya akui apa yang saya cerita kat blog seme kisah2 suka, kisah2 bahagia...kisah sedih, duka tu biarlah saya telan..alah sama lah mcm korang..klw kisah2 kain dalam korang nak ke korang cite kat blog?xnak kan...

ok berbalik kepada soalan cik anon tu
1. anak demam pon nak bawa pegi holiday juga.

emm...awak tak tau apa masalah hidup saya cik anon awak tak de kat tempat saya...xperlu saya cerita kan apa masalah hidup saya...apa yang saya buat semua untuk gembirakan anak2 saya, tu je anak2 priority saya..saya sanggup buat apa saya untuk diorang...memang btol masa nak g pd tu darwish demam tp kita dah bayar booking homestay, tapi kita tau anak kita tgk demam dia mild2 gitu tau xkan melarat tu sebab saya bawa juga dia..lagipon kakak mia asyik cakap bosan cuti tak pegi mana2...saya sebagai mak selagi mana saya mampu saya akan tunaikan permintaan anak saya yang nak tido hotel (homestay je pon dia rasa mcm hotel hahah) tak dela sanggup saya nak tinggal darwish klw tau demam2 gitu tinggal juga dekat mak..tu memang kohaja nama dia..kita pegi seronok2 tinggalkan anak yg demam dekat mak nak jaga..biar lah anak tu demam sekali pon saya angkut janji dia ada depan saya.

2. selalu pegi holiday tinggalkan anak
eh...awak ni cakap mcm awak serumah dengan saya..selalu pegi oliday tinggal anak?ye ke SELALU bila yang selalu nye ek?aritu g krabi tu lah sekali holiday tinggal anak sebab memang tak sesuai bawa anak naik bot seharian buat aktiviti laut lepas tu holiday safi kat langkawi sah2 tak bole bawa anak sebab tu menang hadiah contest tiket flight dia bg utk 2 orang je...saya pegi holiday tu xde minta duit awak kan?kan?

3. kesian dekat nenek kena jaga cucu
eh..mak saya ok je awak pulak yang meroyan..ada ke saya suruh awak jaga anak saya masa saya pegi holiday?xde kan..kt rumah mak saya tu ramai tukang pengasuh...ada adik beradik yg dah besar2 seme bole harap utk jaga darwish kadang klw kita tinggal g mana2 kejap kita upah adik bongsu tolong tengokan darwish sebab malas kacau nenek dia bagi rehat.lagipon darwish dah besar..bukan baby nak kena dukung nak kena suap makan..tinggal bagi susu je kat dia..

cam gini la...sape pon awak...saya nak cakap awak pengecut komen as anon.awak klw rasa tak puas hati dengan saya...nah ni no telefon saya 0197942480 awak bole call or wasap saya..klw ada ada apa2 masalah..tak pon bole email fauzana_1@yahoo.com kita bincang cara gentle..bukan komen2 mcm orang tak de telor gini, ni namanya biadap masuk rumah orang tak bagi salam lepas tu berak merata.

mest kawan2 ingat saya sakit hati dengan komen awak ni..jangan risau kawan2 ku yang dikasihi saya ok cuma kelakar je bile dapat komen mcm ni..saya terfikir memang banyak masa dia kan..meneliti kehidupan peribadi orang..memang tak de keje gamaknya dia ni..untuk awak cik anon demi allah saya maafkan saya salah awak pada saya...tak pelah awak nak kata apa pon saya ok je..yang berdosa awak..terima kasih la bagi pahala mengutuk tu dekat saya..semoga allah ampunkan segala dosa awak..amin..

cik anon, saya pilih untuk delete komen awak kt blog tapi saya publish dekat sini, special sikit baru semua orang boleh baca

p/s: bila dapat komen gini sikit pon tak jadi kudis / nanah...sikit pon saya tak de rasa mcm down rasa xnak update blog...sorang tak suka ngan saya..saya percaya ada 10 orang lain lagi yang suka kan saya...di kesempatan ni saya nak minta maaf dekat sape2 yang pernah terluka atau terasa dengan saya kalau selama saya berblog ni ada la pernah saya sakitkan hati sape2 secara sengaja atau tak..saya mohon tolong jangan ganggu hidup saya, sebab saya tak pernah ganggu hidup sapa2...biarlah saya hidup bahagia dengan cara saya....ALLAH ADA..

