MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, February 18, 2016

Bertunang di usia muda @ masih lagi belajar

Bertunang tu bagus dah..ada usaha nak ke arah perkahwinan,tapi jenis yang bertunang masa sebok dok blaja,masa baru dapat keje 2,3 bulan..apa cer?Lain lah kalau mak bapak kamu orang senang harta 7 keturunan tak abes tu lain cite lah..ni bangsa yang tak sedar diri mak bapak orang susah tp sebok nak buat majlis itu ini hantaran begitu begini,sudahnya duit sape yang diguna?klw blaja pon xabes lagi..mana la bk dtg sumber pendapatan

Kita ni perhati kejadian yang berlaku di sekeliling kita..ramai nya begitu..mak bapak pulak tak bertegas ikut sangat kehendak anak...bertunang konon nak elak benda tak elok..hello adik,bertunang tu bukan lesen besar yang kau boleh suka hati berkepit ke sana ke mari dating sana sini.

Klw rasa diri xmampu nak buat majlis tunang dengan pasang angan2 besar nak majlis dalam taman tapi poket habuk pon takde tak payahla..ni akak pesan cukup2 la susahkan orang tua..bila dia dh tua tiba masa kita plak berkhidmat utk diorang bukan lagi menyusahkan serta menjahanmkan poket diorang

Seb baik bukan adik aku...klw adik aku mmg kena sebijik..hahah..lagipon kami adik beradik xpernah dimanja begitu apa nak bagi nak itu buat nak ini bole..mak kita siap pesan kt adik2 esok korang nak kawen xyah bertunang2 la nikah je terus xyah buat kenduri besar xpayah sampai nak loan acah2 nak buat pelamin fresh flower esok kehidupan selepas kawen tu kena fikir juga itu yg penting sebenarnya

Seb baik adik2 kita jenis paham family bukan ada harta sampai 7 keturunan makan tak abes,masing2 cakap ala..xnak la tunang membazir nanti nak buat hantaran lagi..seb baik korang sempoi sama cam aku,kawen dlu siap req xyah bawa hantaran cukupla bertunang je ada hantaran,bertunang pon xde mini pelamin bagai,makeup kakak makeupkan baju tunang pinjam baju kawen kakak,masak mak masakkan menu mee kari je ngan kek coklat,rombongan pon xanak ramai xde nak sewa khemah bagai

pendek kata ukur baju di badan sendiri sederhana tu lebih baik & dituntut sebenarnya..kadang bile nengok org berhabisan duit utk majlis tunang ni terfikir tak sayang duit ke diorang ni?mungkin kita berbeza..kena jenis sempoi cam aku, seadanya je la dik non! mungkin sebab seme kos masa bertunang & kawen duit sendiri xde minta mak bapak sebab tu lah kita buat seadanya aje

4 ribu orang memberikan idea bernas:

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

kami adikbradek pun xde tunang2. membazir sbnrnya. nak sarung2 cincin tunanh bagai sume tu, masa merisik tu je trus. pastu trus pk pasal kenduri nak kawen. takde maknanya nak buat byk2 kenduri. btul, ukur baju di badan sendiri. ada ni, sampai buat loan sbb nak kenduri grand. adoiii! kendurinya sehari tu je, nak membayo loan ada 2-3 anak blum tentu abes bayo dah.. huhu

lia ummiirfan said... [Reply to comment]

ada benarnya.. elakkan pembaziran

Aku Penghibur said... [Reply to comment]

kukuhkan dulu kewangan, mesti ada ilmu .. kan

Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

miss eimanhikmah said... [Reply to comment]

untung la klau mak ayah nk support..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...