MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, February 23, 2016

TRAGEDI BERDARAH 21 FEB 2016

hari ahad punya tragedi berdarah..

darwish ngan mia mandi dalam toilet, mmg biasa diorang mandi berdua, tak lama tu dengar darwish nanges...masuk toilet tengok2 kepala berdarah, meleleh kt leher..panik rasa cam blank xtau buat apa..cepat2 jerit suruh mia naik pakai baju...masa tu capai baju mia warna hijau nak tekup kepala darwish yg tak berenti keluar darah..sampai rasa baju tu dah penuh darah tuka plak baju darwish warna kelabu...

pakai kan pampes & baju dia warna biru tak sempat nk pakai seluar tros capai tudung, capai kunci kete....masa tu tros otak ligat fikir nk g klinik mana?tp masa tu juga klw aku drive camane nk tekup kepala dia...kebetulan kt bawah rumah ada sorang brother ngan anak laki dia 2 orang..kita minta tlg dia antakan g klinik...dia pon bawa kete laju g klinik..sampai klinik doctor kata tak bole buat kena pegi hospital...

tros call dd diorang datang amek kt klinik bawa g hospital...brother yg tadi tu kita suruh bawa balik kete & park bawah rumah..(padahal xkenal pon dia ckp dia duk tingkat 4, masa tu xde fikir negatif percaya je kt dia) dengan kunci rumah skali ada kt kunci kereta..

dari klinik tros g hkl, pegi dekat emergency masuk dlm bilik rawatan nurse cuci luka & balut ngan bandage lepas tu kena g zone hijau jumpe doktor...yang heranye darwish hanya nanges kt rumah je..sepanjang jalan g klinik & hospital dia diam je...siap tido otw g hospital...

nak tunggu turn no..dia punya la tak duduk diam..kepala berbalut pon dia lari sana sini panjat kerusi adoi...dengan tak berkasut, tak berseluar..panik punya pasal...langsung tak jumpe mana seluar mana kasut.naseb baik tudung ada depan mata..klw tau mau aku keluar tak bertudung..baju plak tshirt lengan pendek..nak cepat punya pasal...

sementara tunggu jumpe doctor tu kita g toilet cuci tangan belah kiri dah penuh darah kering..masa tu henpon dah abes battery...tak de bukti tangan blah kiri penuh darah siap kering2...baju warna hitam xnampak darah..tp kita pakai singlet putih kt dalam pon ada darah...tudung pon sampai kering darah..banyak betul darah dia

masuk je jumpe doc dia bg surat suruh scan, lepas scan result ok, doc suh jait..kena bagi makan ubat tido, lama juga la nak tunggu dia tido...bile dia dh lena dd yang masuk bilik jait kita tak bole nengok ngeri....tak lama masa tunggu dia jait dengar dia melalak...adoi tros ajak mia g jauh2 tak sampai ati dengar....

abes je jait dia siap babai doctor pastu tanya dd dia nape dia nanges?katanya kena injet ubat bius tu dia nanges dengan jarum yang pertama tu dia nanges..tah apa dd dia buat tros dia diam...lepas tu settle...amek ubat balik umah...

allahu..klw tanya camane perasaan kita time tuhan je yg tau....darah membuak2 padahal kita ni takut darah..naseb baik masa tu datang keberanian...tekup kepala dia supaya darah stop...mmg blank tau jadi mcm ni...kaki tangan mengigil sampai nak drive tak bole..tu minta jiran tlg hantar...dah sampai hospital mykid tak bawa..duit dalam wallet pon xde, ngan si mia nak cepat dia pakai baju tido dress tu tp xpakai spende, darwish xpakai seluar, xpakai kasut...huhuhu..dugaan sungguh la...

menda yg kita paling takut akhirnya jadi...darwish ni mmg susah nak kawal tau..dia cepat..sangat aktif sangat ligat sangat lincah..allah tuhan je yang tau camane kita nak handle dia hari2...idak la kita mengeluh dia perangai camtu...orang cakap budak camtu cerdik....haah mmg cerdik sangat lah...mcm2 menda pelik dia buat...kadang tu benda yang korang tak kan fikir pon dia boleh buat....mmg kena banyak2 bersabar melayan kerenah dia sementara dia kecik ni...

