MARI MENDERMA DENGAN KLIK2 :)

Tuesday, February 21, 2017

hiking : bukit saga

adoi lama sangat tinggal..xde masa kebizian melanda...terabai aktiviti weken kita yang satu ni...lama dah kot tak g hiking..last naik angsi aritu.memandangkan mendaki gunung ni salah satu aktiviti yg bole buatkan kita kurus maka haruslah kita aktifkan kembali hahaah..(ni tgk catriana ross dah kurus nye pasal la ni..dia weken je g manjat gunung...memang ni satu exercise yg extreme sebab keluar banyak peluh)

ok bukit saga ni memang lama teringin nak panjat..cuma xde geng..sebab geng hiking seme tahap otai2 tahap padu2 xmain la panjat bukit..hehe..ni join sebab kawan kita nk manjat gunung ledang so dia prektis kt bukit saga.xjauh dari umah dalam 20 minit je..klw nak waze cari je flat saga suria memang sampai kaki bukit waze bawa korang.parking bole park tepi2 jalan je..

start mendaki kul 8 pagi... ada banyak track pegi balik amek track lain..fuhhh bole tahan mencanak juga bukit saga ni..up sikit dari bukit broga..bg mereka2 yg otai bukit saga apa la sangat kan..tapi bagi kita nubis ni fuhh semput gak ler nk sampai atas...sampai kt top dalam sejam mendaki..lepak dulu kt hamock amek2 gambar then gerak g waterfall pulak

dari top bukit saga nak g waterfall ada la dalam sejam..track dia lagi teruk dari mengangkang2 turun bukit curam sampai air terjun seme bawa keluar la makanan masing2 bawa ada bawa sate, nasi lemak, sandwich kita bawa nuget siap diorg bawa dapo, cerek ngan kuali..siap bancunh kopi panas2..perhhh mabeles la kopi ucop..kita xsuka minum kopi ni sampai 5 cawan aku bedal hahaha...dah abes makan apa lagi..masa untuk mandi!

ala air terjun dia kecik je..air yg mengalir kt batu tapi bole la buat basah2 badan..dekat 2 jam lepak waterfall perjalanan di teruskan mendaki bukit apek pulak...sampai bukit apek dalam 40 minit gitu.siap ada orang jual air tin kt situ pastu ada satu tree house...panjat gak la kemain tinggi cuak gak nk naik...

dah abes lepak situ teruskan perjalanan ke top bukit saga...lepak rest kejap kt hammock then teruskan perjalanan turun ke bawah..total rasanya mendaki tu ke waterfall pastu g bukit apek then turun balik hampir 4 jam juga la...peluh xyah cakap...lencun puas ati dapat berpeluh sakan camtu




























Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 ribu orang memberikan idea bernas:

Norhayati Mohd Isa said... [Reply to comment]

Rajinnya nana hiking..
yang paling best bila dapat air terjun tu ye..
pastu pekena pulak ABC..

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

terbaikkk...akk pun nk kurus tp alahai..sshnya bila xd org support

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...