MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Friday, February 26, 2016

menang conso shokubutsu

semalam dapat call dari shokubutsu, aritu ada join contest kt fb, kira bunga sakura & menang hadiah utama dia pakej percutian ke jepun.

dia minta poskan resit & salinan ic kat office diorang, molek sangat la tu..bulan depan mmy banyak wayang best2 memang tengah aim nak menang tiket wayang banyak2 ni heheh....jimat duit..sesambil bli sabun mandi kt umah  dapat tiket wayang.

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, February 25, 2016

kerabu sotong + mangga lemak

 bekalan hari rabu, kerabu sotong bersama mangga muda.

tak pernah buat...biasa buat kerabu mangga, kerabu peria, kerabu jantung pisang, kerabu nangka muda...ni try buat kerabu sotong..resepi gugel pastu olah2 sendiri..

bahan2
8 ekor sotong (potong pastu rebus skejap je)
1 biji mangga lemak
1/2 batang carrot
1 biji tomato (dadukan)
1 biji bawang besar
2 batan serai
1/2 kuntun bunga kantan
1/2 biji asam limau
garam & gula
3 batang cili api
1/2 peket suhun (celur sekejap)
1 sudu makan sos ikan

masukkan semua bahan dalam satu bekas kemudian gaulkan tu je siap..klw rasa nak masam lebihkan asam limau, kalau rasa nak rasa manis2 letak gula skit ada org tak letak gula tp kerabu sedap masam. manis baru compliment each other omputih kata hehehhe

saya sendiri tak pernah oder kerabu mangga klw makan kt kedai2 siam tp ni saje buat sebab xde idea nak masak sotong



Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menang 100 penyertaan terawal

 ni hadiah utk early bird contest hong leong bank, adiah utama cash money..masyukk sape yg dapat...
tp klw dh beratus org submit xyah berangan nk dapat grand prize la..hahaha...masuk je pastu lupakan je menang tak menang tu belakang cite..janji mencuba

untung sabut timbul untung batu tenggelam..ada rezeki xkemana kan?janji ada menang sonok dah heheh....grand prize blom announce lagi




Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Wednesday, February 24, 2016

siakap steam bekal hari selasa

 kemain sonok masak bawa bekal...semangat memasak datang balik haaha...

ni menu ari selasa..siakap steam dengan sayur kubis goreng telur..nasi ilek..mmg xmakan nasi klw ari keje..tp ari weken ngelat juga klw g umah mak dia msk sedap2 mkn ciput je la nasi..

ok nak share siakap steam style kita campak2 je

1 ekor ikan siakap
2 batang serai (hiris)
stengah kuntum bunga kantan (hiris)
1 inci halia (hiris)
carrot 1 biji (parut)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
kiub pati ayam seketul
1 sudu sos ikan
4biji cili api
garam
daun sup
tomato
1 sudu tepung jagung (utk pekatkan kuah)

masukkan semua bahan kecuali carrot & tomato nnt masuk lambat skit klw tak lembik sgt nnt, pastu kukus la dalam 20 minit, dah siap tu perah asam limau & tabur daun sup

kita mmg saje ltk air banyak sebab nak hirup kuah dia
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

menang 2 instax camera, luggage bag & hamper laurier worth RM300

alhamdulillah..menang 3 nama...tak sesia guna proxy yang ada heheh...contest ni dah lama dah...tahun lepas bln 12 tutup nye baru sekarang dia announce winner...kita mmg aim hadiah kamera instax, dia ada 4 jenis hadiah tu pasal kita join minggu pertama tu...hadiah dia best.

ramai juga kawan2 lain yang menang..tahniah kawan2...contest ni ramai pemenang nye tu pasal kita suruh kakak & adik ipar, officemate join skali sebab peluang nk menang cerah sebab pemenang nye ramai.

kita & kakak menang week 1 hadiah dia kamera instax + hamper RM100 setiap sorang, satu lagi menang nama adik ipar dapat luggage bag + hamper RM100.yang kelakarnya tu suh adik ipar join dia kata cari pad baru tu tak de kat melaka..kena la kita pos pad tu dari kl hahaha....pastu kasi idea kat dia amek gambar camane, buat camane..dia ikut je ehehe...


nama kita & kakak
.
ni nama adik ipar siti fadillah 
ni la gambar2 kemenangan itu
kita cam biasa la dalam air
 .
kakak
adik ipar


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Tuesday, February 23, 2016

TRAGEDI BERDARAH 21 FEB 2016

hari ahad punya tragedi berdarah..