salam sayang....nana, damia & darwish :)
xpuas ati?wasap or call ok saya tunggu


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

pantai tanjung biru, Port dickson

selama ni pernah dengar je blue lagoon (tanjung biru) tapi xpernah pegi.klw g pd port biasa tak lain xbukan teluk kemang..walaupon tau tempat tu padat, ramai orang tetap la pegi situ hehe..teluk kemang dah xbest nak2 sejak doa pacak meja, payung kerusi kt atas pasir langsung xde tempat kita nak hampar2 tikar mmg kle g teluk kemang kena sewa tempat.

kalau dari teluk kemang tak pasti berapa km nak ke tanjung biru ni, tapi jauh gak la..nnt ada signboard belah kanan pantai tanjug biru, selepas ilham resort, dekat kem askar & ada hotel puteri beach resort kt situ..paling bes ada satu condo yang btol2 strategik depan2 pantai tanjung biru condo.insyallah klw ada rezeki nanti nak plan ngan adik beradik stay kat situ

so aritu lepas checkout kakak ajak g pantai tanjung biru ni, kebetulan primaland resort xjauh dari sini holiday ke pd kali ni mmg langsung xlalu teluk kemang sebab ada highway baru buka dia terus potong teluk kemang tau2 keluar kat area teluk pelanduk.tp agak scary la plak hway baru pasainye xde kereta..bole satu2 masa kete kita je atas jalan huh..wlpon siang mcm2 fikir terus tekan laju2 hahaha... (siang xde la takut antu ke apa..tp takut antu kepala hitam..paham?ye la jaman skang kan ramai orang jahat kena sentiasa waspada)

masa ktorg  sampai dalam kul 10 gitu parking banyak kosong lagi, orang pon xberapa ramai...bila sampai nengok cantik nye tempat ni...nak tau kenapa kita cakap cantik?

1. air laut dia lebih bersih..kurang sikit sampah sarap berbanding teluk kemang, ada tukang sapu (klw teluk kemang air kelabu geli nk mandi)
2.air laut cetek je..landai ombak pon xkuat sesuai sgt klw bawa budak2...kita lepas je darwish biar dia main2 sebab mmg air xdalam..nak pegi ke air dalam sangat lah jauh, air dia paras betis darwish je
3. tandas lebih bersih banding teluk kemang mandi bayar RM1
4. ada taman mainan utk budak2.
5.ada medan selera, kedai jual baju, pelampung etc
6. orang tak crowded mcm teluk kemang
7. lebih privacy kiri kanan ada bukit menghijau cantik!
8. kawasan redup even kt tepi pantai nak mandi pon ada pokok cover panas

so lepas ni klw g pd konfem kami datang sini lagi, xnk pegi teluk kemang dah.best! budak2 pon hepi


 nampak x kt belakang tu bumbung biru
tu istana biru












Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, December 23, 2015

mandi manda @ primaland resort water park

kalau kt kl ada 2 tempat je pernah bawa diorang mandi kat water park, kakak pernah mandi dekat wet world & sunway lagoon, adik plak merasa gak g sunway skali.kita klw g holiday mmg prefer mandi kolam dari mandi laut..xminat dah tua2 ni nak mandi laut, melekit2 lepas tu leceh nak salin2 baju kt toilet

aritu masa kt primaland resort kita bagi diorang mandi puas2...dah alang bayar masuk sorang RM20 biaukan mandi sampai itam hahaa..mmg berbelang masing2..dalam sejam gitu lepas mandi adik tetiba nak naik..agaknye dia mula rasa badan tak sedap...sebenarnya sebelum gerak g pd darwish demam...adeh nak buat camane kita dh plan untuk kakak..xpela..bawa la juga adik xkan nak tinggal..bawa bekal ubat siap2..

bila darwish dah mula  cam monyok agaknye panas dia dtg balik maka kita pon bawa dia balik..tinggal la mia & kazen2 dia mandi, sambil kakak tolong jagakan...kt sini xla risau sangat sebab kawasan yg dalam tu paras leher mia je..mmg dia sampai jejak kt dasar so risau sangat + ada kazen dia darjah 6 ikut sekali..sebelum balik bilik dah pesan kt mia..nak main biar sama2 jangan berpecah.

balik bilik kasi darwish makan ubat bagi susu...lepas tu dia mula aktif balik siap ajak turun mandi hahaha..sabo je la budak ni..lama gak dok dalam bilik tunggu diorang abes mandi..lepas tu kul 5.30 masing2 balik bilik menapak bole tahan dari blok A.bila tanya seronok ke kakak??
seronok...BAHAGIA NYE KAKAK..hahaha ayat poyolah...watever!

dah siap diorang salin2 baju seme..kasi makan kenyang2 bawa bekal ayam black pepper pastu nasi masak dalam bilik.save duit! hahaha..ramai2 gitu nak makan kt kedai pokai ok! 

