MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Wednesday, March 16, 2016

medan trip : pulang ke pangkal jalan

 yesss...abes dah entry medan...dari berastagi nak ke medan amek masa 2 jam stengah..masa ni kami dah tak de lunch, hari terakhir hanya ada breakfast je dalam pakej, so lunch kena bayar sendiri...sebelum sampai kedai makan sekali lagi agus bawa ke tempat shopping sebab rombongan hari kedua tu diorang tak shopping lagi...diorang sampai medan kan terus ke lake toba..so ktorg ikut skali g shopping, kita just beli seluar batik tu je 3 helai RM32.nak shopping kain telekung xmurah pon..so malas...beli souvenir je kita kat medan ni..

masa rombongan lagi satu tu makan, ktorg decide xnak makan kt restoran yang sama..sebab nak makan ayam penyet..klw makan restoran jenis makanan berhidang anggaran sorang dalam RM19.kita just minum air je..tu pon abang nasir & kak ruzila belanja..pastu hida belanja ubi kayu goreng..seme nak makan lite2 je sebab nak makan nasi ayam penyet otw ke airport...

abes makan ktorg ikut he hotel polonia, hotel yang mula2 ktorg stay masa sampai medan, sebab nak turunkan 11 orang rombongan hari kedua tu..diorang check in kat sana..lepas salam2 ngan diorang ktorg terus ke airport..tu yang berhenti lunch kat tepi jalan makan ayam penyet.masa tu kita da last sekeping rp100,000.00 (RM32) so mmg nak habiskan untuk makan je duit tu...oder ayam penyet, belut cabe ijo & air buah kuini, total baru rp56,000.00 ada balance...duit rupiah yang balance tu sedekah je kt driver & assistant driver bas.

kat sini sambal diorang memang terbaik lah! xkira sambal apa pon..baik sambal kicap cicah tempe, sambal ayam penyet, sambal hijau segala mak bapak sambal dia mmg sedap nak mati...pedas tak yah cakap mmg stok garu kepala punya pedas hahaha....lepas tu lagi satu air buah dia mmg pekat & pure tau! puas hati gile oder air buah kt sana....kita ni demam & batuk2 pon oder air buah...asik2 dok ulang oder jus kuinin & sirsak (durian belanda)

maka tamat la sudah entry medan...kalau ditanya mau lagi tak ke medan?saya jawab saya nak ke laketoba je...nak duduk sana 3 malam gitu...tak puas...sebab kat lake toba hanya 1 malam tu pon tak sampai 24 jam...sampai lake toba kul 6 checkout kul 8.30 pagi..singkat sangat masanya....dah la pemadangan cantik...sayang rasa nak tinggalkan lake toba..

total kos :
pakej medan dari mycentrio : RM649
tukar duit dari malaysia : 1 juta rupiah je RM307 (memang saje xbawa banyak duit..sebab mmg xnak shopping pon tujuan utama mmg nak jalan2 je..tapi dalam pada xnak shopping tu shopping juga hahaha)
bayar kek pakai duit malysia : 2 biji RM70 (masa ni sayang nak guna duit rupiah sebab rupiah xbanyak so bayar pakai RM

total kos : 1039 je 4d3n bercuti di medan, murah kan?kita mmg akan cari pakej murah2 je..janji dapat berjalan...so far bagi saya medan best sebab lake toba, klw kat bandar medan saje memang tak de apa lah...makanan halal senang, communication pon senang sebab kita seme bahasa sama je kan...cuma ada la sikit2 xpaham tu mcm straw kt sana bilang pipet hehe...wifi pon setiap hotel ada..so xyah bli simkad indon..simpan je duit tu buat shopping..simkad indon 2gb RM28 klw tak salah.ktorg seme tak beli, kak ruzila je beli.

sedikit tips nak share, kat sini xde la ramai peminta sedekah..ada pon ktorg jumpe dekat lake toba je...masa naik bot ada budak2 nyanyi tapi tu bukan kira minta sedekah pada saya, atleast diorang ada hiburkan kita..kasi la seikhlas hati kan...satu lagi jumpe minta sedekah kt bot masa melawat kampung batak...yang tu mmg dia saje2 minta xde buat apa2 pon dok berzikir bagi la cik rupiah nye cik..last2 abang nasir yang kasi sebab dia ckp bosan selagi tak bagi selagi tu dia minta...tapi bila kita bagi xde plak dia panggil kawan2 dia minta sama kan..kira ok la...cuma nasihat dari wisata, jangan bagi sedekah sebab takut nanti dia datang bawa geng...

klw kat samosir island, kena hati2 cari makanan halal..mcm kami makanan mmg dalam pakej so xrisau dah..kat sana klw di tulis kedai makan B1 @ B2 tu maksud dia mmg tak halal..ada b*b* lepas tu klw dia tulis rumah makan khas batak pon tak halal juga...tapi ada je kedai makan halal

ayam penyet cili ijau dia mabeles oiii rp25,000.00
 tempe goreng
 air jus kuini, terung belanda (rasa mcm pisang kaki), kuini lagi, alpokat (avocado) semangka (watermelon) air seme RP13,000.00
 belut cabe ijo pedassss kita sorang je makan...hahhaha suh yg lain rasa abg nasir je amek rasa seketul dua...yg lain seme xmakan belut
sedap oiii
rp18,000.00

 grup photo
 mereput tunggu flight delay plak stengah jam


 bika ambon oleh khas medan
kuih mcm bingka rasa rempah2 ksit tekstur mcm kek gula hangus
 sekotak RM35
 seluar batik 3 helai RM32 selesa sgt buat suar tido
sepasang RM7 lebih je,
 ni seme utk qisya, aramie,adam,aqil,darwish
adik qisya ibu lupa.....hahahha ibu dok ingat ada 5 orang je...
kakak mia xde size 
 tshirt hitam lake toba tu pon rm25,000.00 = RM8
baju biru bli kat brastagi rp35,000.00 = RM11.20
klw korang rasa nak shopping sila la shopping dekat lake toba dekat tomok village sana memang murah..kat bandar medan pon xdapat murah camtu
 fm lake toba wajib la beli
 baju medan 2 helai harga dia 3 helai rp100,000.00 =RM32.00 tapi saiz ibu xde..so beli 2 je utk diorg
selai kira RM10 la
  ari senin terus rasmi baju brastagi cam kecik skit la..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Tula..sis..lepas akk suggest sis ambk pakej jogja pulak..dia mmg lawa..xpyh shoping..beli jela fm atau apa2 souvenir utk kekawan...jogja memang highly recommended...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...