darwish ngan mia mandi dalam toilet, mmg biasa diorang mandi berdua, tak lama tu dengar darwish nanges...masuk toilet tengok2 kepala berdarah, meleleh kt leher..panik rasa cam blank xtau buat apa..cepat2 jerit suruh mia naik pakai baju...masa tu capai baju mia warna hijau nak tekup kepala darwish yg tak berenti keluar darah..sampai rasa baju tu dah penuh darah tuka plak baju darwish warna kelabu...

pakai kan pampes & baju dia warna biru tak sempat nk pakai seluar tros capai tudung, capai kunci kete....masa tu tros otak ligat fikir nk g klinik mana?tp masa tu juga klw aku drive camane nk tekup kepala dia...kebetulan kt bawah rumah ada sorang brother ngan anak laki dia 2 orang..kita minta tlg dia antakan g klinik...dia pon bawa kete laju g klinik..sampai klinik doctor kata tak bole buat kena pegi hospital...

tros call dd diorang datang amek kt klinik bawa g hospital...brother yg tadi tu kita suruh bawa balik kete & park bawah rumah..(padahal xkenal pon dia ckp dia duk tingkat 4, masa tu xde fikir negatif percaya je kt dia) dengan kunci rumah skali ada kt kunci kereta..

dari klinik tros g hkl, pegi dekat emergency masuk dlm bilik rawatan nurse cuci luka & balut ngan bandage lepas tu kena g zone hijau jumpe doktor...yang heranye darwish hanya nanges kt rumah je..sepanjang jalan g klinik & hospital dia diam je...siap tido otw g hospital...

nak tunggu turn no..dia punya la tak duduk diam..kepala berbalut pon dia lari sana sini panjat kerusi adoi...dengan tak berkasut, tak berseluar..panik punya pasal...langsung tak jumpe mana seluar mana kasut.naseb baik tudung ada depan mata..klw tau mau aku keluar tak bertudung..baju plak tshirt lengan pendek..nak cepat punya pasal...

sementara tunggu jumpe doctor tu kita g toilet cuci tangan belah kiri dah penuh darah kering..masa tu henpon dah abes battery...tak de bukti tangan blah kiri penuh darah siap kering2...baju warna hitam xnampak darah..tp kita pakai singlet putih kt dalam pon ada darah...tudung pon sampai kering darah..banyak betul darah dia

masuk je jumpe doc dia bg surat suruh scan, lepas scan result ok, doc suh jait..kena bagi makan ubat tido, lama juga la nak tunggu dia tido...bile dia dh lena dd yang masuk bilik jait kita tak bole nengok ngeri....tak lama masa tunggu dia jait dengar dia melalak...adoi tros ajak mia g jauh2 tak sampai ati dengar....

abes je jait dia siap babai doctor pastu tanya dd dia nape dia nanges?katanya kena injet ubat bius tu dia nanges dengan jarum yang pertama tu dia nanges..tah apa dd dia buat tros dia diam...lepas tu settle...amek ubat balik umah...

allahu..klw tanya camane perasaan kita time tuhan je yg tau....darah membuak2 padahal kita ni takut darah..naseb baik masa tu datang keberanian...tekup kepala dia supaya darah stop...mmg blank tau jadi mcm ni...kaki tangan mengigil sampai nak drive tak bole..tu minta jiran tlg hantar...dah sampai hospital mykid tak bawa..duit dalam wallet pon xde, ngan si mia nak cepat dia pakai baju tido dress tu tp xpakai spende, darwish xpakai seluar, xpakai kasut...huhuhu..dugaan sungguh la...

menda yg kita paling takut akhirnya jadi...darwish ni mmg susah nak kawal tau..dia cepat..sangat aktif sangat ligat sangat lincah..allah tuhan je yang tau camane kita nak handle dia hari2...idak la kita mengeluh dia perangai camtu...orang cakap budak camtu cerdik....haah mmg cerdik sangat lah...mcm2 menda pelik dia buat...kadang tu benda yang korang tak kan fikir pon dia boleh buat....mmg kena banyak2 bersabar melayan kerenah dia sementara dia kecik ni...

balik rumah semalam dia boleh minta nak mandi! padahal dah jatuh berdarah kepala dalam bilik air dia nak masuk bilik air lagi....allah....darwish..darwish...moga allah lindungi adik dari kejadian2 camni lagi..

