MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 9, 2016

medan trip : medan city tour

flight kul 7.35 pagi amek masa dalam 50 minit je dah sampai medan.sampai kt airport dah ada tourist guide tunggu kitaorang..macam kita cite asalnye kami berempat dari kl & kt airport jumpe lagi 2 orang pasangan asben & wife kak ruzila & abg nasir so rombongan kami 6 orang semuanya...bila dah dijemput dari airport kami naik satu van nak ke hotel..

hari pertama aktiviti kami dalam intinerary just explore bandar medan je..tak ada apa sangat sebetulnya kat bandar medan ni..jalan tak jem sangat...tapi hon tu mmg favourite diorang kot hahah sikit2 hon sikit2 hon mmg sepanjang jalan akan dengar bunyi hon je..kadang tu driver bas hon tanpa sebab musabab pon cam bes agaknye bunyi hon tu hahaha

on the way ke hotel torist guide kami nama agus berenti kedai makan, utk sarapan pagi..oleh sebab kita kenyang lagi so oder lite2 je tempe cicah kicap, sambal dia sedap gile pedas yang utama..kwn2 lain tak oder makan pon sebabnya kami akan lunch sampai di hotel nanti so minum2 je...

dah abes makan terus ke istana maimun..kat sini istana lama just amek2 gambar je..tak try pon pakai baju songket tu sebab panas...kita plak masa ni mmg tengah demam dengan telinga berdegung mmg tak selesa...rasa nk balik bilik rehat je..abes2 bergambar kt istana maimun ktorg di bawa plak ke tempat shopping

kedai pertama kedai jual telekung, kain baju harganya tak murah pon..kita memang tak beli saje tgk2 harga je...lepas tu dibawa plak ke kedai kedua kedai yang berkipas je..pon tak minat juga nak beli sebab bagi kita harga dia tak murah...kat luar kedai tu mmg dah ramai peniaga2 yg menjual seluar, beg. keychain & fridge magnet tunggu kita...keluar je kedai tu seme serbu di suruh beli barang diorang...kita just beli seluar batik 3 helai rp100,000.00 = RM32.00 ok lah seluar tebal.

aktiviti seterusnya lunch..singgah kat kedai makan..mmg kat sini pesen makan lauk penuh satu meja kan?makanan ok la masuk juga dengan tekak..so nasi xle amek banyak sebab lauk nye banyak...
lepas tu kita pegi plak pasar ikan, masa ni kita memang flat...demam dah teruk dengan sakit kepala...kita tak ikut diorang shopping tunggu dalam van dengan pak dany.lama juga diorang pegi sana...skali diorang balik ada 10 orang peniaga yang berniaga mcm2 barang ikut diorang sampai ke van...rupanya diorang tak bole nak membeli apa pon sebab di kerumun dengan peniaga yg lain...sampai ikut kat van...pergh..seb baik tak ikut..bayangkan kita sorang di keliling 2 orang peniaga klw ada 5 orang aritu ada 10 orang peniaga keliling kita sampai nak membeli pun susah..nk bawa keluar duit pon takut...

habis pegi pasar ikan singgah plak shopping mall dia, kat situ kita shopping barang2 makan dalam hotel je...singgah pasaraya pastu bli socket sebab kat indon diorang guna socket 2 pin, aritu plak lupa bawa international plug tu..so beli je kat pasaraya tak mahal RM2 lebih je...pastu bli air badak, air mineral, gula2, minyak cap kapak..buat bekalan dalam bilik

habis shopping terus gerak ke hotel check in & agus janji nak datang amek balik untuk dinner pukul 7.30 malam..kami di bawa makan kt satu kedai lauk sedap2 tapi kat sini mmg femes dengan ikan talapia selama 4 hari tu 3 hari berturut menu dia talapia, nangka muda & tempe lepas tu ada la lauk2 lain..masa dinner seme pakat oder jus buah, kat medan jus buah dia memang pekat & pure tau! tak de campur air langsung...ais pon sikit je dia letak nak kasi btol2 pekat2

balik ke hotel, memang flat...makan ubat tros tido...memang dah risau dah sebab hari pertama turun medan demam tengah teruk tambah plak cuaca panas kt sana kan..rasa otak ni cam mendidih dengan panas kt dalam lagi..

sampai dah airport kuala namu 50 minit je dari kl
tunggu supir amek van
sedap gile tempe ngan kicap ni
.
abg nasir & kak ruzila mmg sekepala ktorg seme..naseb la kakak & abang dapat satu grup ngan ktorg hahaha...layan kan je la gile masing2



depan skali tu agus ktorg nye tourist guide, katanya dah lama xbawa rombongan dari malaysia dia biasa bawa rombongan mat salleh



kt luar kedai ada peniaga2 kecik diorang just pegang kt tangan je barangan jualan diorang
klw fridge magnet standed rp70,000,00 10 biji mahal..dia bole bg kurang rp60,000.00
 lunch & makanan yg wajib ada setiap kali makan : nangka, ikan talapia, kangkung goreng, tempe
klw lunch ni ada lauk ayam goreng kampung, sup ayam, telur goreng, sambal pedas berapi, ikan kerisi sambal, ayam rendang,nangka masak lemak, pucuk ubi,tempe & kacang panjang masak apa xtau, kari telur, makanan semua termasuk dalam pakej
 tangki air dari zaman belanda, dulu ni bangunan paling tinggi katanya
 kereta saga kita jadi teksi kt sana
room no 203 hotel polonia
 dinner ada lauk ikan talapia bakar, ayam bakar, kari tempe, pucuk ibu masak lemak, kerabu taugeh & kacang panjang, kangkung goreng, sayur kubis bunga goreng & sambal hijau & merah sambal diorang mmg mantap mana2 pegi pon sambal mmg sedap & pedasss
kat sini ktorg oder jus seme dok ketageh jus sirsa (durian belanda) pekat likat kawww RM5 secawan

p/s : ni pesanan dari tourist guide.kalau orang datang kat kita nak jual barang dia, klw tak nak beli jalan cepat2 lepas tu cakap taknak jangan cakap nanti, klw cakap nanti dia ingat kita nak nanti dia tunggu kita sampai beli.satu lagi teksi yang bole dipercayai kat medan ni dari syarikat blue bird, selain dari tu jangan amek..sebab kita pelancong kan..takut di tipu atau dirompak


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

4 ribu orang memberikan idea bernas:

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said... [Reply to comment]

tu yg tak best p indon.. penjual dok kerumun huhu

Mama Zharfan said... [Reply to comment]

cian nana demam time holiday..tak leh imagine lah kalau me pegi holiday then demam panas gitu..nauzubillah

miss eimanhikmah said... [Reply to comment]

teringin gak nak pg medan..tp nk tgk lg next entry akak apa yang best kt sini...

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

bila la nak dapat sampai medan nih...hehehehe


kalau pergi indon...bandung dengan jogja memang peniaga suka kerumun
tapi riau tak sangat sebab peniaga dia bukan dr riau sndiri rasanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...