MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, December 2, 2016

puncak gunung angsi berjaya di tawan!

tak pernah lagi seumur hidup panjat gunung...zaman sekolah dulu rajin join camping je..ada la pernah berjalan kaki 3 jam macam tu masuk hutan belakang zoo negara, lubuk tedung nama dia..tapi perjalanan xde la mencabar mana sebab jalan mendatar je xde mendadik2 sangat...kalau ada hiking pon tak tinggi bukit dengan hulu langat dulu, lepas tu 6 tahun lepas adala sekali naik bukit broga, tu pon xtinggi mana pon dalam sejam perjalanan baru sampai

baru ni kita join kawan naik gunung angsi, dalam hati ada sangi bole ke aku sampai puncak ni?haha..dengan xde persiapan pon main hentam je naik gunung...tapi semangat membara tu kan..rindu nak buat aktiviti mcm ni..orang kata klw semangat kuat sure bole buat punya...ok la kita cuba...sebelum naik berkumpul kat kaki bukit dalam 15 orang gitu buat stretching sikit..ok la..perjalanan awal tu xde banyak mendaki...adui penat juga wei nak lepas kan bukit lagi mencanak tinggi tu...bile lepas stage mendaki tu kita jumpa pulak laluan mendatar lepas tu jumpa lagi laluan mendaki...

ada satu masa tu dalam 2jam lebih mendaki peha mula sakit..dalam hati tu teragak2 bole ke ni sampai puncak??dalam hati berdoa2 harap jangan kaki krem..kang buatnya krem kesian pulak aku nak kena turun bawah orang papah dah la jauh...ok xpe..masa kaki sakit tu memang sapu minyak..dah standby dah minyak panas takut menda2 gini jadi la..ok sikit jalan slow2..penat sikit rest tapi tak banyak rest pon sebab diorang ni seme stamina kuat2 belaka haha..kita jalan juga la slow2....

akhirnya setelah melalui jalan mendaki curam, licin mendatar semua pukul 11 pagi kita sampai kat puncak...fuhh peluh jangan cakap la lencun abes tudung baju semua.....dari bawah pukul 8, sampai atas pukul 11, 3 jam berjalan..fuh....gile penattt wei tapi puas! puas sampai puncak...xle gambar dengan kata2...

sampai kat puncak masa tu kabus so xde nampak view sangat...tapi tak lama tu kabus pegi ha barulah nampak view...hijau je sejuk kat atas tu rest dalam 30 minit, makan roti sebab tak breakfast pagi tu dengan perut kosong kitorang hiking.tapi mujor sepanjang naik tu xde rasa nak terkencing walaupon habes sebotol air 100 plus kita telan.diorang kata sebab kita dah berpeluh so kita xde rasa nk kencing

balik tu dari atas tak de rehat langsung berjalan tanpa henti dalam sejam 50 minit akhirnya selamat sampai kat bawah...fuhh bile sampai bawah punya la  penat tak terkata kaki dah rasa lembik xmampu nak angkat hahaha..sampai masuk kete pon kaki kena angkat ngan tangan punya lah dasyat #pewai dia.. (kita belajar bahasa hikers pewai tu maskud dia penat sangat) total perjalanan turun & naik 5 jam berjalan kaki, total langkah pulak 20,823 langkah phew!!

lepas dah amek napas tunggu geng2 lain seme turun lepas tu gerak ke ulu bendul xjauh dalm 2km je dari puncak gunung, kita xmandi sebab xbawa baju spare cuma celup2 kaki je la...fuh..best...best gile walaupun penat tapi puas..walaupun sakit satu badan tu sampai mc ari selasa sebab xtahan sakit urat tapi xserik rasa nak naik lagi

sebelum naik kita amek gambar dlu


kenangan bsama adik2 ni seme baru kenal budak2 ni aritu, kawan punya sedara punya kawan ha gitu la cite dia hahaha
masa ni dah sejam berjalan baru stop peluh toksah kata mencurah2 mcm air paip basah lencun abes tudung ngan baju
kitaorang byk stop sebab amek gambar je bukan rest pon hahaha..tp bagus juga sorang ahli kumpulan kita ni keje dia amek gambar je..kita mmg kurang amek gambar sebab penat satu hal
love!
 masa ni dah 2 jam mendaki sampai kat waterfall view curam weh bawah tu


pewai...barai..bersepai haha..best gile masa dah sampai puncak ni dapat duduk camgini argh tak terkata dia punya siok
gunung angsi 824m
yeayy saya berjaya sampai puncak! 3 jam naik 1 jam 50 minit turun total dekat 5 jam berjalan and total steps utk aritu 20,823 langkah utk sampai ke puncak
jangan kecam akak naik gunung pakai jeans hhehehe...



.





Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

0 ribu orang memberikan idea bernas:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...