baju kakak yang kita tekup kepala dia dia masa dlm blk air
baju dia pon kita tekup lepas baju ijau kakak basah

baju g spital
nampak terbelah tu
.
sementara tunggu jumpe doctor umpan la ngan air kotak suh duk diam tu bandage tu dia dah buka tp kita psang balik
siap jait
 kesan darah kering dekat tudung

malam tu nak tido kesian dia...xleh tido terlentang...kejap2 dia bangun betulkan kedudukan kepala...sakit ...sakit katanya, tapi xnanges pon..bagi susu, buka upin xlama tido..sebab ubat pelali kt spital tu masih ada lagi
sehari lepas kejadian..ingat nak amek cuti..tapi kita pantau dulu malam tu takut muntah ke apa..tgk malam lepas jait tu tido lena..bangun kemain aktif cam biasa..so kita anta je kat bbster...pesan suh jaga makan dia jangan kasi telor, ayam buat sementara...
nengok la...siap angkat2 kaki nak amek gambar..langsung tak nampak mcm sakit kan?


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

FLOWER EXPO @ ECO MAJESTIC SEMENYIH

dok viral 3,4 ari lepas kan...kita pon apa lagi bawa la bebudak datang sini...klw ikutkan jauh gak semenyih tu tp dah biasa kan semenyih tu umah kakak kita xde la rasa jauh sangat.nak cari tempat ni pon tak susah btol2 opposite lorong umah kakak kita.kalau naik mrr2, amek ke grand saga, terus sampai saujana impian kajang terus keluar ikut semenyih dari pekan semenyih terus je sampai la lepas dari rinching tu ada simpang empat bandar tasik kesuma, eco majestic ni belah kanan lepas tu terus je la jumpa 2,3 roundabout baru sampai kt flower expo ni

masa ktorg pegi aritu keluar umah kul 4 sampai sana lebih kurang kul 5, parking jauh woi..tp ktorg mmg nasib baik dapat la juga dekat ngan pintu masuk. ada konon2 4 tempat shanghai, amsterdan, landon, paris. setiap satu ada satu landmark cam kincir angin, Eiffel tower lepas tu ada port payung warna warni.ekceli tempat ni rumah kawasan orang kaya2 tak siap lg baru ada rumah contoh lawa gile wei...tak masuk pon tgk dalam rumah contoh amek gmbr kt luar je

pada sape yg minat nak pegi, sila la terjah sebelum 6 march nanti..

ni kita ada buat review kt fb


1.parking jauh ya hamat tp smlm kira luck ktorg lah dpt parking jarak dlm 300m dr entrance
2. Nak pegi sila pegi awal sebab orang ramai nk amek gmbr pon susah sebab seme port penuh orang
3. Masuk free tp kena amek wristband kena q isi nama br dpt wristband tp q bgerak cepat sebab kaunter banyak
4. Ada satu port tmpt minum tp air mahal nak mam..choc ice rm10 cup medium mcm kt kfc tu je
5. Portable toilet ada tp paham2 la bau erkkk xlalu
6. Ada time dia tp xsure dr pukul berapa ke pukul berapa
7. Bingit ngan wisel pakgad2 bangla meriah tiup wisel xbg org masuk sini masuk sana
8.tempat mmg cantik ada tasik lepak amek2 angin pon best siap ada org buat photoshoot wedding & maternity
9.cuaca mmg panas xyang berangan la cam cuaca kat paris hahaha
10. Ada disediakan shuttle van tp nampak dlm tu seme warga emas


shanghai konon2
.
tasik dia cantik sangat...best duduk tepi tasik lepak2
eiffel tower ramai nye orang




kakak dah malas amek gmbr sebab panas
amsterdam konon2
.

nengok la buat cam rumah sendiri baring2








.
.
tengah tu adik hujung tu kakak

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Monday, February 22, 2016

make over


 kemain lain muka 
abes jerawat seme tutup hahahah
motip makeup???sebab join contest..hehehe
kita xsuke makeup & xpandai makeup
biarlah muka tanpa makeup senang...nak solat pon sonang xyah susah2 nak cuci
tukang makeup : kakak kita
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

sup sayur ala siam

resepi diet seterusnya
sup sayur ala siam, kita tak tumis kata siam style kan..campak2 je dlm periuk

bahan2
3 ulas bawang putih (ketuk je)
serbuk lada hitam
1cm halia (ketul juga)
1 sudu kecik ketumbar (ketuk)
2 biji cili api
1 bji bunga lawang
carrot
kubis
kubis bunga
brocoli
tomato
kentang
bawang besar (potong besar) tp kita lupe letak hehehe
isi ayam
2 biji telur
1 ketul kiub pati ayam
garam
asam limau
daun sup & bawang goreng