balik rumah semalam dia boleh minta nak mandi! padahal dah jatuh berdarah kepala dalam bilik air dia nak masuk bilik air lagi....allah....darwish..darwish...moga allah lindungi adik dari kejadian2 camni lagi..

baju kakak yang kita tekup kepala dia dia masa dlm blk air
baju dia pon kita tekup lepas baju ijau kakak basah

baju g spital
nampak terbelah tu
.
sementara tunggu jumpe doctor umpan la ngan air kotak suh duk diam tu bandage tu dia dah buka tp kita psang balik
siap jait
 kesan darah kering dekat tudung

malam tu nak tido kesian dia...xleh tido terlentang...kejap2 dia bangun betulkan kedudukan kepala...sakit ...sakit katanya, tapi xnanges pon..bagi susu, buka upin xlama tido..sebab ubat pelali kt spital tu masih ada lagi
sehari lepas kejadian..ingat nak amek cuti..tapi kita pantau dulu malam tu takut muntah ke apa..tgk malam lepas jait tu tido lena..bangun kemain aktif cam biasa..so kita anta je kat bbster...pesan suh jaga makan dia jangan kasi telor, ayam buat sementara...
nengok la...siap angkat2 kaki nak amek gambar..langsung tak nampak mcm sakit kan?


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

11 ribu orang memberikan idea bernas:

lia ummiirfan said... [Reply to comment]

huhu.. ngeri anak-anak jatuh dalam bilik air. get well soon darwish.

Norhayati Mohd Isa said... [Reply to comment]

MasyaAllah..
Banayak juga darahnya tu Nana..
Alhamdulillah tak ada yg serious..
Anak2 lelaki masa nak membesar ni memang lasak jug..
Anak akak nabil tu berapa kali jatuh dan kena jahit masa kecik..

mama tisya said... [Reply to comment]

mau tk panik bila darah byk kn..hero darwish...kiranya jatuh dlm bilik air la ye....smoga cpt baik

Nad MamaZN said... [Reply to comment]

Allah... terkejut dibuatnya.. btul, mcm2 dia buat skrg sampai kita pening kepala, in shaa Allah dah beso esok, dia la yg byk bersama kita bantu kita.. darwish, darwish.. terkejut acik nad. mcm rupa sehat jek ha padahal kepala berjahit..

klakar bab kalut nak g klinik n hosp tu. dgn kakak mia x pakai spenda sume.. adoi, ye la, bila keadaan camni mmg x terpikir apa dah kan.. moga darwish cepat baek :)

Suriaamanda said... [Reply to comment]

adoi...ini la anak jantan namanya...sebenarnya jatuh kena apa tu nana?
dalam bilik air kan..kot kena sinki ke...

Zakilah said... [Reply to comment]

aduuhhh...semoga cepat sembuh yer sayang

eima said... [Reply to comment]

adoi sakitnya..seriau betui ....
semoga cepat sembuh ... tp panik tu mau terkejut terkejut baca kakak tak pakai spenda pi spital... ye la dlm kalut ape pun dah tak ingatkan..dah la darah byk mcm tu ...

Qhaifa Nur said... [Reply to comment]

Mmg panik bila tgk darah byknya..nasib baik tak apa2..
Bila dh kelam kabut sure byk barang lupa bawak

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

daroiwsh dan izz boleh la geng..nak kawal budak gini mmg memerlukan kesabaran yg tinggi...ada je akal dorang kan...alhamdulillah walaupun panik, tapi nana boleh handle semua benda ni...

Jue said... [Reply to comment]

alahai anak teruna..
jue ada gak sorang yg mcm darwish..berpeluhlah
boleh katakan hari2 bertelur kat dahi..

tapi takpe..
anak yang aktif anak yang cerdik...
adik..tak mau buat mcm nie lagi...kesian mama tau

nanonano said... [Reply to comment]

aduduuii,
berdebar2 je baca,
cpt sembuh luke tu budak cerdik, hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...