MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, January 5, 2016

sesi persekolahan 2016

tahun ni persiapan ala kadar..baju sekolah putih tu mmg kena bli baru sebab baju last year mcm belacan...xkenal dah mana belacan mana baju! hahaha..kain sekolah dua2 sekolah elok lagi, esp kain sekolah agama mmg ok lagi siap dapat 2 helai dari kazen dia punya tahun lepas..so jimat agama just bli baju putih je tudung pon pakai last year punya..idok la semenya nak bli baru kan..klw elok lagi pakai la lagi..kasut dua2 sekolah mmg kena bli baru.beg sekolah plak bli utk sekolah kebangsaan je sekolah agama pakai last year punya elok lagi, rendam je sabun bersih lg

persiapan sekolah bli dekat kedai hari hari je, ni sekadar untuk rekod kita tahun 2016, so tahun depan 2017 bole refer entry ni utk bajet bli baju sekolah dia kita tgk harga thn depan sama lagi ke tak mcm tahun ni.memang kita setiap tahun belanja ala kadar & sederhana je..xde nak bli kasut jenama2, mia pon xtau apa jenama2..dia pakai je apa kita beli..walaupun anak sorang je yang sekolah sekarang ni sangat mencabar wei...macam2 naik itu ini..kos sara hidup makin tinggi..so sebagai ibu yang bijak kita kenalah bijak berbelanja..

serkup putih RM2.20
baju kurung putih RM15.90
stokin 2 pasang RM7.90
kasut RM25.90
baju putih & kain biru sepasang RM36.90

tahun ni mmg sonok skit bab tampal lencana..mcm orang dok viral kan guna gam uhu & iron cam tu juga la kita buat senang xyah jahit2..tahun ni semangat lain macam skit anak nk skolah mak cari gantung baju baru..susah sebelum ni main gantung belakang pintu kadang gantung dlm lemari baju kita juga dia xsampai nak amek..so bli pengantung ketinggian bole ejas so senang dia nak amek sendiri baju dia..RM110 je bli kt kedai perabot

baju pon ari ahad sebelum buka sekolah dah siap2 gosok awal2 senang..yuran2 pon dah settle hari pertama..tahun ni tak amek cuti pon mcm tahun lepas..sebab mia pon dah darjah 2 dah pandai bawa diri dah tau mcm mana nak tunggu van seme..kita just pegi sekolah dia pagi2 settlekan yuran & buku lepas tu g keje cam biasa

sekolah kebangsaan plak time break kul 1 keluar jap bayar yuran.kakak dah besar..pandai berdikari kita percaya dekat dia..kalau nak cuti pon xkan nak tunggu dia kat sekolah kan..office kita ni ok klw stakat nak keluar kejap uruskan anak skolah..so cuti tu simpan utk hal2 kecemasan di kemudian hari

 selfie seketol sebelum g skolah ari pertama 2016 kena la abadikan moment2 ni
nana junior sangat kan?hehehe
 baju & kasut je baru tudung & kain last year punya

jadual sekolah agama tros dapat masa bayar yuran
so dah bole buat jadual cantik2
gambar sekolah kebangsaan sekeping ni je sempat..sebab kita sampai skolah dia blom mai lagi
pakcik van amek lambat..orang dh masuk kelas dia baru sampai
sekolah kebangsaan kali ni dia request pakai tudung katanya malu nanti ramai yg pakai tudung dia je xpakai...heheh..sebenarnya dari dajah 1 dia nak pakai tudung tp kita cakap nanti dulu takut nanti tudung herot petot dia xreti betulkan..ni dah stahun percubaan skolah agama ok la bole pakai tudung kebangsaan.
 ni jadual kebangsaan semalam tros dapat bagus btol cepat dpt jadual

mcm biasa buka sekolah fb & ig akan banjir dengan gambar kawan2 yang masing2 update pasal perkembangan urusan sekolah anak2 diorang..jujur saya cakap saya suke tengok..& boleh kata seme gambar2 korang yg mana anak2 masuk skolah tu seme saya like..sebab suke tengok..tengok telatah & gelagat anak2 bersemangat nak mula sekolah...

lagi pon moment2 ni seme xkan boleh berulang...satu hari nanti kita akan rindu saat2 kita hantar dia masuk sekolah..rindu semualah..saya mmg tak kan lepaskan saat yang ada ni..mana tau umur kita xpanjang...selagi masih bernyawa saya nak tgk depan mata sendiri moment2 indah ni

doa ibu untuk kakak semoga kakak berlajar rajin2 jadi anak yang bijak..ibu tak ada harta nak tinggalkan kat dunia ni..ilmu ni la harta kita ada kakak...semoga kakak bole jaga ibu & adik nanti :( love u kakak

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

5 ribu orang memberikan idea bernas:

Qaseh Suhaida said... [Reply to comment]

Mmg tahun ni bajet beli brg2 sekolah...mana yg boleh pakai lagi mmg guna utk tahun ni.

athi FATHIYAH said... [Reply to comment]

touching plak baca perenggan last2 tu

mama tisya said... [Reply to comment]

kita pn bli kt hari2..jimat..cumanye rege ikut size..makin beso size..up skit rege tp still ok dr tmpt lain kn..eh kasut hari2 dlm 15.90-17.90 ikut size je kalo johnny & jenny..yg mia punya ni yg mana??tisya smlm nk p sek katanye mcm ketat plak dh kasut sbb tk bli pn br..tgk la camne sbb aritu pn dh tgk gk cuma tk bli sbb ingt ok lg...

Iela Fazielah said... [Reply to comment]

yup...ila pun suka tgk gamabr2 semua org update pasal anak masing2..seronok..amin unutk doa nana utk damia... kalau boleh berjimat.. baik berjimat seeloknya

SHAHIDA FARIZA said... [Reply to comment]

seronok tgk gmbr masing2 update pasal sekolah & perbelanjaan anak2...sng nnti nk refer..mcm adam semua baju seluar kena beli sbb badan dia mmg melampau naik xmuat dh baju sume..pastu shopping kat hari-hari dkt tmn permata juga...kira dh 3 thn shopping bj skolah situ sejak adam darjah 1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...