mula2 rebus kan ayam & kentang (kita ltk kaki ayam skali tu kuah jadi berminyak) bila dah empuk baru masukkan bawang putih, halia, cili api, ketumbar bunga lawang, masukkan 2 biji telur kita tak pecahkan telur tu memang nak dia seketul molek tak pecah.dah masak telur tu, masukkan kiub pati ayam, garam last br masukkan sayur xyah lama agak2 2,3 minit ttp la api.kita tak suke sayur tu layur sgt...biar dia rasa rangup2 lagi masa makan tu.asam limau tu perah masa nak makan yea...perah dalam mangkuk...jgn perah asam limau & masak nanti pahit

rasa dia?sebijik kt kedai hehehe

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Friday, February 19, 2016

falsya dah bersalin!

semalam petang dok wasap2...pasya update dah g spital doc seluk, dah tu cam bese la lepas seluk buka la 2cm, apa lagi kena tahan la..pastu dalam kul 9 malam gitu kata dah bersalin. mommy & baby sihat.

gender : baby boy
weight : 3.3kg (czer juga cam kakak qisya)
aihhhh tak shabarrr jumpe iye!!!! tunggu malam kang ibu g tengok iye tau!
 hai kak long mek! naik pangkat dah la mek jadi kak long kawasan hahaha


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

resepi ayam bakar bersama sos lada hitam

Ayam grilled:
4 ketul ayam Ayam 

stengah sudu serbuk lada hitam
2 sudu sos tiram
serbuk kunyit skit (optional hanya utk kasi warna skit je)
bawang putih & bawang besar ditumbuk (tu klw awak rajin, saya buat mmg sempoi aje..tp sedap je xletak bawang pon hehehe)

lumurkan seme bahan tu kt ayam, lepas tu nanti curahkan skit sos black pepper yang kita dah buat sendiri tu, saya tak gunakan garam sebab lada hitam tu sendiri dah masin sebenarnya, perap satu malam, lagi lama lagi sedap lepas tu bakar dalam oven dengan suhu 190 darjah celcius 40 minit.

Sos black peper:
2 sudu serbuk lada hitam
1bj Bawang besar (dadu kan)
2 ulas bawang putih (dadu)
1 ketul Kiub pati ayam
7,8 biji Mushroom ( saya guna yg fresh tu bukan dlm tin, klw yg fresh masukkan di hujung2 skali sebab dia cepat kecut klw masuk awal2 tp klw cendawan dlm tin xpe masuk awal pon)
2 sudu Tepung jagung (bancuh siap2 dengan air jangan campak je tepung dalam kuah nanti berketul)
1/2 cawah Susu segar (nak lemak lagi letak lebih skit, rasa2 lah klw kurang lemak tambah je ikut selera sendiri)
3 cawan Air
5 sudu Kicap manis

sedikit je garam & gula garam jgn lebih ye..mcm kita ckp lada hitam tu sendiri dh masin

cara2
tumis bawang putih ngan bawang beso yang di dadukan, masukkan air lepas tu msk serbuk lada hitam, masukkan tepung jagung (bancuh siap2 ngan air) masuk kiub pati ayam,susu segar,kicap kacau sampai pekat likat msk la skit gula klw suke rs manis skit2

Coslow
Carrot,bawang besa,tomato,kubis ltk mayo skit pastu saya tambah skit serbuk lada hitam, siap


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Thursday, February 18, 2016

Bertunang di usia muda @ masih lagi belajar

Bertunang tu bagus dah..ada usaha nak ke arah perkahwinan,tapi jenis yang bertunang masa sebok dok blaja,masa baru dapat keje 2,3 bulan..apa cer?Lain lah kalau mak bapak kamu orang senang harta 7 keturunan tak abes tu lain cite lah..ni bangsa yang tak sedar diri mak bapak orang susah tp sebok nak buat majlis itu ini hantaran begitu begini,sudahnya duit sape yang diguna?klw blaja pon xabes lagi..mana la bk dtg sumber pendapatan

Kita ni perhati kejadian yang berlaku di sekeliling kita..ramai nya begitu..mak bapak pulak tak bertegas ikut sangat kehendak anak...bertunang konon nak elak benda tak elok..hello adik,bertunang tu bukan lesen besar yang kau boleh suka hati berkepit ke sana ke mari dating sana sini.

