MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Thursday, April 14, 2016

melawat nenek yang dah 13 tahun tak jumpa!

hari kedua kt kelantan..aktivitnya melawat nenek & makcik2 yang ada xjauh dari kota kbaru..dari kampung ma nak ke kampung abah dalam 40 minit gitu...pinjam kete kazen..pastu mak kita la tunjuk jalan...

memula singgah ketereh jumpe nenek kita..rindunya kat dia...dulu2 dia berisi, badan tinggi tegap skang dah kurus dah..seme kata kita ni menurun dia badan kasar, tinggi sama mcm dia...ni nenek blah abah..satu2nya nenek yang tinggal umur dah 100 lebih rasanya..tak tau umur yang tepat..tp mmg 100 lebih.dah uzur dah...xkenal orang seme...tingal ngan makcik kita.

lepas tu g umah makcik,adik abah xjauh dari umah nenek...lepak2 kejap g plak umah kakak abah..masing2 dah tua dah..nak jalan pun tak kuat dah...last skali nk g umah makcik yang adik abah kt wakaf bharu tp xjumpe jalan..hahah ma xingat mana lorong umah dia..sudahnya tros ajak ma lunch kat nasi ulam cikgu kt kota bharu...geram nengok blogger2 review kedai tu best so kita ajak la mak kita..nak ke sana tu kita guna waze sebab ma pon xtau celah mana kedai tu..rupanya kt muzium kt pintu gerbang tu je..

apa yg ada kt situ?nasi putih pastu ada ulam2, ikan keli bapakkkk punya besar ada la besar lengan orang lelaki, ayam goreng, kuah singgang, kuah asam pedas, kuah lemak kelantan, kari style kelantan pastu ada budu...budu dia serius cakap sedap gile...tak masin..tak pernah kita makan budu sedap camtu..ada eksesori2 dia skali..mangga muda, bawang, cili api, asam limau, ikan tawar.kita amek ikan keli sekor pastu ma amek lauk ayam sebab dia xmakan ikan keli, nasi 3 pinggan ikan, ayam, budu air 1 jug cer teka berap ??RM16!!!!! gile btol ahhahaa serius xcaya....

kita siap ckp kt akak tukang kira tu btol ke akak kira ni?asal murah sgt?ikan keli tu besar tau saya amek...(mmg ikan keli dia seme saiz besar xde kecik2) dia goreng panas2...puas ati weh...murah sedap plak tu..ni mmg neks time balik kelantan mmg makan sini lagi la

adik cakap camni
nak main ngan gajah
hahaha..adoi kambing dia kata gajah

 ok mari kita siap2 nk g jalan
 nenek saya
 anak2 & moyang

 nenek tinggal sini ngan makcik
 dulu masa kecik2 mmg sini la port main2 tp takut nk jejak tanah sebab pacat banyak sangat skang mana ada pacat dah


 tali air tempat main kecik2 belakang je umah nenek


 sebelah kanan tali air ada sawah padi
 singgah makan kt nasi ulam cikgu kota bharu
 budu dia terbaik!
 serabai rambut adik br bangun tido
 singgah pasar siti khadijah shopping!
 cari pding diraja tp xde plak
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 ribu orang memberikan idea bernas:

Norhayati Mohd Isa said... [Reply to comment]

Lama betul tak jumpa tu Nana...
Hampir 13 tahun..
Mahu tak rindukan..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

rindu kelantan..
rindu makanan dia!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...