MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Monday, March 14, 2016

medan trip : sipiso piso waterfall

dah lepas makan tengahari, singgah masjid kat parapat nak buat solat jamak.sebab on the way ke brastagi xde masjid on the to brastagi penduduk kebanyakan batak katolik, dari parapat ke brastagi amek masa dalam 3 jam stengah.sepanjang perjalanan tu jalan kecik bengkang bengkok mcm nak ke fraser hill, tak tau bape kati aku sapu minyak cap kapak hahaha..sejam pertama tu memang tido mati punya lepas sejam xle tido dah..blah kanan gaung kemain tinggi tau...kecut je perut nengok ke bawah lepas tu sepanjang perjalanan sejam tu dapat la tengok view lake toba dari atas, cantik tak terungkap lah...

tasik toba ni besar tau....keluasan dia sebesar negara singapore..tasik toba ni dulu kawah gunung berapi, lepas terjadi nye letusan gunung berapi 75 ribu tahun yang dulu tinggal lah kawan sebesar2 alam tu...

selepas sejam perjalanan baru la jumpe rumah2 kaum batak, lepas tu pesen kat sana kubur diorang sebelah rumah, kat ladang sayur diorang..pendek kata kubur memang bersepah2 merata2 ada kubur..diorang memang tak de satu tanah khas untuk perkuburan, kubur sebelah rumah relek je..lepas tu kubur plak cantik2 kadang ada yang kubur lagi cantik dari rumah..kata si agus diorang buat kubur lawa2 tu sebab klw tak hias cantik2 nanti orang akan kutuk or mengata belakang2 la konon tak sayang la ahli keluarga dia tu sebab tak buat kubur lawa2.

kat sini aktiviti penduduk memang berkebun, bersepah2 kebun, lepas tu sepanjang jalan bole tengok diorang susun sayur2 untuk di eksport ada sayur kubis, brocoli, carrot. dalam kul 6.30 baru sampai brastagi,turun bas je rasa sejuk dia segar je rasa...ktorg berhenti sekejap kat pasar buah..masa sampai situ xde api tau ingat mmg diorang xde letrik so membeli la kita dalam gelap..tengah pilih2 buah tiba2 tingg....ada lampu hahaha...bersorak la kita seme..nengok kita datang tros ada lampu hihih...
kita beli buah salak & baju darwish je kat sini lepas tu singgah makan jagung bakar sementara tunggu yang lain abes shopping



 nampak tak mcm rumah kecik atas bukit, tu la kubur diorang merata2 je
kat belakang tu gunung apa tak ingat dah
 cantik kan?

 abaikan garis2 penuaan di bawah mata itu hehehe






.

sampai dah brastagi


 muka orang demam yg dah penat
 bilik luas cuma slack skit air panas mcm tak function ketaqq mandi

 dinner time sambil2 tu ada live band
 sinabung hills resort


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 ribu orang memberikan idea bernas:

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

Menarik sgt

mama tisya said... [Reply to comment]

air terjun tu cantik...

Lynn Damya said... [Reply to comment]

Salam, wah...cantinye view air terjun tu..pic yg kak pegang botol tu boleh masuk contest tu..hahah..nice!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...