.


.


.
budak dh mula monyok demam kembali menyerang
abaikan jerawat ibu tu
.
memasing dh kenyang perut layan tv





Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

homestay @Primaland Port Dickson Resort & Convention Centre

ari jumaat tu saje la call hotel area yang dekat2, morib, pd antara nya yang kita call primaland port dickson resort dulunya tiara beach resort, katanya hotel dah penuh...call gold coast morib pon dah penuh..ye lah last minit nye plan kan cuti sekolah plak tu memang la penuh..

lepas tu saje buka website ibilik, cari homestay kat primaland pd tu, mmg full utk weken, kecuali klw nk masuk ahad & checkout isnin ada la kosong, ok la malas nak fikir2 tros confirm je ngan owner nak sewa 1 malam bawa bebudak mandi

ni first time deal dekat ibilik, sebelum ni dok homestay kt glory beach resort cari kat mudah.com memula cam takut gak kan jangan tipu dah la..hehe..masa dah bayar tu minta owner wasap gamba dalam studio..ok la puas atikita pon bawa la kakak & anak buah skali bertujuh semenye satu kete hehe, muat plak seme2 tido atas katil besar katil dia ktorg plak seme kan size2 model hahaha.....

satu malam RM150 tak termasuk tiket waterpark, sebab kita pegi ari ahad so rate waterpark RM30 dewasa RM20 kanak2 (darwish pon kena cas) waterpark ada 2 sesi utk pagi klw tak salah 8-12 tenghari petang 1.30-6.30 petang.sebab kita sampai pon dah petang so masuk petang la..mujor tak hujan , kolam renang ada 3 section besar memang besar lah...xlarat nak jalan dari kolam ke kolam..untuk bebudak ada 2 section ada slide2 best gile la hai..sonok nengok bebudak gembira

homestay ktorg dekat blok D, sebelum gerak g pd ni ada baca kawan post pasal senarai hotel2 berhantu skali primaland ni ada dalam list siap mention blok C huwaa..seram plak kita..tp btol tau masa sampai2 tu kena melalui blok C mmg suram & seram blok C1 xde langsung kete kat parking C2 ada la 3biji kete blok D plak ada la dlm 7 biji kete je masa tu

homestay ni ok lah..lengkap seme ada,pinggan mangkuk, periuk nasi, kettle, toaster, ktorg siap bawa dapur gas kecik tu konon2 nak panaskan lauk skali tgh2 msak gas abes..dah tu masak la dalam rice cooker.ni seme gambar2 dari gugel..kemalasan yang amat nk snap gambar

sebelum kita pegi ada la gugel review dari orang rata2 kasi review yang tak best...esp yang stay dekat hotel katanya lif rosak, dapat plak tingkat 5 bla bla..mujor kita dapat tingkat 1 mmg xnaik lif pon even lif tu ok.so far ok je dengan bayaran semurah RM150 berbaloi lah..cuma klw dok blok D nak ke waterpark kena naik kete sebab pintu masuk dekat blok A, nk menapak bole juga lah klw rajin! hehe...

ni contact no owner kot2 ada yg minat nak stay sini bariah 0193683907

 ok la luas juga bilik ni siap dia bagi toto kalau kata nak sumbat 10 orang pon boleh



 ni kolam besar ada slide tinggi xdalam kle mia berdiri paras leher dia je
 section budak2 ada playground tu slide tu masuk dalam air
klw darwish naik mmg kena jaga kt bawah takut tertelan air ahaha paras2 pinggang darwish air dia
 yang ni view dari blok D blok ktorg duduk tp ktorg nye unit mengadap hutan
pon section utk budak2 slide kat sotong kuning tu mmg port darwish main sebab air tak dalam paras buku lali dia je
slide kt sini orang tua pon bole naik


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...