Klw rasa diri xmampu nak buat majlis tunang dengan pasang angan2 besar nak majlis dalam taman tapi poket habuk pon takde tak payahla..ni akak pesan cukup2 la susahkan orang tua..bila dia dh tua tiba masa kita plak berkhidmat utk diorang bukan lagi menyusahkan serta menjahanmkan poket diorang

Seb baik bukan adik aku...klw adik aku mmg kena sebijik..hahah..lagipon kami adik beradik xpernah dimanja begitu apa nak bagi nak itu buat nak ini bole..mak kita siap pesan kt adik2 esok korang nak kawen xyah bertunang2 la nikah je terus xyah buat kenduri besar xpayah sampai nak loan acah2 nak buat pelamin fresh flower esok kehidupan selepas kawen tu kena fikir juga itu yg penting sebenarnya

Seb baik adik2 kita jenis paham family bukan ada harta sampai 7 keturunan makan tak abes,masing2 cakap ala..xnak la tunang membazir nanti nak buat hantaran lagi..seb baik korang sempoi sama cam aku,kawen dlu siap req xyah bawa hantaran cukupla bertunang je ada hantaran,bertunang pon xde mini pelamin bagai,makeup kakak makeupkan baju tunang pinjam baju kawen kakak,masak mak masakkan menu mee kari je ngan kek coklat,rombongan pon xanak ramai xde nak sewa khemah bagai

pendek kata ukur baju di badan sendiri sederhana tu lebih baik & dituntut sebenarnya..kadang bile nengok org berhabisan duit utk majlis tunang ni terfikir tak sayang duit ke diorang ni?mungkin kita berbeza..kena jenis sempoi cam aku, seadanya je la dik non! mungkin sebab seme kos masa bertunang & kawen duit sendiri xde minta mak bapak sebab tu lah kita buat seadanya aje

bawa bekal ke office

officemate mmg kebanyakan bawa bekal, kita plak jarang2 lunch sebab dh bfast berat2, tapi sejak 2mgu lepas kita dah try selang2 makan nasi, so mmg langsung xkeluar time lunch.aritu sorang opismate ni ckp kakak orang nak try mcm akak juga la tak makan nasi...nak try juga buat air utk detox hahaha..terjebak dia akhirnya...

kita pon ckp kt dia, apa kata kita share duit bli barang utk masak pastu akak masakla bawa bekal g opis, bekal utk lunch je..bfast pandai2 la sendiri kan..g la bli barang masak kt giant, ayam, daging & sayur2 abes RM64 share dua orang sorang RM30 lebih, kita ajak kawan share tu bukan apa..klw nak bawa bekal utk kita sorang je makan cam malas je kan masak sikit2 klw masak utk makan berdua ok la skit

sambil2 kt opis tu kita buat la list menu...apa je terlintas dalam kepala kasi tulis...mmg tak nak makan nasi, kita makan lauk & sayur je. lepas tu kita xde straight sangat..

konon2 menu yg bakal di masak
semalam nye menu black peper steak (daging cam kering skit) sebab masak awal pagi
brocoli +mushroom kita goreng minyak secoet je sebab pakai non stick pan
sos black pepper buat sendiri campak2 je
tumis bwang beso+bawang putih masukan sos tiram, 2 sudu lada hitam yg dh blend,sos black peper skit kicap,susu segar, tepung jagung utk pekat, garam, gula & kiub pati ayam kacau je sampai pekat
 pastu yg besnye semalam department kita dapat microwave.sian kan 2 taun lebey keje sini opis xde provide microwave..ada pon kt tingkat 3 opis MD, peti ais level 2 pon xde level lain seme ada sian anak tiri sangat! hahaha...ni pon mujor kwan opis kasi adiah kawen ada3 katanya
ni buat lg semangat nk bawa bekal g opis ni
lemon atas microwave tu nampak?tu kita ngan kita la punya 
pagi2 buat green tea+lemon dah abes 1 liter tambah air putih biasa lg 1 liter kt umah plak minum lemon+honey
 green tea brand ahmad tea bli kt giant ada promo RM14 100pcs

 moga usaha ni tak berakhir separuh jalan & tak hangat2 taik ayam hahaha...bukan apa..kita makin seram nengok badan sendiri naik membuak2 65 kg last timbang, ko tak riso?malam2 plak siap masak utk bekal esoknya wat exercise, situp tu lepas solat je buat 10x perut rasa mcm dah kempis skit yeay!!

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...